Діагностика коронавірусом

Діагностика коронавірусом

Надзвичайні програми невідкладних

заходів ніколи не виконуються через

 те, що вони засновані на теорії, згідно

  якої дев’ять вагітних жінок можуть

народити дитину за місяць.

Вернер фон БРАУН, один з лідерів

розвитку ракетних та космічних технологій


На просторах Інтернету тепер часто можна зустріти жарт про кілька способів боротьби з коронавірусом. Китайський – оголосити найжорстокіший карантин, вбухати купу грошей. Шведський – нічого не робити. Та ординський – оголосити китайський, реалізувати шведський, різницю вкрасти. По суті, як і кожний жарт, він відображає не реальність, а лише ставлення до неї. Тому у вирі емоцій, навалі суб’єктивної інформації, наявності різновекторних інтересів аналізувати та прогнозувати розвиток подій цілком безглуздо. Тим паче, що це не має жодного практичного значення, оскільки найдосконаліші паперові плани завжди розбиваються скелею нових викликів і виконані можуть бути також лише на папері.

Так сталося, що розпал епідемічних заходів в Україні співпав з першою річницею президентства В.Зеленського, що викликало нову інформаційну хвилю. Так само суб’єктивну, як і ставлення до карантину. В одному з імпровізованих фейсбучних опитувань, де пропонували оцінити діяльність президента від 0 до 10, більшість оцінок становлять якраз 0 та 10, що жодним чином не відображає об’єктивну реальність, а лише емоції, залежно від світогляду респондента. Тобто, в такому емоційному контексті розчарування чекатиме всіх. І тих, хто очікує манну небесну від нового президента, і тих, хто ніяк не дочекається його повного провалу. Хоча, як не парадоксально, але саме з таких суперечливих, часто взаємовиключних оцінок складається об’єктивна реальність, яка набагато нудніша, ніж вигаданий світ щасливих мелодрам чи панічних жахалок, що заполонили стрічки новин, фейсбучні та інстаграмівські профілі. І саме ця реальність визначає напрямок розвитку суспільства, а не бажання окремих, навіть дуже впливових груп.

Тому в сухому залишку, підсумовуючи рік президентства В.Зеленського, можна констатувати наступне: 1) корупція спустилася з вищих щаблів влади на сходинку нижче. Це не означає, що процес став незворотнім, але крок зроблено. І заслуга в цьому, в першу чергу, суспільства, яке не пробачає владі зосередження на своїх власних інтересах; 2) влада пройшла значний процес оновлення і перестає бути закритим клубом феодального взірця. Знову ж, процес цей не завершено і не може бути завершено, але змінюваність та конкуренція у владних кабінетах є необхідною складовою динамічного розвитку; 3) система не може бути подолана волею однієї особи чи групою ентузіастів, а повинна пройти складний шлях трансформації відповідно до рівня суспільства. Президентські чи парламентські вибори можуть лише прискорити або пригальмувати цей процес і не більше.

Власне, головне своє призначення – десакралізацію влади – феномен Зеленського  виконав. Тепер лише від громадян залежить, чи готові вони далі рухатися цим шляхом, розподіляючи владу по горизонталі через місцеві громади, чи налякаються власної свободи, щоб знову повернутися до безпечної безвідповідальності через таке звичне централізоване управління. Ба більше, несподівана світова пандемія поставила це питання ще глибше – про десакралізацію самої релігії. Бо в період Великодніх свят перед кожним постало питання – чи продовжувати вірити у незмінність та святість традицій, чи їх можна та навіть необхідно змінювати заради здоров’я і безпеки оточуючих.  Згідно з усіма законами природи переміг здоровий глузд. Тому усі ці апокаліптичні настрої виглядають явним перебільшенням, хоча зміна свідомості й не буває безболісною.

Водночас, вірусна зараза дала відповідь на ще одне питання, яке дискутується останніми десятиліттями – чи можна забезпечити достойне життя в окремо взятій країні? І вона цілком однозначна – ні! Глобалізація економічна, політична, безпекова – настільки ж незворотній процес, як і дія законів Ньютона чи Дарвіна. Звичайно, з ними можна сперечатися, але це доля марґіналів на кшталт «міських божевільних» чи Північної Кореї. Для звичайних громадян та більшості країн питання полягає лише в тому, наскільки швидко, якісно та на яких умовах вони можуть інтегруватися у світову спільноту.

Тому політика наступних десятиліть формуватиметься на двох рівнях – міждержавних регіональних об’єднань, які з часом неодмінно розширюватимуться. Та на рівні місцевого самоврядування, яке, за визначенням, призначене вирішувати головні соціально-побутові, освітні, медичні, культурні потреби громадян. У найближчі пів року Україна вступає в цей надзвичайно відповідальний етап формування влади. Причому, тепер громадяни повинні орієнтуватися не на кілька загальнодоступних політичних гасел, а на конкретних людей, які добросовісно чи не дуже, вміло чи бездарно, законно чи злочинно будуть розпоряджатися їх грошима та майном. І чим краще виборці це зрозуміють, тим відповідальніший буде їх вибір. 

26 квітня 2020р.

Теги: Зеленський, влада, коронавірус

Коментарі

Віктор Пащенко 2020-04-28 / 21:40:48
До Степан Крук
Холопство – це коли ховаючись за анонімністю, сміливо ліплять ярлики, мовляв, от які ми прозорливі і виведемо всіх на чисту воду. А факти нам для чого, коли є сліпа віра. Я не збираюсь з нею сперечатись, бо ціну таких «пророків» визначає сам час. Ось лише деякі перли під моїми матеріалами напередодні виборів:
Степан Крук 2019-03-27 / 20:29:54
Сьогодні Юля Тимошенко заявила, що хоче потрапити у другий тур хоч би для того, щоб провести із Порошенком дебати. Дуже показово, а де ж лідер перегонів Зеленський??? Його у другому турі вже ніхто не бачить. Не здивуюся, якщо Коломойський виведе із гри Зеленського ще до дня виборів.
Степан Крук - Констатації 2019-02-14 / 10:07:27
Та праві Ви, праві! Тут до ворожки ходити не треба: Олександр Шевченко та Зеленський -розмінні карти в ігрі Коломойського за президенство Тимошенко! Підтримуючи Шевченко та Зеленського тупоголовий електорат несвідомо обирає Тимошенко!!! В першому турі виборів - це завуальований процес, в другому - це буде цинічним явним викликом всім укранцям. А хто нам дохтор??!
Степан Крук 2019-02-14 / 23:38:24
Нема нічого дивного, що соціологи (звичайно, що неупереджені) підняли рейтинг Зеленського на фоні арештів активів Коломойського. На війні, як на війні! Чекаю дебатів за участі Зеленського: посміюся із цього шоу і подивлюся на його рейтинги потім.
Тому можу лише поспівчувати словами поета:
Жалею Вас, приверженцы фатальных дат и цыфр!
Томитесь как наложницы в гареме:

Степан Крук 2020-04-28 / 13:12:25
Дешевенька публікація із невдалою спробою хоч якось відмити від грязі князя! Все в гірших традиціях Пащенка! Питання до нього: вы чьих холоп будете??!

автору і мовчазним патріотам 2020-04-27 / 16:56:50
Кривенька така діагностика. У ній нічого не сказано про відбулий реванш людей Януковича. Про прибіглого з Росії Портнова і всю ту проросійську банду, яка цвіте і пахне, розпрекрасно себе почуває на каналах путіна: Newsone, "112", "Інтері" тощо. Або, для прикладу, як наш ДБР переслідує Володимира В'ятровича, коли кваліфікує організацію ним міжнародного форуму «Україна пам’ятає, світ визнає» до 85-х роковин Голодомору у 2018 році як злочин через «зловживання службовим становищем», погрожуючи йому 5-8 роками в’язниці. Звісно, це все десакралізація. Але десакралізація саме України. Такою ж десакралізацію, як була в "творчості" нашого Бубочки, що прирівняв якось мою країну до німецької порноактриси.

до автора 2020-04-26 / 11:09:38
Кілька питань. Примітивно-дешева корупція на рівні братів Єрмаків - то який рівень, високий чи низький? Вчорашнє звільнення Нефьодова і Верланова - то хіба не показник швидкого навернення корупції на найвищий рівень (хоч і той уявний начебто відхід від макрокорупції в минулий рік насправді якщо й трапився, то мало ким помічений, окрім самого автора, звісно). Зеленський своє завдання, каже нам автор-дописувач, успішно виконав, тобто, турборежимний олігархічний переворот за якийсь там рік успішно завершений (перетік влади від президента Коломойського до нашої олігархічної "семибоярщини" в особах Ахметова, Пінчука, Косюка, Новинського, Медведчука з братами Суркісами тощо - то вже деталі, маловажливе)? Та й поглиблення феодалізації країни в умовах безпорадного управлінського хаосу - то дрібне, випадковість? Ну так, десакралізація релігії, ясна річ. Куди там релігії, якщо Зеленський в окремих міських аналітиків єдино дійсно сакралізована особистість, і мало не в ранзі висвяченого реформатора.


Віктор Пащенко
Публікації:
/ 6Вибори в Словаччині: Притча про вовків
/ 4Символіка Незалежності
/ 14Перемога розуму над інстинктом
/ 36Мукачево. "Падіння" Турула
/ 4Коса на камінь. Рух підтримки закарпатських військових проти правоохоронців
/ 5Орбан як Путін
/ 7До тричі, або Чому Україна вже виграла цю війну
/ 5Закарпатський переворот №3
/ 9Про Балогу, Москаля, Медведчука та політичну історію Закарпаття
/ 7"Переворот" в Закарпатській облраді: перерозподіл старого і опіка Києва
/ 14Десакралізація влади як шанс до реального самоврядування
/ 11Андріїв – Щадей: крок вперед, чи два назад?
/ 5Ужгород політичний (післямова виборів 2020)
/ 1Ужгород політичний. Ч. 5
Ужгород політичний. Ч.4
/ 2Ужгород політичний. Ч.3
Ужгород політичний. Ч. 2
/ 1Ужгород політичний. Ч.1
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч.15. Закінчення
/ 5Політичні трансформації Закарпаття. Ч.14
/ 4Політичні трансформації Закарпаття. Ч.13
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 12
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 11
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч.10
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 9
» Всі записи