Зарваниця. Пам’ять єдиної неподіленої Церкви першого тисячоліття

«...передайте там, по той бік Карпат, слова нашої любові, єдності і молитви за всіх греко-католиків Мукачівської єпархії...», – Блаженніший Святослав.

17-18 липня 2021 р. Б., у Зарваниці відбулася Всеукраїнська проща за участю Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава, в якій з-поміж численних гостей і прочан взяв участь Протоігумен Закарпатської Провінції Св. Миколая в Україні о. Франциск, підкреслюючи цим, як було наголошено, живу Єдність Греко-католицької Церкви в Україні.

«Ми маємо сьогодні духовенство з різних частин України і Світу, – звернув увагу Блаженніший Святослав у своєму подячному слові на завершення Архієрейської Божественної Літургії з нагоди Всеукраїнської прощі до Зарваниці, яке він виголосив для Митрополитів, Єпископів, духовенства, представників державної влади та всіх прочан. Але мені особливо приємно, – наголосив Глава УГКЦ, що з нами є Протоігумен Василіянської Провінції з Закарпаття.

О. Франциск, ми дуже Вам дякуємо, що Ви сьогодні є між нами і Ви показуєте, що ми є єдина Церква, що гори не роз’єднують, але греко-католики вміють будувати ту єдність, яку очікує сьогодні наш народ, наша Держава і Божий люд. Тому Отче, дуже Вам дякуємо. І передайте там, по той бік Карпат, слова нашої любові, єдності і молитви за всіх греко-католиків Мукачівської єпархії».

Цьогорічна проща до Зарваниці була присвячена 425-річчю проголошення Берестейської унії та молитві за мир в Україні. У ній взяли участь десятки тисяч прочан з усієї України та різних країн світу.

 «Хочемо особливо подякувати Господу за подію, яка відбулася в Бересті (нині у Бресті, в Білорусі) 425 років тому. Наша Церква має тисячолітню історію, а 425 років тому її Київська митрополія відновила життєдайну єдність Київської Церкви із наступником апостола Петра в Римі. Це єдність, у якій ми були хрещені і яка існувала до поділу між Сходом і Заходом за часів рівноапостольного князя Володимира», – наголосив Блаженніший Святослав.

Подія у Бересті, на його переконання, визначила вектор розвитку Церкви, українського народу і будівництва незалежної України.

«Ми сьогодні згадуємо подвиг життя, плід християнської віри наших рівноапостольний князів Володимира і Ольги, праведних Антонія і Теодосія Печерських, зачинателів монашого життя у нашій Церкві, учень яких приніс сюди, до Зарваниці, цю ікону, і тут, у Зарваниці, був забраний до неба, до Бога. Цей києво-печерський монах назвав це місце Зарваницею, – сказав Блаженніший Святослав. – Ми сьогодні згадуємо подвижників і героїв свідчення християнської віри різних часів та історичних епох України і дякуємо за те, що вони вміли втілити свою християнську віру у своє життя. Та віра передавалася як живе передання з покоління в покоління аж до наших часів».

Вранці у неділю 18 липня Архиєрейську Божественну Літургію очолив Блаженніший Святослав, з яким співслужили єпископи Синоду Єпископів УГКЦ: архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський, опікун Марійського духовного центру у Зарваниці Василь Семенюк; архиєпископ і митрополит Львівський Ігор Возьняк; архиєпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин; єпископ Стемфордської єпархії у США Павло Хомницький; єпископ Сокальсько-Жовківський Михайло Колтун; єпископ Самбірсько-Дрогобицький Ярослав Приріз; єпископ Стрийський Тарас Сеньків; єпископ Коломийський Василь Івасюк; єпископ Бучацький Дмитро Григорак; єпископ Чернівецький Йосафат Мощич; єпископ Кам’янець-Подільський Іван Кулик; екзарх Луцький Йосафат Говера; екзарх Харківський Василь Тучапець; екзарх Одеський Михайло Буній; єпископ-помічник Київської архиєпархії владика Йосиф Мілян і єпископ курії Києво-Галицького Верховного Архиєпископа Степан Сус; єпископ-помічник Стрийської єпархії Богдан Машишин; єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії Петро Лоза.

За словами Блаженнішого Святослава, це святкування є особливим для УГКЦ як Київської Церкви, яка несе в собі пам’ять єдиної неподіленої Церкви першого тисячоліття.

19 липня 2021р.

Теги: Зарваниця, УГКЦ


Іван Ребрик
Публікації:
Найпотужніше в українському світі слово на вшанування Володимира Гнатюка
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. XIV. Володимир Гнатюк
/ 1Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки.XIII
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІІ
Україна вітає Миколу Мушинку
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІ
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. X. Сторіччя Українського Вільного Університету
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. IX. Іван Іванець
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. VIII. Іван Панькевич
/ 6Возз’єднати...
/ 2Інакші. Дмитро Федака
Звернення учасників Революції Гідності
/ 2Володимир Задорожний: Василь Кукольник
Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VII. Зореслав
/ 1Дві непроминальні дати нашої історії: Йоанникій Базилович та Михайло Лучкай
/ 5Світ прийшов до Курова
/ 1Чергове число "Екзилю"
/ 1Отчий поріг Миколи Мушинки
/ 3Володимир Кришеник: Гальмівні сліди на перегонах ліквідаторів України
Чверть століття "Ґражди"
/ 9Війна і Мир на сторінках "Новин Закарпаття"
Аркадій Шиншинов і його зелене чудовисько
/ 3Літературна сенсація
/ 3Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VI. Федір Ґоч
...У тому шаленому ритмі життя...
» Всі записи