Греко-католики Рахова прагнуть єдності з УГКЦ

Греко-католики "столиці" закарпатської Гуцульщини — Рахова звернулися з листом до єпископа Мукачівської греко-католицької церкви Мілана Шашіка

Відкрите звернення вiрникiв греко-католицьких церков м. Рахова

Єпископу Мукачiвської єпархії
Мiлану Шашіку,
декану Рахiвського деканату
о. Василю Носі

 
Ми, вiрники греко-католицьких церков м. Рахова, дякуємо Господу Богу, що нашi спiльнi молитви по всiй Українi (у Закарпаттi, Галичинi, Подiллi та iнших регiонах України) у пiдпiллi на протязi 45 рокiв були почутi i Слава Богу – ми, українцi (гуцули i верховинцi, бойки й лемки, закарпатці-долиняни й галичани i подоляни, полiщуки і буковинці, надднiпрянцi i слобожанцi тощо) маємо свою Державу та свою Українську Греко-Католицьку Церкву.

Однак, що нас тривожить – коли ми були репресованi та пере¬слiдуванi, то всі ми були єдинi в своїх молитвах за нашу Греко-Католицьку Церкву вiд Заходу до Сходу. На сьогоднiшнiй день Греко-Католицька Церква в Українi має Верховного Архієпископа – Кир Святослава. В той же час нашi священики пiд час богослужiнь не згадують Верховного Архiєпископа Святослава.

Старожили, i ми, люди молодшого покоління, добре пам’ятаємо, як до останнiх днiв свого життя Владика Іван Маргiтич та багато iнших священикiв, як i за роки пiдпiлля, так i вже за роки легалiзацiї церкви, завжди, пiд час богослужінь згадували тодішнього Верховного Архiєпископа Української Греко-Католицької Церкви. Чому ж тепер ми не можемо допросити наших священикiв згадувати пiд час богослужiнь Верховного Архiєпископа Святослава?

Хочемо звернути Вашу увагу, що дуже багато наших вiрникiв є великими патрiотами як своєї Церкви, так i своєї держави. І така, не до кiнця обдумана поведiнка наших священикiв йде не на користь Греко-Католицькiй Церквi. Ми би хотіли нагадати, що релігійна свідомість має йти у парі із національною. Бо, особливо пiсля публiкацiї книги С. Бендаса «Пять рокiв за колючим дротом»

та не­зга­дуванням Верховного Архiєпископа Української Гре­ко-Ка­то­лиць­кої Церкви, частина вiрникiв покинули на­шу церкву (адже у них скла­лося враження, що Мукачівська єпар­хія – є сепаратистською та протиукраїнською) і пере­йш­ла до Православної Церкви Київ­сь­ко­го патрiархату. І ще багато вiрникiв готовi перейти, якщо не вiд­но­виться зга­дування Верховного Архiєпикопа в богослужiннях.

 

Переконливо просимо Вас роз’яснити священикам, щоб во­ни не об­межували нас в наших церковних правах i дали до­звiл чи зо­бо­в’я­зали їх в богослужiннях згадувати Вер­ховного Архiєпископа Свя­то­слава УГКЦ в єдинiй не­за­леж­нiй дер­жавi Українi.

 

І друге прохання:

 

Божа справедливiсть вимагас вiд усiх нас з Вами роз­по­чати беа­ти­фiкацiйний процес слуги Божого – Народного вла­дики Iвана Мар­гi­тича, із огляду на велику подвижницьку пра­цю зроблену ним для ви­жи­вання Греко-Католицької Цер­к­ви на Закарпаттi в катакомбний пе­рi­од та його неустаннi зма­гання аж до кiнця життя за вiдро­джен­ня Гре­ко-Ка­то­лиць­кої Церкви по всьому Закарпаттi з часу її лега­лi­за­цiї.

 

Переконливо просимо Вас зробити реальнi заходи для по­­чатку беатифiкацiйного процесу Народного Владики Iва­на Мар­гi­ти­ча.    

З повагою i вдячнiстю, вiрники Рахiвщини

(до листа додано 326 підписи)

Закарпатська греко-католицька спілка імені Івана Маргітича, Закарпаття онлайн.Громадські організації
20 листопада 2011р.

Теги: греко-католицька, УГКЦ,

Коментарі

Свідомий християнин 2019-09-06 / 06:53:44
Єдність - то Божа справа і всякий хто їй противиться діє з ворожих міркувань! Точнішше з волі сатани. Щодо єдності Греко-католиків України в одній церковній структурі - це незворотній процес згідно церковних законів. Будь яка єпархія не може існувати сама по собі, має бути долучена до митрополії, далі до помісної Церкви такий закон! А МГКЄ виняток - тому, що недоброзичливі сусіди давно всіма силами противляться наші єдності, та зажерливо поглядають, як чуже проковтнути - це мадяри і словаки, а за ними стоять москалі.

Іван з Галичини 2019-08-12 / 23:25:07
Щиро бажаю греко-католикам Закарпаття якнайшвидше поєднатися з українською греко-католицькою церквою на чолі з патріархом Святославом, нехай Господь Бог поблагословить цей добрий почин, молюся за Вас ! :)

Торквемада 2013-04-14 / 22:25:13
Национгалізм, це той паразит який руйнує здоровий духовний організм Церкви. І в ХХ сторіччі ми побачили які дає наслдідки ідеологія нацизму. Мукачівська єпархія живе своїм, зазначимо, досить здоровим духовним життям, - то ж треба в тому допомагати і Єпископу і священникам. А розмови про якісь єнання Мукавської єпархії з просякнутим наскрізь Верховним архієпископством Києво-Галицьким, - то чи варто це загалом робити? Перш ніж з кимось єднатись, треба подумати з ким і для чого. Якщо Митрополит Йосиф Сліпий допустився того, що оголосив себе патріярхом, а потім і почав святити єпископів, то чи не явний вираз не послуху Папі? Коли в наш час виголошувалися патріархи Мирослав-Іван, Любомир, тепер Святослав то як це розуміти як не виклик порядку в Католицькій Церкві? Авторам листа варто задуматися, адже життя земне коротке. а ставши перед Господом що вони скажуть на протсе запитання: чому не слухались Єпископа? Ну а пощзнгози не ходити до Церкви то тільки причинка безбожника найти собі виправдання.
Пам"ятаймо: спасіння в Церкві, а Церква там де Єпископ. А хто бунтує проти Єпископа, той бунтує проьти Церкви, той бунтує проти Христа, якого Церква є тілом. І давайте краще допоможемо нащому Єпископу зміцнювати духовне життя на нашій Прикарпатьскій Руси, Закарпатській Україні, а не займатися різними неподобствами. так, розумію, що будувати, просто будувати куди важче. а ніж бунтувати, але вибір за нами самими: ми з Церквою, чи ні?

патріот краю 2013-01-17 / 03:21:11
Неназивайте будь-ласка ,Верховного Архієпископа Святослава Патріархом він немає цього титулу

о.Володимир Проданець 2012-02-16 / 00:26:55
володимир проданець 2012-02-14 / 19:02:08
простими Боже що заради того абими било добре жити я миняю шапку де и як треба

Шановний дописувачу , якщо ви священик то може прийти послужити у Богдан або в Луги.Тут попробуєте чи міняю шапку чи ні. Якщо заздрите то це гріх , правда скоро піст може покаєтеся . Дай вам Боже доброго здоров"я.
Благодать Господа нашого Ісусу Христа нехай буде з Вами.

володимир проданець 2012-02-14 / 19:02:08
простими Боже що заради того абими било добре жити я миняю шапку де и як треба

Гість 2012-02-10 / 12:30:42
Не співай пасторе Лазаря. Бо в Церкві Христа вірники мают право, як добиватися єдности з УГКЦ, так і зберігати сою ідентичність. Це їм гарантує Церковний Кодекс. І не існує мукачівської церкви хіба в вашій уяві. Патріархат є нормальне явище в східних Церквах і ні до чого тут влада. А в мукачівській єпархії великого ряду не має, досить піти в канцелярію. Там сидит якись бородатий маскаль котрий і говорити нормально з людьми не знає.

pastor 2012-02-08 / 13:38:27
як би хотілося переконати вас, що Ви дуже глибоко помиляєтесь і грішите проти предстоятеля своєї Мукачівської церкви в якій народились і в якій покликані прийти до пізнання правд Христових, а не людських, але Ви цього не приймете бо твердолобі. Ми знаходимося у підпорядкуванні Святішому Отцеві, єпископу Риму і папі, але перше з чого треба починати в церкві христовій, яка доречі являється ієрархією, а не анархією і демократією (стосовно референдумів і виборів) це послух і смиренність... кого ж ми повинні слухати і перед ким бути смиренними? та перед єпископом який через апостольське передання і є головною ознакою існування церкви (як общини)! Хто є першим предстоятелев нашої з вами церкви? звичайно ж папа римський,намісник апостола Петра, його і поминають на літургіях, як отця всієї католицької церкви, - другим же кого поминають є наш власний єпископ, як отець нашої місцевої церкви, тобто вірників церкви свого права в Мукачівській єпархії. за цією логікою виникає питання: "Чому повинен на літургіях поминатися отець іншої церкви свого права ?" Мукачівська єпархія є в католицькій церкві і УГКЦ є в католицькій церкві це щодо шляху в нікуди...Тойже Христос, та ж віра, таж церква, ме можемо мати сумнівів, щодо спасительного шляху обох. Щодо патріархату УГКЦ...комусь хочеться більшої влади? політика руйнує церкву! адже єдина ціль церкви, як доброї матері, щоб діти були спасенні! в Мукачівській церкві кожен може знайти себе в нашому багатомовному і багатонаціональному краї де мирно проживали віками всі народи Европи! знаю, що ніяких мовних заборон просто не існує кожен може молитися мовою, якою хоче...
від чого ж нас треба спасати? Звичайно УГКЦ має свої плани, але Боже провидіння спасає...По своїй простоті не дайте обманутися!

незгідний 2012-02-07 / 12:22:21
багато кому не любиться владика Мілан. але чи є хоч один єпископ, який старається дати можливість молитися кожному на мові яка йому подобається. і в тому нічого поганого нема. натоміть УГКЦ, куди би не пішли мусить бути лише по-їхньому, не зважаючи на місцеві традиції і вподобання. головне політика і гасло БОГ і УКРАЇНА, а кому має служити духовенство...? Україні? іншим державам? чи Богу...? а єп. Мілан старається щоб кожна національніть мала священика, якого хоче. Румунам по-румунськи, угорцям по-угорськи, і що в цьому поганого. Апостол Павло сказав, що з фарисеями, я фарисей, з греками, я грек, а головне щоб була проповідувано Євангеліє... нехай би кожен постарався, як єпископ Мілан для своєї єпархії то напевно тоді б ситуація в усіх регіонах була набагато кращою в духовному розуміні.

гуцул 2 2012-02-06 / 22:58:01
о. Василь, тут дуже гарно описує про патріотичність до України... але запитайте його де на даний час проживає його донька. і ви дізнаєтесь, що вона в Канаді. син живе в Італії.патріотично чи не так:)... а коли люди йдуть до православних то там незгадують Святослава Шевчука...:) а причину нехай пошукає в собі... цікаво кому більше треба підпорядкування МГКЄ? УГКЦ...? нам цього не треба ми можемо жити й так... наші люди моляться, як хочуть... а від чого хоче їх ратувати УГКЦ... і патріархат цікаво чи дістануть...

Русин 2012-01-02 / 09:55:31
На Закарпаттю православні є в єдній церкві з ценром у Києві і в Москві, римо-католики мають одну і підпорядковані львівському і митрополиту. І мині ся видит, що мадяр май мало має спільного з поляком, ги русин з українцьом, і се їм не мішать бити вєдно, лиш греко_католики ма ймудрі. Видит ми ся, що се є якись політичний проект, котрий з Церквов та Богом не має ничого спільного. І не треба наводити, якісь історичні справки інші церви на закарпатті тоже мають свою історію, але творять нову, бо Церква то не історичний експонат. Се, що робиться в нас у Мукачівській єпархії ГКЦ не є на добро Церкви і мені не чудно на владику він словак, а чому священики на се мовчат вни служат не владиці, а Богу, може в нас, якось инчак? А може якісь шкурницькі інтереси?

о.Василь Носа декан рахівський 2011-12-23 / 11:59:29
Широ жалію,що заплутав так багато людей. Прости мені Боже

Вірник Рахова 2011-12-21 / 22:31:37
Мені дуже шкода всіх хто збирав підписи , чому ви мене вписали і не запитали мене це майже половина так без відома людей.Скажіть будь ласка чи малих дітей які живуть по вул.Довженка потрібно використовувати , все це бачить Бог і Він знає всю правду. Тож подумайте дорогенькі кому службу робите коли брешете Богу ....... чи може злому. Бог любов .

Це я 2011-12-13 / 16:40:24
2 Іван... Як згаданий вами історічний досвід показує, всякого роду "воззєднання" із східними від нас теріторіями, народам нашого краю ніколи нічого доброго не приносило. Якщо ви іншої думки - будь ласка, доведіть.

ІВАН 2011-12-12 / 13:02:43
Трохи дивують люди. У історії не раз були подібні ситувції. І історичний досвід беззаперечно стверджує - рано чи пізно Мукачівська єпархія ввійде у склад УГКЦ. Бо іншого просто "не дано". І жодних сумнівів, що буде так - просто нема!. Адже, ще раз повторюю - про це свідчить історичний досвід у інших, але подібних ситуаціях. Питанн лише у тому: коли - це відбудеться - швидше, чи пізніше. Але відбудеться - гарантовано. Через певний час після обєднання - буде дивним: Як, хто таким був ретроградом, що виступав проти обєднання. Цих людей будуть засуджувати, характеризувати їх дії - не дуже добрим чином.

Це я 2011-12-06 / 20:55:09
Я ніколи не думаю, що моя точка зору єдина правильна, лише висловлюю своє бачення. Я не є тим гвинтиком, від якого крутиться механізм та не маю вплив на хід процесів. Якщо суджено увійти МГКЄ до УГКЦ, це відбудеться зі мною або без мене. Питати парафіян не будуть, а якщо будуть, то буде проходити голосування за наперед узгодженим сценарієм на потрібний результат. Як то вже було не раз у історії нашого краю у "доленосні моменти" за останні сто років. МГКЄ не є ворогом УГКЦ, а навпаки. Вони різняться за організаційною ознакою, не мають субординаційних звязків, мають пракично рівні права, канонічно підпорядковані Ватикану. Моя жінка з галичини родом та ходить до нашої церкви. Не бачу великої проблеми в тому, якби наша єпархія влилася до УГКЦ, хоча не розумію, навіщо відмовлятися від своєї автономії. Можливо, угорські громади вийшли би з Мукачівської єпархії, утворивши свою, можливо перейшли би до Гайдудорозької. Я важко можу сприймати інше. З різних джерел часто звучить ідея обєднання східних церков України, куди має входити і УГКЦ. Це для мене засильний хід на схід, овізантійщення духу грекокатоліцізму. Якщо якась особа або група осіб захоче належати до УГКЦ, вони цього можуть здійснити запросто, запишуться до них та все. Якщо захочуть цілою єпархією, це буде, думаю, вирішуватися через Ватикан та за досить тривалий час. Та ніколи не кажи ніколи. Це стосується усього.

я ваш 2011-12-05 / 17:54:22
Любі друзі, давайте жить дружно. Хватить кинути поміж вас кістку, як ви готові один одному горло перегристи, а ще пишете, що ви християни і не хоч які!.
Шановне панство писарів, відповіжте, що між вами є спільне? Чекаю.

сорри 2011-12-05 / 13:35:20

Пане Це я, окремішній статус Мукачівської греко-католицької єпархії був зумовлений історичними обставинами - тоді наша єпархія, більшість у якій становлять вірники-українці, перебувала у складі чужої держави. Зараз історичні обставини інші, і якщо українці МГКЄ захочуть увійти в лоно материнської УГКЦ - ви ніяк не зможете цьому протиставитися. У такому випадку греко-католикам-угорцям, як на мене, просто треба би було застерегти певні права. Інша річ, що особисто я не є прихильником невиправданого пришвидшення процесу входження МГКЄ в УГКЦ. Однак, як і інші українці, наполягаю на максимальному природному зближенні МГКЄ з УГКЦ на противагу нинішній політиці відрубності. Нехтування такими прагненнями українців призведе не до заспокоєння, а, навпаки, швидше до радикалізації настроїв українців греко-католиків Закарпаття і, як наслідок, до прискорення процесу об’єднання.

Це я 2011-12-05 / 12:24:50
2ковч. А читати дурниці на кшталт вашого посилання " чому мукачівська єпархія..." не є смислу, бо вже в самій назві брехня. Або Мукачівська Єпархія, або УГКЦ. Про решту й читати не треба. Релігія - питання делікатне. Я би ніколи не поліз обсуждати внутрішні справи інших конфесій, поважаючій себе людині таке в голову не прийде.

Це я 2011-12-05 / 11:48:52
ковч 01:33 Щоб пмсати таке, потрібно бути ворогом МГКЄ або просто необізнаним та ворогом. Ми сами здивувалися свого часу, що замість того щоб владикою призначити когось з наших місцевих, Ватикан надіслав словацького монаха. Боялися, бо словаки відомі своєю мадярофобією. Сподіваюся, з Риму краще видно, кого призначати.

/ 8Чи оправдане "наше" русинство?
/ 35За лаштунками урочистостей хіротонії владики Ніла
/ 38Як хрестили Русь-Україну?
/ 7Мудрий душпастир
/ 4Пам’яті о.Йосипа Штилихи
/ 3Владика Ніл – єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії
/ 2Промова Глави УГКЦ на могилі Вла­­дики Івана Маргітича
/ 8Деміфологізація чи незграбна міфотворчість?
/ 21Олександр Духнович – подвижник нацiонально-визвольної боротьби українцiв Закарпаття
/ 8о. А. Пекар, ЧСВВ. Греко-католицька церква під час мадярської окупації Закарпаття (1939-1944)*
/ 4Ще раз про хрещення Русі-України
/ 73Sui iuris Мукачівської греко-католицької єпархії: примара чи надбання колоніального минулого?
/ 6Чому вдома по-чужому?
/ 56Мiфи i реальнiсть про перебування св. Кирила на теренах сучасної України
/ 4Канадський парламент оцінив діяльність митрополита Андрея Шептицького
/ 2Схиляємо голови в тихій молитві. Слово про о. Монс. Авґустина Волошина
/ 1Книжкові новинки: В Ужгороді видали Великопісний молитовник
/ 38SUI IURIS Мукачівської греко-католицької єпархії,
/ 5Лист
/ 4Світлій пам'яті пастиря
/ 4Хто ініціював непристойну бійку за місце глави УПЦ МП?
/ 27Інцидент, що межує із вандалізмом. І не тільки…
/ 30Спілка імені Маргітича звернулася до владики Мілана і Папи Бенедикта ХVІ
/ 242В Ужгороді вшанували пам’ять владики Маргітича та прийняли звернення проти «русинської церкви»
/ 4В Ужгороді вшанують пам’ять єпископа Івана Маргітича
» Всі записи