Без гальм

«У зв’язку тим, що Бог обмежив можливості людей метикувати, очевидно, несправедливо, що він не поклав межі тупості». Це висловлювання держсекретаря США Ачесона в бесіді з канцлером Німеччини Аденауером дуже добре характеризує дії, за якими йде саморуйнування системи, а їхні автори про це навіть не здогадуються.

Без гальм

Скандальне рішення Вищого адміністративного суду України – з цієї категорії, причому прикрите круговою порукою, яка нібито не дозволяє знайти відповідальних. Але зрозуміло, що в нинішніх умовах за все відповідатиме президент, а крайніх призначатимуть у міру розпаду системи.

Наступ на законодавчу владу

Саме рішення ВАСУ викликало таке збурення в політикумі та інформаційному просторі, що критикувати його навіть не хочеться, бо воно випадає з орбіти здорового глузду. Про це казали майже всі лідери опозиції, представник ЦВК, колишній міністр юстиції, цілий ряд політологів, не кажучи вже про коментаторів в Інтернеті.

Хоча воно далеко не перше серед тих, що фактично зруйнували систему судової гілки влади в Україні. Бо коли Конституційний Суд, ігноруючи парламент, одним папером може змінити устрій в Україні, то все інше на цьому тлі – дурнички. А потім замовні суди цілеспрямовано нищать лідерів опозиції, шокуючи світове співтовариство, – і нема на то ради. Тому нинішній прецедент з позбавленням мандатів у вже обраних депутатів має на меті перейти в наступ на законодавчу гілку влади, розтрощити її і таким чином остаточно узурпувати владу одним кланом.

Однак, думається, Віктор Яну­кович тут явно переоцінює свої можливості й не розуміє, що виступає заручником складнішої гри, яка згодом перетворить у пил і його самого.

Простий ланцюг подій. Президент у Давосі домовляється про одне з небагатьох за своє правління, справді стратегічних, державницьких рішень про розробку сланцевого газу з фірмою «Шелл». Тут же Росія згадує про штраф у 7 млрд доларів за невибраний газ, а комуністи розгортають кампанію дискредитації ідеї через її нібито екологічну небезпеку.

Опозиція в парламенті вимагає особистого голосування і тому не дозволяє почати роботу у звичному для влади режимі. А на 25 лютого призначений саміт Україна – ЄС, де б можна обговорити ці й інші проблеми та виходити на більш широкі перспективи європейського співробітництва.

Аж ні. На-гора видається цілком абсурдне, провокативне рішення суду, яке повністю має утвердити європейських партнерів у думці, що з цією країною працювати неможливо. Причому робиться це стосовно тих депутатів, яких європейці просто не можуть не помітити, бо Віктор Балога та Петро Порошенко – ще недавні члени уряду, які найбільш активно просували прозахідний напрямок вітчизняної політики.

І час якось так випадково обрано. З одного боку, минуло понад три місяці з дня виборів, а для оскарження відводиться 5 днів. А з іншого – судове засідання відбувається до анекдотичності поспіхом, без присутності навіть позивача, без змагальності сторін і таке інше. І якщо після цього Юрій Кармазін хоче доводити, що він суб’єкт процесу, а не егоцентричний «болванчик», якого вміло використовують, то це просто тому, що він професійний клоун.

Спроба залякати

Так само, як і Янукович, котрий не може осягнути, що пригноблений та ізольований бідністю людей Донбас – це не вся Україна, і поготів – не Європа, а всидіти в Києві за допомогою охоронців і купки продажних чиновників та суддів не вдасться.

Щодо інтересів і наслідків  подібних дій, то тут можуть проглядатися різні сценарії, але жоден із них не наближає Україну до цивілізованості.

Про геополітику ми вже згадували. Може випробовуватися ідея, коли будь-який результат, навіть на президентських виборах, рішенням судів скасовується. Так чи інакше, очевидна мета приборкати потужних регіональних лідерів, бо і Віктор Балога, і Петро Порошенко, наперекір адмінресурсу, набрали рекордні відсотки в своїх областях і мають там міцну опору. Звичайно, була й мета залякати інших бізнесменів-мажоритарників – аби загнати їх у більшість.

Однак перші ж наслідки судової сваволі виявилися неприємними для влади. По-перше, вони не розсварили, а, навпаки, консолідували опозицію, і головне – справа тут не у прізвищах, а в принципах.

По-друге, вони остаточно делеґітимізували нинішню судову систему й персоналізували відповідальність влади.

По-третє, – мобілізують громадянські настрої в суспільстві, бо стає зрозуміло, що без демонтажу всієї чинної системи влади поступ країни неможливий.

По-четверте, готують країну до ще брутальніших сценаріїв та організованого спротиву.

Історія зі спробою зняти Андрія Балогу в цьому контексті  дуже показова. Як зазвичай, дрібні прихвосні на місцях намагаються наслідувати своїх господарів і готують аналогічні проекти. Але роб­лять це, як розуміють і як можуть, тому часто – ще більш глупо. І річ не в тім, що позов більш абсурдний, хоч, як зауважувалося на початку, тупість – безмежна, а в тому, що виконавців на місцях ще не встигли підібрати, підготувати, залякати – тому й бувають проколи. Власне, на всі районні та міські суди наразі донецьких не вистачає – і тут роботи непочатий край. Хоч і своїх холуїв немало.

Але поки що в Ужгороді суд зберіг здоровий глузд, дозволивши виборцям, а не сумнівним папірцям обирати собі депутата. Проте завтра, не виключено, якийсь вихованець Зварича у Львові ухвалить зовсім інше рішення. Наприклад, на основі того, що Андрій Балога значно вищий (чи нижчий) за інших зареєстрованих, а це порушить рівні можливості кандидатів і не дозволить встановити достовірні результати виборів. Воістину – дурість має досягти неймовірних висот, щоб кожен міг її побачити.

19 лютого 2013р.

Теги: влада, Янукович

Коментарі

Иван ПЕТРОВЦІЙ 2013-02-27 / 19:20:54


Я дебіл


Це я 2013-02-20 / 21:56:56
ЗвіздЄЦ ПР 2013-02-20 / 01:14:27
"Це я, для того, щоби просувати свій бізнес, Балозі з Порошенком зараз краще би було бути в більшості, а не в опозиції. Ви не бачите в своєму тверджені невідповідність?"

А Ви гадаєте, Балога з Порошенком за власною ініціативою покинули уряд? Чи не Балога свого часу розвалив НУ? Чи не він будучи головою АП розвалював демократичну коаліцію? Чому його братик опинився у фракції ПР? Думаєте, той став неуправляємим? Ні! Інтереси Барва Груп вимагали тактики "і рибку зїсти, і..." Чи вважає його хто небудь на Закарпатті євроінтегратором, демократом, крім зацікавлених "політологів"?

безпартійний 2013-02-20 / 21:00:56

Кому цікаво - раджу.

Юрiй Винничук: “Янукович не хазяїн. Вiн — предмет…”

http://ord-ua.com/2013/02/20/yurij-vinnichuk-yanukovich-ne-hazyayin-vin-predmet/?lpage=1

Іван 2013-02-20 / 20:43:56
Я повністю згоден з останнім коментаремер - Проффессор - дійсно дебіл.

громадянин України 2013-02-20 / 15:40:21
Ні Президент Янукович не переоцінює свої можливості- його Бог просто позбавив здатності адекватно мислити і розуміти, що він є загрозою свого суспільства, якого народ наділив його повноваженням керувати...Він по своїй природі є недалекою людиною,як виявилося в ході його керування країною,і довів цю країну до прірви...

безпартійний 2013-02-20 / 10:45:05
до ЗвіздЄЦ ПР 2013-02-20 / 01:14:27

«Гигантский социальный разрыв между условными Межигорьями и трущобами, по идее, должен увеличивать не только неприятие власти, но и поддержку оппозиции. Если бы в действиях нынешних оппозиционеров просматривалась вполне понятная программа и стратегия действий, то ее бы поддержало и общество, возможно, даже на улицах.

Но на деле украинскому гражданину некому довериться в политическом смысле, ведь он прекрасно понимает, что подавляющее большинство оппозиционных деятелей так же далеки от народа, как и представители власти.

Оглушительное крушение надежд на команду оранжевой революции, скандалы из разряда "за гранью", как, например, инциденты с депутатом-убийцей Лозинским или судьей-взяточником Зварычем, в конце концов, несправедливость прогнившей насквозь коррупционной системы, с которой ежедневно сталкивается практический каждый гражданин, снизили болевой порог общества, притупили его восприимчивость.»

«Країна "розбитих вікон"», - Д. Денисенко, для УП

ЗвіздЄЦ ПР 2013-02-20 / 01:14:27
Це я, для того, щоби просувати свій бізнес, Балозі з Порошенком зараз краще би було бути в більшості, а не в опозиції. Ви не бачите в своєму тверджені невідповідність?

Це я 2013-02-19 / 22:16:05
"Аж ні. На-гора видається цілком абсурдне, провокативне рішення суду, яке повністю має утвердити європейських партнерів у думці, що з цією країною працювати неможливо."
Європейці остаточно втратили свої ілюзії щодо України побачивши, що нвіть помаранчеві не хотіли зближення з Європою, бо у невизначеності політикам-бізнесманам легше великі бабки робити. Хоча і показував Ющенко свою правицю, яка нічого не крала, але пізніше виявилося, що він шульга.

Це я 2013-02-19 / 22:01:16
"бо Віктор Балога та Петро Порошенко – ще недавні члени уряду, які найбільш активно просували прозахідний напрямок вітчизняної політики."
Вони просували виключно свій бізнес! Інакше не лізли би у донецько-бандитський уряд.

гуцул 2013-02-19 / 21:47:07
Думаю все правильно з ними " ГОЛУБИМИ"по доброму немож а раз ворог не Здається як казав Йовжко Сталін іхній Вождь Ворога треба знищити любими наявними засобами!!!!Піду зараз під Говерлу і викопаю із Схрона діда Йвана "машінгвер" почищу файно ,причтріляю змащу,і буду ждати шо хлопці скажуть..........

безпартійний 2013-02-19 / 18:55:21
«Влада явно переоцінює свої можливості, ризикуючи змести й себе»

На 100 відсотків опозиційний месидж у заголовку, який залишилось лише підтвердити опозиційним голосуванням «потужних регіональних лідерів».

І вже навіть не важливо, хто кому більше не потрібен, чи владі «недавні члени уряду, які найбільш активно просували прозахідний напрямок вітчизняної політики», чи навпаки.

«На чем должно базироваться доверие к политикам и управленцам? Безусловно, на вполне очевидных вещах – последовательности в действиях при достижении ранее заявленных целей и программ, чистоте репутации и бережливому к ней отношению, реальному патриотизму, а не амбициям, которые зациклены на собственном кармане.»

«Країна "розбитих вікон"», - Д. Денисенко, для УП

Генек 2013-02-19 / 17:48:25
Янчо, не вшиткі туй філологи, неборе.

ч и т а ч 2013-02-19 / 16:30:28


Йсе я, Иван ПЕТРОВЦІЙ, ідіот. Простіт ня, люди!


ІВАН 2013-02-19 / 15:55:12
Пропустив щодо "цілого " у "ряді політологів". В українській мові - цілий і є цілий - себто нерозєднаний. І лише так. І аж ніяк не "великий", як Ви маєте на увазі, вочевидь перекладаючи із російської.

ІВАН 2013-02-19 / 15:50:15
п. Вікторе. Дуже дратують у добрій статті примітивні російські кальки, як у даному разі "цілий ряд політологів", (повинно бути "низка") після чого нема бажання читати далі. Тож прохання - спробуйте не переходити на суржик. Стосується це і виразу "тому назад" (в українській мові одночасно застосовується лише одна із цих лексем, бо у суміші, разом - це нісенітниця!)


Віктор Пащенко
Публікації:
/ 6Вибори в Словаччині: Притча про вовків
/ 4Символіка Незалежності
/ 14Перемога розуму над інстинктом
/ 36Мукачево. "Падіння" Турула
/ 4Коса на камінь. Рух підтримки закарпатських військових проти правоохоронців
/ 5Орбан як Путін
/ 7До тричі, або Чому Україна вже виграла цю війну
/ 5Закарпатський переворот №3
/ 9Про Балогу, Москаля, Медведчука та політичну історію Закарпаття
/ 7"Переворот" в Закарпатській облраді: перерозподіл старого і опіка Києва
/ 14Десакралізація влади як шанс до реального самоврядування
/ 11Андріїв – Щадей: крок вперед, чи два назад?
/ 5Ужгород політичний (післямова виборів 2020)
/ 1Ужгород політичний. Ч. 5
Ужгород політичний. Ч.4
/ 2Ужгород політичний. Ч.3
Ужгород політичний. Ч. 2
/ 1Ужгород політичний. Ч.1
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч.15. Закінчення
/ 5Політичні трансформації Закарпаття. Ч.14
/ 4Політичні трансформації Закарпаття. Ч.13
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 12
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 11
/ 2Політичні трансформації Закарпаття. Ч.10
/ 1Політичні трансформації Закарпаття. Ч. 9
» Всі записи