Бог не фізик

Недавно Віктор Балога гучно заявив, що він з своїми братами нічого нікому не винен, «окрім Бога». Сказане насторожило мене, позаяк, звичайно, розкидатися словом «Бог», не лузати насіння. Наприклад, в Углі на Тячівщині донині присягаються в гніві: «На мого Бога». Зазначу, що се село в окрузі вважається одне з найбільш побожних, християнських. А втім, як бачимо, заприсягаються тута ще тим, «поганським» словосполученням.

Бог не фізик

Відай, доведеться мені звернутися до одного з радців щирого вірника Завидовського приходу В. Балоги – Олександра Семирядченка, нехай би підказав своєму патрону, щоб не розкидався будь-де словом «Бог». Адже пан Олександр також дуже вірний. Якось довелося мені з ним їхати в його автівці, й увесь час О. Семирядченко хрестився, коли на трасі бачив дорожньо-транспортну пригоду.

Вірників нині в Україні розплодилося, як донедавна було стукачів і комуністів. Куди не кинь, усі тепер залупляють очі до неба, ще й хрестяться. Від гаранта Основного Закону до мого односільчанина Петра Мідянки. (До слова, душевну розмову Віктора Януковича та автора «Луйтри в небо»  добре описав Юрій Андрухович – «Шевченко, сон»). А що вже казати про інших публічних закарпатців. Наприклад, Мирослав Дочинець в одному з інтерв‘ю з притаманною йому гайналіївською щирістю так і заявив: «...кого б я послухав з великим задоволенням, навіть, якби він мене не слухав – це апостол Павло. Для мене – це вершина літературної творчості, проза високої кристалічної будови. Там є все: звучання, світло, наповнення, метафора, смисл».

Хоч, видається мені, в твориві рабина-апостола Савла-Павла простежується зовсім інше… (Не вдаватимуся зараз до аналізу «Послань апостола Павла»).

Безумовно, з усіх закарпатських вірників, мене найбільше потішив Василь Гозда, який обрізав кінчик шкірки свого піцицьорика, й, овва, без підрядників «Тори» – «старого» та «нового» заповітів, сповідує юдаїзм. О, се – по-нашому! Щиро й без лукавства. Тепер уже він не Василь, а жона його не Ольга, й роз’їжджають відповідно Менахм і Хайя-Хана на сріблястому «мерсі» по Срібній Землі з величезним задоволенням.

Бог, звичайно, не фізик, який відповідно своєму фаху досліджує загальні властивості матерії та явища. Бог – се щось інше, й не потребує ніяких матеріальних статків. Радше, якщо іти за логікою Шекспіра, що «ввесь світ – театр, а люди в ньому – актори», то ж Бог – стовідсотково – вправний режисер.

Тсс, актори!.. Не гнівіть Його.

 

29 грудня 2012р.

Теги:

Коментарі

Слов"янин 2013-01-02 / 20:09:50
Скільки існувало народів - рівно стільки давалося версій Бога. Але на кровному рівні своя сорочка завжди ближча до тіла. Ярославе, раджу почитати книгу Ігоря Мельника (Інгвара) "Крестовый поход" (http://sv-rasseniya.narod.ru/booki/crusade/default.htm). Тут і гарний літературний стиль, і проникливість, і добрий гумор.

Наталка Майстренко 2013-01-02 / 18:36:04
Ви певні - Бог не фізик?!

чужинець 2012-12-31 / 01:35:29
Єпоха тотального лицедійства вже урівняла акторів із режисерами,.. що залишаєтся загубленому глядачеві, передбаченому завбачливими сценаристами??? Плескати в долоні та бити чолом в той бік, дездіймется черговий занавіс. Всує..

Михайло 2012-12-29 / 22:20:13
100% Автору.
"Увесь світ театр, а ми в ньому актори"
Режисера знаємо. А хто глядач?

Корятович 2012-12-29 / 20:04:42
Ви мабуть ще раз заплуталися наш дорогенький кощун. Та хіба можна апостола Павла порівняти до Бога чи до якогось там фізика?? :-)

Генек 2012-12-29 / 18:36:07
Хоть шо... Хоча дійсно, Балога і його брати нікому нічого не винні, крім бога (з малої літери), якщо такий існує, в чому я досі не переконаний..