РОЗТЯГНУЛИ ШТРИКУ НЕБОРЯТА

Колись, на зорі моєї творчості, на сьому сайті я вже порушував питання щодо вузькоколійок у Закарпатті, та Олег Диба ще не вірив мені, що невзабарі і Д. Добра, коли вже, на жаль, буде пізно на предмет даної біди порушувати питання – вдарить на сполох… А, слід, гадаю, загодя прислуховуватися до таких вуйків, як, даруйте на слові, Я…

Баран, брате, як -- собака, могутній вірний йобо-хлоп... Справжній закарпатський остолоп
Баран, брате, як -- собака, могутній вірний йобо-хлоп... Справжній закарпатський остолоп

Та чхали в Закарп(йоттє) на те... Знаю...

Дякую!.. Украйна-мать у нас одна, що в Донецьку, Києві й Ужгороді... Извенітье, братове... Канєчно, я нє корєнной закарпатєц, что бы говоріть о своєй Родінє іс далєка, как ви патрійоти... (Іщо раз ізвеніте, пристойниє руссіни-йукрайонцы, я по рузкі, к сожаленью, ну, с вамі, ні на слово нікак не кумечу. Хроніка).

Может быть -- допустіл у данєм разє ошібку... Пєтр Мідянка меня выправіт... Односєльчанін, талантлів, как не как... А вузькоколєйку -- жаль... Борітеся -- поборітє...

Що не кажіть, аматори крутих інтриґ, а чужинці дбали про наш край ліпше, ніж автохтони нині при керівних посадах і скоробагатьки. З цього приводу можна наводити безліч прикладів, шукати в тому винуватців і вішати на них усіх собак, а віз, на жаль, і нині там.

Пригадую, приїхав із заробітків з Чехії мій родич і давай нахвалювати, як там дбають про довкілля. Наприклад, стоїш на платформі, чекаєш електричку, а тут і там стрибають-плигають зайці, козулі, й ніхто в них, завважте, не стріляє і т.д. і т.п.

Слухав я, слухав, свого родака, та й запитую:

– А чому в нас не може бути так?..

Пошкрібся за вухом він і сумно каже:

– Видно, бракує вітамінів...

Ну, звісно, тут я розійшовся...

– Як ти смієш, брате, так низько опускати наш народ... Адже такого працьовитого "вола" ще спробуй пошукати на континенті...

– Тьху, – чвиркнув він крізь зуби й налив обом по погарчику оковитої.

І випили ми за ледаяке здоров'я "рабів німих" у центрі Європи. (Звісно, за клієнтів їхніх не пили, бо вже ду-у-же оббирають братів і сестер во Христі). Лише за рабів... Най би хоч мало поправилися... Та позаяк українці (руснаки, русини, рутенці, нямиші) після першої не закусують, випили ми другу вже за "упокій" штрики "Усть-Чорна – Тересва". Чому саме штрики?.. Небезпідставно поцікавитесь.

Бачите, ми з родаком отроками любили нею проїхатися з Нересниці до Калин або Дубового, бувало, що й до самого Усть-Чорного. Тоді то було найбільше досягнення інженерної думи в полонинських горах. А в Нересниці на переїзді кидався одразу в очі довжелезний біло-червоний шлаґбаум і кульгавий залізничник вправлявся ним завиграшки.

Трохи з історії вузькоколійки. Її розпочали будувати ще за мадярів: 1887 року, а закінчили при чехах – 1938 року. Спершу штрику проклали з Тересви до Нересниці. 1928 року аж за Усть-Чорну.
Перевезення пасажирів на головному відтині Тересва – Усть-Чорна розпочалося в квітні 1937 року. Тоді на залізниці було задіяно 9 локомотивів, 2 моторні дрезини. 166 вантажних і 7 пасажирських вагонів. Її протяжність досягала 250 кілометрів.

Потому двічі "грянув грім" – 1998 і 2001 роках – повінь у краї, і штрику розтягнули завбачливі бізнесовці до цурки.

Потрібно віддати належне моїм родакам братам Дудлам з Широкого Лугу. Вони придбали фрагмент зруйновано залізничного мосту в Дубовому й тепер у селі є хоч один путній міст. По ньому ходить на роботу й у неділю до церкви відомий поет Петро Мідянка, а коли на тому боці села хтось помре, то машина з небіжчиком їде по сьому мосту, а піп з процесією по хиткому, ближчому до цвинтаря. Та й я, коли приїжджаю в Широкий Луг, люблю постояти на ньому. До слова, перспективний поет Андрій Любка заприсягнувся був мені на сьому мості в присутності Павла Вольвача, ще якоїсь кралі та сріберного місяця більше ніколи-ніколи не матюкатися в своїх віршах.
Та я відхилився від думки про мого родака. З ним, який працював роками в Усть-Чорнянському лісокомбінаті й довго не виплачували платню, розрахувалися після повені кількома рельсами...
Чи можна було врятувати штрику?.. Безумовно!.. Сумно пошкрібся за вухом мій родич... І третю чарчину ми випили за... стовп у центрі Європи. Зрозуміло, він – не жінка, та проте притягує до себе не одного туриста... Не обійшлося у нас за столом й без зворушливих слів:

– Подкарпатские русины,
Оставте глибокий сон...

03 червня 2011р.

Теги:

Коментарі

Руснак 2011-06-03 / 19:56:00
Пан Ярослав, судячи з духу частини його літературної творчості, має здорове начало. На відміну від т. зв. «комп’ютерного покоління». Схоже, він щирий український патріот. Не буду перераховувати оросівські здобутки… Головне, аби його рідновірські прояви не призводили до русофобії. Потрібно зрозуміти просту річ. Росіяни та українці, подобається це комусь чи ні, генетично, ментально, культурно є занадто близькими, аби чубитися на хосен залаштунку. Далекий від арійства залаштунок завжди був реальним автором антиєвропейських революцій та воєн, бо завжди бачив у білих народах (не серед чорних та жовтих, а саме – білих. Читайте цитату одного з ворогів роду людського Абі Фоксмана http://forum.dpni.org/showthread.php?t=19418) конкурентів. Росіяни серед білих народів є найчисельнішими і найменше змішаними з чужорідними расами. Тому вони і є об’єктом інформаційних атак з боку дегенеративної пропаганди. Сучасні англосакси, германці, франки – невиліковно хворі. Білим народом номер два є українці.
Саме тому два братніх народа є об’єктом активних, не лише пропагандистських атак, але і організаційно-кадрових (в народі це називається деструктивним масонським впливом).
Взагалі то, русофобія, власне як і українофобія, живиться слов’янофобами з гарними українськими та російськими прізвищами. Останні фінансують (і в Українв, і в РФ, і у ЄС, і у США) безліч політичних партій, громадських організацій, фондів і т. ін., котрі стравлюють наших людей з позицій «націоналістів», «шовіністів», «політичних русинів», «київсько-московських патріархатів», «сект», мовних питань тощо.
Ярослав Орос зайняв вельми відповідальну і вельми делікатну нішу… Не дай Боже, аби він піддався грі пропейсатих істот… Не важливо, наскільки вправно ти володієш пером, важливо те, у яке русло ти спрямовуєш свій талант – у конструктивне або деструктивно. Не забуваймо, що відкриті чи приховані слов’янофоби володіють пером не гірше, проте ті хто за ними стоять, на жаль, поки що краще розуміються на мистецтві езотерики…
Як би там не було, сьогодні одні на коні, завтра – другі. Творець подарував нам свободу волі та оптимізм…