Маємо добре вино!

© Переклад з чеської: Володимир Пукіш. З книги «Мукачево. Путівник по місту та околицях». Упорядник Карл Фінґер. Ужгород, 1935

Маємо добре вино!

д-р Карел Тарці

Винниці міста Мукачева дуже давні. Вже в Середньовіччі виноробство було основним джерелом добробуту міщан. Історичні докази свідчать, що місто відраховувало десятину королеві та власникові замку ще за часів Арпадовичів, а пізніше мукачівські незаможні вчителі та священики отримували вино у значних кількостях як частку своєї натуроплати.

Василіанський монастир, заснований князем Корятовичем, брав десятину з виноградників на Чернечій горі та Ловачці, а Павлівський монастир – з Павлової гори.

Архієпископ Микола Олаг відзначає у своїх нотатках із XVII ст., що місто Мукачево відоме своїм добрим вином і розведенням свиней.

Через півстоліття, за панування Текелі та Ракоці, мукачівські вина мали дуже добру репутацію далеко поза межами країни.

Ференц Ракоці ІІ часто посилав вино зі своїх добре обладнаних винних підвалів у Підгорянах князям-приятелям у Польщу. Наразі відомо, що вина його куштував і російський цар Петро І.

З цих відомостей випливає, що мешканці Мукачева впродовж минулих віків старанно та дбайливо плекали свої виноградники і пильно оберігали свої права, отримані від різних монархів.

Бетлен Ґабор звільнив від сплати десятини нові виноградники на 12 років, а відновлені – на 7 років. Ян Гуняді дозволив мешканцям міста вільно розливати власні вина. Право це, втім, пізніше було обмежене тільки останнім кварталом року. Як компенсацію за таке обмеження Єлизавета Сіладі заборонила імпорт іноземних вин, законодавчо ввела строгий контроль якості вин і штрафи за їх фальсифікацію.

Коли в другій половині ХІХ ст. філоксера знищила всі мукачівські виноградники, держава підтримала власників виноградників за допомогою дешевих кредитів, а також організувала професійну школу. В результаті на довколишніх пагорбах знову з’явилася лоза. Зараз [у 1930-ті рр.] виноградарство поширюється на села навколо міста.

Вина, фрукти і столовий виноград з міста Мукачева до перевороту [1918 р. – заснування Чехословаччини] відправляли головно на Галичину. На жаль, зараз цей ринок збуту практично неосвоєний.

З достовірних офіційних записів з 1753 р. відомо, що мукачівські вина були визнані найбільш цілющим напоєм, можливо, тому, що вони не містять вапна і не спричиняють головний біль. Великим виноторговим фірмам, що вже мали можливість скуштувати тутешні вина (напр., підвали оломоуцького архієпископа), вони впали до вподоби своєю багатою кольоровою гамою та відмінним смаковим якостям.

Мукачівські власники виноградників здавна об’єднуються в громади, мають свої офіційно схвалені статути і вже давно мали свої автономні органи і визнані права.

Для захисту своїх корпоративних інтересів ці общини об’єдналися у крайовий союз виноградарів, який видає у Берегові спеціалізований журнал під назвою Bor és gyümölcs («Вино і фрукти»).

Ціни на мукачівські вина становлять 2–3 крони за літр, куди додається державний податок 1,60 крон і місцевий збір 0,20 крон.

Податок на напої міщани сплачували ще в XVII ст. у розмірі 6 крейцерів за 1 ако (прибл. 60 л). Вартість бочки вина (прибл. 180 л) становила тоді 9 – 11 золотих.

Стихійні лиха останніх років і теперішня економічна криза відчутно вплинула і на власників виноградників. Вони поступово переходять на вирощування столових сортів, не забуваючи про фрукти. Зараз покупці поряд із мукачівським вином шукають ще й столовий виноград і гарні яблука сорту «джонатан».

Найбільшим виноградарським господарством довкола маєтку Шенборна-Бухгайма є місто Мукачево.

Найстаршим виноторговцем у місті є Моріц Геніґ, найстаршими майстрами-бондарями є Андрій Стршеха і Йозеф Ґоттесманн.

Виноградники розташовані всього в ½ км від міста, до них ведуть хороші дороги, тож кожен бажаючий може легко туди дістатись. На виноградниках і в садах стоять привабливі хатки і підвали, куди на вихідні та свята приїжджає багато відпочивальників.

Кліматичні умови Мукачева дуже привабливі для вирощування винограду. Найкрасивішою порою року є осінь, коли з виноградників відкривається чарівний вид на високі Карпати.

Тому ласкаво просимо до нашого старовинного міста. Ґарантуємо, що кожен, хто бодай раз приїде до нашого краю, обов’язково ще повернеться до нас.

Володимир Пукіш, Закарпаття онлайн.Блоги
16 липня 2012р.

Теги: вино, виноградник, Мукачево

Коментарі

Hungi 2012-07-17 / 10:59:11
Шмурдяк — дешеве, як правило кріплене, низькоякісне плодо-ягідне вино ... Для корінних жителів Закарпаття такий напій нехарактерний ...

Бодя 2012-07-17 / 09:19:40
Добре виног може вийти з хороших технічних сортів винограду який набере відповідних кондицій,що спостерігається далеко не кожен рік.Скажіть тепер,з яких "сортів" винограду роблять закарпатський шмурдяк?

Hungi 2012-07-16 / 14:01:42
Знову цікава тема. ( Це, щоб у людей не було сумніву про Наше добре вино...) Все правильно!


Володимир Пукіш
Публікації:
/ 5Закарпатський чернець – екуменіст і поборник Соборності
/ 4Венгры на Кубани
/ 1Українці, русини та росіяни Угорщини у дзеркалі офіційної статистики
/ 4У Криму презентують двомовну збірку угорської поетеси, видану за сприяння закарпатців
/ 6Інов. Закоханий в Закарпаття
/ 5Русини у всеросійських переписах 2002 та 2010 років
/ 5Перший гол угорського закарпатця в Росії
/ 3Виноградарство на Підкарпатській Русі
/ 12Багатоетнічна Росія у дзеркалі статистики
/ 8Він міг би бути імператором галичан, буковинців і закарпатців
/ 7Вулиці Мукачева. Логіка радянських перейменувань
/ 3Наше вино
/ 4Ірландія. Досвід для України
/ 2Як на Закарпатті ходить двічі Миколай
/ 4Золотий Отченаш із Мукачева
/ 8Закарпаття: Традиції відзначення Дня пам’яті померлих
/ 21Словацько-мадярська «мала війна» за Пряшівщину
/ 18Як лаялися предки закарпатців
/ 2Схиархімандрит Георгій (Савва) (1942 – 2011)
/ 63Остання читанка для угорських русинів
/ 45Як галицькі москвофіли ХІХ ст. «вчили» закарпатців
/ 13Південь призначено на другу годину пополудні
/ 15Русини на російському Кавказі сто років тому
/ 18Яке «вікно в світ» мали закарпатці в СРСР
/ 1Деякі зауваги до «кавказько-турецької» теми в творчості Духновича
» Всі записи