Історичну синагогу в центрі Ужгорода таємно приватизували родичі екс-голови Закарпатської ОДА Олександра Ледиди та чинного голови облради Володимира Чубірки

Добротна триповерхова будівля в історичному центрі, пам’ятка архітектури 1870 року. Це – про колишню синагогу неологів на площі Жупанатській в Ужгороді. Приміщення з середини 2000-х років стоїть пусткою. Було муніципальною власністю, стало – приватною. Чи прозоро пройшов продаж цінної історичної нерухомості? Чи шукали можновладці вигідного клієнта, а чи заздалегідь визначили конкретного покупця, перетворивши аукціон на фарс? І хто вони – теперішні власники історичного приміщення?

Історичну синагогу в центрі Ужгорода таємно приватизували родичі екс-голови Закарпатської ОДА Олександра Ледиди та чинного голови облради Володимира Чубірки

ОДА ПРОДАЄ, ОБЛРАДА ПРОТЕСТУЄ

До початку 2000-х років у приміщенні працювало об’єднання «Фармація», що включало мережу муніципальних аптек області. Потім аптеки різні можновладці довели до банкрутства, їх приміщення продали за сумнівними схемами. Та головна будівля «Фармації» все ще залишалася муніципальною власністю громад області.

Історична будівля останні роки стоїть пусткою

Історична будівля останні роки стоїть пусткою

Витали різні ідеї щодо використання цього приміщення – починаючи від відновлення синагоги як культової споруди і закінчуючи створенням у будівлі музею. Втім Закарпатська обласна рада, яка у 2009 році контролювалася тодішнім першим заступником голови ОДА Іваном Балогою, прийняла рішення продати приміщення.

У 2010 році обирається новий склад ради, її головою став Іван Балога. У 2011 році депутатська більшість повторно дозволяє продати приміщення «Фармації». Попри те, що будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення, жодних ідей щодо збереження її як культурницького об’єкту ні в керівництва облради, ні у депутатів чомусь не виникає.

У 2013 році областю як голова ОДА керує Олександр Ледида, який також очолює обласний осередок Партії регіонів. В Закарпатській обласній раді у той період спостерігається протистояння партії Єдиний Центр та Партії регіонів, які мали найбільші фракції.

Будівля «Фармації» стає черговим витком цього протистояння – одна сторона організовувала продаж, інша – стверджувала, що це все незаконно.

9 вересня 2013 року у місцевій газеті «Європа-Центр» з’являється оголошення про аукціон – одним з лотів є приміщення адмінбудівлі, яке пропонується до продажу 30 вересня за стартовою ціною – 3 мільйони 867 тисяч. Втім про те, що продається пам’ятка архітектури, колишня синагога – в оголошенні ні слова.

Оголошення про аукціон у приватній малотиражній газеті

Оголошення про аукціон у приватній малотиражній газеті

Багатьох активістів на той час обурило, що повідомлення з’явилося не в офіційній газеті ОДА та облради «Новини Закарпаття», а у малотиражній приватній газеті. Містом пішли чутки, що тираж газети з оголошенням масово скуповують невідомі, ціна будівлі занижена, а на лот уже є реальний покупець, під якого аукціон організовується формально.

Продаж об’єкту здійснювався за участю управління з питань майна комунальної власності ОДА. Те, що на 30 вересня заплановано аукціон, не сподобалося керівництву обласної ради. За чотири дні до торгів – 26 вересня – керуючий справами виконавчого апарату ради Михайло Попович написав листа керівнику майнового управління Віктору Лущаку та організатору аукціону – товарній біржі «Універсальна товарно-сировинна біржа». Михайло Попович у листі наголосив: проведення аукціону є протиправним.

Михайло Попович у листі посилався на Положення щодо порядку реалізації комунального майна області. Згідно з цим документом, строк призначення аукціону не повинен перевищувати шести місяців із моменту, коли депутати прийняли рішення про продаж об’єкту. Рішення про продаж, нагадаємо, депутати прийняли 4 листопада 2011 року. «Таким чином, строк проведення аукціону із продажу вищезгаданого об’єкта сплив 5 травня 2012 року», – констатував керуючий справами виконавчого апарату.

ХТО ПОКУПЕЦЬ? ТАЄМНИЦЯ ЗА ДУЖЕ БАГАТЬМА ЗАМКАМИ

4 жовтня 2013 прес-служба Закарпатської облради повідомила – 30 вересня пройшов аукціон, однак керівництво ради сумнівається у його законності. Тож голова облради Іван Балога звернувся з цього приводу до прокурора області

3 ілюстрація

На тому пристрасті навколо будівлі поступово вщухли – приміщення й досі стоїть пусткою. І, судячи з фото, виглядає доволі непристойно не лише зовні, а й з середини.

Позаду фасад майже весь облуплений

Позаду фасад майже весь облуплений

5 ілюстрація

Всередині – залишки документів та меблів «Фармації»

Всередині – залишки документів та меблів «Фармації»

Але хто ж таки купив будівлю? За скільки? Чи багато учасників брало участь у торгах? У березні 2014 року ми направили до ОДА інформаційний запит із проханням надати копію договору купівлі-продажу пам’ятки архітектури. Втім відповідальний начальник управління Віктор Лущак відмовив, пославшись, що усі документи щодо цього аукціону передані до органів прокуратури, яка здійснює перевірку.

Відтоді пройшло більше року. Нещодавно ми знову направили в ОДА запит – попросили протокол проведення аукціону. Втім і цього разу з отриманням інформації не пощастило – в.о. голови Закарпатської ОДА М.Рівіс не надав документу, пославшись на те, що управління майна ліквідовано, а питання доступу до його матеріалів не вирішено. Тож в Закарпатській ОДА, якою керує Василь Губаль, створено ситуацію, коли журналісти не мають доступу до документів, що стосуються розпорядження муніципальним майном громад області.

На початку цього року при виконавчому апараті обласної ради створено відділ управління комунальним майном.То ж ми направили й до облради запит із проханням надати копію протоколу проведення аукціону – адже усі документи щодо муніципального майна із ОДА повинні потрапити до облради. Втім голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко у відповідь на наш запит повідомив: документ щодо аукціону до виконавчого апарату ради від ліквідованого майнового управління ОДА не надійшов. Наш запит переадресовано до ліквідаційної комісії, а також організатору аукціону – «Універсальній товарно-сировинній біржі».

Тож доведеться зачекати – сьогодні ми ще не можемо достовірно з’ясувати, як проходив аукціон і хто офіційно тоді, восени 2013-го, таки викупив будівлю.

У просторих приміщеннях будівлі віє старовиною

У просторих приміщеннях будівлі віє старовиною

ПРОКУРАТУРА ПОРУШЕННЯ (НЕ)ЗНАЙШЛА

Єдине, що точно відомо – тепер будівля не є власністю громад. То невже торги були законні? А як же тоді твердження представника облради Михайла Поповича, який у 2013 році говорив, що аукціон не можна проводити через порушення термінів? Сьогодні чиновник на цю тему доволі небагатослівний. Михайло Попович, який нині займає посаду першого заступника голови облради, відповів коротко: точно знає, що про факт проведення аукціону поінформовано прокуратуру. Більше подробиць щодо цієї справи повідомити не може, у нього тепер інша посада й інші функціональні обов’язки.

Ми поцікавилися у самих правоохоронців – чи таки законно пройшов той аукціон дворічної давнини. Представник Прокуратури Закарпатської області М.Мокрянин у відповіді на запит зазначив: порушення вимог чинного законодавства при відчуження об’єкта не виявлялись.

Втім у листопаді 2013 року тодішній головний прокурор області Володимир Корбань сказав журналістам, що закон при продажі колишньої синагоги таки порушено і прокуратура готує позов до суду

8 ілюстрація

Сьогодні представник прокуратури каже, що все законно. Отака вона, одна з багатьох «білих плям» цієї історії.

УСІ БІЛІ ПЛЯМИ РОЗКРИВАЄ ПРІЗВИЩЕ ГОСПОДАРЯ

То хто ж сьогодні власник пам’ятки архітектури у центрі Ужгорода? Відповідь на це ми вирішили шукати у Реєстрі речових прав на нерухоме майно, який у нашій країні, на щастя, уже відкритий для громадськості.

В отриманій довідці зазначається – будівля має двох власників. Це – юридичні особи.

Перша компанія володіє часткою 78% будівлі. Її право власності на будівлю зареєстровано 25 жовтня 2013 року – за кілька тижнів після проведення аукціону. Власник – мале приватне підприємство «Латекс». Воно «прописане» у селі Барвінок на вул. Е.Еґана, 50.

9 ілюстрація

Фактично за цією адресою знаходиться двоповерхове приміщення, яке місцеві пов’язують із власністю Олександра Ледиди – того самого, що керував областю, коли пройшов аукціон. Очільник області тоді був лідером й закарпатського осередку Партії регіонів. Ця організація, згідно з інформацією Закарпатського Теруправління юстиції, зареєстрована фактично за тією ж адресою – вул. Е.Еґана, 50 А.

Згідно з даними Реєстру фізичних і юридичних осіб, засновником і керівником «Латексу» є Тетяна Ледида – дружина тодішнього керівника краю.

Тож, як бачимо, восени 2013 року будівля опинилася у власності сім’ї керівника облдержадміністрації. Що це – корупція, конфлікт інтересів чи зловживання службовим становищем? Питання актуальне, якщо врахувати: про аукціон, крім приватної газети, ніде не повідомлялася; оголошення про продаж не рекламували, аби знайти якомога більшу кількість претендентів-покупців.

Як повідомляють наші джерела, на аукціоні об’єкт купив не «Латекс», а інша приватна фірма. Саме вона й перерахувала гроші за цю покупку до бюджету області. А потім, за лічені дні, нерухомість уже була перепродана «Латексу». Втім поки ми не отримали документальних підтверджень, ми не називаємо фірму-покупця. Лише зазначимо – вона, за нашою інформацією, зареєстрована у селі Баранинці під Ужгородом. Село Барвінок, де зареєстроване ПП «Латекс», належить до Бараниської сільради Ужгородського району.

Ми намагалися з’ясувати точку зору Олександра Ледиди щодо такого стану справ, про що повідомили його помічника. Протягом кількох днів помічник екс-голови ОДА нам так і не перетелефонував. А потім не брав слухавки від журналіста. Ми готові будь-коли оприлюднити позицію Олександра Ледиди щодо ситуації із придбанням його родиною будівлі пам’ятки архітектури.

В ОБЛРАДІ ПОВЕРНУТИ НЕРУХОМІСТЬ НАЗАД НЕ ХОЧУТЬ?

Позиція верхівки Закарпатської обласної ради виглядає доволі непослідовною – у 2013 році заявляли про незаконність продажу, у 2015-му – про цю тему з вуст керівництва ради взагалі нічого не чути.

На пам’ятці архітектури ще є ознаки, що колись тут працювали аптекарі

На пам’ятці архітектури ще є ознаки, що колись тут працювали аптекарі

Тодішній очільник ради – Іван Балога – став народним депутатом, нині там головний, як уже згадано, Володимир Чубірко. Ми запитали у нього – чи не збирається керівництво облради ініціювати повернення будівлі у муніципальну власність, враховуючи усі «білі плями» навколо історії її відчуження.

«Я не прокурор, і не можу вам сказати, законно чи не законно продали будівлю. Це по-перше. По друге, я сам колись, будучи депутатом, також звертався по цьому питанню, і отримав відповідь про ціну продажу. На той момент це було близько 500 доларів за квадратний метр, – прокоментував нам голова Закарпатської облради. – Насамперед треба звертатися до тодішнього керівництва, тоді питання майна залежали від облдержадміністрації, від управління з питань майна ОДА. Лущак Віктор керував цим процесом. Ті кошти (за продаж – авт.) надійшли вже в обласний бюджет, вони використані у минулому році, і сьогодні нам, щоб такі рішення приймати (повернення об’єкту у муніципальну власність – авт.), нам треба проаналізувати усю цю ситуацію. Наразі ми дали запит ліквідаційній комісії, яка ліквідовує управління з питань майна ОДА. Отримавши від них всі пакети документів, документи, які пов’язані з цим аукціоном, будемо збиратися з головами фракцій і вирішувати, чи варто нам повертати ту будівлю, або яким іншим чином поступити. Адже якщо будівлю повернути, то з обласного бюджету треба виділити кошти власнику. Але це має бути колегіальне рішення депутатів. Щоб вийти на таке рішення, депутати мають бути переконані, що таке рішення привальне».

Між тим, цікаво, хто другий власник приміщення колишньої «Фармації». Це – ТОВ «Росток». Його частка у будівлі – 22%, яку придбано торік у червні.

11 ілюстрація

Ну і найцікавіше: засновниками «Ростоку», згідно з даними Реєстру фізичних і юридичних осіб, є батьки теперішнього голови Закарпатської обласної ради – Олена та Володимир Чубірки.

Ми запитали у очільника облради – чи не виникає у нього через це конфлікту інтересів у цій ситуації? Адже, якщо ініціювати питання повернення об’єкту, то це стосуватиметься і його батьків.

«Вони в тому аукціоні не брали участь. Ця фірма займається нерухомістю, купує майно в одного, другого, третього, можливо вони могли й це купити… На ринку продається все, й купується все. Що, не можна купувати?», – сказав Володимир Чубірко нам у відповідь. І додав: з батьками він не живе.

У ЄВРЕЙСЬКОЇ ГРОМАДИ НЕ БУЛО ГРОШЕЙ

Враховуючи, що будівля була зведена у 19 столітті як синагога, ми поцікавилися й думкою єврейської громади міста – чи не було у них ідеї самим викупити об’єкт?

У напівпідвальних приміщеннях колишньої синагоги тепер незрозумілі склади

У напівпідвальних приміщеннях колишньої синагоги тепер незрозумілі склади

«Ми не могли брати участь в аукціоні і претендувати на цю будівлю, бо треба мати гроші, а наша громада таких грошей немає, – зазначив директор обласного благодійного центру «Хесед Шпіра» Михайло Галін. – В місті є багато будинків, які належали єврейським громадам, але нам їх не повертають, немає законодавчої бази. Ми судилися за ту будівлю, але програли суд, бо не мали усіх документів».

ГОСПОДАРЯМ ЗАХОТІЛОСЯ БАЛКОНІВ

Тим часом теперішні власники – фірми «Латекс» та «Росток», – готуються «покращувати» будівлю. Їм на пам’ятці архітектури захотілося зробити балкони.

Фасад облуплюється, а власники хочуть балкони

Фасад облуплюється, а власники хочуть балкони

На засіданні Органу з питань охорони культурної спадщини Ужгородської міської ради 31 березня господарям будівлі наголосили – на колишній синагозі не можна облаштовувати балкони, оскільки руйнується автентичний вигляд. Не можна також змінювати конфігурацію даху.

5 червня Консультативна рада з питань охорони культурної спадщини Закарпатської ОДА відправила на доопрацювання проект реконструкції будівлі. Тож, будемо сподіватися: бодай вдасться врятувати пам’ятку архітектури від спотворення вигляду.

Хоча, враховуючи підкилимність проведення аукціону, правоохоронцям ще раз не завадило б перевірити, наскільки законно пройшли усі процедури купівлі-продажу. Адже чого лише вартий факт, що муніципальне майно із активу громад перейшло в актив родин тих, хто мав би насамперед інтереси громад захищати. В Україні чиновники якось звикли брати собі муніципальне майно як бонус до офіційної зарплати. Напевне, настав час позбуватися такої шкідливої звички.

Юлія Дуб, Ярослав Гулан, Бюро журналістських розслідувань
«Варто ЗНАТИ!», СorruptUA.org

10 липня 2015р.

Теги: синагога, Володимир Чубірко, Олександр Ледида

Коментарі

Просто 2015-07-11 / 11:57:11
Чубік чмо

жур-т 2015-07-10 / 23:55:47
А в Ужгороді аукціону не було як такого - http://zakarpattya.net.ua/News/114977-Auktsion-z-prodazhu-kolyshnoi-synahohy-v-Uzhhorodi-ne-vidbuvsia

патріоту 2015-07-10 / 22:57:54
в тому то і справа, що аукціон не був відкритим і прозорим.Він був для одного учасника,на жаль, якогось дуже свого, якщо конкретніше можете ознайомится
https://www.facebook.com/groups/1615686618712962/?ref=ts&fref=ts

патріот 2015-07-10 / 19:09:17


Бо у Мукачеві слабкі громада і журналісти. Зрештою, там палац Ковнера давно продавався на відкритому аукціоні. А тому це не є паралеллю до таємної крадіжки синагоги в Ужгороді Ледидою і Чубірком.


Степану Круку 2015-07-10 / 19:04:21
А чому у Мукачеві Палац Ковнера-памятка історії на початку цього року перекочувала у приватні руки і уже стала будівля колишньої катівні профілакторієм із підземним паркінгом на прилеглих територіях навколишніх багатоповерхівох?
Совпаденіє? Не думаву!

ЗНАВЕЦЬ 2015-07-10 / 18:36:51
На них треба Сакварелідзи!

Степан Крук 2015-07-10 / 17:25:11
А чому мовчить єврейська громада! Це ж їх святиня - синагога! Такі да! Не повинні мафіозі одні радіти життю! Єврейська громада повинна через суд відновити історичну справедливість.

патріот 2015-07-10 / 13:40:31
Най журналісти піднімуть, хто став власниками аптек, які теж роздерибанили, про що пишеться на початку статті. Наприклад, аптеку матері і дитини на Другетів в ужгородців вкарав шістка Волошина Григорій Шевчук. А Волошин, як всюди птше, є цімбором Чубірка.
Тобто, місто грабує, знищує архітектурні пам'ятки одна злочинна зграя.

укроп 2015-07-10 / 11:57:23
Маразм крепчает!!!

варошчанин 2015-07-10 / 11:35:52
Мда. Дожилизьме ся. Думаю правильно буде повернути синагогу навіть не громаді ужгорода а віддати тим хто цю будівлю будував - єврейська громада.

Йовжіко 2015-07-10 / 06:29:53
То що виходить для картинки Ледида свариться з Чубірком а так вони партнери оба?( і це той самий Чубірка шо хоче в Унгварі бити Мером Вариша злодюга?

прокуратура 2015-07-10 / 04:37:25
Совпадениє

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини