Відійшла у вічність дочка Степана Клочурака

12 березня ц.р. в Празі на 92 році життя упокоїлася єдина дочка закарпатоукраїського політично-громадського діяча Степана Клочурака (1895-1980) – Ольга Урбанцова.

Ольга народилася 27 жовтня 1922 року в Ужгороді, де почала відвідувати українську початкову школу. У 1933 році після банкроту фірми батька по сплаву лісу, банк забрав їх дев’ятикімнатну віллу в ужгородському Ґалаґові. Сім’я опинилася на вулиці. Мати Олена (родичка А. Волошина) з 11-річною дочкою переселилася до своєї сестри Ірини у місто Радомськ у Польщі, де Оля продовжувала вчитися у польській школі. Щоб запобігти її ополяченню, батько після року найняв в Ужгороді невеличку квартиру, куди спровадив дружину й дочку. Дочка вже на старості літ про це згадувала: „В Ужгороді ми жили на Новоміській вулиці, де тато найняв невеличку двокімнатну квартиру. В цій квартирі були лише три ліжка, застелені гуцульськими ліжниками та дерев’яна коробка замість стола, накрита вишиваним обрусом. Біля цього імпровізованого стола ми справляли Свят-вечір, і цей Свят-вечір був, мабуть, найрадіснішим у моєму житті. Не потрібні були мені ні дорогі подарунки, ні пишна вечеря. Я була щаслива, що ми є знов укупі, що я разом з татом і мамою можу співати різдвяні колядки і тішитися з життям в справжній сімейній атмосфері. А тато вмів таку атмосферу створити. В Ужгороді брав він мене на різні сходини , одним словом, він змалку вчив мене, як бути доброю людиною” (Мушинка М. „Лицар волі”, Ужгород, 2011, с. 102-103).

  

Степан Клочурак з дружиною Олею (зліва) та донькою Ольгою

Після Віденського арбітражу в листопаді 1938 року сім’я Клочураків переселилася в Хуст, де Ольга продовжувала вчитися в Українській гімназії. У березні 1939 року Карпатська Україна була окупована угорськими військами і сім’я Клочураків змушена була емігрувати в Прагу, де Ольга продовжувала вчитися в Українській реальній гімназії в Модржанах. З атестатом зрілості вона поступила на філософський факультет Українського вільного університету, а після його ліквідації та арешту батька в травні 1945 року, не маючи змоги продовжувати навчання в Карловому університеті, записалася на дворічні медичні курси, після закінчення яких до відходу на пенсію працювала магістром фармакології.

Разом з чоловіком Яном Урбанцем (теж фармакологом) вона в українському національному дусі виховала дочку Любу та сина Степана. Дочка, здобувши кваліфікацію філолога-україніста в Карловому університеті, стала одною з чільних представниць чехословацького дисидентського руху другої половини 60-х років, а після повернення з еміграції 1990 року працювала в Міністерстві закордонних справ та генеральним консулом Чеської республіки в Парижі. Син Степан пішов по лінії батьків і став фармакологом.

Похорон Ольги Урбанцової відбудеться 21 березня 2014 р. о 14.00 год. у малому салі Крематорія Страшніце.

Вічна їй пам’ять!

 

17. 03. 2014.           Микола Мушинка

18 березня 2014р.

Теги: Клочурак


Іван Ребрик
Публікації:
Найпотужніше в українському світі слово на вшанування Володимира Гнатюка
Зарваниця. Пам’ять єдиної неподіленої Церкви першого тисячоліття
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. XIV. Володимир Гнатюк
/ 1Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки.XIII
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІІ
Україна вітає Миколу Мушинку
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. ХІ
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. X. Сторіччя Українського Вільного Університету
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. IX. Іван Іванець
Відкрита Енциклопедія Миколи Мушинки. VIII. Іван Панькевич
/ 6Возз’єднати...
/ 2Інакші. Дмитро Федака
Звернення учасників Революції Гідності
/ 2Володимир Задорожний: Василь Кукольник
Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VII. Зореслав
/ 1Дві непроминальні дати нашої історії: Йоанникій Базилович та Михайло Лучкай
/ 5Світ прийшов до Курова
/ 1Чергове число "Екзилю"
/ 1Отчий поріг Миколи Мушинки
/ 3Володимир Кришеник: Гальмівні сліди на перегонах ліквідаторів України
Чверть століття "Ґражди"
/ 9Війна і Мир на сторінках "Новин Закарпаття"
Аркадій Шиншинов і його зелене чудовисько
/ 3Літературна сенсація
/ 3Відкрита енциклопедія Миколи Мушинки. VI. Федір Ґоч
» Всі записи