Битим шляхом української історії і культури

Кілька років поспіль Вінцент Різ (Vincent Rees) організовує поїздки творчих груп з різних куточків Канади в Україну. Мета – двоєдина. З одного боку йдеться про ближче ознайомлення канадців (не конче, але переважно українського походження) з нашою країною. Та домінуючим є прагнення мистецького осягнення історії і культури різних регіонів України.

 

Вінцент Різ (другий зліва) з групою хореографів та танцюристів (Канада)
на зустрічі  з Кларою Феорівною Балог в Закарпатській обласній філармонії. 

Ужгород, 18 червня 2012 р.

«Cobblestone freeway – tours to Ukraine» – туристична фірма Вінцента Різа (Едмонтон) – це, за його ж зізнанням, спроба поєднання особистої любові до української культури і пристрасті до подорожей в захоплюючі екскурсії.

Подорожі Україною, – каже Вінцент, – це мандрівка стародавнім битим шляхом з минулого в майбутнє. Хоч Україна прагне бути сучасною державою, дорога нею може бути не надто рівною. Та з кожним спіткненням, з кожним натовком на нозі ви дізнаєтеся трохи про історію, трохи про культуру і трохи про себе.

Мандрівки битим шляхом української історії і культури

Від  таємничих Карпат до Чорного моря, від печер стародавніх монастирів до замків середньовіччя – от простір, осягнути який якомога більшою кількістю співвітчизників поставив собі за мету Вінцент Різ. Люди хочуть усе це бачити. Мало того, що вони споглядають велич архітектури, історичних і культурних пам'яток, визначних місць, – на битому шляху вони зустрічаються і спілкуються з народом України. Це таке, як би ви загостили в родину, про яку раніше лише чули й майже нічого не знали, а вони про вас. Це досвід, який залишиться з вами на все життя.

Аж ніяк не випадковим став приїзд такої творчої групи хореографів і танцюристів на Закарпаття, в Ужгород. Це підтвердила зустріч з «живою легендою нашої культури» Кларою Федорівною Балог та імпровізована презентація книги Василя Габорця про талановитого українського хореографа, головного балетмейстера заслуженого академічного Закарпатського народного хору, активного збирача і невтомного популяризатора народної хореографії Закарпаття, народну артистку України.

Півтора десятка фахівців Канади захоплено слухали слова високої пошани автора книги Василя Габорця до своєї героїні. Клара Федорівна – невтомний пропагандист своєї справи. Вона є членом Національної хореографічної спілки України, бере активну участь у творчому житті спілки та країни, надає методичну та практичну допомогу молодим хореографам Закарпаття, пропагує український танець за кордоном. Як високопрофесійний балетмейстер та педагог Клара Федорівна неодноразово була запрошена для проведення семінарів з української хореографії в Канаді, США, Франції, Чехії, Словаччині, за що нагороджена Почесною грамотою товариства «Україна».

Клара Балог під час проведення семінару з української хореографії в Канаді, серпень 1976 року.

Клара Балог має немало державних відзнак і нагород, але головною її нагородою, головною гордістю і єдиною на все життя любов’ю є робота в Закарпатському народному хорі, яка приносить радість не тільки їй, а й багатьом шанувальникам народної хореографії.

Ні в кого з присутніх у репетиційному хоровому залі Закарпатської обласної філармонії не виникало сумніву, що ім’я Клари Балог увійде в історію культури України, як ім’я людини, що в різні періоди існування нашої держави, завжди працювала заради великої ідеї відродження, розвитку і збереження для прийдешніх поколінь скарбів українського танцювального мистецтва. Танець – це те неповторне, що залишиться назавжди.

Зворушливо промовляла до присутніх Клара Федорівна. Вона згадала свої кількаразові творчі поїздки в Канаду, танцюристів та хореографів, з якими працювала там, й щиро тішилася з цієї молодої парості, з якою доля звела її тепер.

Велич постаті Клари Балог добре усвідомлюють і видавці «Ґражди», яким доля судила випустити книгу «Жива легенда нашої культури» у світ. Знаковим є, зокрема і той факт її біографії, що з ранньої юності вона тісно спілкувалася з корифеями українського живопису, закарпатцями Адальбертом Ерделі та Андрієм Коцкою, які й залишили для нащадків неперевершені портрети своєї улюблениці. У цій же когорті й Федір Манайло, який прислужився своїм талантом Закарпатському народному хорові, танцювальній групі у створенні їх оригінального, національно колоритного обличчя, пізнаваного донині на просторах України і в світі. 

Історико-біографічна, культурологічна праця Василя Габорця, яка стала книгою, – подія не лише у видавничій сфері. Вона пропонує читачеві багатоплановий образ митця на тлі далеко не завжди сприятливих суспільних процесів. Танець став для Клари Балог покликанням, провідною зіркою, що звала і вела в незбагненний світ краси, грації, наче магнітом, вабила, чарувала. А надто, коли бачила зі сцени, як світлішають, добрішають, загоряються очі вдячних глядачів, коли вона зуміла донести, розкрити цей величний світ краси людям, дарувати їм його, роблячи їх завдяки цьому кращими, благороднішими. Танець давав їй нагоду бути з народом, відчувати його настрій, знаходитись разом з ним, вірно служити йому своєю жертовною працею. Чи може бути більшим щастя людини-артиста, ніж заслужити від своїх співвітчизників цю велику шану і таку щиру та незрадливу любов?! Це додавало сил, енергії, завзяття, натхнення, породжувало бажання на любов відповідати взаємною любов’ю.

   

На завершення зустрічі гості з Канади отримали в дарунок від автора, видавця та самої Клари Федорівни Балог книги, скористалися з нагоди отримати автографи та засвідчити на фото приємні миті спілкування з «живою легендою».

 

19 червня 2012р.

Теги:

Коментарі


Іван Ребрик
Публікації:
Найпотужніше в українському світі слово на вшанування Володимира Гнатюка
Зарваниця. Пам’ять єдиної неподіленої Церкви першого тисячоліття
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. XIV. Володимир Гнатюк
/ 1Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки.XIII
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІІ
Україна вітає Миколу Мушинку
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІ
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. X. Сторіччя Українського Вільного Університету
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. IX. Іван Іванець
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. VIII. Іван Панькевич
/ 6Возз’єднати...
/ 2Інакші. Дмитро Федака
Звернення учасників Революції Гідності
/ 2Володимир Задорожний: Василь Кукольник
Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VII. Зореслав
/ 1Дві непроминальні дати нашої історії: Йоанникій Базилович та Михайло Лучкай
/ 5Світ прийшов до Курова
/ 1Чергове число "Екзилю"
/ 1Отчий поріг Миколи Мушинки
/ 3Володимир Кришеник: Гальмівні сліди на перегонах ліквідаторів України
Чверть століття "Ґражди"
/ 9Війна і Мир на сторінках "Новин Закарпаття"
Аркадій Шиншинов і його зелене чудовисько
/ 3Літературна сенсація
/ 3Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VI. Федір Ґоч
» Всі записи