Назустріч 20-літтю "Ґражди". Крок за кроком. ІV.

...Є велика небезпека схибити. Є могутня сила, яка цього хоче й цього домагається. Йдеться не лише про власне сумління, хоча про нього - у вирішальній мірі. Однак, є то ще справою політичною, ідеологічною, а загалом - державною. Доля судила мені перебрати на власне конто інформації надзвичайно важливі. Це є надто відповідально. Мине час, мине багато часу, доки тому всьому буде дано лад. Тут нема жодних амбіцій, а тим паче - корисливого інтересу. Міркуй, Іване! Тримай губу! І дякуй Богові, що веде тебе цією дорогою... (18.02.1995)

Навздогін 1994 рокові мушу згадати неординарну подію - презентацію Мідянкових "Фараметликів" в Івано-Франківську. Це була наша перша "масштабна" видавнича акція. Як ми туди добиралися - фантастика. Це був час, коли майже нічого нікуди не їздило, а тим більне - на Франківськ. Були якісь автобуси - від зупинки до зупинки, була поштова машина і ми на мішках у будці, трохи пройшлися пішки, але врятувало таксі, яких тоді ще не так багато було у Делятині, та трапився якраз наш земляк-закарпатчик. Він і доправив нас десь о шостій годині вечора під двері обласної організації СП України саме в той момент, коли завершилася офіційна частина акції (Мідянка приїхав напередодні) й місцева літературна громада з сумом в очах та розумінням ситуації збиралася розходитися. І тоді почалася власне презентація.

   

Ілюстрації Ольги Погрібної-Кох до "Фараметликів" Петра Мідянки

Робочий момент зустрічі. С. Процюк, І. Ребрик, П. Мідянка, Ю. Андрухович

Ми декларували себе як загальноукраїнське видавництво, а ця поїздка з Мідянкою на прапорі мала декларацію підтвердити. До речі, на той час видавництво СП у Києві за сприяння Миколи Рябчука випустило у світ Петрів "Осередок" (на жаль, досить скромно, без ілюстрацій), який я підготував ще у видавництві "Карпати".

1994 рік знаменний для видавництва ще однією надто важливою подією. Світлої пам'яті Михайло Потушняк у розмові згадав молодого, але надзвичайно перспективного історика-археолога Йосипа Кобаля, з яким конче треба познайомитися... 

1995 рік.

Цей рік найщедріший на щоденникові записи. "Американські" враження тут переважають, але суть досить конкретно передано у наведеному повище фрагменті.  Вікентій Шандор і Оксана Січинська, Зореслав, Зірка Ґренджа-Донська, Петро Часто і Любов Дмитришин, Михайло Шпонтак, Василь Маркусь, Марія Химинець, Іван Пуйо, Марія Балтарович, Михайло Пап, Микола Кушніренко, Іван Кедрин (похорон), Микола Галів, Лев Мартюк, наш Михайло Горинь, зустрічі в НТШ, в Карпатському Союзі, у відділеннях ОЧСУ, відвідання українського пантеону в Бавнд Бруці... Це тривало з 5 лютого до 15 березня. 

А тоді - знову до справ земних. Ми налагодили співпрацю з пряшівською фірмою EXCO (Я. Тільняк та Й. Годарський), й частково почали дукувати наші видання на їхній поліграфічній базі. Це мало відповідний ефект, бо навіть у нашому рідному міністерстві (в один час - комітеті) у Києві окремі наші книги ставили за взірець.

А були це, зокрема:

   

 

Волошин Авґустин
Твори / Упорядкування, передмова, під­го­тов­ка текстів та примітки Олекси Мишанича і Па­в­ла Чучки. – Ужгород: Ґражда, 1995. – 456 с: іл.
ISBN 5-7707-8846-1
До книги увійшли твори видатного закарпато-українського громад­сько-політичного, куль­тур­но-національного діяча і педагога, Президен­та Карпатської України Авґустина Волошина (1874-1945): спогади, ін­терв’ю, політичні ви­сту­пи, праці про культурно-національне відроджен­ня, статті й дослідження з педагогіки, мово­знав­ства та літературознав­ства, п’єси.
Твори А.Волошина в Україні не видавалися. Тут вони зібрані впер­ше й видані за мало­до­ступ­ни­ми нині першодруками.
Розрахована на масового читача.

 

Карпатська Україна і Авґустин Волошин: Матеріали міжнародної наукової кон­фе­рен­ції «Карпатська Україна – про­лоґ відродження Ук­­раїнської держави» (Ужгород, 11-12 березня 1994 року) / Відповідальний редактор – проф. П.П.Чу­чка. – Ужгород: МПП «Ґражда», 1995. – 352 с.
ISBN 5-7707-8845-3
До збірника увійшли доповіді та пові­дом­лен­ня, виго­лошені на міжнародній конференції.
Видання здійснено на замовлення За­кар­пат­­ського об’єднання Всеукраїнського това­рист­ва «Просвіта» ім. Тара­са Шевченка, Ужгород­сь­ко­го державного університету, Міжнародної асо­ці­ації україністів, Наукового товариства ім. Та­ра­са Шевченка, Комісії зв’язку й інформації за­кар­­патських українців, Української Народної Ра­ди Закарпат­тя. Збірник видано завдяки щедрій до­помозі Комісії зв’яз­ку закарпатських українців в діаспорі (КоЗІ, Чикаґо) та Ру­ху допомоги Україні в Чикаго, США.

 

   

 

 

Легоцький Тиводар/ Lehoczky Tivadar
Березький комітат/ Bereg vármegye: Вибрані твори /Упорядкування, передмова та післямова Йо­сипа Кобаля. Видання здійснено на замов­лен­ня Міністерства культури та освіти Угорської Рес­публіки. Відповідальний за видання Шандор Фо­до; відповідальний редактор Янош Пердук. – Мо­ва угорська та українська. – Ужгород: МПП «Ґраж­да» – ТУЗК, 1995. – 300 с.: іл.
ISBN5-7707-8847-Х
Історична спадщита Тиводара Легоцького ве­личезна. Це – 7 монографій і близько 150 ста­тей та заміток, які висвітлюють широкий спектр проб­лем історії нашого краю із найдавніших ча­сів до кінця ХІХ ст.

Марко Василь (Василь Маркусь)
Спомин: Літературні спроби – публікації 40-х ро­ків («Літературна неділя»)/Передмова Олекси Ми­шанича. – Ужгород: Ґражда, 1995. – 104 с.: іл.
ISBN 5-7707-8293-5
Із збіркою «Спомин» в українську літературу За­карпаття повертається ще один поет – Ва­силь Марко. Серед майже трьох десятків літе­ра­тур­них Імен другої половини 40-х років на За­кар­пат­ті йому належить не останнє місце. По­вер­та­єть­ся український поет, для якого поезія бу­ла не ли­ше формою творчого самовираження, а й за­со­бом національного самоутвердження. В жор­сто­ких умовах угорсько-фашистської окупа­ції і пе­реслі­дування українського слова він зна­хо­див спо­со­би заявити про себе як українця і бра­ти уча­сть у розвитку української літератури за Кар­па­тами.

   

 

Павло Михайлович Федака: Бібліогра­фіч­ний покажчик: До 50-річчя від дня народження /Ук­ладання Павла Федаки; післямова Миколи Ве­ґеша та Миколи Олашина. – Ужгород: Ґражда – Закарпатське крайове товариство «Просвіта», 1995. – 52 с.
Не все із зробленого ювілянтом зібрано і уві­йшло у цей бібліографічний покажчик. Та немає сумніву в тому, що він дасть читачеві повну уяву про напрямки наукової, громадсько-куль­тур­ної і політичної праці Павла Федаки і стане в пригоді вченим, викладачам вищих і середніх спе­ціаль­них закладів, студентам, учителям шкіл, кра­є­знавцям, бібліотечним працівникам, гро­мад­­сь­ким діячам, усім, хто цікавиться історією і куль­­турою рідної землі.

 

Пачовський Василь
Щедрівка «Просвіті»: Першим загальним збо­рам «Просвіти» в м. Ужгороді 29 квітня 1920 р. – Репринтне видання до 75-річчя заснування на За­карпатті товариства «Просвіта». – Ужгород: Ґраж­да – Закарпатське крайове товариство «Про­світа», 1995. – 8 с.

   

 

Дмитришнн Л. Ю.
Українська мати: Художньо-документальна по­вість. – Ужгород: МПП «Ґражда», 1995. – 210 с: іл.
ISBN 5-7707-8294-3
Цю книжку присвячую своїй найдорожчій ма­мі Парасці Дмитри­шин, своїм коханим трьом до­ням – Еріці, Ларисі й Любі, а також усім ук­ра­їн­ським матерям, кожна з яких по-своєму стра­ж­дала за своїх дітей у важких умовах совєт­сь­ко­го режиму, прагнучи зберегти їхнє життя, їхнє здо­ров’я, дати їм радість дитинства, прищепити лю­бов до рідного краю, навчити рідної мови, за­клас­ти в їхніх душах почуття справедливості!, від­повідальности за збереження традицій, на­бли­­зити до релігії всупереч усім тим пе­ре­шко­дам, які антихристиянська і анти­українська вла­да чинила, намагаючись підірвати силу україн­сь­кого ду­ху. Кожна українська мати усі ці роки тво­рила подвиг в ім’я життя, не задумуючись над значенням своїх вчинків.

 

Процюк Степан
Апологетика на світанку: Поезії /Художнє офор­млення та ілюстрації Володимира Ребрика. – Бібліотека науково-мистецького часопису «Ек­зиль». – Ужгород: Ґражда, 1995. – 112 с.: іл.
ISBN 5-7707-9070-9
У новій поетичній збірці «Апологетика на сві­танку» відомий український поет Степан Про­цюк продовжує драматичні, часом надривно-реф­лексуючі пошуки свого героя – рафінованого ес­тета, зануреного у глибини психологічного. Ці­ка­во, що у цій книжці, попри непід­робний па­фос трагедійного, пробивається надія на справ­ж­ність людини. В «Апологетиці на світанку» ця на­дія нероздільна із романтичним прагненням до Ґрааля та опоетизованим авторським хри­сти­ян­ством.
Отож, запрошуємо до духовної спів­пра­ці з автором!

   

 

Потушняк Федір Михайлович
Короткий нарис філософії Підкарпаття / Під­­готовка тексту, передмова та вірш Івана Реб­ри­ка. – Ужгород: Ґражда, 1995. – 58 с.
Праця публікувалася упродовж 5-ти номерів ІІІ-го річника ужгородського часопису «Лі­те­ра­тур­на неділя» (1943; редактор Іван Гарайда), тоб­то, числах 2-6 (15 січня, 1 і 15 лютого, 1 і 15 бе­рез­ня) (С. 17-20, 32-34, 43-47, 54-56, 68-70). Пуб­­лі­кація підписана криптонімом Ф. П.

 

Антон Ковач: Буклет. – Ужгород: Ґражда, 1995. – 4 с.: іл. [репродукції семи робіт]
Антон Ковач народився 1962 р. в с. Чумалево Тя­чівського району Закарпатської області. У 1977-1981 рр. навчався в Ужгородському учи­ли­щі прикладного мистецтва. У 1986 р. завершив нав­чання у Львівському інституті прикладного та декоративного мистецтва. З 1992 р. – початок ви­ставочної діяльності: учасник Імпрези’93 (Іва­но-Франківськ), міжнародного пленеру «Осінь’93» (Хуст), міжнародного пленеру по скульптурі в Деб­рецені (Угорщина). У 1994 р. – персональна ви­ставка в Ужгороді, виставки в містах Слупськ, Кошалін, Білий Бір, Лемборк (Польща). В 1995 р. – учасник республіканської виставки «Мальов­ни­ча Україна» (Ужгород). Роботи Антона Ковача зна­ходяться у приватних збірках України, Поль­щі, Німеччини, Великобританії, Румунії, Угорщини, Словаччини.

  

 

Бджілка: Педагогічний часопис для вчи­те­лів, дітей та юнацтва / Головний редактор На­талія Ребрик; художнє оформлення та ілю­стра­ції Лесі Корж. – Ч. 1. – Ужгород: Ґражда, 1995. – 16 с.: іл.
Зареєстровано Державним комітетом у спра­вах видавництв, поліграфії та кни­го­роз­пов­сю­дження 10 жовтня 1994 року Свідоцтво про ре­єст­рацію Серія КВ № 990.
У цьому числі: Слово до читачів; о. Іван Мар­ґітич «Боже благословення нехай буде з то­бою!»; о. Августин Волошин «Любіть науку»; Ан­д­рій Ребрик «Нова зустріч з Матієм Куколкою»; Ва­силь Ґрен­джа-Донський «Ірині Невицькій»; Жек­лін Гельд «Якщо діти…»; Сергій Федака «Ук­ра­їнські визвольні змагання на Закарпатті 1918-1919 років»; Наталія Ребрик «Будьмо знайомі…»; Валь­демар Бонзельс «Бджілка Майя»; Наталія Реб­рик «Бог і Україна. Зореслав»; Зореслав «Цить»; Тетяна Кіндюх «З історії чи­сел і знаків»; «Привіт тобі, мій приятелю юний! Життя в Пласті».

 

Бджілка: Педагогічний часопис для вчи­те­лів, дітей та юнацтва / Головний редактор На­та­лія Ребрик; художнє оформлення Іванки Дідик. – Ч. 2. – Ужгород: Ґражда, 1995. – 20 с.: іл.
У цьому числі: Василь Росул «Скажи, що пра­в­­да оживе...»; Іван Хрипта «Українська гім­на­зія в Уж­городі»; Володимир Бирчак «Молитва»; На­та­лія Вигодованець «Суб’єктивні нотатки...»; Іван Чен­дей «Істинна і вічна мудрість буття»; Ігор Ка­ли­нець «України (із кн.: «Міф про козака Ма­мая»)»; Наталія Ребрик «У вінок Миколі Ле­ле­ка­чу»; Вальдемар Бонзельс «Бджілка Майя (про­дов­жен­­ня)»; Наталія Гриценко «Даруйте дітям ра­дість навчання»; Вікентій Шандор «До школи в Уж­­городі (фрагмент із книги)»; Шкільна енци­кло­пе­дія краєзнавства (веде Йосип Кобаль); Школа твор­чости. Урок перший (веде Петро Скунць); Жит­тя в Пласті; Гумор та сатира; Домашнє зав­дан­ня.

 

Бджілка: Педагогічний часопис для вчи­те­лів, дітей та юнацтва / Головний редактор На­та­лія Ребрик; художнє оформлення Лесі Корж. – Ч. 3. – Ужгород: Ґражда, 1995. – 20 с.: іл.
У цьому числі: Іван Рекіта «Школа в Доб­рян­сь­кому»; Василь Ґренджа-Донський «Червона Ска­ла»; Людмила Под’яворінська «Медовий гле­чик» (переклад Петра Скунця); Петро Скунць «Шко­ла творчости. Урок другий. Чи важко пи­са­ти і творити взагалі?»; Любов Пильник «Подорож до таємниць слова»; Клара Рінгер «Уроки укра­їн­сь­кої мови в угорській школі»; Максим Чирибан «Роз­мова Числівника та Іменника» (Казка); Петро Кін­дюх «Франція: національний характер, мова, іс­торія, символи»; Тетяна Мельниченко «Астрономія»; Микола Лакиза «УжДУ – 50»; Вальдемар Бонзельс «Бджілка Майя (продовження)»; Йосип Кобаль «Шкіль­на енциклопедія краєзнавства. Закарпаття»; Тиводар Легоцький «Ілош­ва – Іршава»; Юрій Жаткович «Весілля»; Календар «Бджілки»; Короткий нарис іс­то­рії Пласту (початок); Левко Довгович «Ми – пластуни – майбуття народу»; Юри­дична консультація (Веде Михайло Ребрик); Бібліографія (Веде Ганна По­по­вич); Домашнє завдання; Гумор; Володимир Бірчак «Виступаю!!!»

На завершення року подаю ще пару фрагментів із моїх американських вражень:

14.02. Після вечері затрималися на довший час за бесідою.Нарешті я розібрався трохи в українських центрах на еміграції. Почув мало приємні речі. Дуже невтішні. Єдина моя втіха, що все те є списане у працях Шандора і саме так, як я почув. Отже, щось із того я сприйняв, але буде нагода вивчити цю справу в часі підготовки до друку дальших томів. А що найважливіше - це стане набутком нашої сумної історії...

15.02.Так гадаю, що цілком можливим є те, що справа не така вже й не небезпечна. Проф. Шандор має дуже сильну опозицію як в Америці, так і в Україні. Тут не йдеться про особисті амбіції, але про щось значно серйозніше... Працюємо в певному ритмі. Двічі на день маємо довші бесіди... Спати лягаємо з необхідності...

16.02. Дочитав другий том. Думаю над тим, що треба справу поставити так, аби всі три томи побачили світ із щонайменшим інтервалом. Так бачу, що це монолітна праця, побудована в одному добре продуманому ключі. Вона має колосальну фабулу, яку не можна дробити, розтягувати в часі. Ефект буде настільки сильніший, наскільки вчасно з'явиться праця друком. Це дуже важливо. Видання становить державний інтерес і не є лише приватною справою. А де та держава?..

Виписка з книги Дмитра Донцова "За яку революцію" (Торонто, 1957. - 78 с.):

...Київська держава, що вийде з революції, мусить з одного боку звузити обсяг ділання держави, позбавити її тоталітарного характеру, характеру всесильної бюрократії, всесильного опікуна безправної одиниці, а з другої сторони - привернути авторитет держави в її властивих завданнях: хоронити націю назовні і охороняти повагу права в середині, караючи суворо злочин і зраду, і не допускаючи паношення в середині нації - "держави в державі",  - тайних мафій, тих чи інших, які вірність мафії ставлять понад вірність нації і державі і які замість цілей патріотичних переслідують свої тайні цілі, роблячи з себе невидимих безвідповідальних диктаторів національної політики внутрішньої і зовнішньої, слуг ворожих нації інтернаціональних сил...

12.03. Боже, що то є за благодать - мати справу з добрими і мудрими людьми. Я маю з тої Америки стільки, що аж розпинає. Шандори і Зореслав - чи міг би я собі побажати щось більшого...

15.03.(в небі над океаном) ...чи міг я думати, що наші стосунки матимуть такий характер!? Але з іншого боку я ані в гадці не мав, що зустріну таку зловіщу бездну навколо них (Шандора і Зореслава). Прикро, гірко, а трохи й страшно перед цією чорнотою... Я волів би того не знати. Але я забагато забаг. То є життя, і від цього нікуди не дінешся...

 

12 травня 2013р.

Теги:

Коментарі


Іван Ребрик
Публікації:
Найпотужніше в українському світі слово на вшанування Володимира Гнатюка
Зарваниця. Пам’ять єдиної неподіленої Церкви першого тисячоліття
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. XIV. Володимир Гнатюк
/ 1Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки.XIII
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІІ
Україна вітає Миколу Мушинку
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІ
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. X. Сторіччя Українського Вільного Університету
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. IX. Іван Іванець
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. VIII. Іван Панькевич
/ 6Возз’єднати...
/ 2Інакші. Дмитро Федака
Звернення учасників Революції Гідності
/ 2Володимир Задорожний: Василь Кукольник
Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VII. Зореслав
/ 1Дві непроминальні дати нашої історії: Йоанникій Базилович та Михайло Лучкай
/ 5Світ прийшов до Курова
/ 1Чергове число "Екзилю"
/ 1Отчий поріг Миколи Мушинки
/ 3Володимир Кришеник: Гальмівні сліди на перегонах ліквідаторів України
Чверть століття "Ґражди"
/ 9Війна і Мир на сторінках "Новин Закарпаття"
Аркадій Шиншинов і його зелене чудовисько
/ 3Літературна сенсація
/ 3Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VI. Федір Ґоч
» Всі записи