Генерал Петров і холодний душ для Будапешта

Попри пандемію нової для людства хвороби, політичне життя на Закарпатті не завмерло, а навіть позначилося новими рисами. Головними епіцентрами пожвавлення стали місцеві вибори та децентралізація, що спричинила перекроювання меж традиційних районів.

Олексій Петров
Олексій Петров

Протягом 2020 року найзахіднішою областю України керували аж три очільники. Спочатку виконуючим обов’язки голови ОДА п’ять місяців був банкір Олексій Гетманенко, у травні командувати Закарпаттям призначили генерал-майора Олексія Петрова, а в грудні – винороба Анатолія Полоскова. Ясна річ, що стабільності в життя області це не привносить, бо кожен новий начальник – це інший стиль керування, своє оточення та сфери впливу.

Відкриттям року на Закарпатті, безперечно, став 44-річний Олексій Петров – колишній головний контррозвідник України, який пів року очолював область у найскладніший період – під час розгортання епідемії коронавірусної хвороби, місцевих виборів та завершення реформи децентралізації.

Стиль генерала СБУ відрізняється від методів роботи генерала міліції Геннадія Москаля, хоча, як стверджує їхнє оточення, обоє є працеголіками. Але якщо останній запам’ятався гучними заявами та публічними протистояннями з київськими міністрами, то Олексій Петров діє значно спокійніше, але не менш ефективно. Про що свідчить обрання його головою Закарпатською обласної ради. Рішення перейти з виконавчих органів у представницькі є мудрим з двох причин: по-перше, керівники ОДА змінюються значно частіше, ніж голови рад, особливо за часів президента Зеленського, а по-друге, обласні ради у подальшому реформуванні мають значно посилюватися, перестаючи грати роль номінального додатку до облдержадміністрації.

Поява на закарпатському політичному ландшафті нової потужної фігури одразу далася взнаки. Своїми грамотними діями Петрову вдалося створити провладну коаліцію в новобраній обласній раді, хоча й опозиція мала шанси перехопити ініціативу. Однак «балогівцям» та колишнім регіоналам не вдалося переманити у свій табір «тимошенківців», які віддали перевагу об’єднанню зі «Слугою народу», «Європейською солідарністю» (ЄС) та локальним «Рідним Закарпаттям». У підсумку кожен отримав частку пирога – «Рідне Закарпаття» як переможець виборчих перегонів – свого очільника ОДА, «Слуга народу» як друга за кількістю мандатів політична партія – голову обласної ради, а «БЮТ» і «ЄЄ» – посади заступників.

Причому ще ніколи голова обласної ради та його заступники не були на Закарпатті такого молодого віку, що свідчить про загальнодержавний тренд на омолодження влади. (Заступникам голови облради Андрію Шекеті – 37 років, а Денису Ману – 31). В цілому нове керівництво обласної ради виглядає сучасно й обнадійливо, й має шанс таку закостенілу в пострадянських традиціях структуру значно переформатувати.

Таким чином виконавча і представницька влада на Закарпатті виступають однією командою, і це дає надію на політичну стабільність в області, якщо такий спокій буде зберігатися і на владних київських пагорбах.

Холодний душ для Будапешта

Натомість чергове збурення в області інспірували з-за кордону. Цей рік знову перекреслив надії Будапешта на полагодження стосунків із новою українською владою через поступки угорській стороні. Великою мірою угорці самі провокують напруження, час від часу переходячи допустимі червоні лінії. Як це трапилося, коли у день голосування на місцевих виборах міністр закордонних справ Угорщини прямо агітував голосувати за «КМКС» Партію угорців України та кандидата на мера Берегівського ОТГ, цим самим грубо порушивши дві українські норми – втручання у внутрішні справи та нехтування днем тиші.

Такі провокативні дії Будапешта одразу отримали відповідну реакцію Києва – двом угорським топ-чиновникам, які регулярно здійснювали вояжі на Закарпаття, заборонили в’їзд. Один із них – Іштван Грежа, посаду якого в Будапешті ще недавно офіційно називали «відповідальним за розвиток Закарпатської області» і лише після гучних протестів з українського боку це обурливе формулювання було змінене.

Однак не змінено загального угорського наставлення до Закарпаття як до своєї вотчини, що останнім часом досягло безпрецедентних розмірів через фінансування різних громадських організацій та фондів. По суті на прикордонній території України витворюється ціла мережа з інформаційних, фінансових, політичних структур, підтримувана із сусідньої країни, яка проявляє агресивне ставлення до нас.

Угорська влада із задоволенням сприйняла результати на місцевих виборах своїх улюбленців із «КМКС». Однак обрання вісьмох депутатів до обласної ради стало пірровою перемогою. Партія «КМКС» не тільки не потрапила до коаліції, але й не отримала владні посади, на які традиційно розраховувала. Окрім того, СБУ зацікавилося діяльністю угорських організацій, фінансованих із Будапешта, та й до самого очільника «КМКС» Василя Брензовича виникли запитання.

Тож 2020 рік завершується гучними скандалами та виїздом останнього в Угорщину.

Слід зрозуміти, що негативне ставлення до України не є наслідком політики останніх років, спрямованої на зміцнення української ідентичності внаслідок прямих зовнішніх загроз. Навіть у часи Віктора Януковича, у 2012 році тодішній керівник «КМКС» Міклош Ковач заявляв, що угорці – це «гноблена» нація в Україні, їм потрібна територіальна автономія, а сумнозвісний «закон Ківалова-Колесніченка», який посилював регіональні мови, його не влаштовував.

Бо що би не робила Україна, як би не розшаркувалася у реверансах перед меншиною, яка становить менше одного відсотка її населення, складається враження, що угорцю тут все-одно буде погано. Особливо якщо Будапешт проводитиме свою негласну політику на українських теренах. А тому Україні слід подбати про національну безпеку, як це роблять усі цивілізовані народи, а не дозволяти сусідові, який постійно пхає палиці в колеса в нашому євроатлантичному поступі, порядкувати ще й у нас вдома.

2020 рік показав, що Україні слід законодавчо обмежити простір для можливих провокацій. Як це трапилося із виконанням угорського гімну на сесії Сюртівської ОТГ.

Подібні конфліктні ситуації не раз виникали через вивішування угорських прапорів на державних установах Закарпаття. Тому цю проблему давно слід врегулювати в законодавстві, де має бути чітко прописано, в яких випадках дозволяється використання символів інших держав в українських державних інституціях. І має бути визначене покарання за порушення цих норм. Таким чином зніметься ґрунт для інформаційних маніпуляцій та протистояння. Угорці – законослухняні громадяни, тому все, що не прописано в законодавстві, вони використовують на свою користь. А Україна як держава повинна навчитися захищати власні інтереси.

Радіо Свобода

 

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
29 грудня 2020р.

Теги: Петров, Угорщина

Коментарі

laymen 2021-10-23 / 15:54:31


Коментар видалено. Адмін


Х-man 2021-02-05 / 11:40:49
Ха ха скоро туй вияснится што петров ни для будапешта студений душ ай для закарпаття для нас из вами

Говерла 2021-01-20 / 20:28:33
1) В статі багато суржику.
2) Сьогодні в YouTube каналі Микола Дульській
https://m.youtube.com/watch?v=_xo9k_tjtBI&feature=youtu.be
повідомив, що хвалений Олексій Петров поставлений в Закарпатті олігархом Фірташем -
заплатив 2 мільйона доларів аби воно стало головою...
3) Дульський також повідомляє, що в Ужгороді повстав народ проти влади,
зокрема, проти Петрова, а за газ гроші йдуть Льовочкіу і Фірташу.
4) А науковцям Петрова команда відповідає, що Закарпаттю дешева енергію не потрібна - тепер зрозуміло, на кого ця феодальна влада працює.

Степан Крук 2021-01-13 / 00:42:01

"Критикуйте владу, а не державу. Україну облиште в спокої. Коментар видалено. Адмін". Ось за що тебе люблю, Адміне!))

до Х-man - Максу 2021-01-07 / 23:51:33
Не вказуй ми, што маву чинити, кідь не хочеш, аби'м вповів ти, куда маєш іти

йов 2021-01-07 / 13:48:15


Критикуйте владу,  а не державу. Україну облиште в спокої. Коментар видалено. Адмін


до Х-man 2021-01-06 / 03:18:03
А мадярська натура бреше, що Орбан, не цімбора Путіна, і що блокує НАТО просто так. І що Угорщина не претендує на частину або й всю територію Закарпаття. І що будапешт допомагає всім закарпатцям. І що Угорщина - друг України.
І так постійно.
Що зробиш, натура така - брехлива.
І що тепер?

Х-man 2021-01-05 / 21:30:40
От бачиш сам і признався що брешеш як і брешуть нам уже 30 років,но але що зробиш така натура нажаль

до Х-man - Максу 2021-01-04 / 00:32:13


Максе, неборятко, ти читати знаєш, ци лем писати? :) Я знаву, де правда. Айбо написав'им "Най Угорщина перше докаже, що все те сміття - з України, а не з Румунії". От най і доказує. Менше буде мати часу паскудити Україні в НАТО. У тому блокованньови правди иппен так само не є


Макс 2021-01-04 / 00:24:33
А ми щи ни говорили про боржаву

Макс 2021-01-04 / 00:22:25
До останнього я бым тя повів на тису абись увідів лиш малий її участок та пусравбисся а за хащу я уже промовчу так што ни малюй нас такыми білими Тай пушистыми.Майже ты далеко уд Тисы жиєш

до Х-man - Максу 2021-01-04 / 00:08:37
То не мені, неборе, требало включити логіку, а тобі. Кібы она была :) Почитай, кілько км Тиса тече вздовж українсько-румунської границі )) І товды до тя, може, дуйде, чого мадяри роблять пред'яви ай румином )

сорри 2021-01-03 / 23:29:49
Тібор, то було не Закарпаття, а Полтавщина ))))))

Макс 2021-01-03 / 23:16:38
До "до x-man" включи логіку до маддяру мусор іде уд нас значит український .Тай пруйдися неборак по березі тиси Тай по хащи та нараз до тя дуйде ош уткіть ото смітя

Макс 2021-01-03 / 22:44:01
До соррі пак што ти мішати чилядь из оклія?

АНАТОЛІЙ 2021-01-03 / 22:01:13
інтереси ДЕРЖАВИ понад усе !!!!!

Tibor 2021-01-03 / 21:50:55
Сорри
Ну зовсім не так як Ви пишете... Влітку, в серпні приїзжав на Закарпаття, обїздив весь Берегівський та Виноградівський район. В Берегові взагалі був "капець", ніхто угорською не розмовляв, ні в кафе, ні в магазинах, ні на АЗС, ні навіть на базарі. Було таке відчуття, що угорців вже нема, угорської мови я дійсно не чув. Про Виноградівський район я взагалі мовчу... Суцільна асиміляція, всі україномовні поголовно.

сорри 2021-01-03 / 21:42:47
Tibor, у вас там, з Києва, угорці Закарпаття, по ходу, нафантазовані :)

Українською з них володіють хіба ті, які живуть в переважно україномовному середовищі - в Ужгороді, в Мукачеві. Уже навіть в Берегові з тим величезні проблеми. А заруліть кудись в Оклі Гедь чи щось таке, і побачите, у відповідь на своє запитання українською, дурні очі і почуєте "Нем тудом" у відповідь )
Яка англійська? Не смішіть мої папучі :))) Далі Модьоросаґа ця молодь неїде. Але й там не потрібна.
Орбан і Ко роблять з них тубільців у резервації, обрізаючи будь-які перспективи.
Але ко їм доктор?

Tibor 2021-01-03 / 21:28:41
Наталці Майстренко.
Не розкаазуйте казочки. Угорці на Закарпатті володіють українською мовою, окрім рідної угорської більшість володіє і англійською. Я маю на увазі молодь. Багато з низ також розмовляє і російською. Багатомвність, мультикільтурність без проблем, тому і можуть реалізуватися в ЕВРОПІ.

Наталка Майстренко 2021-01-03 / 21:13:55
Великим розвивальникам Європи - 7 футів під кілем!
Я б з радістю побзерала, як донька мого сусіда в Часлівцях, яка нем тудом українською (хоча має диплом ДВНЗ "УЖгородський національний університет, отриманий мабуть за 3 з половиною свині, бо протягом 23 років життя за 9 км від Ужгорода так не спромоглася осилити українську мову, про англійську - мовчу, той самий результат) буде розвивати цю саму Европу. Я б хотіла дожити, щоб той результат розвитку побачити


Олександр Гаврош
Публікації:
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
/ 9Що показав перепис у Чехії?
/ 3Політичні підсумки 2021 року на Закарпатті
» Всі записи