Горбаті в могилі

Пишу Тобі, Михайле, з урочища Під Щавною (Щавна – назва полонини), точніше з лісової сторожки на курячій ніжці посеред манюнької галявини, обрамленої буковим пралісом. А ще тут є дуже трічна водиця – буркут – за причілком хатини (Пригадую, як його, буркут, захоплено нахвалював, коли вперше спробував, малим мій син Юрась: «Тату, тату, та він смачніший за «Фанту»).

Михайло Фединишинець у межах Широкого Лугу
Михайло Фединишинець у межах Широкого Лугу



Одне слово, перебрався я в нетрі абсолюту, під самі полонини. Лише вивів кілька речень, то й спохопився, бо не знаю, чи отримаєш сього листа. Десь – раптом, Михайле, Ти запропастився. Щез, як березневий сніг. А таки пишу... Напевне, через те, що захопився Твоїми публікаціями на сьому сайті.

Бракує, ой бракує таких дотепних матеріалів як у крайовій, так загалом і вітчизняній публіцистиці. Хоч, видається мені, даний термін уже й вийшов з ужитку. Тепер інші на слуху означення. Та змісту по суті – катма.

Нехай би не дувся на мене через щире слово там ужгородсько-закарпатський establishment, але Ти своїми хірургічно-викривальними дописами вивершився над усіма ними та, хоч не видалив з хворого тіла горбатих злоякісну пухлину, проте визначив діагноз. А се вже – велика річ!

Не знаю, може й справді, Михайле, Ти безтямно закохався в наречену Христа й слідом за нею подався в монастир. Але – чоловічий... Ой, переживаю за Тебе, бо там, кажуть, є такі гевали, дуже падкі до репаних чоловічих сідниць. Можуть Тебе й сказити. Ліпше вже поміняй стать, візьми у Шашіка прощення та живи з Миколаїєю пліч-о-пліч. Так, гадаю, буде те, що треба.

А якщо, Михайле, Ти ще на волі, то стережися передусім свідомих і голослівних патріотів. Одне слово, сотні разів перефарбованих статистів і падких до зміни підсоння козачків (З-поміж журналістів і письмаків так само – хоч греблю гати – стачає тих тушок-тушканчиків). То – найбільш небезпечні  ч л е н и  й  ч л е н к и н і  суспільства, чи то пак укрзагалу. Горнися радше до працьовитих і заповзятливих рук та тямковатих макітер! І ніколи не борися за чиїсь права, маю на оці права аморфного плебсу, а вироби в собі суть літака-винищувача, та ширяй беркутом у пошуках здобичі. Ось, Михайле, Твоє кришталево-непідступне призначення!

Ну, на завершення, коли не погребуєш скромним подарунком, то прийми од мене сього вірша.

                ІСУС

          Михайлові Фединишинцю

Трусить торсом вагітна мадонна

На очах у тьми прихожан,

Не зважає на те тля церковна,

Що за нею кмітить баклан.

 

Той злодюжка наразі не промах,

Зачаївся на хорах мастак,

Бо задумав надвечір в хоромах

Закатати бенкет гультіпак.

 

І потрібна для учти «родзинка»,

Не якась тобі лярва за так,

А була б при надії...

Дитинка

Підросте, і розкаже відтак.

 

Піде поголос, звісно, світами,

Мовляв, мама зачала мене

Самотужки –

Проткнула мембрану

За намовою дядька ребе...

 

Посміхнувся про себе злодюжка,

Поки псальми виводить юрба:

– Ось вам –

Вдатна жидівська інтрижка

Про дітей Саваофа й раба <…>

 

(Тут кожен з вірних християн

Пошепки промовляє своє ім’я).

 

Трохи згодом той бахур на вухо

Кине хтиво мадонні:

– Пора...

 

 

 

29 лютого 2012р.

Теги: монастир, Фединишинець, вірш

Коментарі

Лісник 2012-03-27 / 09:37:09
Добре Славіку ЩО ЧАСТО ЗГАДУЄШ НАШІ ЛІСОВІ УРОЧИЩА.АБІСЬ ІЩЕ МАЙ ЧАСТО ТУЙ БУВАВ ТО БУЛО БИ ДОБРЕ.

Фединишинець - Русинови 2012-03-06 / 22:23:31
ВерхОвинцю-брате, виджу, ож ти май більшый фіґляр, гі я. Тко кого мав би первым перепросити? Ти, будущий цімборе, нас*ав (можеш замість звіздочки і "с", і "р" вставити - як ти ся бажит) мені в душу, а типирь, гі жид, ставиш усьо з ніг на голову. Ти забивав клин ми" в серце - я тобі, лише май твердый, обы ти" жизнь малинов не віділася. Зрештою, хіба верховинці ось так - лоб у лоб - просят єден у другого вибачіня?! Я тя з півслова зрозумів. До речі, повір, я ся хвилював, обы ти мав змогу мені відповісти. Десь колись Орос файно уповів устами Вольтера, ож, "я можу не погоджуватися з вашою думкою, але я ладен віддати життя за ваше право висловити її". Твердо чесный быв француз!
Вибач, айбо мусів в інеті копирснутися, обы здогадатися, тко ти. Писатиля Василя Малету заочно знаю, айбо про вічаря Дмитра Малету первый раз чую. Може, й не первый, айбо щось... До речі, про вічарів я много писав, правда, не тямлю жодної фамілії.
Я - чоловік побожный (глубоко!), вірую в Бога-Абсолюта, маю гейби церкву в душі, айбо паленку "Абсолют" і вино п"ю будь-коли - і перед так званим Постом, і під час Посту, і по Великодню. Не п"ю лише тогди, коли не маю дяки. І ллю в себе майже завжди в міру. Хіба єден раз у рік можу перебрати. І дуже(!) не люблю, коли чоловіка силуют пити. Дуже ня злит сесе!..
За сбу я наспіх пофіґлював, не сердися. Навмисне з малих літер пісянув, бо скоро йсе буде вотчина Хорошковського. Ось тко шизофренічно самозакоханий, а не я. Я, чоловіче добрий, простий новинкар, котрый, мовити б, себе спалив. Така собі втома від професії. Я ся не жалую - просто констатую. Туй уже многі констатували, що Орос, ти і я - хворі, то й мені свербит поконстатувати. Я ся кави напив ай мало пива випив, тому й не годен зупинитися. С**у і с**у словами – бігунець у ня, нич не вдієш. Айбо крапка! Продовжиме бесіду під якимось другим постом… Ауф відерзейн!

Русин-Фединишинцю 2012-03-06 / 20:07:10
В СБУ я точно не роблю, тай письменники думаю не всі там підробляют. Ти май з Іваном поговориш. Ачий хотів бись ня за тоти всякі називки перепросити, щось ми ся сесе не вірує, я люди знаю.А бринзю,я ти повбіцяв як і ти казки. За баклажку правда мови не било, тай вроді ти в Пості ни пєш, давай уже по Великодньови. Ти би тоже мав покласти, я ти непіллу тему до писаня подав і то не фантазія. Малета написав про Колочавського Штаєра!

Фединишинець - Русинови 2012-03-06 / 17:53:59
Окрім трилітрової баночки бринзи, бажано передати Костюком і баклажку нехерового вина (не хочу випозіровати гірше від Ороса). З мене - книжка казок і закарпуцький доляр "раз вам дякую". До речі, в Івана й зазвідаю, тко ти, конєчно, кидь дасться вузвідати. А кить ся не дасть - зроблю запит у філію міжгірської СБУ...

Русин Фединишинцю 2012-03-06 / 15:28:33
Люкс се ми ся вже любит а то так серьозно ги на похороні. Та ти вижу фіглі знаєш. Та нащо з ся робиш якусь страшилку з цілов купов нефайних слів. Еге сяк файнинько говори ги я на свадьбах, аш хочу йби ня не побили. А док ся догадают. А стращний суд срочно перениси на септембер бо, я ряди не видам. А з бригадов...ви з Оросом не Соломони, айбо з покусаними може ся якось справите. А за казками попрошу йби забрав Ванька Костюк, земляк вітці як бде в Унгварі ним і бринзю передам, айбо ти гет ся навчив токмити.

Фединишинець - Русинови й Оросови 2012-03-06 / 14:02:29
Мені туй цімбор каже, що нік Р**** Ш****** - се був Роман Шухевич. Потапшайме в долоні, хлопці, що туй уже Герої України тусуються! Ще трохи - і сам Шашік почне коменти писати...

Фединишинець - Русинови 2012-03-06 / 13:43:55
Е, чоловіче добрий, у моїй дурнеші - все гаразд або, як нині модно казати, гетеросексушно. Айбо інтересно знати – як моя гола гузиця в чужих очах? Світиться ци ніт? Файна ци так собі? Ще обрати вниманіє на дві ямки на полушаріях… О Ісусе, що я туй патякаю?! Адже з’явилася, як чорт із колопень, даяка гермафродитка Світлана (у Репинному її б назвали полУцапом, себто ні хлопом, ні дівков), котра може ся злакомити на мою перебачницю і котра кличе прийти психіатрів і до тебе. Тому не чудуйся, вічарю, кить до тя раз на полонину Красну прилетит на гелікоптері бригада на чолі зі Світланов-Світланом. Помахом карбача перетвори отару вівець (так повів би екс-спікер Іванко Плющ) на зграю псів і натрави на вшытких. Най тічут до ня в Унгвар вадь у Кийов до Ороса... Ми вже собі дамо раду з бригадов.
P.S. Жаль, що я баяти не знаю, айбо видит ми" ся, що Страшний Суд буде в юнію - на Євро-2012. А ще гризе ня, ож ти баночку бринзи пообіцяв і Адміну, й Оросу. А мені що – чкода? Я ти’ книжку казок подарую…

Русин Світлані 2012-03-06 / 12:44:31
Ви паніко не беріт всьо так близько до сирця. Туй ми мало пофігльовали, а ви вже нам нараз діагнози поклали. Орос то вопше фіглярний чоловік, а скоро й Фединишиниць бде фіглі розуміти. А ви шизофренія, не файно, не файно. Ви знаєте, що мижи писателями тяжко місто найти і май легко на тот сідак сісти, що від комуністі пустийся лишив. Най пишут і ми пишім фіглюйме, а що нам ся встало. А богочко то не мертвий ідол Увін за ся застане. Може ми не зазнаєме. Божі жорна помали милют, но певно. Пане Ярославе бду в Києві принесу вам баночку бринзі тай баклажку вина. доброго молдавського, бо наші закарпатські пугарі хирню продают.

Русин 2012-03-06 / 12:12:25
Гей ти за мене забив Михайле, не внуєтися? Та такись на ня строго по міліцийський наїхав; Що ти зробив? Я мало не добре написав, не зробив а робиме вбоє, веселиме читальників сих коментів у Великий Піст,йби їм сумно не било. Поговоривим з тими, що тя знают, слухай кажут аш ти добрий хлоп лиш тя не сердити. Та бдуся старати. Ще єдно, як ти вичислив, що я вічарю? Ти що знаєш баяти, ци на тя віцьками запахло? Вже м ти хотів лишити свої координати, айбо як им увідів твою подобенку в сім ящику з голов задницьов, нараз им передумав, ко знає, що втя вголові. Лиш будь добрий не сердися,бо я добрий чоловік, а кось може й ремінь з хребта видерти, пак ти знаєш туту казку за Івана і попа. Тай щось іщи напиши моя жона в кафе за тиждинь тувстий зошит зпише а в вас письменників щось гет слабо.

Р**** Ш****** 2012-03-06 / 11:43:46

Флуд і тролінг. Коментар видалено. Адмін

Фонтинясы 2012-03-06 / 10:46:50
Славіку - як твоюй арійськуй душі любится сись опус(послала-ми єдна цімборашка з-за перевалу):




Шановний пане Президент! Як дiзнала си у колєйці(1) за танiм(2) бураком, жи свободівець Юрко Сиротяк обiзвав украiнку Гайтану африканкою, то мене аж впєпшило(3)! Шо то за апартеїд в ненцi-Українi?! Чи то не видко, шо дiвка - не москалиха?! Як вже на то пiшло, то гiдними їхати на тоте Євробачення вiд нашої держави є тiко тота Гайтана альбо ж гурт «ЧОРНОБРИВЦI», бо співають автентично украiнською мовою, та й чорнявi, як правдивi гуцули (вдягнути їх у вишиванки та й годі)! Нiхто ж не каже нiц, шо у нашiй Галицькiй славетнiй командi КАРПАТИ копають м’яч афроукраїнцi! Тото прошу пана Президента задбати за iмiдж держави i провести тотому Тягнивбоку генетичну експертизу, бо має такi булькатi очi, як шинкар Мошко Фротман з Краснодубiв!

А вже раз спозорилисi на Евробаченнi з патрiйотичними «ГРИНДЖОЛАМИ», яких було забагато, аби всiх подолати! Тож уся Галицька елiта у моїй особi пiдтримує Гайтану! I хай той Сиротюк з Сех та Фарiйон чимчикують до неi на пiдтанцьовку у вишиванках! Бо краще най iде вiд нас гарнесенька афроукраїночка, анiж якийсь еврорагуль Будьмогей!

Слава Гайтані!
"Чорнобривцям" слава!
Даєш Євробачення-2012!

Львівська інтелігентка-патрійотка
Розалія Краснодупська


__________________________________________

1 колєйка – черга (польськ.)
2 танім - дешевим (польськ.)
3 впєпшило - розізлило (польськ. жарг.

ярослав орос 2012-03-06 / 09:41:56
Фединишинець - Світлані 2012-03-06 / 09:38:59
Цікавий момент - нік жіночий, а в тексті - "Олеже, я би показав червону картку..." Ви випадково не трансвестит? То кому потрібно звертатися до психіатра, істеричко й брехаче?

видно, михайле, що перевелися в краї чоловіки – жонами поставали...

Фединишинець - Світлані 2012-03-06 / 09:38:59
Цікавий момент - нік жіночий, а в тексті - "Олеже, я би показав червону картку..." Ви випадково не трансвестит? То кому потрібно звертатися до психіатра, істеричко й брехаче?

Світлана 2012-03-06 / 09:09:04
Панові Олегові Дибі. Олеже, тобі вирішувати, але самі писання Ороса і теревені Фединишинця, Русина це психічно хвора маячня. Орос сієї смуту, релігійну непримиренність.Дописався він до самого краю самодурства: " один римський легіонер хлопець -русин ушкварив Марію і народився Ісус"/ не дослівно, але суть така/. Це ж треба втратити все - совість, розум, аби таке писати. На твоєму місці, Олеже, я би показав червону картку таким Оросам та Фединишинцям /йому за словесну наругу над настоятелькою-черницею/. Шановні лікарі-психіатри, прочитайте уважно, рятуйте цих людей якщо не добровільно, то примусово. Дітей калічать .

ярослав орос 2012-03-05 / 22:34:37
Приселок Фонтинясы 2012-03-05 / 22:22:12
Твуй народ тя Славіку тоже любит,хоть ты і не любиш Петру Миколайовича.Чому?

сиджу та й реву з радости... нАрод ня любит (хоч і лиш тулько з одного присілка фонтинсяти... то -- й то добре...
хоч, малувато того нАроду, який ня любит...

а петра миколайовича любит народ великий...
через що -- й не люблю петра миколайовича...
жаба ня тисне в поперек, фатьови...

Приселок Фонтинясы 2012-03-05 / 22:22:12
Твуй народ тя Славіку тоже любит,хоть ты і не любиш Петру Миколайовича.Чому?

ярослав орос 2012-03-05 / 21:39:41
за що ми ся й любит муй русино-пудкарпатський нАрод...
ун такий твердий, як одвірок у каждого з нас у хижі...
сильний у нас нАрод...
любім *го хоч би за то, браття й сестри...
хоч би за одвірок...

Русин Адміну 2012-03-05 / 19:01:12
Пане Адмін кажут ми, що то може й Ви щось нагаздовали, що сись інтернет моє посланя Фединишинцю не пущат. Пак майте совість, жона зо мнов не говорит каже, що я баламучу, діти ся розийшли, сусіди на роботі та ко зо мнов бде базарити крім Фединишинця. Я вже ся напудив,що сиьь чоловік на ня ся сердит та перепросити м го хотів за циганську уличку бо я думав, що в Репинному лиш сися іє. А типирь, що робити? Пак дись по дись ня пущайте, по забуду й писати я ніби май спокіно пишу ги Михайло бо я такі і слова культурні ни знаю ги він, бо де я ся вчив? Хиба дись у пословици та се народ склав, що я бду міняти? А я Вам паночку банку бринзі зажену ват вовни на светер білої виплетете собі такий файний ги в Фединишинця.

Фединишинець - Акробату 2012-03-05 / 14:03:52
Так і має бути! Усім треба давати можливість висловитися. Звісно, в межах так званих правил. Правда, що це таке - правила?

Фединишинець - Русинови 2012-03-05 / 13:58:47
Первоє: хотів би я знати, пастирська нехарь, що ти зробив? Другоє: ти, християнський недоноску, хоть раз быв у Репинному? Отиць мій не з так званої циганської улички, а з центра. До речі, на циганській улици жыло й жыє много порядних й роботящих людей… У селі про таких, як ти, кажут: кінь коньом світ обыйшов та й коньом ся домі вернув. Простіше: дурний ти быв – і дурным остався. І ще простіше: горбатого й могила не виправить. Четвертоє: мушу тобі, горбатый вошолове, віддати належне, як ти вміло з’їжджаєш з теми, коли тебе ловлят на брехні й фантазії. І послідноє: ци жыє твоя маты?