Чому ідеолог закарпатського сепаратизму вільно їздить Україною?

Якщо «персонами нон грата» в Україні є артисти, які виступили на окупованих теренах, чи іноземець, що заїхав не з того боку в Крим, то чому Пол Роберт Магочі, який десятиліттями займається пропагандою сепаратистської теорії про «відрубність» закарпатців, досі спокійно їздить Україною?

Чому ідеолог закарпатського сепаратизму вільно їздить Україною?

Нещодавно на Закарпатті розгорівся «культурний» скандал. В Закарпатській обласній універсальній бібліотеці було проанансовано зустріч з Полом Магочі, який мав презентувати свою останню працю «Євреї та українці: тисячоліття співіснування».  Однак для закарпатської громадськості цей науковець, який, до того ж, ще й парадоксальним чином очолює кафедру українських студій в Торонто, асоціюється в першу чергу як «батько» новітнього русинства.

Саме Магочі став мозковим центром неорусинства, він висунув теорію про четвертий східнослов’янський народ і докладає всіх зусиль, аби ця теорія втілилася в життя. Він організував Світовий конгрес русинів і довгий час очолював неорусинський рух. Діяльність Магочі призвела до того, що українство в Словаччині, Польщі, Сербії, Угорщині почало зазнавати величезного тиску та нападів з боку неорусинів, а українофобія стала провідною темою на шпальтах їхніх видань. Магочі завдав величезної шкоди українській справі у світі і продовжує працювати в цьому руслі.

Ясна річ, що як керівник українських студій він не може зациклюватися виключно на неорусинстві, мусить робити й загальноукраїнські проекти. Тому видає й такі книжки, як-от згадане, «Українці та євреї». Зрештою, для меткого канадця це ще чудовий спосіб легалізуватися в Україні, де його авторитет сильно підмочений русинською ідеєю.

Зі своєю новою книжкою, де він є співавтором, Магочі об’їздив понад десяток міст України, де зустрічався зі студентами та викладачами. Всюди його сприймали вдячно, адже не вельми знають, чим насправді займається Магочі. Гірше було у Львові, де Пол Магочі побоявся з’явитися на презентацію, та в Ужгороді, де чудово обізнані з головним «проектом» американця.

Після протестів громадськості зустріч з ідеологом неорусинства у Закарпатській обласній бібліотеці скасували.

Але виникає ціла низка запитань до української влади та силових структур.

Чому люди, які системно і цілеспрямовано доводять, що Закарпаття – це не Україна, а закарпатці – не українці, можуть не тільки вільно роз’їжджати Україною, але й мати публічні виступи, ефіри у ЗМІ, зустрічі з владою?

Чому ті, хто твердять, що Крим та Донбас – це не Україна, вважаються сепаратистом, а той, хто таке постійно пише про Закарпаття – вже начебто ним не є?

Сепаратизм завжди починається з гасел.  Ідея Новоросії довго мусувалася в головах російських і місцевих «теоретиків», поки її не спробували закріпити танками і «Градами».  Сепаратизм забруньковується в книжках та газетах у милій і привабливій упаковці. Зруйновані будинки і сльози біженців  з’являються вже у фінальній частині цієї трагедії.

Неорусинство є для України сепаратистським рухом від самого початку, бо в основі його – приховано чи відверто – лежить заперечення природного зв’язку з Україною. Толерування ідеології русинства – це плекання сепаратизму власними руками. Коли почнуться проблеми на Закарпатті, вже пізно буде гасити пожежу. Кожна держава бореться із сепаратизмом в самому зародку. І Україна тут не виняток.

Тому, якщо «персонами нон грата» в Україні є артисти, які виступили на окупованих теренах,  чи іноземець, що заїхав не з того боку в Крим, то чому канадський професор, який десятиліттями займається пропагандою сепаратистської теорії про «відрубність» закарпатців, досі спокійно їздить Україною? Логіки в цьому нема жодної. Аби ми боремося із сепаратизмом в усіх його проявах , або самі розвалюємо Україну через свою немудру голову.

Ужгородське «Видавництво Падяка», яке вважає себе найбільш «русинським» у світі, не тільки вільно видає і продає сепаратистські книжки, в тому числі й Магочі, але й друкує видання для Закарпатської обласної універсальної бібліотеки. Тобто, гроші українських платників податків йдуть на утримання видавництва, яке вперто заперечує український характер Закарпаття. Уявіть собі, що в Маріуполі чи Запоріжжі кошти з управління культури спрямовуються у видавництво, що відкрито позиціонує себе найбільшим пропагандистом «Новоросії»? Маразм? А в Ужгороді – це реальність. 

Поки вільно поширюватиметься теорії про неукраїнськість Закарпаття (Одеси, Харкова, Бессарабії і т.д.), доти ніякої ефективної боротьби з сепаратизмом в Україні бути не може.

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
29 серпня 2017р.

Теги: Магочі, сепаратизм, русинство, Падяк

Коментарі

толік 2017-09-22 / 11:14:22
Чому, чому!?? тому що президентом у нас кончена свиня, а в "народі" 54% даунів((((

.... 2017-09-04 / 13:55:11
ужгородець, ти навірно глупий раз таке пишеш

ужгородець 2017-09-03 / 12:01:15
Тупа не публікація, а твій комент

.... 2017-09-03 / 10:04:42
Тупа публікація

Вуву 2017-09-02 / 06:16:51
Як кажуть ..."з ким поведешся ,від того і наберешся "
Якщо дідусь неадекват ... має друга ... То очевидно що друг вже теж неадекват .
Бо нвяк не може визначитись ... чи бути ... моно чи бі.

монопатрид 2017-09-01 / 18:07:58
То пан проффесор Дебреценський, як Ви кажете, - неадекватний дідусь? Я чомусь так і думав.

Tibor 2017-09-01 / 17:59:33
Повна фігня про дебреценського професора, і немає ніякого відношення до цієї статті. До речі я був у Будапешті якраз тоді коли там гостював Путін. Було все спокійно, ніяких надзвичайних пробок. До речі, це внутрішнє право Угорщини, як і України з ким дружити. Але дідусь неадекватний.

монопатрид 2017-09-01 / 17:43:06
Пане апатриде, йой, вибачте, біпатриде. Раджу Вам прочитати про одного дебреценського професора, що раптом втратив нещасливо субординацію, і що з того вийшло: https://www.facebook.com/svyryd.opanasovych/posts/890983624383324

Tibor 2017-09-01 / 14:07:16
Бубуям

Я не ірридента, а біпатрид. Україна така ж Батьківщина для мене як і Угорщина.

Вуву 2017-09-01 / 07:51:14
Ірадента ... Ото случайно не доктор- стоматолог по імені Іра :-?

Тібору 2017-09-01 / 06:09:34
Закарпатці самі можуть розібратися без втручання в їх справи представника угорців, який вважає себе іридентою в Україні.

Вуву 2017-09-01 / 05:34:11
Тому вуву за те щоб Украйінська Народна Республіка ... Стала ...
Украйіна - Кийівська Русь.

Вуву 2017-09-01 / 05:31:19
Таборе ... Толерантність понятте не фасоване і не вагу не продається ... Але є відчуття субординаційі (в кожного з нас) ... Тому переходити певні рамки всетати не варто.

закарпатець 2017-08-31 / 22:30:54
одна справа говорити !Ё! коли прийдеться діяти, мало Магочу, повірте,не буде! Заплатить за все! Обіцяємо!!!!!! Досить словоблуддя.... Слава Україні! Зрозуміло, нещастя мацскальське...

Tibor 2017-08-31 / 21:47:51
Українцю з Кіровограда
Закарпатці самі в змозі розібратися без втручання в їх справи з далекого Кропивницького. Є така властивість як толерантність, яка притаманна Закарпатцям, і це є правильно!

Українець з Кропивницького 2017-08-31 / 20:55:33
Дорогі закарпатці! Якби ви вчились так, як треба, то й мудрость би була своя, і не дозволили, щоб усякі зайди розносили по Закарпатті, по Україні свої «теорії». П.Р. Магочі у першу чергу політичний авантюрист, який і в Закарпатті знайшов таких, які за шмат гнилої ковбаси продали б і рідну матір. Закарпатські українці, треба гнати цю людину з чарівного Закарпаття, але ви гнетесь, «як ті лози».

Треш 2017-08-31 / 20:35:44
Якби Магочі не мав відношення до амерів, йому б давно закрили в"їзд до України.

Ужгород 2017-08-31 / 17:39:20
Добре, що не на кухні в Падяка. Один пройдоха заробляє на другому

сорри 2017-08-31 / 15:44:57
1 вересня, о 15:00, у приміщенні конференцзалу готелю "Ужгород" відбудеться презентація книги "Євреї та українці" за участі автора - акад. Павла Роберта Маґочі", - йдеться у повідомленні "Видавництва Валерія Падяка"

РУХ-інфо Закарпаття 2017-08-31 / 12:19:21
Дійсно чому П.Магочі вільно пересувається УКраїною? Складається враження, що ми не ведемо війни з імперською Росією і в нас не діють правоохоронні структури. Хто хоч трошки цікавиться сучасними антиукраїнськими діячами повинен був чути це призвище, яке займає центральне місце в діяльності неорусинства в Закарпатті. Хто впустив цього псевдонауковця в Україну?


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 1Загублені у коханні
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
» Всі записи