Репортаж з Малої Угольки

Зачастили останнім часом на Малу Угольку високі церковні посадовці. За кілька скромно-неповних десять років сюди, до найдовшого в світі села (простягається вздовж гірської річки та по крутосхилах дванадцять кілометрів), навідувалися аж два православні московські митрополити: Володимир, а нещодавно й Онуфрій з своїм почтом. Удостоївся не на жарт цей зачаєний мальовничий куточок під полониною Менчул на високих столичних гостей. А ще літ сорок тому сюди з Києва та Москви навідувалися хіба що науковці-природознавці. Що не кажіть, а Угольсько-Широколужанський заповідний масив за своїм змістом і структурою єдиний на континенті, а мо' й у світі. Буковий праліс і його незрівнянне багатство вабить учених.

Про Малу Угольку можна розповідати годинами, хоч, звісно, ліпше самому тут побувати, намилуватися незайманими частково гірськими краєвидами та скуштувати водиці з мінерального джерела, яка буркутом зветься, про що та й інші довколишні дивовижі згадують ще посли Івана Грозного 1558 роком, коли поверталися до Москви з осоружного православним Стамбулу, й завітали були на хвильку до тутешнього монастиря.

Мала Уголька мені близька ще й тим, що розташована через ґрунь од Широкого Лугу, сходив бо ж їх обидвох босий ногами, тут працював мій батько, й тут без свідків та геть усіх церковних правил повінчав нас з дружиною сам ясновида-старець Йов, який нині вважається преподобним, себто святим. (Чит. “Пам'ять про Йова”).

Проте наразі хочу наголосити про митрополита Онуфрія та його нещодавній приїзд до Малої Угольки у час воєнних подій, що відбуваються на сході нашої країни. Тільки сліпий, дурний і хворий ущент на голову вам не скаже, що найлютіший н а ш ворог — Росія. Можна додати — путінська, пропутінська і т.і. Й, безумовно, “Рускій мір” в особі “табачного” патріарха Кіріла. УПЦ МП (МП тут слід читати як мале підприємство РПЦ).

Отже, хто ж такий митрополит Онуфрій, у миру Орест Березовський. Овва, хлопці, та це ж наш, гуцул, уродженець гірської Буковини. Й на тобі — такий затятий москволюб, що навіть уродженець Донбасу та колишній співробітник КҐБ, а нині патріарх Філарет не вважає його, сього вуйка в рясі, українським патріотом і засуджує. А причаївся біля Онуфрія-Ореста не хто-небудь, а такий собі щиро вірний християнин й уродженець Закарпаття Іван Паканич (митрополит Антоній). І сі двоє вуйків у рясах: Онуфрій-Орест та Іван-Антоній якраз і мутять воду та ллють на кацапський млин, аби Україні було чим раз гірше й гірше. Бач, твердять обоє, не канонічно бути помісній Українській церкві. Батюшка Кіріл сього не велить! А щоб ви були здорові на многая й многая літ.

А втім, раджу тим щирим християнам, хто збирається до Малої Угольки поклонитися мощам святого, звернути на такий штришок з біографій преподобного Йова. За мадярської окупації краю Йов перебрався був до Росії, щоб знайти там прихисток у православних братів, а в результаті опинився як заклятий ворог за колючим дротом, а вже після 1945 року зазнавав тяжких поневірянь у визволеному “братішками” Закарпатті.

Попи, хоч ви не лукавте!

Мала Уголька

05 листопада 2014р.

Теги:

Коментарі

Rusyn Valerij 2014-11-15 / 15:22:40
Славіку,поправді, у тебе вже "дах" їде.Лишися попу і віри,ліпше буде.Аж тобі по...й,то може твоюй рідні не?Не всі в твоюй,"кощунськуй" вірі?

ярослав орос 2014-11-10 / 22:05:46
123 2014-11-05 / 18:53:07
Степан Крук 2014-11-05 / 21:17:39
Корятович 2014-11-06 / 02:15:06
Углянин 2014-11-06 / 08:55:49
Алан 2014-11-10 / 15:25:54

нема й коли з вами поговорити... ви є такі прекрасні аноніми-ублюдки, як мої жмурики-жертви, що через оптичний приціл Я їх кокаю залюбки, натискаючи легесенько на гашетку... (мов убиваю павла федаку молодшого та й старшого разом з ратушняком). а ще й івана габора.
чекайте, неодмінно приїду...

Алан 2014-11-10 / 15:25:54
Славіку,не пий стільки горілочки,бо вже богохульство твоє свідчить,що Бог тобі відібрав розум!Не пий прошу тя!

Простак 2014-11-08 / 19:05:17
Можна багато розповідати, але серед українських патріотів, далеких від жидо-піндосів, схоже, має правду Білий Молот (http://www.youtube.com/watch?v=BcnBgGmFqWA)

Углянин 2014-11-06 / 08:55:49
Славік чудова писанина.Таке вражання, що ти дуже далекий від православної віри!!!І сам мабуть з АТО не вилазиш!!! ти приїхав тільки написати заміточку і знову патріотично "побіг" захищати Україну. десь було напиано "не суди.....". М Уголька місце святе не нада паплюжити. Не думаю, що на на ВЕРХУ нас ділять на москалів і українців.

Корятович 2014-11-06 / 02:15:06
Радію що знайшлося хотя один пастор що не був лукавим. А хто зна...може ще десь існують інші?...

Файно ви написали Славіку. Я все радів читати ваші оповідання про рідного краю, людей які ви знали. Я також знав священика з буковини коли був юним. Називався він Микола Антохій, і був він також малярем який закінчив вищу художню школи в Бухарешті і в Парижі. Гарно малював, рідний край і релігійні образи і фрески для церков. Шануймось.

Степан Крук 2014-11-05 / 21:17:39
Остання інформація:"Президент и премьер-министр Украины поздравили митрополита Онуфрия с 70-летием
Подробности читайте на УНИАН: http://www.unian.net/". Посади зобовязують, нічого не зробиш!

123 2014-11-05 / 18:53:07
Не трогай святыню!!!Преподобного отца нашего Иова.