ЖИВИЙ І МЕРТВИЙ ЦАП ВІДБУВАЙЛО

Минулої п’ятниці, 17 червня, в тель-авівському помешканні наклав на себе руки 88-ми річний лікар-анестезіолог Йона Еліан, один з учасників операції щодо захоплення нациського злочинця Адольфа Ейхмана. Ім’я Йони Еліана згадується у всіх виданнях, у яких ідеться про викрадення ізраїльтянами в Аргентині одного з улюбленців фюрера, «справжнього арійця».

Іван ДЕМ’ЯНЮК
Іван ДЕМ’ЯНЮК

Власне лікарю Еліану було доручено всипити Ейхмана під час перельоту через океан і слідкувати за тим, щоб він не помер та не впав у кому.

З повідомлень інформагентств також відомо, що небіжчик тривалий час хворів і навіть кілька років тому відмовився був брати участь у нагородженні за минулі "закулісні" заслуги нагороди в кнесеті – "Лікарю Е", що її отримали його син і внучка.

Мабуть, до останніх днів життя лікар-анестезіолог Йона Еліан не хотів нікому розповідати про те, як відбувалося викрадення Ейхмана та й не лише про те... Бо, відомо, що власне Гітлер з Ейхманом доклали чимало зусиль, аби на політичній мапі світу незабаром після Другої світової війни постала держава Ізраїль.

А тим часом, уже другий місяць, засудженого до п'яти років в'язниці за пособництво нацистам Івана Дем'янюка поселили в будинку престарілих в курортному містечку Бад Файльнбах у Верхній Баварії, пише газета Bild. З вікон кімнати, за інформацією газети, відкривається "чудовий вид" на гору Вендельштайн. Весь час до наступного суду Дем'янюк проведе в комфортабельних умовах, місяць проживання в яких на людину коштує від 1 тисячі 767 до 2 тисяч 963 євро. Оплачувати проживання в будинку для людей похилого віку буде держава.

Вищий земельний суд Мюнхена в травні визнав депортованого з США Дем'янюка винним і засудив його до п'яти років позбавлення волі. Проте суддя через похилий вік обвинуваченого розпорядився звільнити його на час розгляду апеляції на рішення суду, яке ще не набуло чинності.

Захист засудженого 16 травня направив касаційну скаргу на рішення суду у Федеральний суд Німеччини. Для підготовки документів для передачі у вищу інстанцію у баварський суд є мінімум шість місяців. У цілому процес розгляду скарги та підготовки до суду може продовжитися близько двох років.

Оскільки засудженого звільнили, а жити йому ніде, керівництво в'язниці зайнялося пошуком для нього місця проживання. Тепер Дем'янюк живе у приватному будинку престарілих в кімнаті площею 18 квадратних метрів на першому поверсі сучасного будинку в сільському стилі.

Всього будівля розрахована на проживання 51 людини, крім звичайних зручностей у будинку для літніх людей є маленька зона рекреації, басейн і відкрита тераса. У штаті закладу працюють фахівці з лікувальної фізкультури та педикюру, до мешканців регулярно приїжджає перукар.

Дем'янюк спілкується з персоналом англійською, маленька тераса в кімнаті забарикадована сонячними парасольками – для захисту від сторонніх поглядів. Прокуратура, все ж таки, має намір спостерігати за Дем'янюком і вже подала скаргу на скасування тюремного нагляду. Співробітники прокуратури, на відміну від суду, не впевнені в тому, що засуджений не спробує втекти.

Процес над Дем'янюком розпочався в Німеччині 30 листопада 2009 року після того, як він був депортований із США. За версією німецького слідства, Дем'янюк безпосередньо брав участь у знищенні щонайменше 27,9 тисяч ув'язнених у таборі Собібор, де служив наглядачем після полону. Німецька прокуратура вимагала засудити Дем'янюка до шести років позбавлення волі. Захист наполягав на невинності підсудного.

Дем'янюк народився в 1920 році на Україні. За його твердженнями, він служив у Червоній Армії і в 1942 році потрапив у німецький полон. Суд встановив, що в таборі він пройшов навчання на наглядача і став служити охоронцем у Собіборі на території окупованої Польщі.

У жовтні 1943 року Дем'янюка направили до концтабору Флоссенбюрг на кордоні з нинішньою Чехією. Там він пробув охоронцем до 1944 року. Після закінчення війни Дем'янюк жив у різних місцях, поки в 1952 році не виїхав до США.

У 1975 році стало відомо про передбачувану причетність Дем'янюка до нацистських злочинів. У 1986 році американська влада здійснила екстрадицію його до Ізраїлю, де Дем'янюка засудили до смертної кари за злочини проти людства. Передбачалося, що саме Дем'янюк був наглядачем-садистом на прізвисько Іван Грозний у концтаборі Треблінка, який розташовувався на території окупованої Польщі.

У 1993 році ізраїльський Верховний суд визнав, що Дем'янюк не був наглядачем у концтаборі Треблінка, і його відпустили з в'язниці, після чого Дем'янюк повернувся до США. Проте американська влада продовжувала розслідування, і в 2002 році суд визнав доведеним, що Дем'янюк під час Другої світової війни служив наглядачем у ряді концентраційних таборів, на підставі чого ухвалив позбавити його громадянства і вислати з країни.

На процесі в Мюнхені суд заслухав свідчення близько 30 свідків звинувачення, 12 з них прибули до Баварії з Нідерландів. Це здебільшого родичі людей, убитих в Собіборі. Рішення було винесено незважаючи на те, що через майже 70 років після подій, що стали предметом процесу, не залишилося ні одного свідка, і ніхто не зміг особисто пізнати в Дем'янюку охоронця табору.

20 червня 2011р.

Теги: Дем''янюк, нацист, гітлер

Коментарі

2011-06-24 / 16:54:00
По логіці КК і львівян - комуніст Сталін (Голуб)= нацист Бандера (Тягнибок)?
А як у КК з історією русинів Галіції? Тяжко йде наука до бука?

KK 2011-06-22 / 21:23:00
От, підтверджуєчи думок в низу Мотиля, Львівська Міськ Рада правільно поставила білборди з написом:"Комунізм = Нацизм'' http://www.pravda.com.ua/news/2011/06/22/6320044/

Все у нормі 2011-06-22 / 20:48:00
Комусь дуже здорово живеться... Усіх собак скинули на Демянюка... А втім, хто заплатить за наш український народ, знищенний в процесі антисловянського геноциду (червоного терору, громадянської війни, голодоморів та ін.)? Ще жодного процесу "міжнародна прогресивна" громадськість, що бореться за "права людини" (ми знаємо цих "людин") не ініціювала... Коли до влади прийдуть правильні хлопці, Нюрнбергський процес на фоні новітнього Нюрнбергу № 2 комусь здасться дитячою прогулянкою.

местный 2011-06-22 / 19:07:00
2 ярослав орос ("мені дуже хотілося б, щоб хтось таки відгукнувся на моє щире слово про те, щоб надати скромний притулок іванові дем'янюкові в його рідній Вітчизні, щоб чоловік умер людською смертю")

глубоко и искренне уважаемый пан Орос, будем честны: даже если мы все вместе сможем отбить Демьянюка от семито-хамитских липких ручек, ему, как Вы совершенно верно заметили, нужно обеспечить достойные условия для жизни... Вы можете назвать хоть один хоспис в Украине хотя бы приближающийся к западным стандартам? Жить ему негде, родных в Украине нет - только хоспис...

Мы стыдно и горько признавать, но даже умереть по-человечески у нас не получится...

Млядь, остаётся только жить... И бороться!

ярослав орос 2011-06-22 / 18:41:00
мені дуже хотілося б, щоб хтось таки відгукнувся на моє щире слово про те, щоб надати скромний притулок іванові дем'янюкові в його рідній Вітчизні, щоб чоловік умер людською смертю...

KK 2011-06-22 / 17:37:00
'Що німецький суд зробив, щоб заявити, що розпорядження, а не дії, може бути злочинцем. Дем'янюк був визнаний винним не тому, що він явно вбив кого-небудь, а тому, що він був присутній, як охоронець, в місці, яке вбиває людей. Так як він міг імовірно зробити сам себе відсутнім, його присутність повинна було, свідчити про моральної розбещеності. За логікою суду, що моральна розбещеність, що черствість, що байдужість до людських страждань, повинні розглядатися як кримінальний злочин. Іншими словами, можна було б карати не за дії, а й моральне наміри, або відсутність таких. Свідомо чи ні, суд проводила лінію міркувань, що представляє екстремістську варіант моралі Канта. Суд виходить далеко за рамки претензії Канта, що наміри слід судити моральний чи ні, і стверджували, а що вони насправді можуть судити кримінально-стверджуючи, що навіть гіпер-фундаменталістських християнських сект могли б не так розглянути.

Що робить логіку суду глибоко революційного те, що він, як і кантівська мораль, повинні бути універсальними і застосовними для всіх, а не тільки Голокост епохи охоронців концтаборів. Це означає, що всі охоронці в усіх тюрмах і таборах, в яких звірства були здійснені, несуть кримінальну відповідальність за ці звірства і повинні розглядатися відповідним чином. Таким чином, враховуючи від початку вбивчий характер ГУЛАГ, всі радянські концтабори охоронців і таємної поліції агенти, будь то російські, українські, єврейські, або який-небудь іншої національності, обов'язково винними у злочинах, які, ймовірно, настільки сильним, як ті приписують Дем'янюка. Кожен Східній Німак який патрулював кордон із Західною Німеччиною несе кримінальну відповідальність за людей, які були розстріляні при спробі перетнування. Кожен американець, який охороняв тюрму Абу-Грейб так само винні, як кілька солдатів, які катували в'язнів.

Але логіка суду вдає ще більш далекосяжні наслідки ніж це. Зрештою, будучи охоронцем у таборі не є необхідним для моральних претензій до кримінальної відповідальності. Моральну логіку суду повинні, по самій природі безмежність моральні вимоги, поширюється на всіх, хто був в наявності злочину і не в змозі діяти, щоб запобігти їх. Таким чином, голландські миротворці, які не зробили нічого, щоб зупинити різанину в Сребрениці є аксесуари для фактичного вбивці. Володимир Путін, як кар'єрний офіцер КГБ, не менш винними, ніж радянські охоронці концтабору. У свою чергу, Герхард Шредер та Жак Ширак повинаєен брати участь в провину Путіна, колишнього для називаючи його "бездоганним демократом", остання для надання йому орден Почесного легіону медаль дії, які неявно білими злочинів КГБ. І Ангела Меркель, кожен раз, коли вона їде до Москви, майже так само несе відповідальність за триваюче утримання під вартою Михайла Ходорковського, як Кремль, так як вона легко могла б наполягати на тому, несправедливо ув'язнення бізнесмена якого треба звільнити.' http://www.worldaffairsjournal.org/new/blogs/motyl

Мирослав 2011-06-22 / 08:14:00
Навіть знаменині міжнародні трибунали і Німецькі суди всього навсього політичні шльондри, а не істина в останній інстанції. Про будь-яку справедливість можна говорити лише після Нюрбергу-2 для комунізму. А до того часу такі маразматичні шоу, як з Дем*янюком зробили німецькі євреї слід розглядати лише через призму питання: "Кому це вигідно?" і "Для чого це потрібно?"

Rusyn Val 2011-06-21 / 22:57:00
Да-да не повезло деду.Лагерь не тот.Как и 250 тысячам евреев, которые там были уничтожены.Не без активной помощи Демянюка.
А вот Бандере повезло -его освободили из Заксенхаузена - "условно-досрочно",как вы выразились,осенью 1944.Жил припеваючи аж до 1959 года.

местный 2011-06-21 / 22:45:00
2 Rusyn Val ("Да есть одна существенная разница - из Заксенхаузена например могли и освободить по истечении срока.Из Собибора нет").
угу. учитывая сроки открытия лагерей и то, что "условно-досрочное" освобождение могло быть после половины отбытия срока (в среднем 10 лет)...
Собибор "действовал" с 1942 по 1943. Кто и как мог быть "досрочно" освобожден из него?

И что, если бы Демьянюк был охранником в Заксенхаузене, то по Вашей логике, к нему претензий быть не могло?
Ну не повезло деду... лагерь не тот ...

Словянин 2011-06-21 / 21:43:00
Взагалі то кати Ейхмана - його співплемінники. Навіщо нам чубитись з-за чужих розбірок. Беріть вище. Почитайте дослідників Ентоні Саттона та Ральфа Еперсона, і ви побачите, хто фінансував і "гусскую гевоюцию", і гітлерівську партію.

Rusyn Val 2011-06-21 / 21:16:00
Да есть одна существенная разница - из Заксенхаузена например могли и освободить по истечении срока.Из Собибора нет.

местный 2011-06-21 / 20:52:00
2 Rusyn Val ("Местный - вы прекрасно поникаэте разницу между "концентрационным лагерем" и т.н. "лагерем смерти")

не надо лицемерить. никакой разницы действовавшее в то время законодательство Третьего Рейха не предусматривало... Разница зачастую была в людях. Что печально, что тем, которые остались людьми, это не зачлось - их выволакивали "после освобождения" и расстреливали у стенки вместе с раненными эсэсовцами новоиспеченные "херои"...
Могу завалить ссылками...
Печалько...

Rusyn Val 2011-06-21 / 20:31:00
Местный - вы прекрасно поникаэте разницу между "концентрационным лагерем" и т.н. "лагерем смерти".Если нет(в чем я сомневаюсь) то погуглите.

На все ваши вопросы постарался ответить - загляните на страницу "взад".
:-)

сорри 2011-06-21 / 19:39:00
Він вже давно ні на чиї аргументи не відповідає: працює, як радіо, в один бік. Специфіка аґентурної роботи...))

местный 2011-06-21 / 19:30:00
2Rusyn Val - сказано не мне (на мои доводы Вы почему-то предпочитаете не отвечать вообще):
"...Нельзя класть на одну доску ГУЛАГ, немецкий концлагерь и нацистский лагерь смерти").
Ну, Вам полагается Нобелевская премия если растолкуете разницу (по лагерям конкретно, а не просто бла-бла-бла) между "немецким концлагерем" и "нацистским лагерем смерти".

Ждём от Вас инфу ради Вашей номинации на "Нобель"!

Rusyn Val 2011-06-21 / 19:23:00
все ,сорри появился,дискуссии не будет
:-(

сорри 2011-06-21 / 18:27:00
Русин Вал, підтягніть свої гебістські соплі і визнайте правду - хоча би заради збереження власної гідності: радянські концтабори були нічим не кращими за нацистські. Дурню про крематорій в кожному нацистському концтаборі можете розказувати власним дітям - може, вони віритимуть, поки не виростуть і не поцікавляться правдою. Вас же, в мене таке враження, просто залякав ваш ребе на зборах у вашій синагозі.

Раджу вам просто читати якісні історичні книжки, а не поширювати свої страхи та міфи, чи тези зі своїх конспектів з пришвидшених курсів молодого аґентурника...

KK 2011-06-21 / 18:15:00
'Все,с вами разговор окончен.'

Сказано як правдивий КГБ-іст!


Rusyn Val 2011-06-21 / 18:13:00
Блин зачем передергивать?Нельзя класть на одну доску ГУЛАГ,немецкий концлагерь и нацистский лагерь смерти.В первых двух случаях были шансы пережить и вернутся,в последнем только один путь - вылететь через трубу крематория.Об этом речь.
Все,с вами разговор окончен.

KK 2011-06-21 / 17:58:00
'сам факт бытия охранником в таких условиях является преступлением.'

Lashkun (Rusyn) Val - А це вам не виглядає дивного? Щось цілком нове? Перший раз в історії що охоронець був засуджаний за те що тільки був присутнім, а сам протів него нічого особистого не знайшли? Як і так, то можливо треба почати процеси протів всіх бувшими охоронцями які працювали у таборax в Сибірі, де за ніщо міліонів жертв були скояні протів українського (і інших теж) народу???