Клімкін і terra incognita Закарпаття

Клімкін і terra incognita Закарпаття

Реакція та вислови Павла Клімкіна щодо Закарпаття у зв’язку з інцидентом навколо угорських паспортів чітко вкладається у формулу «навіщо нам вороги, коли маємо таких друзів». Я не прихильник думки, що це свідома провокація з його боку, щоб загострити ситуацію на Заході України. Але такий, суто «совковий тип» мислення, який він з усією очевидністю продемонстрував, коментуючи дані події, якраз і є тим найсприятливішим ґрунтом, на який розраховані усі фсбешні провокації по розповсюдженню «русского мира».   

Кілька тез з його виступу у ранковому шоу з 1+1: «З точки зору економіки, що є у Закарпатті? Я не хочу нікого ображати, але  там контрабанда, виїзд за кордон на роботу та трішечки (показано на пальцях) туризму. Що там ще є?» І, сегінь, не пам’ятає, що кілька секунд перед цим з пафосом обурювався, що тільки за минулий рік Угорщина підтримала у Закарпатті 22 тисячі підприємств. Складно коментувати таке безглуздя.

Але воно стає трішечки зрозумілішим, коли припустимо, що випускник Московського фізико-технічного інституту (любимого дітища радянського військово-промислового комплексу) й не уявляє економіку інакше, як виробництво ракет, танків, інших металоконструкцій, бо так заповідав товариш Сталін. А виробництво для людей, то буржуйські витребеньки, які не варті уваги. Можливо для інженера-технаря це цілком прийнятно, але не для міністра закордонних справ європейської держави.

Тим паче член українського уряду мав би знати, що на Закарпатті є дефіцит робочої сили. І люди їдуть за кордон не тому, що нема роботи, а тому, що там вищі зарплати за рахунок конкурентоздатнішої економіки, що є безпосередньою відповідальністю уряду. Лише чого вартує наш драконівський податок на зарплату в той час, коли основний капітал ховається в офшорах. Власникам американського «Джейбіла» вигідніше платити по 30 доларів добових за відрядження українським працівникам на їх же підприємствах в Угорщині, ніж завозити сюди обладнання та піднімати заробітну плату. Все це називається інвестиційний клімат та відкрита, конкурентна економіка, але такому в радянських вузах не вчили.

Друга теза ще більш промовиста: "Я вважаю, що Закарпаття - це дуже ризикований регіон з точки зору гібридних методів. І ми маємо в це вкластися (в протидію гібридним загрозам), інакше створимо ситуацію, яка нам коштуватиме все більше… На Закарпатті потрібно рішуче будувати власну логіку поведінки з національними меншинами". На перший погляд прості й правильні слова. Але це той випадок, коли «простота гірше за крадіжку», бо немає жодної практичної можливості реалізації цих декларацій. І, не дай Бог, щоб вони з’явилися. Оскільки це означатиме створення бюрократичної вертикалі у справах національностей, повернення відповідної графи у документи і т.д. А далі що? Привілеї, квоти, ліміти? Одним словом «рожева мрія» імперського мислення, якому П.Клімкін чомусь підігрує.

Наступні перли можна коментувати лише з іронією, яка буде абсолютно зрозумілою закарпатцям, але не П.Клімкіну. Він щиро дивується, що в селах є люди, які не розуміють української мови та змушені наймати юристів для заповнення податкових декларацій. І радить навчати малечу мові не за граматичними формами, а на українських мультиках. Наважусь повідомити міністру, що таких громадян в Україні, навіть серед слов’ян, є мільйони, а мультиків, які б конкурували з російськомовними та угорськими – катма. Навіть в радянський час угорське та чехословацьке телебачення було для краян вікном у Європу, а говорити в цьому сенсі про власне українську теле- та кіноіндустрію – якось незручно. Водночас слід повідомити міністра, що Закарпаття протязі тисячі років входило до складу Угорщини, але абсолютна більшість населення краю не є угорськомовним, а зберегла свій діалект української. Бо материнська мова – це більш складний предмет, ніж воля імператора, наказ міністра чи, навіть,  розпорядження райвно.

Ще здивувало міністра, як у центрі Європи висять годинники, які показують середньоєвропейський час, який він чомусь назвав угорським. Тому відкриємо таємницю, що так само було і з московським часом, бо селяни йшли у поле чи доїти корів не за велінням чиновника, а згідно пори дня. А називають вони його місцевим. І навіть Новий рік завжди зустрічали двічі. За Москвою, тепер за Києвом і по-місцевому.

Коротше кажучи, міністр лізе у парафію, в якій нічого не розуміє, тому й виглядає не державником, а простофілею, якого розвели маніпулятори від політики.

А щодо угорських паспортів, то відповідні служби просто зобов’язані звільнити усіх держслужбовців з подвійним громадянством, тим паче для цього вже створені всі служби перевірки, але немає політичної волі, відсутність якої намагаються прикрити псевдопатріотичним галасом. Це ж стосується митниці, транспорту, регіональної політики і т.д.

Кричущий приклад. Європейська практика бачить основою державного будівництва територіальні громади, через які вирішуються в тім числі, національні, культурні, релігійні потреби громадян, спираючись на традиції, місцеві особливості, історичний досвід і таке інше. Україна активно декларувала такий курс, а головний державний чиновник області, спільно з районними, його активно саботують, що вже стало «притчею во язицех» засідань Кабміну. До речі, значна їх кількість не закарпатці. Звідси риторичне питання: чи може таке відбуватися без волі президента?

Тому в цих спарингпартнерських ігрищах, які все частіше відбуваються між Угорщиною та Росією на націоналістичному ґрунті, офіційний Київ схоже облюбовує роль третього не зайвого зі старою, як світ метою, – збереження влади за будь-яку ціну через принцип «розділяй та володарюй». Бо «мафіозні структури» В.Орбана вже дістали й самих європейців, які 12 вересня 448 голосами проти 197  підтримали запровадження санкційної процедури проти Угорщини у зв’язку з тривалим порушенням Будапештом правил та цінностей Євросоюзу. Але Київ цей важіль тиску на Угорщину у зв’язку з втручанням у свої внутрішні справи не поспішає використовувати. Бо у доповіді засуджувався тиск на незалежні медіа країни, усунення від посад незалежних суддів, унеможливлення роботи неурядових організацій, які надають допомогу мігрантам та біженцям, збагачення членів уряду та їхніх родин за рахунок європейських фондів та інші порушення Будапешта і, здається, київським можновладцям це  не дуже пестить слух.

А всім трьом схоже ближча школа видатного спеціаліста з питань національностей, великого батька народів Йосипа Сталіна. Хоча вони це й заперечують, але батько би не образився, бо брехня й маніпуляції є основою його школи. Питання залишається лише в тому, які цінності підтримуємо ми.

24 вересня 2018р.

Теги: Клімкін, Закарпаття, Угорщина

Коментарі

льотчик 2018-10-06 / 14:51:39
Поздравляю автора, хорошо видит ситуацию, к сожалению для Климкина terra incognito не только Закарпатье как регион, но также и дипломатия...
Хочу внести поправку по поводу голосования ЭП: для введения санкционной процедуры нужно было 2/3 голосов, но инициаторы (соц-либ. зеленые партии), знали что многие будут воздерживаться и по-этому они отклонились от обычного пересчета голосов, и решили воздержавшихся (48 голосов) взять невсчёт. Соответственно Венгрия обратилась к Европ. Суду по этому вопросу.
2-ая поправка "маффиозную структуру" Орбана избрала, уже 3 раз подряд - 68% голосующих, в Венгрии незамечают эту "структуру", кроме опозиции, а опозиция на столыко не авторитетна среди населения, что они вынуждены кричать и убеждать всю Европу о каких-то "структурах". Однозначно, что опозиция - никогда не признает, что экономические меры Орбана привели к успеху, а то при признании, пришлось бы им сидеть в опозиции еще лет 12 как минимум (моё мнение, что они и будут сидеть еще 12 лет в опозиции). Благодаря экономическим шагам- Венгрия вийшла по Credit Suisse's Global Wealth Databook 2017.- на 33 место в мире по богатству и благосостоянию /на чел.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_wealth_per_adult

Я, как уроженец Закарпаття, (преуспевающий в своей сфере, более чем 20 лет живущий в Европе) хотелось бы видеть Украину экономически более стабильным и чтобы силы политиков сконцентрировались на экономику, и на действительную дипломатию, и не на демогогию и на предвыборную суету.

P.S. В Дании, в Норвегии или в Швеции никто несчитает сколько паспортов раздали друг другу та или иная страна.

Марина 2018-09-27 / 23:26:18
Українське Закарпаття terra incognita для більшості посадовців. Чого тут дивуватися. До всіх доходить як до жирафи, що Закарпаття - найдавніша Україна, гноблена-перегноблена у цьому прохідному дворі у Європу.

Вуву 2018-09-27 / 09:41:23
2й коментар не мій...на всяк випадок.

До Кара. 2018-09-27 / 09:35:59
Канечно що не болить тим, котрі у високих кабінетах, і кожний час за державний кошт мають десят хвилин каву попити та пьотрендіти. А піди великий "інтелектуале" в любе село, і з простими людьми пообщайся, від них запитай, чи їм болить. А просто пьотриндіти можна багато і на різні теми. Особливо на тему про те, як всіх облікувати, построїти в шеренги під патрітичними прапорами і відправити на відновлення Донбасу.

Генек 2018-09-26 / 13:33:50
Не встиг Йося Джугашвілі переселити закарпатських мадярів за Урал, відки вони прийшли) не було б зараз цієї проблеми))

Вуву 2018-09-26 / 09:17:09
Пиши по темі ... а не "тормози" на вуву.
Може ти бик і здоровий але по всьому решта особливо гордитись напевно нема чим. В нас уже один такий є ... мер києва.

Богатырь 2018-09-25 / 23:21:27
Малыш-Вуву, ты тоже сильнейший народец. Горжусь младенцами безыменными. Они очень пахнут утренним Ужем.

Вуву 2018-09-25 / 23:16:59
Ага ... БОГАТИ.рьський народ у нас .
Но вот до маскалів отношеніє драстіческі помінялося ... І то нем в лучшую сторону.
А ми межи собов якось самі розберемося.

Богатырь 2018-09-25 / 23:10:48
Сильнейший народ эти закарпатцы. Как он противостоит Востоку и Западу. Я удевляюсь. Только беда в этих закарпатцов из сигаретами та интелектом. А так ничего. Православный московский народец. Ужасный и благородный народец!

Вуву 2018-09-25 / 19:11:44
Правка ...в низу ... І за європу не вважають.

До маdjar 2018-09-25 / 19:09:23
Центр європи ... Так є такий знак. Але це знак всієйі європи від англійі і до уралу.
В той час ... І ти це знаєш психологічно закладена людям думка що європейські кордони закінчуються на межі крайін єс. (Це навіть без украйіни). Тому нас за європу івважають.
То в такому разі де має бути той центр європи. ???
І для чого привязувати час до знаку центру європи. ???

Віктор 2018-09-25 / 12:38:32
Маніпуляція.
З мухи слон.
Притягання за вуха.
Класика заангажованої журналістики.

Magyar 2018-09-25 / 10:50:13
Вам не здається дивним, пан Му-Му, що якоби у нас центр Європи - ми з тим пишаємся! -, навіть памятний знак стоїт у Рахівському районі, а живемо не за центральноєвропойский час, а за східноєвропейский?!

До Кара 2018-09-25 / 04:47:29
І вчому болючий аспект місцевого часу ? Де болить і що саме ?
А відносно графи національність, вона має бути для того щоб статисточно можна було обліковувати населення за етнічним і національним походженням.
Одна правда , що скільки і як накрав орбан і можливо сіярто , в єс знають краще аніж в нас.

КАРА 2018-09-24 / 22:00:15
Бубонить, а шо - не знає. Сплошная графоманія та копійкографія. І вальцман на контрабасі шоколадний конц забацав ? А може ахметов з григоришином на контрабасі свої мільярди наварили ? Обкрадали всіх громадян починаючи з 1991, - ось де начало. Не треба на сіярто і на мадярів все валити. Пора проснутися, нешановний внук сталіна, на вулиці 2018. Про які графи національність мова ? В жодному (підкреслюю: жодному ) европейському паспорті НЕМАЄ такої графи. Максимум (але досить часто): може бути вказівка про проживання чи приналежність до певної окремої территоріальної одиниці в межах держави. А ідея єдності для всіх полягає в праві для всіх на своє та повазі до іншого, а не в диктаті одного над другим( що властиво тільки тоталітарним режимам ). І місцевий час - якраз один із багатьох болючих аспектів нашого краю, з якими обовязково треба рахуватися.

Вуву 2018-09-24 / 17:55:05
Матеріал цікавий ... Але наче починається із "антуражу" тих речей за які сам клімкін відповідальності не несе. (Це моя думка).
Відносно "контрабаса" сказав правильно і влучно ... Бо кинув камінь в москаля гройсмана і вальцмана ... "які у привязі" ... з мургою ... Пацканом... Лунченком ... Ланьо ... Бринзовичем ... Петьовкою .
І ні для кого не секрет що контрабас був кримінальним джерелом збагачення багатьох провладних керманичів від 1991р. ... З часу незалежності Украйіни. (Це не те що виникло вчора чи позавчора ... Це той ... "фундамент державотворення" ... який заклав КРАВчук.
Інша справа що ні ... сап ні набу ... в цій царині належним чином не попрацювали. І НІЧОГО І НІКОГО НЕ ВИКРИЛИ.
2. Відносно "відповіднойі графи у документі" ... Якщо мається на уваці графа у паспорті ... НАЦІОНАЛЬНІСТЬ ... (яка з невідомих причин відсутня) ... То Я ЗА. ЦЮ ГРАФУ ПОТРІБНО ПОВЕРНУТИ.
Відносно часу ... Тут питання трохи "надумане" ... Бо ми живемо коло кордону і ми ближче до європейського часу як будь хто в украйіні . це правда. Але якщо спиратись на ... "ідею єдності в крайіні" ... То очевидно що потрібно "зробити певну жертовність" і орієнтуватись за кийівським часом.
І видається так що цей аспект як для жителів нашого краю "є найменш болючішим".
Можливо не вмі погодяться з мойіми думками. І нехай. Зате зявиться зайвий привід задуматись над певними речами.
Спасибі автору матераіла.

Magyar 2018-09-24 / 15:11:52
Вітаю автора, дуже хороший аналіз!

Довбуш 2018-09-24 / 14:13:56
Пане Миколо, дякую за інформацію.

Микола б. 2018-09-24 / 12:42:16
Пане Д. Батько П.Климкіна роки 2-3 тому помер у Києві. Він був офіцером, майор, у відставці носив форму льотчика. Він працював заввіділом квартобліку у Московському райвиконкомі у Києві ще "до мене" і при мені, коли я був головою цього району (1990 - 1995 рр). Гадаю, що Павло Климкін (точно - син Анатолія Павловича, і зовні схожий, і мало "картавит", а сам батько не дуже охоче говорим мені про свого сина..) в цей період не жив разом за своїм батьком... Гадаю, що батьки були розлучені...

Довбуш 2018-09-24 / 11:27:57
Пане Вікторе, влучно і справедливо написано про цього псевдодипломата з дипломом МФТІ та « простофілю-міністра, що лізе у парафію, в якій нічого не розуміє». Не розуміє він і специфіки Закарппаття!
PS кажуть, зо його батьки живуть у Росії?!


Віктор Пащенко
Публікації:
/ 6Вибори в Словаччині: Притча про вовків
/ 4Символіка Незалежності
/ 14Перемога розуму над інстинктом
/ 36Мукачево. "Падіння" Турула
/ 4Коса на камінь. Рух підтримки закарпатських військових проти правоохоронців
/ 5Орбан як Путін
/ 7До тричі, або Чому Україна вже виграла цю війну
/ 5Закарпатський переворот №3
/ 9Про Балогу, Москаля, Медведчука та політичну історію Закарпаття
/ 7"Переворот" в Закарпатській облраді: перерозподіл старого і опіка Києва
/ 14Десакралізація влади як шанс до реального самоврядування
/ 11Андріїв – Щадей: крок вперед, чи два назад?
/ 5Ужгород політичний (післямова виборів 2020)
/ 1Ужгород політичний. Ч. 5
Ужгород політичний. Ч.4
/ 2Ужгород політичний. Ч.3
Ужгород політичний. Ч. 2
/ 1Ужгород політичний. Ч.1
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч.15. Закінчення
/ 5Політичні трансформації Закарпаття. Ч.14
/ 4Політичні трансформації Закарпаття. Ч.13
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 12
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 11
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч.10
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 9
» Всі записи