ХАРКІВ-УЖГОРОД

Років шістнадцять не був я в Харкові, а тут випала така нагода, й махнули ми з моїм другом і видавцем Олегом Жупанським його автівкою до столиці Слобожанщини на книжковий ярмарок.

ХАРКІВ-УЖГОРОД

Тими роками, коли приїжджав я до Харкова потягом і на пероні зустрічав мене мій однокурсник Микола Косий, то відбувалася своєрідна церемонія: ступаючи з тамбура на східцю вагона, я з видригонами декламував вірш Тичини "Харків, Харків, де твоє обличчя...", на що Микола сором'язливо задкував у людному натовпі й ховався за найближчою колоною, махав грізно кулаком: "Оросе, приб'ю". То було колись...

Виявляється, роки біжать швидше, ніж колеса автівки по наших латаних-перелатаних дорогах. Здавалося б, тут на носі ЄВРО-2012, а ремонтні дороги на шляхах ведуться тільки до Лубен, далі – ще й кінь не валявся. За Пол(ь)тавою відчувається приспаний і загнузданий Дикий половецький степ з його неозорими чорноземами та подекуди видно, як здіймаються смугами над нивами куряви брунатного вітровію. На трасі раз по раз, аж дивно, шмигають вантажівки з АО-номерами. Гордо киваю Жупанському: "Се – мої земляки".

Сам Харків як місто мало чим змінився. Радянська символіка, "великий и могучий" ряхтять в очах і напівзруйновані колись велетенські заводи якось ще дихають на ладан. У місті Добкін і Кернес акуратно заправляють. Хиренний совок спроквола дибає надщербленими хідниками та вже покладається тільки на себе. На одному з парканів виведено отакенними літерами: "Спасибо жителям Донбасса за президента пи...раса".

А ось й театр опери та балету. Власне тут у фойє й триватиме три дні книжковий ярмарок. І перше, що кидається у вічі: монументально-радянська будівля театру подекуди осипається, потребує, звісно, вже не косметичного ремонту.

Видавництво Жупанського спеціалізується переважно на виданнях зарубіжної класики - як літератури, так і філософії. До стенду в-ва підходять відвідувачі, крутять-вертять книжку, купляють, безумовно не з таким азартом, як пиріжки з горохом, а купляють... І кілька разів дехто з малоросов або й кацапів мовив: "Какие хорошие книги, жаль, (ш)о на украинском..." Та й сам я мав "мовний" прецедент, як запитав в одного з перехожих (явно той з виду був репаний хахол), як пройти на якусь з вулиць. На що мені ще вчорашній селюк зневажливо відповів: "Во перых, я не понимаю, о чём вы говорите..." Тут я не стримався й сказав лагідно: "Придурку, Харків – українське місто, розмовляй нашою мовою..." Недоумок, мабуть, не зрозумів мене, нашугано почимчикував собі далі.
А взагалі, Харків – українське місто. Се засвідчило багато покупців, які придбали книжки в-ва Жупанського. Високоосвічені, затяті у своїх переконаннях українці. Мило мені було поспілкуватися з ватагами Степана Сапеляка та Сергія Жадана. Наразі я наголошував в обох товариствах, що тут колись (ще ген коли) викладав філософію в університеті мій земляк Андрій Дудрович і минулого століття видав свою книжку Василь Ґренджа-Донський "Тернові квіти полонин" і виходив літературний альманах "Ґруні – степам". Одне слово, Харків з Ужгородом здавна тримаються купи. Сашко Ушкалов додав: "А ми тісно підтримуємо зв'язки з Олександром Гаврошем, Віком Ковреєм, Валентином Кузаном..." І, безумовно, не забули згадати новоспечену "Луйтру в небо" Петра Мідянки та й самого широколужанського майстра... Познайомився я нарешті з єдиним (на жаль) в Україні латиноамериканістом-філологом світового рівня Ігорем Оржицьким і подякував фаховому філологу Сашкові Щербині за його щиру гостинність!

І на те нема ради: найбільше потішила моє самолюбство одна старенька. Підійшла до стенда з книжками, крутить-вертить у руках мого "Триликого Ноя", тихо запитує в Олега Жупанського: "А Ярослав Орос ще живий? Я колись слухала його передачі по радіо. Дуже цікаві..." Олег лукаво киває на мене: "Так ось він, щойно воскрес..." Й осіння пані придбала мою книжку.
Покидали ми столицю Слобожанщини в доброму настрої, а неподалік Холодної гори набирав швидкість потяг Харків-Ужгород... І змагалися з ним в перегонах...

03 травня 2011р.

Теги:

Коментарі

AcrobatReader 2011-05-05 / 23:23:00
Пост цікавий, спасибі автору. Я не був у Харкові вже, мабуть, сто років, сподіваюся побувати незабаром. Тому прочитати враження пана Ороса було дуже цікаво. А от дискусія, нав'язана одним з коментаторів, непродуктивна і просто занудна.

Rusyn Val 2011-05-05 / 18:16:00
2местный


Возможно не "файно".Но откровенно.Мой земляк(а это действительно так) часто опускается до уровня уличной шпаны.Свое мнение на его "блоговое исскуство" я и выразил.Если пан Орос считает перехожих придурками и недоумками то ему не мешало-бы иногда и самому в зеркало посмотреть.Правда у него в последнее время головокружение от успехов.Поэтому на самокритику не способен.

На второй вопрос отвечу отрицательно.Не сторонник.Но эти строки достали и врезались в память.

Ember Zoltán 2011-05-05 / 10:49:00
Завидую Оросу. Я вот уже 31 лет не был в Харькове. Хочется поехать, учился там, даже родственников имею.
В те времена Харьков был русско-малоросским городом. В центре говорили по-русски, в окраинах – где я жил – и на базарах на (для меня) интересном нязыке. Помню: вместо работать или робити, говорили например робить.
Мой родственник – украинец по националноисти с чисто украинской фамилией на -ко, говорящий толко по-русски – утверзждает, что на вид Харьков очень изменился, но не стал более украинским.

ярослав орос 2011-05-05 / 09:06:00
хвалити Бога, що Rusyn Val, як сам він зізнався, не з широкого лугу... та щойно надійшла мені інформація з статистичного відділу тячівського району, що таке одоробло з кумедним прізвищем не проживає і в районі... дивно, що ж то за погибель і звідки той Rusyn Val... напевно, прибулець з космосу... отож, нема мені й з ким і поговорити про Хама... шкода...

местный 2011-05-05 / 07:52:00
2Rusyn Val - ("Біда коли "аристократія помойки,диктує моду на мораль".Це є Ваш випадок,пане Оросе") - ну не файно, Русин Валь, не файно...
Невозможно призывать к цивилизованной дискуссии и одновременно отпускать такие комменты в адрес оппонента-земляка...

з.ы. если судить по муз. цитате - Вы поклонник Трофима?

Українець 2011-05-04 / 23:56:00
Для Rusyn Val. в чужому оці скалку бачить а у власному колоду не помічає. так ви шановний перший Хам на цих коментах, з вами неможливо тягатися.

Олег Диба 2011-05-04 / 22:22:00

Пане Rusyn Val, раз ви так легко перейшли на особистості, то чи не будете такі люб'язні самокритично охарактеризувати свій випадок)))

Rusyn Val 2011-05-04 / 22:12:00
PS:Біда коли "аристократія помойки,диктує моду на мораль".Це є Ваш випадок,пане Оросе.

Rusyn Val 2011-05-04 / 22:02:00
Славiку - то было образно - "майже сусіди" ,i в лапках.
До слова - в славному Лузі не было нігда і "одморожених націоналісту".ІМХО
Твої книжки Славіку не читаю - не муй стиль.Так що коли побутовий хам, пише про Хама - все правильно.Ніхто так не опише хамство як сам хам.Перебач "цімборе" - "наразі це чемна відповідь" на запитання.

KK 2011-05-04 / 21:33:00
'пришляк' чи скорше шлях траф або просто неборяк? :-)

ярослав орос 2011-05-04 / 21:25:00

ніколи в широкому лузі не було Rusyn Val, та й ще в мене у сусідах... се якийсь прийшляк набивається до славного верховинського села...

най чую відповідь милостивий і чемний, "шпійоне", на поставлене наразі запитання... а відтак уже поговоримо про Хама... до слова, се один з моїх літературних героїв...

Rusyn Val 2011-05-04 / 20:38:00
Да не надо огород городить ,Местный.И оправдывать явного хама.
///запитав в одного з перехожих (явно той з виду був репаний хахол), /// - какой Орос "проницательный".Не глаз у человека а рентген.Не смешите мои тапки,товарисч.

местный 2011-05-04 / 20:13:00
что за нах? что за наезды на Ороса?
согласитесь, что после "Придурку, Харків – українське місто, розмовляй нашою мовою... Недоумок ...", я, как человек, пишущий по-русски, должен был первым начать "возбухать"...
Ан нет, "русинские" патриоты и тут опередили...
Понимать по-украински и делать вид, что ты не понимаешь по-украински - это как бы сказали в русскоязычной Одессе "две большие разницы".
Наше государство за 20 лет Незалежности не сподобилось выработать какую-то концепцию развития укр. мовы. Такое даже в голову не пришло - чтобы не на год - на десятилетия вперед...
Я не член "Свободы" - но посмотрите их сайт. До людей кажись дошло, что будущее Украины творится не только тремя западноукраинскими областями... И Донбасс и Харьков и Крым - это Украина...
пан Орос никогда не был дипломатом - так ведь кто-то должен быть НЕ-дипломатом :) и иногда напоминать нам о том, какие мы есть - а то, когда нас начинают фоткать с американцами в Берегове мы охреневаем... а как говорится: "Неча на зеркало пенять, коли рожа крива"...

2011-05-04 / 19:48:00
Rusyn Val, 04.05.2011 17:49
Соррі - адресовано не вам.В адвокати до Ороса не напрошуйтеся.Це по перше.Думаю що він і сам відповість,якщо буде в-важати за потрібне.
По друге - хамство не приймаю в жодному вигляді.Навіть якщо це іде від мого бувалого"майже сусіди" Ороса.Найбільше не приймаю, коли цим хамством ще і вихваляються.
Ваша позиція мені зрозуміла соррі - вона можливо індентична з Оросовою.Позиція вуличної шпани.

ніколи в широкому лузі не було Rusyn Val, та й ще в мене у сусідах... се якийсь прийшляк набивається до славного верховинського села...

Rusyn Val 2011-05-04 / 17:49:00
Соррі - адресовано не вам.В адвокати до Ороса не напрошуйтеся.Це по перше.Думаю що він і сам відповість,якщо буде в-важати за потрібне.
По друге - хамство не приймаю в жодному вигляді.Навіть якщо це іде від мого бувалого"майже сусіди" Ороса.Найбільше не приймаю, коли цим хамством ще і вихваляються.
Ваша позиція мені зрозуміла соррі - вона можливо індентична з Оросовою.Позиція вуличної шпани.

сорри 2011-05-04 / 17:34:00
Rusyn Val, а ви що, оце "недоумок" на свою адресу сприйняли?.. :))) Інакше, звідки взятися таким болючим реакціям?

Rusyn Val 2011-05-04 / 17:19:00
/// ...Тут я не стримався й сказав лагідно: "Придурку, Харків – українське місто, розмовляй нашою мовою... Недоумок ... ///

Славіку,Славіку.Ніяко тебе мамка з няньком культури учили.Не попав ты на чоловіка ще.То ты стовп ходячый трефив.Бо кобы т-то бов чоловік - ты бетяри, вже бы на бологах не писав.А лічив бысь зубы у стоматолога.Се я тобі як земляк заявляю.