Патріарх і булька. Нехай і золота

Михайло Фединишинець б’є влучно, чітко, з охотою. Яко вправний боксер. Принаймні тут, на сьому сайті. Ще б таких двох-трьох умільців у краї, і Сріберна земля у власне географічному центрі старого континенту таки законно відповідатиме своєму питомому розташуванню. Доволі вже – красно-солодкаво мовлених слів, мазків і звуків... Якщо у творах їхніх авторів відсутня думка. Свіжа, промовиста, щира!..

Патріарх і булька. Нехай і золота

Я завжди стояв на тому, що розвій вітчизняного красного письменства зупинився на творчості Григора Тютюнника. І завжди отримую у відповідь відкоша, мовляв, як смію таке казати, коли власне скоморохи Бу-Ба-Бу заклали нову формацію у вітчизняному красному письменстві. Та я на те тільки посміхаюся, позаяк скоморохи для мене – show. Щось – несерйозне. Пусте. Барабанне... (Те сáме стосується образотворчого мистецтва, музики тощо).

Деґрадації сущих вітчизняних творців усіх мастей і відтінків, як знаємо, склеєні на християнських цінностях, що, безумовно, в добу Інтернету втратили будь-яку ж... цінність. А наші мастаки – мастять і мастять, як їхні нянько, мамка, дідик, бабка... Вдають з себе вірних синів і доньок, які намагаються ні на крок не ступити вбік од віками прокладеної стежки. Та, до слова, ті порослі ґозом стежки ведуть (хіба що) на покинуті по ґруниках старі цвинтарі.

Прочитав щойно інтерв’ю двох ієрархів українських церков: Філарета та Святослава (Шевчука). І той і той розгублено погоджуються з тим, що і та і друга церква святкують релігійні празники з запізненням. Ось що відповів Філарет, коли його запитали: «Всі християни західного обряду і більшість православних відзначають Різдво й інші нерухомі свята за григоріанським календарем. Чи потрібна і чи можлива реформа, за якої Україна б теж перейшла на новий календар?

Філарет: «За новим календарем святкує всі християнські свята не тільки католицька і протестантська церкви, а і переважна більшість православних. І тільки п’ять – Єрусалимська, Російська, Українська, Грузинська і Сербська – святкують за старим, Юліанським календарем.

Але треба сказати, що по відношенню до астрономічного календаря і Юліанський календар застарілий, і Григоріанський вже застарілий. З точку зору науки чи християнського віровчення нема перешкоди до переходу на новий стиль. Але є психологічна перешкода. Люди настільки звикли до Юліанського календаря, що не хочуть від нього відступити» (Кінець цитати).

Набагато молодший від Філарета Святослав (Шевчук) спромігся на те відповісти лише так: «В Україні наша церква святкує Різдво і Великдень за старим стилем разом з нашими православними братами, тут ми абсолютно не відрізняємося... <…> Коли я служив в Аргентині, ми служили за новим стилем, і я почував себе комфортно, тому що ми були всі разом. Я сьогодні в Україні, і ми святкуємо за старим стилем – я теж себе почуваю дуже комфортно» (Кінець цитати).

Отже, як бачимо, вітчизняне красне письменство (малярство музика тощо), як і церква, «дуже комфортно» почувають себе в суспільстві з «психологічними перешкодами». Недавно один з поважних літературних сайтів присудив книжці «Лексикон інтимних міст» – патріарху вітчизняних скоморохів Юрію Андруховичу – «Золоту бульку». Філарет, як і Андрухович, хоч і вважаються владиками у своїх паствах, але-але – сього так мало для Бога!..

16 січня 2012р.

Теги:

Коментарі

Русин 2012-02-09 / 01:10:09
Сесе чисто з "Сторожової вежі". Для християнина дата ніщо, вагу має сам факт. Бажаю автору знайти для себе Христа, док мандрує.

Тодош 2012-01-21 / 15:39:03
Все одно світло переможе!

ярослав орос 2012-01-18 / 20:06:40
sun 2012-01-18 / 15:41:46
Автор не "кощун", а скоріше "кощунственный"(рос).
Темні сили пробують вилізти скрізь...

та-а-к... темні сили вже вилізки скрізь...

sun 2012-01-18 / 15:41:46
Автор не "кощун", а скоріше "кощунственный"(рос).
Темні сили пробують вилізти скрізь...

Корятович 2012-01-18 / 03:54:41
Славянин - я можу пропустити що у моєму коментарі є 'купу граматичних помолок'...але логічних?? Ви пробуєти поширувати якусь нісинітницю, коли би пробуєти якось понизити інтелектуальний рівень христіянства. Чи ж це не ви які маєти на увазі христіянську релігію коли пишите 'Переважна більшість домінуючих нині «світових» релігій, створених вузькою окультною групою (її нащадки сьогодні , як ніколи, процвітають і керують світом), засновані на сліпій вірі, без критичного аналізу, здорового глузду, розгляду альтернатив і бт. п.' Христіянська віра уже більше 2,000 років перейшла мабуть най більш критичного розгляду і позитивного аналізи. Тут можна пізнати тільки 193 сторінок ім'я високо квалифікованих науковців, філософів ітд якій присвятили їхнє життя щоби творити 'КРИТИЧНОГО АНАЛІЗУ' і солідне інтелектуальне підґрунтя христіянства. http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Christian_philosophers

(Якщо вам очі болять і не можети розуміти те що я написав, то я можу все переписати вам на англійські мові, без 'граматичних помолок'? Я бачу що вам російська мова не справляє ніяких проблем. Ви володієти англійською мовою, Славянину??)....

О.Д. 2012-01-18 / 01:17:39
Зупиніться... У вас безліч причин не перегризати один одному горло...)))

Словянин 2012-01-18 / 01:14:14
П. Корятовичу, у Вашому тексті купа помилок - і граматичних, і логічних... Сподіваюся протягом доби побачити путню думку.

Корятович 2012-01-18 / 00:09:37
Славянін - Абсолютно не бачу нічого 'гумористичному' у моєму коментарі. І якщо ви самі не спроможні вести дискусію, то прошу не ціпіть до мене зубів. Ви уявили що Старо Віра ще якось не готова для поширування між 'людьми'...Моє питaння до вас торкує компетенції Кощуна Ороса в цьому галузі. Сам він пропонує цілком сформлену синтезу Шаяна...яка на мій погляд уже цілком дороблений.

Словянин 2012-01-17 / 23:48:31
П. Корятовичу, я ціную Ваше почуття гумору, але нині воно не до теми. Будь ласка, пожартуйте з гаркавою публікою...

Корятович 2012-01-17 / 23:37:12
Словянин - а я гадав що Кощун Орос уже готовить людей до науки Сонця і Близьківки (Проводіння Дажбога і його батька Перуна)??...а то по вашому мисленню виходить що блукаючий нарід ще мусить дочикати правільну і перевірину теологію старої (нової?) релігії 'правильним, але вузьким спеціалістам'?? Чи ж не сам Кощун Орос той про якого нарід так довго чикає, на якого складає всю свою надію на зближення з істиної правди??.....

Словянин 2012-01-17 / 23:00:37
Вірити завжди легко, самостійно мислити - правильно чи не правильно - завжди складно. Переважна більшість домінуючих нині «світових» релігій, створених вузькою окультною групою (її нащадки сьогодні , як ніколи, процвітають і керують світом), засновані на сліпій вірі, без критичного аналізу, здорового глузду, розгляду альтернатив і т. п. В результаті протягом багатьох віків людей , у т. ч. порядних і розумних, привчили вірити у абсурди. Віруючих у абсурди завжди легше поневолити. Про комунізм, який походить з того ж самого древа, що став для багатьох людей також релігією, зайвий раз не згадуватиму. Про гнилуватих лібералів та євросоюзівців тим паче. Коли Ярослав Орос намагається реагувати, хоч і аргументовано, але занадто емоційно, чи не на кожну тираду або захід представників «традиційних» конфесій чи нетрадиційних сект – він мало впливає на ситуацію. Це викликає лише зайву смуту серед віруючих у химери людей. Проте – НАШИХ ЛЮДЕЙ! У них в наш буремний час залишилося одне – віра, якою б вона не була. Якщо її похитнути і зруйнувати – почнеться хаос, на радість ворогам. Усьому свій час і своя послідовність, скажімо так – послідовність Провидіння (при бажанні, його можна назвати Провидінням Даждьбога та його батька Перуна). В цій сфері потрібно працювати не лише правильним, але вузьким спеціалістам. А в сфері боротьби з дегенеративною антикультурою, зокрема в галузі літератури, талант п. Ороса, як нормальної обдарованої людини, завжди буде востребуваним. Коли він осмислює чергового абсурдиста Андруховича – він в основному потрапляє в ціль. Мутну творчість цього прозаїка свого часу гарно висвітлив Петро Іванишин («ПОСТМОДЕРНИЙ НЕОЦИНІЗМ, ЙОГО ЖЕРЦІ, РАБИ І ЖЕРТВИ» http://www.banderivets.org.ua/?page=pages/zmistd0/Ivanyshyn/article13). За великим рахунком, Андрухович не стільки український слов»янський письменник, скільки україномовний… Окрім іншого, достатньо подивитися на його епатажний, характерний для певної меншості імідж: довге волосся та завушниця… Одним словом, автор «Кощунів…» має широке поле для конструктивної діяльності.

Fil 2012-01-17 / 21:55:36
Іуда, він Іуда і є. Де б не народився.
Ганьба!

Федір 2012-01-17 / 21:21:57
Не знаю хто за пан такий Ярослав Орос, але чоловік явно хоче пропіаритися. Грішно сказати, але тему обрав як Іуда.

Корятович 2012-01-16 / 19:45:21
Видно що вас ще раз Славику, ті зубасті попи десь вкусили, що самі не можети дуже комфортно почувати себе у суспільстві (не дають навіть сісти)? Чикали і чикали на вас на Ґрехіті, і не дочикались...:-)



еФПе 2012-01-16 / 18:55:15
Мені все ж здається, що говорити про деґрадацію навколишнього світу людина починає тоді, коли в неї самої на душі розгубленість і втома(не кажу про деґрадацію). Так було колись, те ж маємо й нині. Читаймо уважно тексти всяких-різних пророків.