Утратимо Жида

Боюсь... Ой, боюся, коли до влади прийдуть національно свідомі українці, добре підбиті християнськими цінностями, буде мені непереливки. Особливо, коли за державне берило візьмуться високоморальні греко-католики, бо з мамулуватими православними ще якось дам ради. Православні – народ простакуватий, послуговуються радше сокирою в «миру», ніж греко-католики – вишколені теслі. Сим – до снаги замість грубуватої сокири орудувати тонюсіньким лобзиком...

Утратимо Жида

Мені, звісно, що Феодор (Мамасуєв), що Шашік – однаково. І той і той «откудась». І той, їхній, – ІНЦІ – звідти. А Борис Колесников – ні. Наш... Донецький. Справжній українець. Кажуть, що на догоду Ренату Ахметову зрікся юдаїзму та прийняв іслам. І, чули б ви, з якою любов’ю він онде від усього українського народу звернувся був до папи римського під гуцульською смерекою у Ватикані. Зокрема, присутні там, Олександр Ледида та Іван Балога пустили на те русино-українську сльозу. Так розчулились неборята!

А я онде трохи не втратив глузд, як прочитав звернення чолових Українського католицького університету, зокрема, високодостойних Бориса Ґудзяка та Мирослава Мариновича на предмет того, щоб колядники у своїх ватагах зреклися від óбразу Жида, позаяк, цитую: «Християнство наше вийшло з лона юдаїзму, переймаючи від нього віру в єдиного Бога. Отож, хто, як не ми, мали б прибрати поставу вдячного смирення й усвідомити той надзвичайний факт, що, кажучи словами Ап. Павла, будучи дичкою оливною, защеплені були між святе галуззя та стали співучасниками кореня та оливного соку (пор. Рм 11:16 – 17). На основі цього ще Папа Пій ХІ стверджував: «Духовно усі ми семіти».

Тому не дивно, що свого часу Папа Іван ХХІІІ, осмислюючи духовні причини Голокосту єврейського народу, звернувся в молитві до Ісуса: «Прости, що ми знову розіп’яли Тебе в їхньому тілі!». У цю передріздвяну пору ми запрошуємо вас піти за цим духовним прикладом і сповідально звернутися до Христа: «Прости, що ми знову зневажаємо Тебе в цьому знущальному образі»! (Кінець цитати).

Вай-вай... Отетеріло телефоную до Львова одному з своїх друзів, варьята ще того:

– П’ємонте, привіт... У вас – що, знову завелися напередодні Різдва хитромудрі колядники?

– Ти – про суддю Зварича?.. Так він уже наколядував аж на десять років... Сидить неборака.

– Та – ні... Я про отців-католиків з юкрейнуніверу, які...

Перебив мене кмітливий фіґляр:

– ...А що, там, по азійських києвах, вас жаба давить, що ми тута стрімголов європеїзуємось... Аякже... Тепер у нас замість Жида буде по вертепах Ірина Фаріон діток лякати...

– Отакої... А де ж наберете стільки фаріонок?

– Ми, галичани, народ з діда-прадіда завбачливий. Ще влітку замовили виготовлення масок Ірини Фаріон аж у самому Китаї... Вистачить усім. Якість, звичайно, не ґарантуємо. Сам розумієш...

Узяла мене досада. Церква знову суне свого носа до чужого проса. В часи Середньовіччя різдвяно-великодньо-літні празники вважала «бісівськими», тепер, коли прибрала їх до рук, уже вдається до маніпуляцій на догоду чужинцю. Ну, скажіть, чим церква не «керівна та спрямовуюча» КПСС... Та мені від того не легше!

27 грудня 2011р.

Теги:

Коментарі

Русин 2012-01-13 / 21:58:27
Застав дурня молитися та й чоло си розібє.

Словянин 2011-12-30 / 15:59:50
В усі часи було багато охочих виступати від імені Бога-Творця. Людина ніколи в рамках земного життя не знайде відповіді на тему кількості богів, тому дана дискусія втрачає сенс. Древні мудреці стверджували: те, що внизу – аналогічно тому, що наверху. Себто, можна припускати, що Земля є свого роду відображенням, ареною боротьби між різними космічними силами – світлими і темними, які мають свою структуру, ієрархію, субординацію. Їх можна називати Богами. Першим, принаймні після Потопу, монотеїстом був єгипетський фараон Ехнатон, який в результаті революції поміняв віру предків – віру в бога Амона на новий культ – Бога Атона. В результаті контрреволюції єгипетське суспільство повернулося на круги своя. Другу таку спробу здійснив вигнаний з колегії єгипетських жерців Моісей. Якщо полистати Біблію можна найти епізоди, де біблійський бог Єгова бореться з богами – то з Ваалом, то з Астартою. Якщо Бог один, то не зрозуміло, з ким бореться Єгова. Окрім цього, в багатьох місцях Біблії Єгова постійно закликає вірити в одного бога. Якщо бог один, то навіщо так часто повторюватись – виходить, що для ревнощів Єгови є підстави.

ярослав орос 2011-12-30 / 13:25:30
пане местний, Ви мене дуже потішили своєю несподіваною й довгоочікованою зустріччю...
відповідно, і Вам тих же гараздів...
але, хотів би в якийсь спосіб передати через, скажімо, п. Олега Дибу невеличкий од себе Вам подаруночок...
якщо можна, відгукніться на мою щиру пропозицію та повідомте, у який спосіб можна провести "операцію Ы"...
щиро Ваш ярослав орос

местный 2011-12-30 / 13:04:57
глубокоуважаемый пан Орос! мы с Вами всё никак не пересечёмся (был такой старый советский мультик: гном за домом, дом за гномом... но увы, такая наша сегодняшняя реальность - мы все "на ногах" - уверен, что кому надо, тот понял).
но я Вас искренне поздравляю с Новым годом - исполнения всех НАШИХ желаний (политических - они точно одинаковые), счастья и здоровья Вам и Вашим близким.
ну если не по теме - извините :)
жму руку!

Катя 2011-12-30 / 08:56:39
Маріанна, моя розповідь -- це свідчення людини, яка пережила зустріч з надзвичайним.
Я розумію, що мені вірять, і слава Богу!
Значить, я повинна свідчити.
Мене не переконують просто слова як букви (без Духу).
Покажіть свою силу, а не слова.
Я можу вислухати цілі трактати, але якщо я не побачу надзвичайне, не повірю:)
Зустріч з Христом -- це те, що змінило мене найбільше у цьому житті.
Павло пише, що Бог -- не у слові, а в силі.
Я молюся іншими мовами (як молилися у день Пятидесятниці), я отримую від Бога відповіді на запитання,Він мене підтримує і картає. Святий Дух мпне підтримує.
До речі,Христос називає Його Утішителем, який прйде на землю після вознесення Христа.
Давайте продовжимо розмову після того, як ви прочитаєте послання від Іоана.:)
Я вперше свідчу публічно. )

Маріанна 2011-12-29 / 22:08:57
Катя, після Вашої відвертої розповіді з приємністю відповім Вам.

Все почалося не так давно - близько 10 років тому. Спочатку індійська філософія, потім китайська. Біблію прочитала до того. Читала про життя старців, монахів поч. 20 ст. (які були професійними як на той час лікарями). Усвідомила Силу Думки і Слова. Зрозуміла, що Добро, так само як і Зло, не має національності.Зрозуміла, що багато праведників закликають до одного, тільки речення будують по різному і приклади наводять ті, які притаманні їх культурі.

З глибоким сумом усвідомлюю, що Церква і Бог - не завжди разом. Але так бувало і раніше. Захоплююся силою духу служителів Божих, які ведуть аскетичний спосіб життя - без накопичування, гордості, різних утіх.

Глибоко поважаю віруючих людей, але не зовсім розумію релігійних фанатиків.

Провела межу між духовним і матеріальним, і відчула щастя від того, що Живу.

Зануда 2011-12-29 / 21:59:36
Считать что Бог один, это опасное заблуждение. Существ способных влиять на нашу жизнь много. Они реально действуют. Многие люди говорят, что сатана им помог найти то чего они хотели. Это все правда. Разница только одна - ни одно из этих существ не любит человека.

Зануда 2011-12-29 / 21:53:57
Мирославу: да, ваш Бог реально существует - это Вы. И он реально действует и кое что может. Но может ли он спасти вас от смерти? Сделать счастливым? Сделать свободным? Что будет с вашим богом если завтра у вас найдут рак?

Что общего имеет ваш бог с вашей жизнью?

Зануда 2011-12-29 / 21:49:52
Марианне: Лама Оле Нидал, который надеюсь, разбирается в буддизме, сказал на встрече в Ужгороде в драмтеатре, что буддизм не является религией так как не ведет ни к какому Богу, поскольку в буддизме вообще нет бога. В буддизме нет бога-личности, нет того кто сотворил человека и мир, нет даже понятия души.
Поэтому говорить о том, что и буддизм и христиантство проявления одного Бога можно только от недостатка информации.

Что касается египтян, греков, древних славян и прочих культов то их основа - поклонение могущему существу с целью получения определенной выгоды, что тоже прямо противоположно христианству.
Это так называемые верования естественной религиозности - когда человек осознает что есть силы могущественней чем он и начинает искать с ними союза.

Христианство прямо противоположно этому.

Катя 2011-12-29 / 21:07:44
І звідки ваші переконання?
Де ви їх черпаєте?
Мені дійсно цікаво :)

Катя 2011-12-29 / 21:05:40
Маріанна, а про кого ви говорите?
Про когось конкретно чи так, просторово?

сорри 2011-12-29 / 20:25:18
Маріанно, ви - розумничка...

Маріанна 2011-12-29 / 20:24:34
Зануда, нижній коментар - для Вас.

Маріанна 2011-12-29 / 20:22:34


В моїх дописах Ви не зрозуміли головного. Я чітко переконана, що Бог Один. І того, хто народився у невивченому науковцями племені десь в джунглях, який ніколи не чув ні про Христа, ні про Аллаха, і того, хто зараз сидить і читає цю статтю, Бог охороняє однаково. Один Бог. Люди придумали Йому різні назви. Люди, як от Ви, вважають, що наприклад, Бог християн "даже показывает себя в истории сильнее чем боги египтян и греков". Ну, а носій іншої віри, скаже, що його Бог сильніше християнського. І так без кінця. Сотні років. Було і буде. Вірники сперечають, чия релігія правильніша, а Бог все одно тільки Один.

Вийдіть за межі однієї Книги. Подивіться ширше.

Мирослав 2011-12-29 / 20:06:53
Зануда пропонує цілувати начальника в дупу. Мій Бог, який згідно Вашої теорії теж реально існує каже: рабів до раю не пускають

Зануда 2011-12-29 / 19:12:14
Марианне: Вы пишете, что Бог один но проявления его разные. Это не может быть правдой, так как Бог буддистов и Бог христиан противоположны в истоках своих учений. Не на поверхности типа "любить всех", а в глубинах. Точно так же расходятся учения других религий.

Интрига в том, что Бог буддистов существует. И Бог мусульман тоже. И боги греков, и боги мая, и египтян. Все эти существа есть и они действуют, отвечают на служения, на молитвы, на преклонение. Не правда ли захватывающая перспектива открывается? Столько богов! Столько возможностей!

Но есть одно но. Бог христиан тоже существует. И даже показывает себя в истории сильнее чем боги египтян и греков. И поскольку он существует то все о чем он говорит тоже существует: милосердие, жизнь вечная, грех, ад, прощение, заплата за грех. Представьте себе на мгновение, что все, абсолютно все, что говорит учение христианское существует. И что аборт это убийство, и убийство это грех смертный и за него нет искупления, что назвать начальника дураком - равно убийству и это грех заслуживающий огня адского.
Что с этой правдой делать, а?

Маріанна 2011-12-29 / 17:46:48
Катя, не тільки я, а й ви, і ще 7 млрд. людей, які населяють Землю, - це тимчасовий (не випадковий!) збіг певних обставин.

Минуть тисячоліття, і про нашу еру знатимуть не більше як ми знаємо про цивілізацію Майя і їхнього Бога.

Буде нове Життя, нові Люди, а Бог, звичайно, є, був і буде Один. Але, знову ж таки не факт, що називатумуть його так, як сьогодні називаєте ви чи хто-небудь інший.

глузд 2011-12-29 / 17:45:13
Словянину."Потому что мудрость этого мира есть глупость для Бога,ибо написано "Он улавливает мудрых в их же лукавстве".(1Кор.3:19). Щодо помазанця Давида,хто Вам сказав,що тут про любов Єрос??Любов є ще агапе ,філіа,сторге і таке інше. Ще натхненна Книга пише ,що багато читати втомливо.Це точно на Вас справдилося(діагоз перевтома),якщо так то Ви нематимете гріха за богохульства.Вважайте на себе та будьте здорові.

Катя 2011-12-29 / 17:33:31
Так я вірю. Кожному -- по вірі.
Якщо ви вірите, що ви -- випадковий збіг обставин чи катаклізму,
то по вірі вашій буде вам.

Маріанна 2011-12-29 / 16:43:38
"Він воплотився на землі дві тисячі років тому, щоб вмерти за наші гріхи."

Людство існує сотні тисяч років. І Ви вірите в те, що чудо перевтілення Бога в Сина Божого сталося всього-навсього 2000 років тому? А до того, повторяюсь, протягом сотні тисяч років не відбувалося Божественного Дива? Я думаю, на кожному витку цивілізації люди мали змогу бачити і відчувати якісь Божественні Знаки - без цього не було б Життя. Для християн цим Знаком є народження Христа, юдеї мають свою точку відліку -недавно відсвяткували 5772 рік з дня створення світу. А через 2-3 тис. років, після якого-небудь природнього катаклізму, зародиться нова релігія, основою якої знову буде Бог, Творець. От тільки як називатимуть Його - ми не знаємо.