Чверть століття "Ґражди"

Ґражда (гуцульська ґражда) це ‒ замкнутий двір ‒ комплекс житлових і господарських споруд, огородженим довкола високою зрубною стіною, яке заповнювала проміжки між спорудами

Микола Мушинка:

Ужгородському видавництву “Ґражда” ‒ 25 років
 

Згідно з Історико-енографічним нарисом “Етнографія Закарпаття” Михайла Тиводара ‒ "Ґражда (гуцульська ґражда) це ‒ замкнутий двір ‒ комплекс житлових і господарських споруд, огородженим довкола високою зрубною стіною, яке заповнювала проміжки між спорудами”.

Сьогодні споруду такого характеру знайдемо хиба що у музеях просто неба.

Зате загально відомим є ужгородське видавництво “Ґражда”, яке цього року відзначає чверть століття свого існування. Його незмінним директором є Іван Ребрик, а найближчими співробітниками ‒ його дружина Наталка та син Андрій.

За 25 років “Ґражда” видала  понад тисяча видань, присвячених насамперед закарпатській проблематиці. Дивуєшся, як оця „трійця” з невеличкою кількістю співпрацівників (та ще у сучасних складних економічних умовах) здібна випускати отаку могутню продукцію. Оскільки діяльність „Ґражди” тісно повʼязана з нашою Пряшівщиною та літературою русинів колишньої Югославією (яких видавництво вважає складовою частиною Закарпаття), спробуємо його ближче представити нашим читачам.

Між іншим, саме “Ґражді” належать перші в Україні видання творів Василя Довговича, Тиводара Легоцького, Августина Волошина, Юліана Химинця, Вікентія Шандора, Степана-Севастіяна Сабола-Зореслава, Івана Ірлявського, Ірини Невицької, Юрія Станинця і т. д. Переважна більшість цих імен повʼязана і з територією колишньої “Угорської Русі”, пізніше ‒  Чехословаччиною.

У доробку видавництва є десятки поважних наукових видань з історії, політології, етнографії, літературознавства, медицини. “Ґражда” відкрила для читача десятки нових імен в художній літературі: Петро Мідянка, Василь Горват, Сергій Степа, Мар’яна Бонь-Якубишин, Ольга Тимофієва, Лідія Повх (Ходанич), Наталка Довганич, Олесь Белей... Твори кількох з них саме завдяки “Ґражді” потрапили і на сторінки “Дуклі” та преси русинів Сербії і Хорватії.

У 2007 році спільно з Інститутом україністики ім. М. Мольнара Ужгородського національного університету “Ґражда” ініціювала серію видань “Ucrainica: ad fontes”, у якій вже побачили світ твори Д. Дорошенка, Є. Маланюка, Г. Костельника, А. Живтока та інших всеукраїнських письменників.

Гордістю видавництва є науково-мистецький часопис “Екзиль”, що відновив систематичний вихід у світ і представляє провідних науковців та митців сучасності. В останні роки на його сторінках побачили світ ґрунтовні праці українознавчого наповнення в різних жанрах: С. Папа, С. Клочурака, І. Долгоша, В. Задорожного, Ю. Балеги, В. Грабовського, В. Кришеника, Н. Ребрик, І. Гориня, О. Тиховської, І. Ребрика,  М. Мушинки і т. д.

Окремо слід зупинитися на серії видань з проблематики української міждержавної суміжності, в якій уже побачили світ два випуски “Віднайдення Пряшівської Русі-України” й на стадії підготовки ‒  “Віднайдення Угорської Русі-України”. Це видання уводять закарпатську вузько регіональну культуру у всеукраїнський контекст.

Щиро вітаємо братське видавництво “Ґражда” з його ювілеєм і бажаємо йому ще багато-багато нових видань, які, віримо, стануть збагаченням і культури русинів-українців Словаччини та інших регіонів, де живуть наші земляки, а теж всеукраїнської культури.

17 вересня 2018р.

Теги: Ґражда


Іван Ребрик
Публікації:
Найпотужніше в українському світі слово на вшанування Володимира Гнатюка
Зарваниця. Пам’ять єдиної неподіленої Церкви першого тисячоліття
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. XIV. Володимир Гнатюк
/ 1Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки.XIII
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІІ
Україна вітає Миколу Мушинку
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІ
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. X. Сторіччя Українського Вільного Університету
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. IX. Іван Іванець
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. VIII. Іван Панькевич
/ 6Возз’єднати...
/ 2Інакші. Дмитро Федака
Звернення учасників Революції Гідності
/ 2Володимир Задорожний: Василь Кукольник
Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VII. Зореслав
/ 1Дві непроминальні дати нашої історії: Йоанникій Базилович та Михайло Лучкай
/ 5Світ прийшов до Курова
/ 1Чергове число "Екзилю"
/ 1Отчий поріг Миколи Мушинки
/ 3Володимир Кришеник: Гальмівні сліди на перегонах ліквідаторів України
/ 9Війна і Мир на сторінках "Новин Закарпаття"
Аркадій Шиншинов і його зелене чудовисько
/ 3Літературна сенсація
/ 3Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VI. Федір Ґоч
...У тому шаленому ритмі життя...
» Всі записи