Яке «вікно в світ» мали закарпатці в СРСР

Преса, радіо- та телеканали «країн народної демократії» та їх роль на радянському Закарпатті

Яке «вікно в світ» мали закарпатці в СРСР

У закритому суспільстві, яке являв собою Радянський Союз, все ж були деякі "вікна в світ". Одним із таких "вікон" була преса "країн народної демократії", розповсюдження якої – певне, як вияв пролетарської дружби народів, – в СРСР було чітким і регулярним. Так, на Закарпатті багато хто передплачував угорські газети та журнали, причому надходили вони до поштових скриньок і до кіосків "Союздруку" вже на наступний день. Та щотижня був один день, коли ці газети зникали з прилавків, і, щоб їх придбати, треба було мати знайомого кіоскера (це давно вже призабуте слово "блат"), або ж до них у навантаження тобі давали ще кілька непроданих старих газет (теж уже призабутий вислів "купити в нагрузку"). А зникали газети з прилавків щосуботи, бо у п'ятничному випуску друкувалась програма телеканалів на наступний тиждень, причому в усіх будапештських газетах, окрім національних угорських каналів, друкувалась програма словацького ТБ, а у деяких – ще й югославська та румунська телепрограми. Цікаво, що преса та книги країн соцтабору в СРСР коштували дешевше, ніж у "своїх" країнах, і за трьохкопійчану газету з програмою треба було заплатити копійок 25... Серед закарпатських газет програми угорського та словацького ТБ друкувала тільки угорськомовна "Kárpáti Igaz Szó" ("Карпатське слово правди"), що, до речі, була не просто перекладом україно- та російськомовної "Закарпатської правди", але оригінальним виданням, причому також трохи відкритішим (чи більш рафіновано цензурованим) за іншу обласну пресу, бо призначалась для найбільш прозахідно орієнтованого закарпатського читача... Один знайомий автора цих рядків якось був написав до "Закарпатської правди" листа з проханням друкувати в газеті програми угорського та словацького ТБ. Йому відповіли – сенсу в цьому немає, бо, мовляв, слов'янське населення краю не розуміє угорської. Правда, неясно було, чому тоді в угорськомовній газеті друкувалися програми і словацької телевізії...

Угорське ж телебачення в той час було справді "вікном у світ" для закарпатців (згадаймо відомий вислів про те, що Угорщина є "найвеселішим бараком у соціалістичному таборі"): тут показували перші західні детективні серіали, які пройшли по пострадянських телеканалах набагато пізніше, лише в 90-ті ("Деррік", "Янголи Чарлі", "Старські та Гатч"); тут були пригодницькі серіали, зокрема, героїчний "малайський тигр" Сандокан, саундтрек якого (хоч слова такого тоді ніхто не знав) наспівували на награвали закарпатські підлітки; тут був "Суботній вечірній фільмовий коктейль" з елегантною еротикою; тут була перша інтерактивна гра з глядачами "Kapcsoltam" ("Включився...") зі справжніми грошовими призами; тут, нарешті, була телереклама (причому реклама якісних товарів, а не тільки "Літайте літаками "Аерофлоту"!"). А для дітей – тут були "Magilla Gorilla" та "The Flintstones" (в угорському прокаті – "Фреді й Бені") голлівудських Ганни й Барбери...

Радянська пропаганда також оцінила своїх громадян, що мешкали на західних кордонах і мали можливість дивитися телепередачі сусідніх країн: саме для них, після того як основна програма передач Центрального телебачення близько півночі вже закінчилась і дикторка побажала решті радянських телеглядачів "на добраніч",  розпочинала роботу т.зв. "продовжена програма ЦТ". Вона йшла до пізньої ночі, і складалася з художнього фільму (як правило, детективу чи дуже популярного радянського фільму; хоч такі покази і не були прем'єрними, та стрічки ці в "основній" програмі радянського ТБ йшли рідко) і якоїсь розважальної програми.

А коли по угорському ТБ показували серії про Фантомаса, вулиці закарпатських міст пустіли, а в студентських гуртожитках шукали товариша-угорця, щоб той перекладав. Пригадую, як ми, ужгородські студенти, дивилися в прямому ефірі угорського ТБ революційно-страхітливі репортажі з Румунії про страту Чаушеску. Тоді ж з'явилась перша словацька радіостанція молодіжного FM-формату – "Rock FM Rádio", пісні з якого ужгородські студенти-меломани переписували на касети.

На Галичині таким самим "вікном у світ" було телебачення польське. Пам'ятаю, як ми, солдати військової частини, розташованої під Львовом, скинулись і придбали "польську антену", яку щоночі встановлювали, а під ранок знімали, аж поки із-за лінощів чи ще чогось не забули її зняти, і її, звичайно ж, того ж ранку зауважив наш старшина. Ох, з якою насолодою він нас за це ганяв по плацу (а сам забрав цю антену собі додому)!

Групові посиденьки перед угорськими телеканалами серед закарпатського студентства продовжувались до кінця 1980-х, коли вже на радянському Центральному ТБ з'явився легендарний – і вільний – "Взгляд", і коли перебудова в СРСР запропонувала більш цікаві теленовини... Потім були ще кілька днів серпневого путчу 1991-го, коли, побачивши на всіх радянських каналах безкінечне "Лебедине озеро", люди знову повернулися до західних радіоголосів та – на Закарпатті – до угорського ТБ.

А ще мешканці Ужгорода й Мукачева слухали по угорському радіо погоду, вважаючи (і не без підстав), що проноз на Східну Угорщину для Закарпаття є більш точним, аніж той, що його передавали з Києва чи Москви.

Це були часи, коли ще не було кабельного та супутникового телебачення, і закарпатські села та містечка рясніли купою антен, серед яких виділялись вертикально налаштовані  – "на словаків", і нові на той час дециметрові – "на мадярів"...

Багато хто з моїх україномовних друзів навіть починав вивчати угорську, щоб розуміти тамтешні телепрограми. А розмовна словацька за допомогою телевізії нам давалась напрочуд легко.

Володимир Пукіш, Закарпаття онлайн.Блоги
10 серпня 2011р.

Теги: газета, телебачення, Угорщина, СРСР, Радянський Союз

Коментарі

нажунськийрозум 2012-07-04 / 10:03:54
Все ж таки краще було, коли мода на все йшла з заходу. Зараз все йде зісходу - всякі бл**ські шоу, Дом2 і т.д. Молодь повторює цю модель поведінки. І не знає, що на заході вже давно в моді сімейні цінності, екологія, здоровий спосіб життя.

Автор 2011-10-12 / 00:34:00
Хто згадає:
http://www.youtube.com/watch?v=WxYWvEeKRNc&feature=related
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=3ni2vwbr4v4
http://www.youtube.com/watch?v=CbXExfy-U4s

Hungi 2011-09-22 / 10:28:00
Хоть немного и с опозданием, но прочитал Вашу статью и обомлел ... Вот это дааааа !!!!!!!! Низкий Вам за это поклон, Владимир. Ну и напнили Вы нам эти классные времена ..... Огромное Вам спасибо !!!!!!!!!

Посетитель "поповки" 2011-08-17 / 19:53:00
А Корзо, где даже глухонемые ходили с транзисторными приёмниками... А пляж в Невицком с воскресной "Европа Либера" с румынскими подводками к западному року? Голые сиськи в "Модьяр Ифьюшаг", жевачки "Педро" от чехословацких родственников. Не знаю, что по силе эмоционального воздействия так же влияло бы в наши дни на тех, кому сейчас 10-20, как то, что тут все описывают...

2011-08-17 / 19:48:00

Tibor 2011-08-15 / 14:35:00
"Те люди, которые, хоть немножко понимали венгерский или словацкий, были на много "умнее" остальных граждан СССР. Знание языка кстати даже сейчас не помешает."

Точно также сегодня, венграм Закарпатья очень было бы кстати владеть украинским и русским языком, как своим венгерским, и тогда они были бы тоже "умнее"... чем сегодня. Кстати сегодня, русскоязычные и украиноязычные ТВ и радиоканалы, как минимум на голову выше венгероязычных. Чего стоит только пакет НТВ+, со своими познавательными, чисто русскими каналами!

Ужгород 2011-08-13 / 22:39:00
Гарний спогад! Аж ностальгією повіяло! Молодець, Володю!

Istvan 2011-08-13 / 17:59:00
13июля 1985 г.

Istvan 2011-08-13 / 17:58:00
Венгерское ТВ 13 июля передавало в прямом эфире международный благотворительный музыкальный фестиваль-концерт "Live Aid"!

Андрей 2011-08-12 / 10:11:00
2 автор,Ember Zoltán:
да, еще "Улицы Сан-Франциско", "Коломбо" (хотя это уже позже), концерты "Queen", например.

2 Словянин:
перша ночі, то тобі "голубі" на умі - не палися вже так.

Словянин 2011-08-12 / 00:06:00
У часи СРСР було багато поганого. Але і було багато хорошого. Якщо подивитись коментарі «Карл Смутко», «Ember Zoltán» - можна замислитись про елементарні речі - що таке добре і що таке погане. Ностальгія – велика справа… За великим рахунком – дисиденти є представниками «голубої» мафії…

Ember Zoltán 2011-08-11 / 19:05:00
И еще одно: в 70-х очень часто слушали Радио Люксембург, где шли самые новые хиты тех времен. Правда, это возможно было только поздней ночи. Помеха была сильнейшая, но ночью видно и товарищи из КГБ пошли поспать или сами же слушали:)

Ember Zoltán 2011-08-11 / 19:01:00
Автору 100 баллов!

Я тоже часто "служил" переводчиком в студенческие времена.
Те люди, которые, хоть немножко понимали венгерский или словацкий, были на много "умнее" остальных граждан СССР. Знание языка кстати даже сейчас не помешает.

А я помню еще и середину 60-ых, когда в моем родном селе было всего два-три телевизора, и то с очень маленькими экранами, черно-белые. Тогда трансляция шла не каждый день. У венгров понедельник был выходной (кстати из-за этого в этот день передавала свои материалы венгерская редакция ужгородского тв). И даже в другие дни давали программу только в определенные часы.
Родственники, которые жили неподалеко от нас, тоже первыми приобрели телевизор. Помню, когда шел какой-то фильм хороший – Ринальдо Ринальдини, Зорро, Черная стрела например – у них было, как в кино. Собралось людей до двадцати. Мы, дети, чтоб лучше видеть, залезли на шкафы под потолок.
Красиво было, но давно-:(

анонім 2011-08-11 / 02:43:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

Карл Смутко 2011-08-11 / 00:57:00
А я пам"ятаю, як ми робили тихіше звук, хоча жили у приватному будинку, щоб прохожі не чули критичні, гумористичні програми) А забути пана Ком"яті Дьордьа з його музикальними програмами, де можна було почути всю, на той час саму сучасну музику, неможливо) А науково-популярна "Делта", та багато чого можна згадати.

KK 2011-08-10 / 20:05:00
Пам'ятаю, як ми, солдати військової частини, розташованої під Львовом, скинулись і придбали "польську антену", яку щоночі встановлювали, а під ранок знімали, аж поки із-за лінощів чи ще чогось не забули її зняти, і її, звичайно ж, того ж ранку зауважив наш старшина. Ох, з якою насолодою він нас за це ганяв по плацу (а сам забрав цю антену собі додому)!'

'Сам гам, а вам не дам' :-)

LC 2011-08-10 / 17:27:00
А ще цілі концерти рок-музики записували з "Поптарісньо могновшокбон". У друга був приймач "Ленінград-007" і магнітофон "Маяк" -- всьому класу роздавав на BASF-ках та МК-60-1 різні там Twisted Sister, Judas Priest, Scorpions, Metallica та Saxon. Ну і все таке інше.

LC 2011-08-10 / 17:22:00
Гарна стаття, ностальгічна. ;) Як не згадати ще "Параболу" і "Суперболу" на Новий рік ;)
І "Вєчєрнічєк"...


Володимир Пукіш
Публікації:
/ 5Закарпатський чернець – екуменіст і поборник Соборності
/ 4Венгры на Кубани
/ 1Українці, русини та росіяни Угорщини у дзеркалі офіційної статистики
/ 4У Криму презентують двомовну збірку угорської поетеси, видану за сприяння закарпатців
/ 6Інов. Закоханий в Закарпаття
/ 5Русини у всеросійських переписах 2002 та 2010 років
/ 5Перший гол угорського закарпатця в Росії
/ 3Виноградарство на Підкарпатській Русі
/ 12Багатоетнічна Росія у дзеркалі статистики
/ 3Маємо добре вино!
/ 8Він міг би бути імператором галичан, буковинців і закарпатців
/ 7Вулиці Мукачева. Логіка радянських перейменувань
/ 3Наше вино
/ 4Ірландія. Досвід для України
/ 2Як на Закарпатті ходить двічі Миколай
/ 4Золотий Отченаш із Мукачева
/ 8Закарпаття: Традиції відзначення Дня пам’яті померлих
/ 21Словацько-мадярська «мала війна» за Пряшівщину
/ 18Як лаялися предки закарпатців
/ 2Схиархімандрит Георгій (Савва) (1942 – 2011)
/ 63Остання читанка для угорських русинів
/ 45Як галицькі москвофіли ХІХ ст. «вчили» закарпатців
/ 13Південь призначено на другу годину пополудні
/ 15Русини на російському Кавказі сто років тому
/ 1Деякі зауваги до «кавказько-турецької» теми в творчості Духновича
» Всі записи