ПІДРАХУЙ, ПРОТИВСІХ ТА ІНШІ

Не знаю, скажімо, як в Ужгороді, а київські крутелики самі виставляють себе на посміх. З великою охотою. Аж рябить від їхніх фейсів раз у раз з біґбордів. То вони вбрані тільки в шортах, то вдають з себе дуже розумних, то ще там щось. Успішні люде, одне слово.

Підрахуї
Підрахуї

Ось, наприклад, Сергій Ківалов полюбляє викрашатися на хідниках. І як політик, і як відомий правник, і як дбайливий сім'янин. Серед іншого, С. Ківалов ще й вилитий на повний зріст у бронзі в Одесі. Та менше з тим. Як був він для мене Підрахуєм, так залишиться повік.

А зараз перекинемо місточок до Івано-Франківського. Живе там колишній Гуменюк Василь, який при старості прибрав інше прізвище – Противсіх. Уявляю, скільки взяв на лапу колишній комбайнер і міський голова м. Яремче, побожний християнин Гуменюк, аби зректися свого прізвища заради вигоди.

Та що вже казати про Едика з Великих Лучок, учителя за фахом, який через свою безграмотність тепер в Одесі носить прізвисько – Двічі Ы.

Дотепні прізвиська причепилися й до наших гарантів конституції. Принаймні перший з них має прізвисько: Хитрий лис, другий аж кілька: Кучмо, Рудий, Іудушка Голавльов, а третього дразнять якщо не Прищавим, то Пасічником, ну, а четвертий, нині чинний гарант конституції, взагалі має коротку кличку – Зек.

Повиростають у згаданих осіб онуки, відтак правнути, цікавлятимуться в батьків: "Тату, тату, чому нас так називають?" І що на те почують у відповідь... Ат, знати б!..

30 березня 2011р.

Теги:

Коментарі

2011-04-01 / 21:06:00
А хтось є шут, бо його фіглі незавжди розумні.

Ігор Баран 2011-04-01 / 09:44:00
Шкода, може, але правий таки LazzyCat

п.Тамара 2011-04-01 / 09:03:00
LazzyCat,Вы не правы:часто прозвища настолько меткие, что прилипают к людям на всю жизнь. Так возникли смешные фамилии,которые слышишь постоянно. А вот современным носителям различных кличек все "до лампочки"-это правда.

LazzyCat 2011-03-31 / 17:48:00
Маріє, навряд чи варто робити такі висновки по світлині, яка зупиняє одну конкретни мить життя. Може хлопчик (ймовірно онук Ківалова) в цей момент дуже хоче пісяти, бо церемонія нагородження затягнулася на довгі години. Або ж він на секунду задивився на розшнурований черевик фоторепортера. Може, вам би чомусь кортіло, щоб йому, дитині було за щось там соромно. А йому просто нудно на цьому заході.
А майбутнє таки буде. В будь-якому разі. Можливо не таке, як вам би хотілося. Чи не таке, яким хотів би бачити його я, або ще хтось. Але буде. І неспівпадіння його з нашими уявами чи бажаннями -- справа не така вже й страшна.

LazzyCat 2011-03-31 / 17:37:00
А як на мене – проблема перебільшена. Насправді ж в переважній більшості оці всі навішані прізвиська – лише плоди дурникуватого «креативу» опонентів. Дитина Ківалова почує прізвисько батька лише кіть приїде кудись на западенщину, ще й стане хизуватись посадою татка. Сину Гуменюка, мабуть, глибоко начхати хто там що балакає, бо ж він їздить на якій-небудь «тойоті», подарованій няньом, і розуміє, що не за красні очі. Тим більше Гуменюків там – море. До того ж особистої шкоди Гуменюк нікому з земляків не приніс, а народ в цілому доброзичливий, і не таке вибачить.
Одеситам тим більше важливіше, які показники губернатор отримує в економіці краю, а наскільки досконально володіє досить чуждою для них мовою – справа навіть не десята.
Сам вперше почув про «двічі Ы» і дуже підозрюю, що в самый одесі цей ярличок популярний лише серед незначної купки прихильників Боделана чи там Шухевича.
І щодо тих же Кучми і Ющенка – гадаю, що і їх самих і їхніх нащадків не надто турбує чи турбуватиме, яку гидоту вигадували колись, під час запеклої політичної боротьби, вороже настроєні грантоїди чи запеклі імперські шовіністи. Ну не будуть же потенційні діти Шона Карра серйозно перейматися словами «Тимошонка» чи «Тимошенниця», у Львові мало хто перейматиметься прізвиськом «Тягнибакс». В Ужгороді онуки нині діючого мера і не почують епітет «зек-хабарник», нащадки попередника також хіба з іронічною посмішкою ставитимуться до вивертів на кшталт «сРата», а в Мукачеві ніхто не зверне увагу на образливість слова «Балоган» чи там «барвиста банда».
У Вашому дописі ключові слова – «для мене». Проте Ви особисто – ще не вся країна. І цілком ймовірно, що одесити (Ківалов же звідти?) про слово «Підрахуй», при всій його влучності, років через п’ять навіть не згадують. Про часи Кучми вже зараз багато хто згадує як про часи розквіту України.
Тож, я гадаю, душевним спокоєм нащадків всіх, кого ви згадали, та й тих, кого призабули, нам не варто дуже перейматися, всі оці глумливі призвіська залишаться в минулому, і лише опоненти будуть інколи зловтішно їх пережовувати.

Марія 2011-03-31 / 14:20:00
Є тиха надія, що майбутнє таки буде... У хлопчика на світлині опущені очі. Чи то від сорому за оточення, чи від обізнаності, як називають того дядю,з яким його фотографують...

KK 2011-03-30 / 17:56:00
А я гадав що тільки я люблю займатися цинізму, сарказму. Давайте більше такого! :-)