Достоєвський і я. Блоґери

Я в захоплені від думки психіатра, доктора медичних наук Михайла Виноградова про те, що якби Федір Достоєвський жив тепер, то неодмінно б опинився з-поміж блоґерів, «відомих лише вузькому, «марґінальному» колу шанувальників». Адже автор «Ідіота» не цікавий нині масовій публіці. «Така байдужість до справжнього, правдивого мистецтва характерна для перехідного періоду, – твердить психіатр. – У такі часи затребувані не ті, хто виплив, а ті, хто сплив».

Достоєвський і я. Блоґери

Прочитав, і аж на душі стало легше. Виходить, що я – ще не зовсім утрачений... Якщо, гляди, сам Ф. Достоєвський був би сьогодні рівня якогось там маловідомого блоґера!

А висловитись публічно є про що...

Ось, скажімо, тими роками спробуй було сказати підневільному журналісту у вітчизняній пресі, що «на жидівському цвинтарі в Мюнхені найдавніша могила – чоловіка на прізвище Гітлер». Одразу ж тебе професійні українці впишуть до «чорного списку», й нікуди відтак не поткнешся з своїми можливостями. Розчавлять, як кузьку. Проте, обов’язково зарясніє на всіх світових сайтах, що збірна Німеччини з футболу напередодні Євро-2012 відвідає в Польщі – Освенцім, а в Україні – Бабин Яр, у такий спосіб висловить свою провину за всіх німців за спричинений Голокост. І ніхто ба навіть не загикнеться, хто такі Гітлер і його оточення, та з якого роду-племені сам führer... (Див. «Кров і жовч Адольфа Гітлера").

Або, наприклад, візьмемо Ганну Герман з її невдахою-синашем Миколою Коровіциним, якого знана мама куди не прилаштує на роботу, завжди виникають проблеми. Майже вчора стало відомо, що: «За офіційної інформацією, наданою "Українській правді" у парламенті, Микола Коровіцин став штатним помічником Юрія Болдирєва. Того самого депутата, який відомий на всю державу своїми українофобськими заявами!

Особливої родзинки цій історії додає те, що Ганна Герман позиціонує себе щирою галичанкою, тоді як Юрій Болдирєв нещодавно публічно висловився за від'єднання (!) Галичини від України.

"Я считаю, Украина станет устойчивой страной после того, как избавится либо от запада, либо от востока. Я за то, чтобы она избавилась от Галиции. Если убрать Галицию из моей страны и оставить настоящую Украину с Донбассом и Крымом, это и будет первая Россия. А там будет Российская Федерация", – заявив регіонал, додавши, що "Галиция – нарост на теле Украины".

Здавалося б, Герман як надійний захисник Галичини від антиукраїнських проявів, не повинна була мати нічого спільного з політиками, що дозволяють такі випади.

Але коли мова заходить не про виступи перед журналістами, а про цілком приземлене працевлаштування власного сина на державну службу, можна закрити очі на подібні неподобства.

Щоправда, коли наступного разу на телеефірі Ганна Герман буде проливати сльозу за Україну, присутнім у студії слід пам'ятати цю повчальну історію» (Кінець цитати).

Так-так... Ще раз переконуєшся в тому, що якби Ф. Достоєвський жив сьогодні, був би не цікавий як письменник. І взагалі, тепер у моді – Billboard! Дуже практичне й корисне чтиво... Серед іншого, ще й з ілюстраціями.

До слова, донька письменника – Любов Федорівна – про Достоєвського висловилася так: «У мого батька були карі, чисто українські очі...» Та, нині на слуху інше:

– Бабла хочу!..

Про очі та душу – нічичирк.

29 березня 2012р.

Теги:

Коментарі

ярослав орос 2012-04-01 / 09:02:16
до кришеника, соррі та патрійотів краю:

я не клянчу у вас коментів до моїх дописів, а закликаю хоча б бити на сполох, зважаючи на ті неподобства, що кояться в суспільстві...
особисто мені -- від вас нічого не треба!

сорри 2012-04-01 / 00:32:07
До речі, Анця Герман - галицька єврейка. Факт відомий. Тому й опинилася свого часу на "Свободі", серед ближніх, зі своїм перфектним володінням українською мовою...

сорри 2012-04-01 / 00:26:50
Пане Ярославе, не творіться... Просто сад-виноград не може чекати, коли я напишу вам комент. Весна... )))

Кришеник 2012-03-31 / 17:40:37
2ярослав орос 2012-03-31 / 00:33:30
Не хвилюйтеся,прошу гарно, п. Ярославе!
Попри всяку зайнятість, маю вас під контролем. Якщо мовчу - ви на вірному шляху.

местный 2012-03-31 / 16:39:35
2ярослав ("а де ж ...патрійотсво краю") - может, как писал другой классик-блоггер: "на чужинi, на чужiй роботi" ?
многим из нас, чтоб прожить, приходится много и тяжко работать - иногда не до компма...
ну и к тому же, пан Орос: что можно добавить к сказанной Вами мудрости? уж лучше промолчать :) чтоб не флудить зря - такая современная вариации известной старой темы "плевел и зерен"

ярослав орос 2012-03-31 / 00:33:30
"од молдованина до фінна..."(тарас шевченко)...

а де ж кришеник, соррі, патрійотсво краю тощо...

у рокосові ж -- чекають вашої щирої думки...

Лісник 2012-03-30 / 17:55:35
Правду маєш Славіку!настояща польська к-ва.

Михайло Авторові 2012-03-30 / 11:45:19
"...якби Ф. Достоєвський жив сьогодні, був би не цікавий як письменник"
Можливо, й так, а , можливо, й ні.. Залежить - кому, що подобається. Вам особисто, наскільки я розумію, творчість Федора Михайловича подобається. Чому ж Ви впевнені, що більше нікого не цікавить автор "Ідіота". А якщо вже приміряєтесь до такої високої планки, то ЧИРКАТИ Вам ще треба ой як багато. І бути готовим до того, що не все НАЧИРКАНЕ буде про очі та душу, навіть, якщо Вам особисто буде видаватись, що саме ПРО ЦЕ чиркнули. Успіхів Вам на вибраному шляху.

Словянин 2012-03-29 / 20:32:24
Герман - колишня співробітниця ЗМІ з солодкою назвою Свобода - креатури чужинських спецслужб. Було б дивно, якби різноманітні болдиреви та германи щось робили заради єдності українського народу. Одні косять під росіян, інші - під європейців. Будь-яка потворна ідея завжди маскується під щось благородне. Але завжди слід оцінювати будь-яке явище за кінцевим результатом. Сьогодні українці, завдяки ззовні привнесеному т. зв. плюралізму, роздерті на ворогуючи частини, замість того аби зібратись в кулак і дати по пиці явним і прихованим ворогам... Я в сконцентрованій формі сказав приблизно те, що Орос намагається в художній формі донести до читача.