Це – не Україна

Я точно не фанат радикалізму Ірини Фаріон. Я не «порохобот» і не «зелебоб». Але мені й не 20 років, щоби просто, в масовці, проковтнути те, що нам впарюють в цьому контексті.

Це – не Україна

Мені смердить. Відгонить тим, чому я протистояв все своє свідоме життя.

Совком. Радянщиною. Бездумністю біомас і паскудністю паравлячих верхів. Ницістю чиновників. По всій владній вертикалі. І особливо – «чиновників» від освіти. Конкретно – «чиновників» «українськоп'ємонтної» Львівської політехніки. Які мали б показувати гідний приклад молоді і відстоювати автономію вишу. А натомість запопадливо і аж зашвидко виконали вказівку зверху.

Смердить атмосферою доносів і цькування. Готовністю кидати камінням з натовпу.

Просто підлістю. Зверху, знизу, збоку. Відусіль.

Це гидко. І мене верне. Значно, неспіввідносно більше, ніж часом відвертало від висловів Фаріон.

Те, що часом допускала вона, і те, що тепер коять на її прикладі з усією країною, – абсолютно неспіввідносне.

Звільнення по самій лише вказівці зверху, від тих, що ще недавно спілкувався виключно російською і зневажав усе українське, кому було «Какая разніца?», без фахового аналізу ситуації, без експертиз і висновків, звільнення, до якого під'юджували і якому аплодують з-за кривавого «порєбріка»  – це рабсько-імперське дно, з якого ми довго, болюче і навіть смертельно вигрібаємося.

У країні, де, віднедавна, від рівня найвищої влади до, практично, дитсадка легітимізовано російський мат, де вже давно є кримінальна стаття за антисемітизм і досі нема – за українофобію, де в фаворі – клоуни і тамади і упосліджуються професори, нам, хто себе ще відчуває внутрішньо вільним, з мовою, яка є невід'ємним атрибутом цієї свободи, неприховано, ба навіть показово і нахабно вказують місце.
Практично – вже «біля параші».

Щоб не «рипались».

Бо від цих державою (а точніше, тими, хто тримає владу в країні) ініційованих і організованих гонінь, засуджень і таврувань, з аналогічним совковим доносами, новітніми «піонерами» з «комсомольцями», «услужлівими» ЗМІ, з репресивними органами напідхваті, з вже готованими для участі в процесах «медведчуками» – «безпекарями», поліціянтами, прокурорами, відгонить тим, що робили при совку з усіма українськими дисидентами.

Так, Фаріон – не Стус. І Зеленський – не Сталін.

Поки не Сталін...

Бо безконтрольна, «воєнностанова» влада псує дуже швидко. 

І тому виділене нам місце «біля параші» може виявитися лише проміжковим.

На видноколі – черговий український Сандармох.

Може й не «розстрільний», а «повзучий», практично – власними руками, але такий самий трагічний, фатальний за наслідками.


Прокидаймося…

Приходьмо до тями…

Зупиняймося і зупиняймо…


Бо це – не Україна

17 листопада 2023р.

Теги: Фаріон

Коментарі

Петро Ференц 2023-12-14 / 22:57:31
Дуже актуально. Цю "машину" треба зупиняти.

Наталка Майстренко 2023-12-13 / 20:54:47
Дякую, все чітко.
Було бридко читати про Політехніку. Але такий час - час проявлень. От і відкрилося гюльчатай-обличчя політехніківців. І це як вердикт всій системі освіти сучасної держави. Хоча таке враження, що цю державу захопили. І захопила не підерасія, а якісь ряжені окупанти, які, проте, при владі

сорри 2023-11-25 / 10:38:40
На одному сайті - три матеріали, які засвідчують, що в ситуації з Фаріон не все так однозначно, як подає влада. Три думки інтеліґентних, розумних людей на противагу підкеровуваному можновладцями бажанню натовпу каменувати.
Значить, не так все у нас погано

закарпатський українець 2023-11-22 / 14:53:53
Нас дуже легко "розводять", при чому як професіонали, так і всілякий непотріб, на яких би посадах не сидів. Все зводиться до "біле-чорне", а воно в житті не так.
"Смердить атмосферою доносів і цькування. Готовністю кидати камінням з натовпу". - Згоден на сто відсотків. При чому це вже продовжується 30 років, з усіх таборів, значить треба до 40 дочекати, хто доживе.



Просто підлістю. Зверху, знизу, збоку. Відусіль

О.Д. 2023-11-19 / 13:47:33
Власне)

Генек 2023-11-19 / 11:42:23
На тлі протестів студентства давав інтерв'ю здається ректор Політехніки і жував шмарклі на тему "не все так однозначно і потрібно розбиратися". Через це мене і здивувало таке швидке звільнення. Відсторони ту пришелепкувату та чекай оцінки СБУ її дій. А тут так відразу. І не факт, що було засідання вченої ради..

О.Д. 2023-11-18 / 18:51:46


Аік, в цьому записі блогу я озвучив зовсім інший акцент цієї ситуації. І так само, як хтось, як ви кажете, тему хамовитості Фаріон підміняє темою її боротьби за українську мову, ви, думаю ненавмисно, підмінили тему про майбутнє і якість України темою Фаріон.

Вчитайтеся в мій текст, прочитайте мій коментар нижче.

Цей запис - (не)про Фаріон. А про негативні тенденції в державі, які рельєфно проступили на тлі ситуації з Фаріон


Аік 2023-11-18 / 18:13:43
Я всією душею, щоб українська мова врешті решт запанувала у своїй домівці.


Але я проти того, щоб тему дискусії, що розгорнулася навколо Фаріон, навколо її нередагогічності як педагога, її хамства й невихованості, явної ворожості до патріотів,які боронять нашу рідну землю рясно поливаючи її своєю кров'ю, підміняли темою її боротьби за українську мову.Вона швидше паразитує на на темі мови, ніж налаштовує наше суспільство - вона не генерує в ньому бажання й наснагу вивчати та спілкуватися українською мовою.

Пак айно 2023-11-18 / 14:34:53
Аби закарпатські чоловіки і легіні, які повтікали заграницю, та стали до зброї, ото било би діло. А Фаріон діло десяте.

О.Д. 2023-11-18 / 12:53:58
Епічно-фатальне полотно )
NRG, ви, може, не помітили, а тому акцентую: в цьому пості йдеться не про мову. І навіть не про Фаріон.
Тут йдеться про Україну. Ту, яку ми захищаємо виборюємо в цій кривавій війні. І яку, за її наслідками, можемо втратити.
Навіть Кучама зрозумів, що "Україна - не росія". А тим більше Україна - не "совок". У нас не мають поводитися з інакодумцями, як у "совку" чи росії.
Я, навіть, не говорю про концтабори чи психушки. У європейській, цивілізованій Україні не мають звільняти просто за вказівкою зверху. В такій Україні взагалі нема місця "вказівці зверху".
Так, в часі війни частина демократичних прав і свобод згортається. І це біда. Бо чиновники починають звикати до цього, сприймати як норму. І далі нав'язувати цю "норму" суспільству. І якщо суспільство само ще не сприйняло таке "урізане" життя як норму, то відбувається конфлікт. Між владою і суспільством.
Тобто, саме те, до чого в неоголошеній гібридній війні проти України якраз прагнуть мордорці.
Тому, справа абсолютно не в тому, що сказала Фаріон. Вона озвучувала і значно контраверсійніші речі. Проблема в тому, що влада чомусь відреагувала. І в дуже поганий спосіб. І не важливо, чому це сталося: чи тому, що справді освоїлася в авторитаризмі, чи хоче відволікти суспільство від інших проблем, чи, тим більше, не дай Бог, справді вирішила обмежити українство. Як загрозу "Великому Ізраїлеві", розбудову якого в Україні встиг проголосити Зеленський.
Бо і те, і друге, і третє може призвести до суспільного конфлікту, який, в разі несприятливого для України розвитку подій (а Мордор до цього точно максимально долучиться) може призвести і до, справді, громадянської війни.
А це - гарантовано перемога путіна і росії.
Та навіть якщо росія впаде, ми маємо зупинитися, озирнутися і визначитися, яку Україну ми будуємо: європейську чи "совкову".
Бо, як мені видається, люди з "совковим" менталітетом при владі, та ще й в умовах війни, зорієнтовані на друге. Навмисно, чи по недомислію, не важливо.
Тому, латентний, повзучий, ба навіть власними руками українців, сандармох українства - абсолютно реальний.
ДумайТЕ

NRG 2023-11-18 / 12:11:06
Тут не в зеленському справа. Нам треба виграти війну з могутнім ворогом, а потім займатися питаннями мови. В розпал війни, робити ворожнечу в армії, яка тебе захищає,- це нонсенс, самогубство. Третя частина армії спілкується російською. За словами фурії, вони повинні перейти на сторону агресора. Тоді хто, фуріон піде захищати країну, може її сімейка? Хто?
Може той нижній піпаш, разом із дивана буде керувати?
Зробіть висновок, бо не буде держави, не буде і мови. Ніколи. А ви, правдолюби, так звані, будете або за кордоном у діаспорі, або у в'язниці.

В. Піпаш 2023-11-17 / 19:04:37
Пам"ятаю з глибокого дитинства (у Рахові), як моя покійна мама, прийшовши з роботи, з обуренням, казала татові:"та, начебто була нормальна людина, а починає какати". Йшлося про перехід на російську мову, себто, у т. ч. застосування лексеми "как", а не "як". Таке не стосувалося лише моїх батьків - громадське суспільство Гуцульського Парижа починало підсміювати, а, насправді, ганьбити цих осіб: "Кака бЫла, кака і єсть".
Здається Жорін, чи як там його, напавши на Фаріон - старшу від нього жінку (на "ти") на какающей мові та й ще з матами, на мій погляд взагалі, перебачийте гуцула: "пісрався".

В. Піпаш 2023-11-17 / 18:49:31
Олеже, друже, і я хотів "запитати!", і ти пропустив, бо Стуса ми згадали: "А за що убили Василя Симоненка?" Ну, хто не знає, то нашого поета убили за любов до мови. До "Хто" відноситься Єрмак, котрий знає лише іншого симоненка - петра. Вони ж бо можуть бути і колЄгами.
Додам, що у росії рік-два тому спалився професор, ерзянин за національністю (ерзяни -фіно-угорський народ) із-за протесту проти знищення ерзянської мови ( до речі, чого орбан протестує, тож їхні родичі)?. На окупованій території України, практично заборонили, зокрема у школах, нашу мову. Тож, за що ми воюємо?

підтримую 2023-11-17 / 18:02:24
100%

О.Д. 2023-11-17 / 14:53:53
Закарпатцю
Тоді проходьте мимо)

Закарпатець 2023-11-17 / 14:42:05
Ні про що