Отчий поріг Миколи Мушинки

"...При цій нагоді ще раз дуже вам дякуємо за організацію вчорашньої зустрічі – ми після неї надзвичайно збагачені і натхненні... З повагою і молитвою, Франциск, ЧСВВ"

    

Академік Микола Мушинка – постать добре знана в Україні. Високо шанована, авторитетна. У стосунках, справах, бесідах – людина щира і безпосередня, обовʼязкова й вимоглива. Не те, що добре, а глибоко обізнана в багатьох сферах. На ньому сходяться й перетинаються долі десятків й десятків провідних діячів українознавства та словʼянознавства з різних епох і з цілого світу. 
Що готується його нове видання – ми знали. Навіть певним чином причетні. І все ж презент – перший том «Вибраних творів» Миколи Мушинки «Від отчого порога» став приємною несподіванкою і справжньою віддушиною в ці тривожні дні. 

Отримати від автора фоліант майже на тисячу сторінок – справа небуденна. Тим більше, коли знаєш, що таких томів планується 20-25. 
Символічно, але абсолютно закономірно, – перший том охоплює доробок автора, присвячений рідному Курову та його околицям. Упорядником виступив син Миколи Мушинки Олесь, який подав також розлогу передмову. Велика, може, й вирішальна заслуга у зʼяві цього видання налеть дружині Маґді, яка, окрім усього іншого, упродовж десятиліть старанно опікується підготовкою праць до публікації й скрупульозно їх фіксує. 

   

Ми щиро вітали Миколу й Маґду Мушинків при цій нагоді, а до нас долучилися Володимир та Людмила Кришеники, отці-василіани Франциск Онисько та Лука Буняк. Ці затишні й змістовні години спілкування ніколи не зітруться з памʼяті.

   

Це мабуть той випадок, коли власне випадок стає традицією або й закономірністю. Колись у церкві в лемківській Зиндрановій ми стали свідками неймовірно приємної новини: Микола і Маґда Мушинки вчетверте стали дідом і бабою. Тоді - для Адамчика. Сьогодні ми про це з великою втіхою згадували. Бо саме нині в ужгородському привокзальному буфеті знову стали родинними свідками: світові явився другий правнук Мушинків, якому доля судить бути Іллею.

   

Нехай щастить йому в цьому бентежному світі!!!
Не випадковою видається й та обставина, що в маршрутці у напрямку автовокзалу відома українська поетка Ольга Тимофіїва зробила дарчий напис на своїй новій кнжці для Адамчика Мушинки, а ще один примірник "Малятам про звірят" спрезентувала без адресата. Звідки б то вона могла знати про Іллю!?

   

   

20 квітня 2019р.

Теги:

Коментарі

О.Д. 2019-04-20 / 16:35:27
Щиро вітаю п.Миколу і п.Магду з цим здобутком. Здоров'я і наснаги на нові результати!


Іван Ребрик
Публікації:
Найпотужніше в українському світі слово на вшанування Володимира Гнатюка
Зарваниця. Пам’ять єдиної неподіленої Церкви першого тисячоліття
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. XIV. Володимир Гнатюк
/ 1Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки.XIII
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІІ
Україна вітає Миколу Мушинку
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІ
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. X. Сторіччя Українського Вільного Університету
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. IX. Іван Іванець
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. VIII. Іван Панькевич
/ 6Возз’єднати...
/ 2Інакші. Дмитро Федака
Звернення учасників Революції Гідності
/ 2Володимир Задорожний: Василь Кукольник
Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VII. Зореслав
/ 1Дві непроминальні дати нашої історії: Йоанникій Базилович та Михайло Лучкай
/ 5Світ прийшов до Курова
/ 1Чергове число "Екзилю"
/ 3Володимир Кришеник: Гальмівні сліди на перегонах ліквідаторів України
Чверть століття "Ґражди"
/ 9Війна і Мир на сторінках "Новин Закарпаття"
Аркадій Шиншинов і його зелене чудовисько
/ 3Літературна сенсація
/ 3Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VI. Федір Ґоч
...У тому шаленому ритмі життя...
» Всі записи