Євангеліє для президентів

Кажу без перебільшення та іронії – Віктор Балога може вдруге виявити поступ яко державний муж. Удруге, після його ініціативи на посаді міністра МНС щодо перегляду Верховною Радою переведення годинникових стрілок з другого часового поясу в третій. І, щиро кажучи, вперше я запишався тута, в Києві, своїм земляком. І жартома брав на кпини відтак не одного «східняка», що як би не ми, закарпатці, звісно, в особі, В. Балоги, то жили б повік укро-руси від Красного Луча до Ужгорода так, як кортить мізантропам євроазійського кремля.

Євангеліє для президентів

Веду до того, що в середу, 30 листопада, у Виноградові відбудуться урочистості з нагоди відзначення ювілею Королівського Євангеліє (КЄ). Виповнюється 610 років із часу створення маловідомої, але дуже важливої пам’ятки письменства на Закарпатті – КЄ. Королівське Євангеліє на 160 років давніше за славнозвісне Пересопницьке, на якому складають присягу президенти України.

Знаємо, що п. Балога – щедра душа, полюбляє з панського плеча дарувати своїм землякам якщо не коней з кобилами, то оргтехніку для шкіл і книгозбірень. А ще пан Віктор уміє поєднувати те, що, здавалося б, не поєднується: загнати в кошару «єцунів» усілякої швалі по парі. Що не кажіть, а таки майстер у даному разі завидовський стратег. І...

Звісно, здогадався і дітвак, куди я хилю. Варто б В. Балозі виступити з ініціативою на державному рівні та втерти носа академіку Миколі Жулинському, який 1991 року й підказав був своєму землякові з Рівненщини Леонідові Кравчукові, аби той складав присягу Президента України власне на Пересопницькому Євангелії, позаяк... Зрозуміло, не пережовуватиму сто разів доконаний факт.

А там, гляди, відвоюємо перегодом свою ж нинішню Маґдебурщину з околицями та й уже складатимуть присягу наші Президенти на іншому євангелії... Рухаємось же в (Е)вропу... А поки що В. Балозі варто виступити з ініціативою, щоб наступний Президент України клав руку під час інавґурації власне на Королівське Євангеліє. Може, поможе... Народ у нас ду-у-же побожний, вірить до безтями у силу апостольського слова! Президенти (всі чотири) також...

 

28 листопада 2011р.

Теги: Королівське Євангеліє, Балога

Коментарі

Виноградівець 2011-11-29 / 12:44:14
Хоча і пише автор, що без іронії, але іронія відчувається з першої і до останньої букви.
То шо Балога істинний газда Закарпаття, та ще й патріот, вже нікому доказувати не треба. Тому така завислива та злобна іронія ні до чого.
Якщо є бажання популяризувати Королівське Євангеліє то нехай автор звернеться до своїх патронів (ПР), які зараз при виконавчій владі, щоб вони розробили програму, на рівні обласної ради, прийняли її і профінансували з бюджету області. В програмі має бути передбачені заходи по реставрації та популяризації цієї унікальної памятки ВСЬОГО Закарпаття.
А тоді вже пишіть про Балогу...

Михайло Фединишинець 2011-11-29 / 00:20:06
Ярославе, при нагоді в "Барві" сплавлю 500-гривневу купюру з написом "На популяризацію Королівського Євангелія".

Учитель 2011-11-28 / 20:01:57

Коментар видалено. Адмін

KK 2011-11-28 / 19:00:55
Корисна пропозиція, яка би помогла у з'єднанні українскої національної ідеї, як на закарпатті, так і у центрі країни у Києві.

местный 2011-11-28 / 15:05:20
"гляди, відвоюємо перегодом свою ж нинішню Маґдебурщину з околицями та й уже складатимуть присягу наші Президенти на іншому євангелії...". угу... с учетом того, что готы весьма долго жили в наших краях, то первый перевод на "варварский" язык Вульфилы тоже наш получается... Эхе-хе, свои-то древние сакральные книги пожгли - поди теперь докажи, была ли Велесова книга и "кощуны", или нам Кирилл с Мефодием, как баранам, буковки принесли вместе с мудростью христианской... а насчет КЄ - ход бы был конечно грамотным, особенно с учетом замечания Сорри - с предварительной "промо-акціЄю для популяризації КЄ" (благо, повод подходящий)

сорри 2011-11-28 / 13:16:03
Спершу треба, аби Балога та інші профінансували промо-акцію для популяризації Королівського Євангелія. Бо зараз про нього навіть в у нас, на Закарпатті більшість вперше почула. Точніще, що більшість так і не почула. Що вже говорити про Україну загалом і політиків зокрема...