ДЗЕНДЗЕЛІВСЬКИЙ І ПАЦЯТА

Не йму віри, що фахові праці відомого мовознавця Йосипа Дзендзелівського написані власне в Ужгороді, в краї, де ще нині раз по раз оприлюднюють безкарно свої мерзенні дези неуки-невдахи – вчорашні сексоти всіх мастей – на предмет «язика русинов». Та й ще вимагають, щоб їхнє словоблуддя держава матеріалізувала за рахунок бюджетних коштів. І на тому ведеться ввесь «цвіт краю» в облраді, від п’янички ректора-історика до сотні разів перефарбованого патріота.

Йосип Дзендзелівський
Йосип Дзендзелівський

Ніяк не вкладається в голову, що пан Йосип не залишив по собі вірних учнів, хоч праці його будуть варті не одне століття заслуженого вченого мужа. "Із задоволенням хочеться відзначити, – відгукнувся на вихід у світ доробку праць п. Дзендзелівського один з його колег, – що вже у той період (1978 р.), коли в Україні панували застійні часи, учений мав сміливість відстоювати наукову правду, що схилялася на українську сторону. На початку статті "Рефлекси праслов'янського діалектного zerdmę ... та ін." автор, відстоюючи приналежність слова насамперед до української та білоруської мов, критикує, по суті, тенденційне розширення російських мовних територій І. Богатовою і стверджує: "Вираз "русские пам'ятники" тут вжито явно не на місці, бо цитати авторка приводить власне лише з українських та білоруських джерел XIV–XVII ст. Її теза, що це слово зустрічається і в "северо-западных русских пам'ятниках", залишається необґрунтованою". Цей пасаж професора для тих часів був дуже відважним".

Завважте... 1978 рік! Цікаво, а де ж тоді були нинішні ратаї "язика русинов"... Напевне, горох молотили. Потому його варили, добре попоїли, а тепер і припукують завзято по-русинськи!

Проте, є в краї так звані нац.-пат. сили, що мали б на працях п. Дзендзелівського раз і назавжди засудити той сморід гороховий, та виробити кодекс гідного закарпатця. Скажімо, не один студент пана Йосипа вийшов у люди, дехто, ба навіть писав замашні доповіді самим провідникам краю, та й бив себе в груди і рвав напідпитку вишиванку як затятий русин-українець, а щоб пристойно продовжити справу п. Дзендзелівського – дзуськи... Щось бракує корінним закарпатцям з діда-прадіда!

На такі роздуми викликав у мене здогад про липневу зустріч з Павлом Федакою, директором музею в Пирогові. Випадково зустрівся з ним на Одеському ринку столиці. Зайшла мова про те непорозуміння, що склалося було поміж П. Федакою та його заступником Іваном Габором. "Пане Павле, – поцікавився, – як так сталося, що закарпатці тут замість того, щоб показати свою поважність, осоромились на всю Україну?" На що мені П. Федака відповів: "А що ви хотіли, якщо Габор не встиг приступити до роботи, як одразу заявив, що за півроку має покласти у свою кишеню два мільйони... І вже був відкрив рахунок на дружину, куди мав надсилати кошти. А я йому на те – тільки через мій труп..."

Почухав я потилицю, відвітився з паном Павлом, і поплівся ні в тих ні в сих додому пацят годувати. Бо, коли вони голодні, то – дуже верещать...

09 листопада 2011р.

Теги:

Коментарі

Іван Штира 2015-02-02 / 21:32:26
Про Миколу Лакизу можна поговорити окремо. Як він в 1972 році зрадив свого друга. Заманив його сина двічі поступати в Ужгородський університет, і двічі не дав поступити. Тут вагому роль відіграв і Дзендзелівський. Він особисто "валив" на іспиті цього хлопця. А Лакиза зробив вигляд, що він тут не при чому. Після чого Лакиза, без захисту докторської, отримав в 1973 році звання професора.

Пішта Ланьківський 2014-11-25 / 23:39:27
Ця людина дуже легко зруйнувала життя моєму другові. Який мав дівчину в Берегово, але йому цей пан не дав можливості вчитися в Ужгороді. Ще багато можна було б чого розповісти про подібних "вчителів" на кшталт Лакизи...

Патріот 2011-11-16 / 18:40:00
Скажіть, а хто такий Орос? В неті проньго нічого не має? Він взагалі існує?Спарава в тому,що в столиці такого письменника ніхто й не чув!

Катя -- аноніму 2011-11-16 / 09:07:00
Ви, певно, знаєте його дочку? Чому ж на цю тему нічого не кажете? Ваш сарказм -- самозахист? Чи ви самореалізовуєтесь у ваших геніальних лекціях?

Катя -- аноніму 2011-11-16 / 09:04:00
ви -- імпотент? або бездітний?

Obozryvatyl 2011-11-16 / 07:05:00
"...оприлюднюють безкарно свої мерзенні дези неуки-невдахи – вчорашні сексоти всіх мастей – на предмет «язика русинов». Та й ще вимагають, щоб їхнє словоблуддя держава матеріалізувала за рахунок бюджетних коштів. І на тому ведеться ввесь «цвіт краю» в облраді, від п’янички ректора-історика до сотні разів перефарбованого патріота."

Для винного краю, як є Закарпаття, культура водки/горілки є чужа и дештруктивна. Прийшла с "наукою" и науковцями-вдахами, як Панкєвич и Дзендзеливський, споза Карпатських гір. Як ся говорить, дарованному коньовы не позерай на зубы. Пан Орос не мав бо ся чудовати, што за сийс "подарунок высокої науку" многі члени факультета, як ай ректор, майже фурт суть інтоксікованы. Добре є, што аспонь єдиний пан Орос то видить зо справжнього патріотичного угла. Треба пану Оросу дати такі вповновження, або мог ефектівно безкарних карати.

KK 2011-11-16 / 00:37:00
До Ороса - і простякам буде цікаво 'перебазікати' вашу нову штуку. Чекаємо....

ярослав орос 2011-11-15 / 21:28:00
Мідянка, 13.11.2011 18:26
Не думаю , що Габор так і захотів з бідного скансену 2 мільйони , він має фірми . Апетити п. Федаки теж закарпатські . Дзендзелівський в Ужгороді продовжив справу Грицака й Бевзенка , за що йому вічна слава . Це був великий славіст і діалектолог . А словник Грицака таки безповоротно втрачено . Нам осталася "материнська" чи "матірна" мова.

петре миколовичу (мідянко), переконався я в тому, що блядь ужгородсько-закарпатська мала на увазі нашу "матірну" мову, то й вирішив я зробити для нас з Тобов одну штуку... чекай...
ох!.. і гидога, видкісьме вилізли...

Простак 2011-11-15 / 21:19:00
Дзензелівський був не поганим науковцем, але чомусь мав проблеми з очима - косив. Нічого не базікатиму про дослідження Григорія Климова.

2011-11-15 / 14:33:00
Катя, 14.11.2011 16:02
не знаю як щодо Дзендзелівського і його послідовників...він рідну дочку не зміг виховати нормально --пані Наталю. більш зверхньої, хамської, і водночас -- тугодумної особи на філ фаці, певно, не було у той час, коли я навчалась. як кажуть -- за плодами пізнаєте їх. А діти -- то наш перший плід.

катю з філфаку... Ваша думка про "перший плід" -- геніальна... цікаво, а що ще вз*яли Ви у свою мудру голівкуза п*ять років, навчаючись на філфаці УДУ?

Катя 2011-11-14 / 16:02:00
не знаю як щодо Дзендзелівського і його послідовників...він рідну дочку не зміг виховати нормально --пані Наталю. більш зверхньої, хамської, і водночас -- тугодумної особи на філ фаці, певно, не було у той час, коли я навчалась. як кажуть -- за плодами пізнаєте їх. А діти -- то наш перший плід.

Мідянка 2011-11-13 / 18:26:00
Не думаю , що Габор так і захотів з бідного скансену 2 мільйони , він має фірми . Апетити п. Федаки теж закарпатські . Дзендзелівський в Ужгороді продовжив справу Грицака й Бевзенка , за що йому вічна слава . Це був великий славіст і діалектолог . А словник Грицака таки безповоротно втрачено . Нам осталася "материнська" чи "матірна" мова.

сорри 2011-11-09 / 22:01:00
Несподівано, про пацят... :))))))))))))))))))))))))))))

KK 2011-11-09 / 19:22:00
Дякую вам п. Оросе, за те що на решті і ви зважились на абсурдні дії якій сьогодні можна знайти у кородорах закарпатської обласної ради ('Єдиноцентристський ьрусинь вимагає відкрити в УжНУ кафедру неіснуючих мови та літератури'). Такого більшого від нашої літературної еліти би ніяк не зашкодело!