Жаба-царівна

Якось в урочищі Тирсуватий, на межі, де разюче відчутно та видно вплив останніх потуг арктичного й атлантичного вітрів, і звідки вже рукою подати до найближчої полонини хребта Красна, спостерігав я дивовижу. На зарінку річки Лужанка, порослому розкішною папороттю страусове перо, в затінку покручених вільх, несамохіть побачив жабу. Ох, і лячну та велику. Що вона була не зелена – стовідсотково. Радше, видається мені, – брунатна, мов, за Шпенґлером, «справжня фарба душі, душі історично настроєвої».

Жаба-царівна

Збочив я з путівця, й задивився на загадкове створіння. Вона дихала всім своїм єством, щосили надимала підгарля. Дрібні й лише їй притаманні бульки-оченята уважно проймали мене пильним хлорофільним зором.

Я й не зчувся, як її поглинаючий óбраз умить опинився десь усередині, хоч сама жаба продовжувала заворожувати мене на порослому папороттю зарінку... Був серпень. Початок місяця, коли по гірських селах уже косять третячку-отаву, а під полонинами – тільки наливаються трави. Власне тут, в урочищі Тирсуватий, межа не тільки теплого та холодного підсоння, а й край і початок людської свідомості. Звідси, врешті-решт, розпочинається прелюдія царства полонинського вітру. Тут уже не нипає мала звірка й не полошаться горобці на чуже. Тут споконвіку визначені правила гри, й згідно тих правил вуйко ведмідь, скажімо, не позириться на вовчу тічку... Тут кожен суворо дотримується покладених на його обов’язків! І не кидається з боку в бік.

І власне тут, у царстві полонинського вітру, мій батько мав (і має, та вже знедавна не хоснує, вода забрала дерен і частину поля) наділ, де я з дитинства, раз на рік, майже щоразу у серпні, переселявся від людей... у світ Фрідріха Ніцше – «Так казав Заратустра». Там, принаймні, перебуваю й тепер.

...Ось так, якось у серпні, й укмітив я – жабу, й затримався біля неї. Та, враз, невідь-звідки шугонула побіч галузка, й жаба, трохи подумала, розвернулася, й поклигала неквапом у полонинські нетрі. Зневірена, мабуть, у людях, не стала перекидатися ба навіть на царівну.

Поплівся слідом і я...

13 лютого 2012р.

Теги:

Коментарі

Словянин 2012-02-19 / 14:40:22
Чим гарніше і, по-словянськи, задушевніше писатиме Ярослав Орос, тим менше у нього шансів потрапити в центральну неукраїнську пресу, наприклал в "Дзеркало тижня". Редакція останньої нюхом відчуває гоїв - прихованих збоченців - і саме їм надає трибуну...