Шевченко і премія

Шевченко і премія

Якраз готую на роботі електронну версію “Української літературної енциклопедії”, том 2, й уже опрацював гасло “Державні премії Української РСР імені Т. Г. Шевченка”.  А тут на Закарпатті онлайн звернув увагу на жваве обговорення статті про те, чи варто Мирославу Дочинцю брати з рук Януковича (якщо присудять) тую нагороду у вельми складний і вирішальний для країни час.

І пригадався мені вчинок Льва Толстого. Підданий анафемі старець з Ясної Поляни, коли довідався про те, що Російська академія наук включила його до списку кандидатів на Нобелівську премію 1906 року, одразу написав фінському письменникові та перекладачу Арвіду Ярнефельту листа з проханням, аби той через шведських колег «зміг спробувати зробити так, щоб мені не присуджували цієї премії», бо ж «якби це сталося, мені було б дуже неприємно відмовлятися». А довідавшись, що його обійшло «нобелівське лихо», зауважив: «Будь-які гроші, на моє переконання, можуть принести тільки зло».

Звісно, граф Толстой і громадянин Мукачева М. Дочинець не мають нічого спільного між собою. Проте, слід зауважити, що нинішня Шевченківська премія — се пережиток совецького минулого, яке в своїх інтерв’ю нищівно засуджує один з претендентів на Тарасову “папаху”, власне М. Доцинець.

А втім, ознайомся, сам, любий читальнику, з гаслом “Державні премії Української РСР імені Т. Г. Шевченка” (УЛЕ, том 2) і зроби відповідні висновки:

ДЕРЖАВНІ ПРЕМІЇ УКРАЇНСЬКОЇ PCP ІМЕНІ Т. Г. ШЕВЧЕНКА в галузі літератури, журналістики і мистецтва. Засновані постановою РМ УРСР від 20.V 1961 як Республіканські премії. Постановою ЦК Компартії України і Ради Міністрів УРСР від 23.IV 1969 Респ. премії ім. Т. Г. Шевченка та Респ. премії з архітектури (існували з 6.II 1968) було перетворено на Держ. премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка в галузі л-ри, мист-ва й архітектури (з 1988 премії з архітектури присуджуються окремо). З 1976 їх почали присуджувати й у галузі журналістики і публіцистики, а з 1982 — і за кращий твір л-ри і мист-ва для дітей та юнацтва. Встановлено 9 премій за високоідейні й високохудожні твори, які здобули громад. визнання. Праці, висунуті на здобуття премії, широко обговорюються громадськістю, в органах масової інформації. Премії присуджуються щороку до дня народження Т. Г. Шевченка. Особам, які їх удостоєні, присвоюється звання «Лауреат Державної премії Української PCP імені Т. Г. Шевченка», вручаються диплом і почесний знак. Постановою ЦК Компартії України і РМ УРСР від 14.Х 1989 кількість премій зменшено з 9 до 7, а розмір кожної збільшено з 2,5 до 5 тис. крб.

12 лютого 2014р.

Теги: Дочинець, премія

Коментарі

Ніка 2014-03-28 / 21:50:33
Пане Оросе!
Не плутайте праведне з грішним. Час у держави завжди буде складний. А Дочинець ту премію заслужив. Ну, і що вона коренями сягає совдепу? Ну, і що, що її мав вручати Янукович? Отримати зароблені гроші - то зовсім не гріх. Нема Януковича - буде інший. А розум і праця хай буде оцінений. Творчий хліб і так пісний. Чи, може, пане Оросе, вам просто заздрісно?

Ганна Герман 2014-02-13 / 09:23:52
Президент України Віктор Янукович ввів в.о. першого віце-прем’єр-міністра України Сергія Арбузова і главу Адміністрації Президента України Андрія Клюєва до складу координаційної ради з питань підготовки та відзначення 200-річчя з дня народження Т.Г.Шевченка.

Про це йдеться в указі Президента України № 70/2014 від 11 лютого 2014 р. “Ввести до складу координаційної ради з питань підготовки та відзначення 200-річчя з дня народження Т.Г.Шевченка таких осіб: перший віце-прем’єр-міністр України Сергій Арбузов; глава Адміністрації Президента України Андрій Клюєв, голова Київської міської державної адміністрації Володимир Макеєнко, генеральний директор Шевченківського національного заповідника (за згодою) Василь Тулін”, – йдеться в повідомленні.

Корятович 2014-02-12 / 21:49:10
Цікаво бачити що автор статті уважає поглгади письменика Толстого, знаний за його вельмо христіяньких поглядів, варті його уваги (і читачів також):

'Звісно, граф Толстой і громадянин Мукачева М. Дочинець не мають нічого спільного між собою.'

Чим більше можна акцентувати різниці між фрафа Толстого і громадянина Я. Ороса?...смішно, чи ні??....