Прагматизм і політика

Створення нової коаліції та уряду на чолі з М.Азаровим було цілком прогнозованим, але не зовсім бездоганним як з правової, так і з політичної точок зору. А поява в уряді кількох дратівливих постатей взагалі перетворила процес в неоднозначний та конфліктний. І все було б не так страшно, якби перед державою не стояла нагальна потреба в проведенні кардинальних непопулярних реформ. Відтак вони при сумнівній легітимності влади та ще й при наявності потужної непримиренної опозиції стають просто неможливими, продовжуючи стагнацію на невизначений час.

Прагматизм і політика

Простий приклад. С. Тігіпко заявляє про необхідність якнайшвидшого приведення тарифів на газ, житлово-комунальні послуги до ринкових умов, що простою мовою означає їх підвищення, і це відразу викликає супротив з боку комуністів та консервативного крила Партії регіонів. Значить, при відсутності запасу міцності в коаліції їх не вдасться провести, тим більше при наближенні до місцевих виборів та наявності потужної опозиції. Але мова йде про значно ширше коло питань, бо тут і адміністративно-територіальна реформа, і бездефіцитний бюджет, що передбачає скорочення державних витрат та пільг, і продовження пенсійного віку і т.д. і т.п. Таким чином в черговий раз все це зависає в повітрі.

Власне, жодний відповідальний господар не розпочне будівництво з фундаменту, який складатиметься з "тушок" та ще й з добавкою елементів, що посилюють корозію. Бо все це розсиплеться при першому ліпшому струсі. Однак політики чомусь вважають, що швидкість і рішучість цілком можуть замінити собою надійність та професійний розрахунок, тому й державне будівництво у нас частіше нагадує халтуру табору чи гетто, ніж євроремонт.

З іншого боку подібна незваженість політичних рішень посилює якраз крайнє крило опозиції, яке в свою чергу несе не меншу загрозу, ніж недолуга влада. У конкретному випадку ми матимемо посилення позиції непримиренних Тимошенко, Луценка, Тягнибока та інших радикалів за рахунок "третьої сили", яка залишається на узбіччі. Бо політика компромісів виявляється поза запитом, а шарахання з однієї крайнощі в іншу перетворюється в безкінечний процес, від якого будь-якій мислячій людині стає вже нудно.

Висловлюючи свої думки я апелюю не так на політиків, які мають свої прагматичні, хоча й вузькоегоїстичні інтереси, як до виборців, котрі в кінцевому підсумку вирощують та підживлюють політиків. І саме від них залежить, чи бути звичайним гноєм, на якому буйним цвітом зростає бур’ян, чи відповідальним садівником, який знає, що робить і чого хоче. Тому, розуміючи важливість громадської думки, я готовий до співпраці в блогах, але займатися пустослів’ям і підтримувати  "базарні дискусії", що базуються на нереалізованих комплексах, я не буду.

18 березня 2010р.

Теги: коаліція, уряд, реформи, політика, опозиція

Коментарі

Андрій Любка 2010-03-19 / 22:47:00
Привіт, п.Вікторе :-)

Вітаю в блогах!

Щодо теми - та нічого, прорвемся ;-)

В.Пащенко 2010-03-19 / 15:05:00
Максиму. І на це також. Так сталося, що в Україні і виборці, і політики змушені вчитися на своїх помилках. Тому чим швидше це робити, тим краще.

Максим 2010-03-19 / 11:29:00
Ви натякаєте на потрібність перевиборів парламенту?


Віктор Пащенко
Публікації:
/ 6Вибори в Словаччині: Притча про вовків
/ 4Символіка Незалежності
/ 14Перемога розуму над інстинктом
/ 36Мукачево. "Падіння" Турула
/ 4Коса на камінь. Рух підтримки закарпатських військових проти правоохоронців
/ 5Орбан як Путін
/ 7До тричі, або Чому Україна вже виграла цю війну
/ 5Закарпатський переворот №3
/ 9Про Балогу, Москаля, Медведчука та політичну історію Закарпаття
/ 7"Переворот" в Закарпатській облраді: перерозподіл старого і опіка Києва
/ 14Десакралізація влади як шанс до реального самоврядування
/ 11Андріїв – Щадей: крок вперед, чи два назад?
/ 5Ужгород політичний (післямова виборів 2020)
/ 1Ужгород політичний. Ч. 5
Ужгород політичний. Ч.4
/ 2Ужгород політичний. Ч.3
Ужгород політичний. Ч. 2
/ 1Ужгород політичний. Ч.1
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч.15. Закінчення
/ 5Політичні трансформації Закарпаття. Ч.14
/ 4Політичні трансформації Закарпаття. Ч.13
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 12
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 11
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч.10
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 9
» Всі записи