Фонтан для народу

Щиро заздрю тим, хто плескає в долоньки увімкненому сьогодні кольоровому фонтану від Ледиди на площі Народній: бездумність і безпам’ятність в нинішніх жорстких і жорстоких реаліях – це справді своєрідний спосіб забутися.

Я радий за тих, хто, вслід за тим, що озвучив на включенні «реноватор» Павлей, вірить, що після його втручання «в архітектурі площі збереглися елементи давніх креслень чеського архітектора Ф.Крупки, що спроектував будівлю Закарпатської ОДА». Бо без віри тут справді не обійтися...

Це нічого, що у нас забрали реальну якість від Крупки, яка єдино цінується у світі, і підмінили бетонними бордюрами від «Перепілки» Кіршенбаума, Павлея і опоЛедиди, які не цінуються ніде. Адже підміну і крадіжку замістили вколотою прямо у вену дозою кольорового світла, яке саме по собі робить основну масу людей щасливими – незалежно від того, де його увімкнули, і що приховувалося у сутінках перед тим.

Це нічого, що у нас забрали неповторність і замінили її тим, що у Європі не подають як щось надзвичайне, оригінальне і якісне. У розграбованому Ужгороді такого "євроремонту" не було давно, практично – ніколи, і це більш аніж вагомий аргумент...

Тим, хто почувається ощасливленим фонтаном, справді байдуже, що від них відкупилися навіть не десятиною від «нажитого непосильною працею». Що стає очевидним, якщо порахувати навіть не абстрактні втрати Ужгорода від втраченої в історичному і туристичному вимірах площі Народної, а цілком реальні збитки ужгородської громади – від вкрадених Ледидою стоматполіклініки на Минайській і синагоги на Жупанатській. Заробіток на землі і навіть на смітті в Барвінку. На безлюдному «солотвинському» містечку в Тереблі. А ще дивіденди від знищення ледидівськими міні-ГЕС закарпатських річок.

Це з того, що ми знаємо... А є ж ще десятки інших, масштабних і не дуже, злодійств, відкатів і крадіжок, про які лише здогадуємося. Але які вже навіть не хочемо бачити за різнобарвними бризками дозволеного Москалем перед виборами опблоківського водограю...

Зрештою, кожен народ вартий своїх фонтанів...

Приємно бачити під відповідними фото у Фейсбуку "лайки" від деяких вождів ужгородського ЄвроМайдану. Бо це означає, що я не помилився, коли розумів і без фонтана: їх метою є не сам Ужгород, а влада у ньому. І вони опонують тільки тим, хто опиняється на їхньому шляху до неї. А Ледида для них – не конкурент. Відповідно – не ворог і не злодій. А тому січневий 2014-го року бандитський АнтиМайдан під ОДА від Ледиди ними забуто. І прощено. А під час громадських протестів на площі Народній їх не було.

Для тих, хто сумнівається: я справді не злюся, хоча маю для цього більш аніж достатньо підстав. Хоча б тому, що досі не завершив суди з міліціонерами, які два роки тому на тій же Народній за прямою вказівкою нинішнього кольоровофонтануючого Ледиди закинули мене у «воронок» і намагалися засудити за фальшовану «злісну непокору».

Я розучився відчувати крізь зло і щиро радий за тих, хто тішиться цьому фонтану.
Бо здатен проникнутися тими не моїми відчуттями і знаю, що народу у всі часи, аби почуватися щасливим, досить було хліба і видовищ.

Але я – ІНШИЙ.

Можна?.. :-)

23 серпня 2015р.

Теги: фонтан, Ледида, площа Народна, Павлей

Коментарі

хай би був, але не там 2015-09-05 / 13:10:48
біля офіційного представництва влади області, біля історичної пам'ятки та біля будівлі, класичної і стриманої за стилем такий фонтан недоречний. його місце на Театралці, на площі Петефі, в Боздоському парку (там, де зазвичай гніздиться цирк) чи в інших місцях, де діточки в мокрих трусиках виглядали б більш гармонійно. ну, чесно, не солідно це. культурно заангажовані закарпатці свого часу дуже непокоїлись щодо підсвітки будівлі, але вийшло дуже гарно. і цього було цілком достатньо.

Волан 2015-09-05 / 09:01:38
П. Олеже! Бачу, ви "високої" думки про смаки ужгородців...

О.Д. 2015-09-03 / 21:23:06
Безумовно. Принаймні, тій частині, якій достатньо хліба і видовищ. )) І я про це написав.

Інша річ, що він прийшовся б їм до вподоби і на, наприклад, площі Театральній. Де був би більш доречним. І для цього не треба би було руйнувати пам'ятку, заплановану і втілену Франтішком Крупкою.

Їм навіть прийдеться до вподоби те, що постане на місці зруйнованої пам'ятки архітектури "Корона". Але це вже буде новодєл, який не цікавитиме ані людей з певною духовною якістю, ані туристів.

Тобто, у мене інший рівень духовних запитів. Але я не заперечую існування тих, хто задовільняється меншим.

Ви дозволяєте мені бути тим, ким я є? ))

Волан 2015-09-03 / 20:28:07
Як показує практика, цей фонтан прийшовся ужгородцям до вподоби.

О.Д. 2015-09-03 / 00:26:49
Чого видаляти, якщо в коментарі - не примітивне звинувачення. а звичайна спроба висловити власну позицію.

Моя висловлена під час захисту площі Народної і зараз, а тому повторюватися нема жодного сенсу.

Додам лише коротко: попса і шансон - це народна музика. Але є рок і класика.

Кожному своє... )

Інший...і теж Олег 2015-09-02 / 23:51:40
Олеже? Завжди поважав Вашу думку.. сміливу...особливу..і незалежну. Знаю, як боляче сприймалися Вами зміни на площі. Але... вона НАРОДНА! Не стверджую, що саме такою площа повинна бути - не фахівець. Але ж НАРОДНА! Де було стати народу... на газоні? Для чого Крупка будував балкон-терасу 3-го поверху одіозної будівлі? Який був замисел? Хіба спостерігати за клумбами? Хто сплатив за відновлення понівечених дверей ОДА, які не мінялися з моменту будівництва хоча будівля є памяткою архітектури? Знову за рахунок закарпатського бюджету, а отже нас з Вами - закарпатців? Дійсно сумно... з того що кожний чує тільки себе, а інша думка - ворог народу (нічого не нагадує?) Забаните? Не сумніваюсь... це ще раз підкреслює, що нічого не змінилось. І Ви Олеже, нажаль теж..... Алеж істина - вічна, як Господь і буде потім соромно...

Сумно 2015-08-25 / 11:25:41
Згодна з автором і Віктором Лендєлом. Невігластво і недальновидність як електорату, так і вибраної ним влади зашкалює. Особливо це сумно у випадку нищення історичних цінностей. Згадайте, як Рата знищив Першу аптеку. Зате натуляв кругом ідіотських потворних ведмедів. Подивіться, як весело власники будівель у центрі нищать автентичну ліпнину, а доблесна муніципальна міліція в цей час рапортує, скільки бабусь їм вдалося зігнати з незаконного місця торгівлі під ринком. Одним словом, те, що нормальні люди бережуть, ми пускаємо під "євроремонт". Уже кілька років в захваті рапортуємо про хмари туристів, які відвідують Ужгород, але чи захочуть вони повернутися знову? А наші "берови" перед очима мають лиш відмите бабло, нічого іншого не бачать. І народ, раденький, що дурненький, щиро їм у цьому допомагає.

тячивець 2015-08-25 / 06:15:39
зло але правда особливо умиляють нови дитячи майданчики на фони обшарпаних домив

Віктор Лендєл 2015-08-24 / 22:52:58


Так, радощі дітвори можна зрозуміти: діти радіють воді, світлу, динаміці. І не розуміють, що те саме щастя можна було зробити на Поштовій, на Театральній, зрештою - замість зруйнованого фонтану перед драмтеатром. І ефект був би той самий, але при цьому неповторну площу від Крупки було б збережено. Тобто, Ужгород зберіг би і історично-архітектурну якість на Народній, і здобув би нову у вигляді цього фонтану у доречному місці.

А ще, почувався би гідно, якби не дав Ледиді і Ко вкрасти перелічені в цьому блозі об'єкти.

Але основна маса людей не мислить так глибоко і багатогранно, як автор, а рефлексує просто, по суті - примітивно, на рівні простих дитячих емоцій. Тому і живуть так, як і живуть - по вуха у лайні, радуючись подачкам у вигляді фонтанів, подарованих "з барського плеча" злодіями, які вийняли з їхніх, цих людей, кишень мільйони, а відкупилися копійками.

Чого бідний? Бо дурний. А чого дурний? Бо бідний.

Замкнуте коло глупо-бідності...

гість 2015-08-24 / 19:20:46
про батут - зачьот!!!

тамара 2015-08-24 / 16:31:55
Сучасні Геростати,але не в тому маштабі.

маттеус 2015-08-24 / 14:50:36
дубай для голодранців

Міс Тянка 2015-08-23 / 15:11:00
Олеже, погоджуюсь: враження від фонтану - "не фонтан". Він радше схожий на таке собі "веселе біде", ніж на символ величі та розкоші. Зате, справді, людей біля нього повно! Радувуться, пальці мачавуть, знимавуть селфі... Очевидно, ідейні натхненники проекту були добре знайомі з досить поширеним сучасним архітектурним стилем "піпл хаває". Може з часом там і батут поставлять.

Таня 2015-08-23 / 13:51:35
А я плАчу. Просто по-дівочому плачу. Бо пам'ять не вбити підсвіченими струменями, за які нас усіх намагалися топтати, ламати і ляпати інформаційним лайном

фонтанщик 2015-08-23 / 13:25:40
правильно. бидло прийде до тями пізніше, коли його в котрий раз на**уть.
а може не прийде ніколи