Дніпро. Убля і Угля

Дніпро. Убля і Угля

Раніше Дніпро був ширший. А мо’ й не ширший, я ж бо тоді був молодий. А ще зі школи, пригадую, продажний Колян Яновський-Гоголь повчав мене з підручника, мовляв ніяка птиця не перелетить Дніпро до середини його ручаю, проте в українців птиця – се свійський продукт, а птах – і найостанніший нині голодний продажний пес його не зловить. Увесь Дніпро той дикий птах тепер перелетить… Одне слово, повертаючись наприкінці тижня зі Сходу, я неодмінно виходжу на Лівобережжі, й з кількома побратимами накатуємо плящину, потім розходимося кожен своїм ходом. Відтак я сідаю в метро й милуюся з вікна вагона темно-брудною річкою. Сказати, що нею вражаюсь – ні. Позаяк там, на Правобережжі, життя зовсім інше (Милуюся нею через те, що вона, річка, мені рідна). Власне тут, на сьому березі, сяє засліплений неоновими й паскудними вогнями Кийов і його західняцькі креси. А я ж то його знаю сей Кийов та його придаток – продажний, і водночас любий мені. Проте кваплюся додому, звісно, до дружини й хатини, неквапом потім снідаю-обідаю-вечеряю (3D), й спроквола потім цікавлюся через ЗО, а що ж там відбувається в ріднесенькому мені Закарпатті…

Справи кепські, кажу собі. Моє ріднесеньке Закарпаття, здавалося б,найбільш просунуте в Европу, опинилося, виявляється, в найбільш віддаленій і глибокій Азопі! Читаю з новин. Парадокс:

– Чорніше чорної землі

Блукають люди, повсихали

Сади зелені, погнили

Біленькі хати, повалялись,

Стави бур’яном поросли.

Село неначе погоріло,

Неначе люде подуріли,

Німі на панщину ідуть

І діточок своїх ведуть!

Стривай, але ж там, ондечки Закарпаття, скніє-дебеліє розморена благоденством матінка-Европа… Тут, у закарпатській, скажімо, Углі, «неначе люде подуріли», а там, у неначе словацькій, але ж нашій Ублі, благодать цвіте та пахне… Проте:

– Реве та стогне Дніпр широкий,

Сердитий вітер завива,

Додолу верби гне високі,

Горами хвилю підійма.

Звісно, я ж не Тичина, щоб:

– …й собі поцілувать пантофлю Папи?

Проте межи Ублею й Углею пролягає лишень умовний перетин. Завважив на те був батько Авґустин Волошин.

19 листопада 2016р.

Теги: Дніпро, Убля, Угля

Коментарі

Василь 2017-01-14 / 07:30:46
Ріка ци річка - хиба тото не єдно? Так ци инак а Украна чекать не батька (бцьку мавуть сусіди, правда, ліпше живуть), а розумного патріота, а його штось не видко.

Filfuckovi 2016-11-30 / 05:25:51
Болване.

Філfucky 2016-11-30 / 04:57:03
Слухай. Ти. Філолог ..а. Ти. Не. Допускаєш. Такоіі. Думки. Що. Не. Украіінці. Вийшли. З. Росііі. Але. "Москалі" з. Уеоаііни. Так. Що. Це. Не калька. А. Багатство. Украіінськоіі. Мови......... А. Всякі. # кальки # попридумувпди. Філологи. Бо. Іім. Треба. Реферати. Курсові а. Потім. Асе. Це. З. Розумним. Виглядом. Доводити......приклад...... Запорлжська зробили. На. Запорізьська. ........дебіли. Мож. Подумати. Що вона була. За. Порізями. А. Не. Запорогами. (Дніпра)

філолог 2016-11-20 / 15:37:13
Дніпро - річка. "Ріка" - це калька з російського "река". Так само як українською буде "книжка", а не "книга".

Цікавий 2016-11-20 / 14:39:03
Дніпро - річка чи ріка?