Хуст: Гра в наперстки і козел-провокатор

Відомо, що крупний пострадянський бізнес в значній мірі починали наперсточники, різного роду шулери та рекетири. Згодом вони ж долучилися й до великої приватизації. Природно, що з ними такі ж методи прийшли й у сучасну політику, яку ми спостерігаємо на цих виборах. Тому шахрайство на хустському виборчому окрузі №71 не є нинішнім ноу-хау, а вже давно випробуваною методою, що, на жаль, прижилася й на Закарпатті.

Уперше її застосували ще московські політтехнологи десять років тому на виборах у берегівському окрузі, чим забезпечили тоді перемогу висуванцю СДПУ(о). За класичною схемою комісії готувалися під голову РДА, яким тоді був І.Гайдош. Підготовлений був двійник головного суперника Ковача, також Міклош, який зайняв третє місце і набрав майже 8 тис. голосів. Проте й це не допомогло б, якби не була задіяна схема грубих маніпуляцій. В кінцевому підсумку, на 4-х дільницях вибори були визнані недійсними, і це дало мінімальну перевагу І.Гайдошу. В Чопі, селах Косонь, Дийда, Вари, де загалом М.Ковач набрав 2488 голосів проти 1269 у його суперника, вибори по мажоритарному окрузі не зараховані. Так Гайдош отримав перевагу всього в 1176 голосів.

Показова ще одна деталь, яка, безумовно, впливає на політичні процеси в нашій країні. Паралельно з парламентськими виборами в Україні проходили такі ж в Угорщині. І лише після другого туру, коли стало ясно, що правляча партія В.Орбана, з якою має добрі стосунки Товариство угорської культури М.Ковача, зазнала поразки, Верховний Суд України прийняв рішення на користь І.Гайдоша.

Наступного разу подібні технології застосовувалися вже в Мукачеві на виборах мера 2003 року. Адміністративний тиск обласної та центральної влади, чорний піар, прямий підкуп бажаного для СДПУ(о) результату не дали і В.Петьовка випередив Е.Нусера на 2,5 тис. голосів. І тут був задіяний варіант, випробуваний у Берегові. Сихівський суд Львова (привіт Зваричу) відміняє результати на 8 дільницях, де найбільша перевага у Петьовки і виводить вперед Нусера. Правда, мукачівці відповідають синхронно і через місцевий суд відновлюють статус-кво. Піврічна судова тяганина приводить В.Медведчука до висновку, що необхідно зруйнувати всю систему місцевого самоврядування у Мукачеві, інакше перемоги не буде. І йому вдається переконати в цьому Л.Кучму. Антиконституційним указом він фактично скасовує волевиявлення мукачівців і дає СДПУ(о) повторний шанс. Ігноруючи всі можливі закони вся державна вертикаль навалюється на 85-тисячний районний центр. Кабмін терміново виділяє кошти для міста. І.Різак зобов’язує райони області виділити гроші на Мукачево, що зазвичай називається рекетом. Підкупом, погрозами, шантажем ламають частину депутатів міськради. Цілком протизаконно міняють склад виборчих комісій, а рішення суду з цього приводу ігнорують. Наказом з Києва реорганізовують навіть місцеві суди, щоб підім’яти їх під себе. В керівництві облдержадміністрації, силових органах, податковій, навіть санітарній службах проводять масові зачистки. Але й це не допомагає. Тоді просто вночі тупо переписуються протоколи, а бюлетені елементарно викрадаються та спалюються. Вся ця фантасмагорія перетворює Е.Нусера в одіозну фігуру і він не витримує морального осуду. Через півтора місяці подає у відставку, зберігаючи рештки репутації. А вся ця епопея закінчується вже після помаранчевих подій і нині Мукачево має репутацію одного з найпривабливіших міст в Україні. До речі, знайшов там своє місце й Е.Нусер, який нині працює заступником міського голови.

Але вся ця історія мала й трагічний бік. Передчасна смерть голови ТРК  Ю.Перести, десятки судових вироків, сотні поламаних доль, загублених кар’єр, вимушених зрад через атмосферу морального приниження. І все це нині повертається в Україну. Не випадково, поки на біл-бордах та сіті-лайтах,  повертається в політику й головний режисер подібних сценаріїв В.Медведчук. Тепер він вже відкрито став провідником російських інтересів в Україні, вихваляється багатством та дружбою з В.Путіним та запускає демагогію про владу народу через референдуми, які, до речі, абсолютизували диктатуру Гітлера. І, вже конаючий парламент, тут як тут ухвалює закон про референдуми, ніби й немає в країні важливіших проблем. Відтак маса місцевих чиновників, політиків, бізнесменів-наперсточників покірно йдуть на забій, як вівці за козлом-провокатором (див. відео). В тім числі й наші регіонали, які чомусь подумали, що вже вхопили Бога за бороду.  А тим часом, принцип «чим гірше, тим краще» залишається найефективнішим знаряддям для проведення імперської політики Росії в Україні. Втім самозакоханим «нарцисам» з Хуста це зрозуміти не дано.

08 листопада 2012р.

Теги: вибори, провокатор

Коментарі

Козел 2023-11-25 / 15:34:05
чому я провокатор?

Йсе я 2012-11-11 / 10:27:04
но та й шо, чи з владов чи без, Балоги мудры люди- Закарпаття має свою владу, так було все,Балоги в обіду нас не дадут.
Лиш тепер ім поняла, до чого йся стаття про Медведчука і Хуст. Віруюю!!!Похоже на правду!

Юрій 2012-11-08 / 23:08:59
Давайте дійсно почекаємо. Мені шкода розбивати іллюзіїї ідейних прибічників ВБ, але команда ЄЦ дійсно вступить в альянс з владою.
І не треба писати, що це неможливо- давайте просто почекаємо...

гуцул 2012-11-08 / 20:45:56


Хамство. Коментар видалено. Адмін


михайло завидівський 2012-11-08 / 20:16:50


Хамство. Коментар видалено. Адмін


Спостерігач 2012-11-08 / 19:11:52

2012-11-08 / 18:44:46
Прочитайте заяви обоїх на їх Вебсторінках.
Навіть і на цьому сайті були вказівки стосовно їх раптових політичних маневрів. Не треба нервуватися, лише почекайте.

севлюшський 2012-11-08 / 18:44:46


Спостеріга,що за дурниці мелеш? Колаліції ще нема,ще ніхто з нових нардепів присягу не приймав, а Балога вже в коаліції? Які докази? Де докази, що Петьовка - при владі? То ти дебіла Миколи Старости начитався?


Спостерігач 2012-11-08 / 16:27:09

Будемо вважати, що "хроника текущих политических событий" передана без помилок.
Тим не менш, все це тільки результати політичних процесів, які відбулись у вказаний період часу.
А от, як змінити ці процеси так, щоб народні "обранці" мали ще і моральну відповідальність за декларовані ними політичні лозунги? А то виходить так, що такі як Балога Віктор сьогодні відмовляється від свого отриманого мандату, бо він разом з Василем Петьовкою в опозиції, а вже на завтра він про сказане на передодні забув і подає вид, що це стосується не його, бо на сьогодні він вже належить до коаліції, а від мандатів повинна відмовитися опозиція, з якою він нічого спільного немає. На Тячівщині і Рахівщині народ обирав Василя Петьовку- опозіціонера, а вже через два дні він перейшов на сторону влади ! ! !
Ця тактика "політ- майстрів" зрозуміла. Їм потрібен політичний мандат і входити до влади, щоб захистити своє майно, свій капітал, бо якщо ні, то ....
Але такі методи політичної акробатики перешкоджають здоровому розвитку громадянського суспільства, знищують всяку перспективу на вихід із порочного кола.
Тому, пане Пащенко, на сьогоднішній день від політичного спостерігача важливо почути не "хроніку" давно минулих подій, а викрити хиби закінчившихся виборчих перегонів і запропонувати орієнтир для подальшого прогресивного розвитку суспільства.

PS. Хіба минулі події в Хусті мають щось спільне з "імперською політикою Росії в Україні"?

874 2012-11-08 / 15:22:54
"...самозакоханим «нарцисам» з Хуста це зрозуміти не дано..."
Як і з Мукачева, Сваляви, Севлюша, Берегова...
Але найбільше - з Києва...


Віктор Пащенко
Публікації:
/ 6Вибори в Словаччині: Притча про вовків
/ 4Символіка Незалежності
/ 14Перемога розуму над інстинктом
/ 36Мукачево. "Падіння" Турула
/ 4Коса на камінь. Рух підтримки закарпатських військових проти правоохоронців
/ 5Орбан як Путін
/ 7До тричі, або Чому Україна вже виграла цю війну
/ 5Закарпатський переворот №3
/ 9Про Балогу, Москаля, Медведчука та політичну історію Закарпаття
/ 7"Переворот" в Закарпатській облраді: перерозподіл старого і опіка Києва
/ 14Десакралізація влади як шанс до реального самоврядування
/ 11Андріїв – Щадей: крок вперед, чи два назад?
/ 5Ужгород політичний (післямова виборів 2020)
/ 1Ужгород політичний. Ч. 5
Ужгород політичний. Ч.4
/ 2Ужгород політичний. Ч.3
Ужгород політичний. Ч. 2
/ 1Ужгород політичний. Ч.1
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч.15. Закінчення
/ 5Політичні трансформації Закарпаття. Ч.14
/ 4Політичні трансформації Закарпаття. Ч.13
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 12
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 11
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч.10
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 9
» Всі записи