Закарпаття. "Останній Москаль"

Призначення Геннадія Москаля очільником Закарпаття після резонансних мукачівських подій безумовно ефектний піар-хід. Однак ефект може перебувати дуже далеко від ефективності, тим більше, коли йдеться про глибокі суспільні зміни.

Закарпаття. "Останній Москаль"

Політична кар’єра  самого Г.Москаля свідчить, що це радше людина процесу, ніж результату. Він сам вельми талановитий піарник та актор, за словом в кишеню не лізе та вміє використовувати «могучий язык» з українським акцентом, що приносить неабияке задоволення невибагливій публіці. Проте люмпенський популізм та системні реформи – це, все-таки, зовсім різні жанри суспільної активності і виникає питання, чи не обходяться українцям занадто дорого видовища замість роботи.

Вперше Геннадій Москаль починає службу на Закарпатті як начальник обласної міліції у 1995 році, коли міністром МВД стає Юрій Кравченко. Це був час кримінального розгулу, а Леонід Кучма робить перші кроки для підпорядкування собі всієї владної вертикалі. І Москаль в цьому процесі виявляється доволі успішним помічником. Насамперед він починає зі створення позитивного іміджу відомства, для чого створюються міліцейське телебачення та обласна газета «Відомості міліції». Згодом в області запроваджуються регулярні «маски-шоу», коли під приводом перевірки документів цілі загони озброєних правоохоронців вриваються в публічні місця – ресторани, бари, клуби. Метою було довести, хто «головний на районі». І неважливо, що у відділки потрапляло  безліч пересічних громадян, які просто не мали з собою паспорта. Через кілька годин їх усіх відпускали, але привчали, що міліцію треба слухатися і їй платити. Це не мало нічого спільного з законністю, але в посттоталітарній державі сприймалося за наведення порядку. На нарадах Г.Москаль прямим текстом наголошував, що не має бути жодних «авторитетів» поза органами влади, а їх місце повинні зайняти працівники силових структур.

Хтось радо прийняв нові правила гри, як, наприклад С.Ратушняк, котрий у ті роки доволі щедро фінансував міліцію, хтось опирався і був витіснений на маргінес або знищений, але більшість тіньового бізнесу пристосувалася, що в результаті й привело до зрощення криміналу і влади. Яку роль взяла на себе міліція, яскраво висвітлив касетний скандал, через який стало очевидно, що силовики за своєю поведінкою та психологією практично не відрізняються від озброєних банд, але їх дії прикривала політична верхівка. Г.Москаль в цій системі виявився вельми успішним виконавцем середнього управлінського рівня, бо після Закарпаття був Крим (1997-2000 рр.) та Дніпропетровськ (2000-2001 рр.). Стратегічного завдання – подолання злочинності, він, звичайно, не виконав та й мети такої перед ним ніхто не ставив, але «шугонути» та підпорядкувати кримінал владі – з цим він справлявся добре. Звідси й показна сміливість Г.Москаля, мовляв, ходжу по вулицях без охорони і нікого не боюся, бо реальної загрози він нікому не становив, а був лише посередником між владою та бандитами.

На Закарпатті та (горілчана) епоха закінчилася двома гучними вбивствами «авторитетів»: ужгородця Едуарда Маркуша (Дуцмана) в Будапешті та Михайла Токаря (Гєші) в Мукачеві. Безпосереднього стосунку до цих злочинів Г.Москаль не мав, але, ще перебуваючи в області, зазначав, що попереджав Е.Маркуша про загрози, але той відмовився від послуг правоохоронців. Тому сам вибрав свою долю.   

Новий, політичний етап своєї кар’єри Геннадій Москаль почав також із Закарпаття. У 2001 році зусиллями олігархів Віктор Ющенко був відставлений з посади прем’єр-міністра. А неодмінною умовою В.Медведчука, який після касетного скандалу практично взяв під повний контроль Л.Кучму, була також відставка закарпатського «губернатора». Бо СДПУ(о) вважала наш край своєю вотчиною. Та й не просто відставка, а знищення В.Балоги як політичної фігури. І на роль такого приборкувача було обрано Г.Москаля, який з травня 2001 року очолив Закарпатську ОДА.

Спершу Геннадій Геннадійович доволі заповзято взявся за свою місію. Зокрема, показово був знятий з посади голови Виноградівської РДА О.Гаваші, який дозволив собі приєднатися до походу на Говерлу, де оголосили про створення нової політичної сили «Наша Україна». Зусиллями СДПУ(о) та групи С.Ратушняка при патронаті Г.Москаля було ініційовано відставку І.Іванча з посади голови обласної ради. Як наслідок, були зірвані дві сесії, але необхідних двох третин, тобто 51 депутата із 75, для усунення голови не збиралося. На третє засідання прийшов голова ОДА. Вислухавши позицію депутатів й критику на свою адресу як такого, що намагається втілити волю СДПУ(о), він доволі емоційно покинув зал. Однак, очевидно, зрозумівши, що позиції СДПУ(о) в області не є такими вже непохитними, відмежувався від них і повністю переключився на підтримку блоку ЗаЄДУ. Підтримав він і С.Ратушняка  на противагу Н.Шуфричу в Ужгородському виборчому окрузі, мотивуючи це тим, що може виграти «нашоукраїнець» І.Кріль.  Есдеки йому цього не вибачили.

Проте політичного успіху Г.Москаль не досяг. Пропрезидентська ЗаЄДУ зайняла лише третє місце в області (9,8%), поступившись і «Нашій Україні» – 36,6%, і СДПУ(о) – 14,2%.

Не помітно було зрушень і в економіці. Хоча область часто відвідували потенційні інвестори, вкладати гроші в її економіку вони не поспішали. А це було головним завданням, яке виголошував Г.Москаль. Запам’яталися його доволі популістські заходи з урегулювання цін на хліб та паливно-мастильні матеріали. Хоча й гучно оголошувалося про залучення сюди російських нафтових інвесторів, щоб витіснити місцевих олігархів. 

Зате на ниві культури Геннадій Геннадійович залишив позад себе всіх своїх попередників разом узятих. При ньому засновано близько десятка нових фестивалів, «губернатор» активно рятував замки й дерев’яні церкви – пам’ятки історії та архітектури, відкривав пам’ятники відомим діячам культури та його захисникам. Тобто, піар залишався найсильнішим боком Г.Москаля.

Останнім завданням, яке йому доручили, стало провести у мери обласного центру Віктора Погорєлова замість обраного нардепом С.Ратушняка. Оскільки Погорєлову протистояв Павло Чучка, що підтримувався «Нашою Україною», це питання залишалося дуже принциповим в умовах передреволюційної України. І Москаль з ним справився, використовуючи на повну потужність адмінресурс, залучивши на сторону Л.Кучми та СДПУ(о) навіть С.Ратушняка. Правда, вдячності від В.Медведчука не дочекався і відразу після виборів був замінений на цілком відданого партії Івана Різака.

Пересидівши бурхливі Помаранчеві події в Києві на непомітній посаді голови держкомітету у справах національностей та міграції, Г.Москаль зі своїми якостями слухняного виконавця вже був затребуваний новою владою. Ю.Луценко, який ніколи не працював в міліції, мав опертися хоч на якихось професіоналів, тому зробив його своїм заступником та начальником кримінальної міліції Києва. Згодом його направляли в Луганськ, Крим, СБУ, Радбез, але ніде він не затримувався надовго. Двічі за списками, спочатку по квоті Ю.Луценка, потім – А.Яценюка, обирався до парламенту. І остання посада в Луганську запам’яталася хіба яскравим піаром, але жодних зрушень чи навіть пропозицій до вирішення проблем по суті там не відбулося.

Відтак, третє призначення Г.Москаля на Закарпаття – це спроба продемонструвати рішучість дій, нічого не міняючи в принципі, щоб зберегти хитку рівновагу в коаліції. Бо, скажімо, усунення С.Шаранича послаблювало «Народний фронт», а так Г.Москаль ніби й не чужий А.Яценюку. Плюс можна пограти на протистоянні з В.Балогою.

Тому найближчим часом слід очікувати купу ходоків до Геннадія Геннадійовича, які будуть йому розказувати, що всі тринадцять років чекали на його повернення, як їх замучила мукачівська мафія і скільки світла випромінює неповторна голова пана «губернатора». А Г.Москаль ласий до зовнішніх ефектів буде цим насолоджуватися і вдавати захисника народу. Вже другий робочий день новопризначеного керівника краю показав це з усією очевидністю. Мов рояль в кущах на вулиці Корзо «несподівано», але в присутності телекамер з’являється Сам в супроводі «народофронтівця», заступника міського голови Ярослава Шафаря, щоб особисто втрутитися в конфлікт навколо власності в центрі Ужгорода. Глядачі в захваті. Процес пішов. Але діти від такого публічного онанізму замість реальної справи не народжуються.

17 липня 2015р.

Теги: Геннадій Москаль

Коментарі

конарь 2018-03-15 / 22:29:31
до "як усе".перед вами калап долу. прямо в яблочко.прямо в десятку.

Як УСЕ 2015-07-23 / 22:29:58
Контрабанду треба рубати з ПЕРЕВЕРТНІВ !!!!!

До 2010року Шаранич С.О., Гецко І.І., Банк М.В., обіймали великі посади в Закарпатському УБОЗ. Однак вмісто того, щоб займатися своїми функціональними обов'язками возглавили та займалися кришуванням контрабанди сигарет, ігрового бізнесу, експортом краденого лісу, крадення нафти із трубопровода та багато іншого. Однак за дане кришування їх зняли із займаних посад та призначили (сховали) у Львівській області, щоб Закарпаття за них на деякий час забули, до кращого часу. За час перебування на займаних посадах в Закарпатському УБОЗ, вони встигли заробити багато грязних грошей, здобуті професійною діяльністю та недбальством до роботи, які за їхніми словами і так як вони їх тратили, гроші не смердять. За дані грязні гроші придбали собі багато нерухомості, елітні транспортні засоби БМВ Х,Субару, Фольцваген Пасат, Мітцубісі Педжеро, які звісно оформлені на їхніх дружин та довірених осіб, мов це не моє ! Це дружини ! Як я можу купити то чи інше майно, на міліцейську зарплатню, зокрема придбали собі високі посади у Львівшській області.
"Свята троїця" скинулись грошима за призначення на посаду начальника ДВБ МВС у Львівшській області Шаранича С.О., після призначення і дурню ясно, що своїм заступником вже призначив проплоченого Гецка Івана і прицепом Банка Михуйла співробітниками цьогож ДВБ. Після призначень цієї "Святої троїці" пішло, як у казці, щемили в прямому смислі слова всіх працівників ОВС по дорозі із Закарпатської області в напрямок Львівської області, одним словом "ЦАРЬКИ" не бідували на даних посадах, тому що зловили колишні працівники ДАЇ їх на радар за перевищення швидкості, всунули йому хабар в кишеню, і хай ДАЇшник доказує свою невиновність "Святій троєці" та іще при трьох свідках ПАНІВ офіцерів ДВБ МВС, кожне зайве слово працівника ДАЇ +100$ а зранку на червоний килим, якщо не розуміє, службове розтеження і поза межі з ОВС, алеж не кожен хоче втратити роботу із-за цих перевертнів у погонах, зрозуміло всім, що всі лягали під них і під їхню роботу. Після того, як налагодили канали контрабанди, звязки з криміналом, та працівниками ОВС, підтягнули до роботи, ну а хто заважав або діяв згідно чинного законодавства просто відсторонили від роботи всіх а в основному підставляли ! Закарпатських контрабандистів та своїх людей, злодіїв впихнули працювати на Львівську митницю та навпаки Львівських контрабандистів на Закарпатські митниці, як у казці.
Після революції у 2014 році вони зрозуміли, що у Львівській області вони більше незможуть кришувати даний бізнес, данна "Свята троїця" за отримані грязні гроші, отримані контрабандним шляхом"Свята троїця" скинулись грошима за призначення на посаду начальника ДВБ МВС у Львівшській області Шаранича С.О., на нову посаду начайником УМВС України в Закарпатській області і зновж таки після призначення і дурню ясно, що своїм заступником вже призначить проплоченого Гецка Івана начайником УБОЗ УМВС України в Закарпатській області і також знов-таки прицепом Банка Михуйла заступником НАЧАЙНИКА УБОЗ УМВС України в Закарпатській області, якого рідний брат Банк В.В., "працював" та "КРИШУВАВ" на даній посаді контрабанду в Закарпатській області, який за свою кар'єру завдяки свому старшому брату Банка М.В., дослужився до підполковника міліції, за вагомий внесок у контрабандній сфері і крім підстав НІЧОГО !
Після усіх призначень, щоб із системи працівників ОВС Закарпатської області, ніхто не пихав свого носа в їхній бізнес, Шареничем С.О., та Гецком І.І., було вирішено та домовлено із ДВБ МВС України, покласти свого підлеглого та касира на посаду заступника начальника ДВБ МВС України в Закарпатській області Шаленика Ярослава, який мав даний бізнес також кришувати, так як до цього обіймав посаду заступника начальника міждународного відділу у Закарпатської області ! Чим вигідний ? Тому, що на даній посаді знає кожного контрабандиста і всю роботу по контрабанді в Закарпатській області. Ну а Банк М.В., На даний момент має великий вплив із постачанням контрабанди в Закарпатську область із любої області України, так як його коріш Купранець начальник новоствореної економічної служби МВС України.

патріот 2015-07-23 / 00:57:04
шановний пан ГЕНАДІЙ ми міжгірці хочемо вам сказати що на голову рда в міжгірю прутся самі екс регіонали такі як субота іван,юрик василь,купецький слава,голодняк вова,такщо думайте добре пан губернатор СЛАВА УКРАЇНІ ГЕРОЯМ СЛАВА

Лівий сектор 2015-07-22 / 16:43:08
Гена мінус тридцять має конкретну задачу: повернути всі потоки контрабанди , як це він зробив у Луганську, в одне русло: умовно назвемо його "Рошен". А робити він буде по типовому міліційському сценарію. Всіх шісток, лузерів які були активістами медведчука та конюха Ледиди підтягне до себе. Це скоро буде видно по кадрових призначеннях. І відрапортує, що з контрабандою покінчено. Створить логістичні центри як у Луганську і весь потік товарів за кордон. Буде йти під його контролем. Да бы кто нибудь не скрысятничал и не обидел папу Пороха.

Степан Крук 2015-07-22 / 16:17:00
Прийшло прозріння і до мене! Мало того, що у Москаля морда дурна, та він ще й ні фіга не соображає!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

патріот 2015-07-21 / 13:27:31
Ну що, у тих, хто зустрічав Москаля зі сльозами радості, помалі вже приходить протвеерзіння - глупий і нахабний слуга різних панів. Який тримається при кориті виключно тому, що вірно виконує будь-які, навіть найгидкіші, забаганки господарів.

Той.і 2015-07-21 / 11:16:09
На москаля надії ноль.цей тіпок уже встиг обісрати пс,але ні слова засранець не може пукнути про блюка і його справжню банду(а на рахунок мудрості,а тим більше європейськості, так званого "народу закарпаття" існують ДУЖЕ великі сумніви.тут скоріше змахує на луґандон...

Маскаль 2015-07-19 / 14:30:47
В ентом мире две столици Тель-Авів і Черновици

vovk 2015-07-19 / 13:42:51
Patriotu! Ne znaju ,tupi my , cy ne tupi, ale ja bacu, sco Vas zovsim ne perejmaje toj fakt ( py*oboljstva po -vashomu) , sco informacija pro 10000$ dlja PS vid Gubalja, sprostovana i ne vidpovidaje dijsnosti! ( O. Dyba na UP). Ce ja tak mymochodom. Ne zastupajuchysj za Moskalja i ne kudajuchy v njoho lajnom.

Патріот Закарпаття 2015-07-19 / 13:25:29
Моє миле, любе, обласкане сонечком Закарпаттячко пани з Києва на весь цивілізований світ нарікли краєм бандитів і контрабандистів. Чому так?

патріот 2015-07-19 / 13:06:27
Так, більшість краян - прості люди, але не дУрні. І тому бачать, що те, що робить Москаль ( і заради чого його, зрештою, прислали) це не боротьба з контрабандою, а лише її монополізація і переорієнтація її напрямків на головну особу держави. А ще - традиційний для нього популізм і, навіть, перебачте, пи**обольство за межею дозволеного і здорового глузду. Приклад - сповзання з "$10 000 Губаля для ПС".

І що те, що чудить на Закарпатті Аваков, наводнивши наш туристичний край військовою технікою і зброєю, не має нічого спільного з боротьбою з незаконними збройними формуваннями. А правосеків шукають, аби прибрати свідків, які можуть розповісти про злочин Шаранича, який затіяв всю цю криваву трагедію у Мукачеві, і якого Аваков, замість посадити, підвищив на посаду в МВС.

Ми ж не тупі, правда?

микола 2015-07-19 / 12:48:33
Багато краян добре розуміють, що нині відбувається в країні й на Закарпатті зокрема. Емоційні, запальні злостяться через безсилля щось змінити в діючій системі кукловодів, за допомогою якої до влади потрапляють люди з одного й того ж «тіста», інші – сприймають обставини по-філософськи: і це пройде…
А коли воно пройде – один Всевишній знає. Та очевидним є той факт, що злочинець і далі багатіє чи здобуває нові політичні дивіденди махлярським чином, а порядний – і далі зневажається ним на всіх рівнях. Заморожування такого стану речей для чесних людей є неприйнятним. Тому їхнє незадоволення даватиметься взнаки дедалі змістовніше кожній владі, яка забуває про закон та елементарні права своїх громадян… Біда тільки в тому, що «хронічним» злочинцям властиво вподібнюватися звірам, коли їх затискують до кута. Тож можуть наробити чимало шкоди суспільству, саботуючи, псуючи все те законне і добре в нашому краї та Україні загалом, що може розпочатися не по-їхньому плану...
Але в будь-якому випадку право на справедливість варте того, аби його відстоювати, або за нього боротись.

еФПе 2015-07-18 / 22:04:48
Біда тут інша. Ще до цих Мукачівських подій було відомо, що насправді в країні відбувся вже поділ на своїх, і на несвоїх. І це не за етичним чи моральними чинниками, а за поділом сфер інтересів. Не патріотичних, а приватних. Може тому ВВЧ тоді ж дозволяв собі публічно висловлюватися про Президента не так, як це належить державному чиновнику. Схоже вже було - Ющенко vs Тимошенко. Тепер ще й приватні армії. Треба більше думати і зупинятися.

Ребрик 2015-07-18 / 21:12:49
Що ж? Відбудуся жартом: "Казав циган: нема правди в світі, тільки в мене та в бога трошки". Здається, це Володимир Бірчак перефразував...

О.Д. 2015-07-18 / 20:14:36
Іване, ти дуже підпадаєш під піар. Зрештою, почасти і я також...

Коротко...

Учора довго бесідував в себе в офісі з кореспонденткою "Острова". Вона родом з Донецька. Слухала, що я розповідав їй про ситуацію на Закарпатті. Задавала лише уточнюючі запитання. На завершення дійшли до оцінки нинішніх владних призначенців. Я кажу: "Ніхто не розуміє, для чого з Луганщини забрали і кинули на Закарпаття Москаля, який там був на місці, боровся з контрабандою..."

І тут дівчина підняла на мене очі і з розумінням справи запитала: "Олеже, а ви впевнені, що боровся? Чи просто говорив про це..."

І я зрозумів, що я не маю що їй відповісти. Бо, як і ти, повівся на телевізійну картинку...

Та дівчина точно перетиналася з об'єктивністю. Бо "Остров" - потужна загальноукраїнська новинна агенція, але місце її розташування - схід України.

Повір мені, вони там знають більше, ніж ти і я, про ТАМТЕШНЬОГО і СПРАВЖНЬОГО Москаля...

Ребрик 2015-07-18 / 19:36:04
Ну, хоча б:
"...І остання посада в Луганську запам’яталася хіба яскравим піаром, але жодних зрушень чи навіть пропозицій до вирішення проблем по суті там не відбулося..."
Хтось наполягає, що автор цієї тези колись перетинався з об'єктивністю?

об"єктивність 2015-07-18 / 19:27:00
еФПе і іншим захисникам Москаля.

По суті публікації є що заперечити?

еФПе 2015-07-18 / 19:19:34
Коли щось у болоті і навколо нього починає змінюватись, ураз починається звуковий гармидер. Це той самий випадок. А як воно вийде насправді, побачимо згодом.

Ілона 2015-07-18 / 19:07:09
Бачила Москаля, ходить у білій сорочці по місту, понти ганяє, із сраки пісок труситься, а він себе воіном вважає. Краще у комуфляжу в Луганську гріхи би замолював.

Гена 2015-07-18 / 19:03:08
Маски зняті!


Віктор Пащенко
Публікації:
/ 6Вибори в Словаччині: Притча про вовків
/ 4Символіка Незалежності
/ 14Перемога розуму над інстинктом
/ 36Мукачево. "Падіння" Турула
/ 4Коса на камінь. Рух підтримки закарпатських військових проти правоохоронців
/ 5Орбан як Путін
/ 7До тричі, або Чому Україна вже виграла цю війну
/ 5Закарпатський переворот №3
/ 9Про Балогу, Москаля, Медведчука та політичну історію Закарпаття
/ 7"Переворот" в Закарпатській облраді: перерозподіл старого і опіка Києва
/ 14Десакралізація влади як шанс до реального самоврядування
/ 11Андріїв – Щадей: крок вперед, чи два назад?
/ 5Ужгород політичний (післямова виборів 2020)
/ 1Ужгород політичний. Ч. 5
Ужгород політичний. Ч.4
/ 2Ужгород політичний. Ч.3
Ужгород політичний. Ч. 2
/ 1Ужгород політичний. Ч.1
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч.15. Закінчення
/ 5Політичні трансформації Закарпаття. Ч.14
/ 4Політичні трансформації Закарпаття. Ч.13
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 12
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 11
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч.10
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 9
» Всі записи