На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)

Члени громадської організації "Історичний клуб "Красне Поле" звернулися з листом до Апостольського Адміністратора вакантного осідку Мукачівської греко-католицької єпархії ad nutum Sanctae Sedis (до відкликання Апостольською Столицею) єпископа Ніла (Юрія Лущака) з листом, в якому висловили свою стурбованість з приводу нездорової атмосфери і глибокої кризи, що склалися в середовищі єпархії.

о.Михайло Михайлець
о.Михайло Михайлець

Як вказують автори звернення, авторитетні краяни і послідовні греко-католики, до такого стану спричинилися дії керівної ланки МГКЄ, внаслідок яких "зазнають переслідування і неприйнятного тиску ті священники і вірники, яких турбують загрозливі тенденції в єпархії і в нашому краї загалом".

Одним з прикладів вказано "випадок з адміністратором парафії Вознесіння Господнього у с. Великі Лази та парафії Архистратига Михаїла у с. Глибоке на Ужгородщині о. Михайлом Михайльцем. Декретом Єпископа Ніла від 26 січня 2024 р., отця Михайла без жодних належних розглядів і пояснень безпідставно... відсторонили від Великолазької парафії уже 28 січня ц. р."

По суті, причиною таких репресивних дій є проукраїнська позиція священника.

3 лютого, напередодні річниці від дня народження Народного єпископа Івана Маргітича М.Михайлець оприлюднив у Фейсбуку пост, який додатково розкрутив маховик репресій: "У теперішній важкий час московської агресії українське суспільство потребує консолідації. Боротися разом, працювати разом, молитися й святкувати теж разом. Тому для нас, закарпатських греко - католиків, є дуже важливим святкувати Воскресіння Христове, Великдень разом із більшістю українців, святкувати разом із нашою столицею золотоверхим Києвом. Не можна допустити, щоб найбільше і найурочистіше свято, яке завжди нас об'єднувало, тепер стало "каменем преткновенія". Навіть у часи бездержавности, коли наші етнічні землі входили до складу різних держав, Великдень духовно об'єднував всіх вірних давньої Руської (Української) Церкви й всіх синів і доньок Руси - України. Тож і у цей скрутний час Великдень повинен об'єднати нас у спільній прославі Воскреслого Христа, який є переможцем всякого зла".

"О. Михайло давно має глибоку повагу вірників, а своєю душпастирською, громадською та науково-просвітницькою діяльністю заслужив авторитет і в себе на парафіях, і в нашому краї загалом.

Ми, представники інтелігенції краю, просимо переглянути це рішення стосовно о. Михайла і якомога швидше усунути несправедливість щодо достойної людини і доброго священника. А разом з тим припинити практику безпідставних переслідувань патріотичних і доброчесних у своїй християнській вірі отців-священників та активістів церковних громад", – йдеться у зверненні, опубліковануму в спільнотах "Красне Поле" і "Щоб усі були одно" в соціальній мережі Фейсбук.

Автори листа проводять паралелі з ситуацією,"яка була в церковному середовищі Закарпаття напередодні Першої світової війни, коли частина греко-католицького священства поступово відірвалась від духовних потреб своїх вірників, вивищилась своєю корисливістю та національним відступництвом у бік домінуючого в їх середовищі мадяронства."

А причиною негативних явищ в середині МГКЄ вказане "не до кінця продумане рішення Святої Столиці в 1993 році про окремішнє існування МГКЄ і УГКЦ", яке "відбулося попри прагнення єдності греко-католиків у єдиній країні, як це диктують канони існування і усталені звичаї Східних Церков. Тоді була проігнорована воля переважаючої кількості греко-католицьких вірників Закарпаття, їх численних масових зібрань і офіційних звернень з цим своїм жаданням єдності до Апостольської Столиці."

Як наслідок, "сьогодні триває практика упослідження, вихолощення і відчуження від тіла МГКЄ життєвого Чину св. пам’яті Владики Івана Марґітича та інших сподвижників єдності Церкви."

Отець Михайло Михайлець був висвячений на священика 26 березня 2006 року. Служив на різних парафіях на Перечинщині. З листопада 2008 року – на парафії Вознесення Господнього у селі Великі Лази і парафії Святого Архистратига Михаїла у селі Глибоке на Ужгородщині.

З 2008 року він – член Інституту Історії Церкви МГКЄ.

У 2015-2017 роках виїздив на капеланське служіння у зоні АТО.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, різкий "антиукраїнський" курс чинного тимчасового керівництва МГКЄ викликав спротив проукраїнсько налаштованих частини кліру та вірників єпархії. Попри те, що, наприклад, "сірий кардинал" МГКЄ єпископ Петро Береш особисто їздив "переконувати" парфії, де виступили за спільне з усією Україною і застережене в Ужгородській унії дотримання східної Пасхалії, окремих священників викликали на виховні бесіди до Ужгорода, а декого навіть позбавили за таку позицію парафій, було зареєстровано петицію до Апостольського Адміністратора вакантного осідку Мукачівської греко-католицької єпархії ad nutum Sanctae Sedis (до відкликання Апостольською Столицею) єпископа Ніла (Юрія Лущака) з проханням дотримати свого попередньо даного слова і дозволити окремим парафіям МГКЄ відзначати Пасху за новоюліанським календарем, 5 травня – як і Українська греко-католицька церква, Православна церква України і вся Україна на державному рівні. Тобто, разом з усім українським народом, узгоджено з особливостями в тих чи інших парафіях і відповідно до важливої умови, застереженої в Берестейській і Ужгородській уніях.

Станом на нині, попри інформаційну блокаду, обман, маніпуляції та прямі заборони від керівництва МГКЄ, свої підписи під петицією вже поставили понад вісім сотень греко-католиків Закарпаття. Причому, з огляду на вищенаведені обставини, суттєва частина з них скористалася передбаченим форматом підписання знеособленим варіантом підпису, що прямо вказує на нездорові тенденції всередині МГКЄ.

Паралельно, як повідомляло Закарпаття онлайнза підсумком Архиєрейського Синоду УГКЦ стало відомо про її пошук моделей єдності з МГКЄ. За інформацією Закарпаття онлайн, керівництво УГКЦ, яке досі не вчиняло якихось активних дій по зближенню з МГКЄ, після активізації та форсування сепаратного курсу керівництвом останньої проявило стурбованість тиском на українозорієнтованих представників кліру та вірян на Закарпатті.

Усе це відбувається на тому тлі, що, всупереч зусиллям і бажанню тимчасового керівництва МГКЄ, Святий Престол не продовжив дію раніше експериментально затвердженого партикулярного права так званої Мукачівської греко-католицької Церкви і воно є нечинним від грудня 2022 року.

Нагадаємо, що ще у лютому 2021 року віряни Мукачівської греко-католицької єпархії надіслали листа до Папи Франциска, в якому висловили занепокоєння кризовим станом справ у єпархії, "коли тіло Греко-Католицької Церкви в Україні дотепер залишається розділеним", та попросили Римського Архиєрея призначити їм єпископа-українця.

Закарпатці також назвали анахронізмом особливий статус єпархії, згідно з яким вона адміністративно підпорядковується не Верховному Архиєпископу УГКЦ, а безпосередньо Апостольській Столиці.

Копію цього листа ініціативна група вірян також відіслала Патріарху УГКЦ Святославу.

Як писала РІСУ, документ з підписом апостольського нунція в Україні Антоніо Франко від 7 лютого 1993 року показує, що Апостольський Престіл, вирішуючи на початку 1990-х років проблему внутрішньо протистояння МГКЄ, не дійшов до якогось остаточного рішення і не надавав особливого статусу – sui juris –Мукачівській греко-католицькій єпархії.

Офіційні видання Апостольського престолу подають, що статусу sui juris МГКЄ не має і в наші дні. Згідно з Annuario Pontificio 2020 року (с. 485), вона, як була раніше, так і залишається «Immediatamente sogetta alla Santa Sede», тобто безпосередньо підпорядкована Святому Престолові. Таку ж інформацію подає сайт www.catholic-hierarchy.org.

У списку Церков, які дійсно мають статус sui juris, вміщеному в Annuario Pontificio (с. 7-10 і 1749), МГКЄ також нема. Взагалі у списку Церков свого права немає Церков, нижчих рівнем за митрополичі, а МГКЄ – не митрополича, а саме єпархія".

Слід зауважити, що у дискусії навколо Мукачівської єпархії активно включаються іноземні особи та представники УПЦ МП.

Йдеться, зокрема, про скандальновідомого священика-сепаратиста УПЦ МП Дмитро Сидора, який (як бачимо на відео) зі шкіри вилазить, доводячи, що Мукачівська єпархія не повинна об'єднуватися з УГКЦ, та про одну з ключових осіб угорського лобі, яке, втручаючись у внітрішні справи України, активно протистоїть у Ватикані будь-якому зближенню Мукачівської греко-католицької єпархії та Української греко-католицької церкви, главу Греко-католицької Церкви в Угорщині митрополита Фюлепа Кочіша.

 

ДО ТЕМИ:
 

Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая (ФОТО)

В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ

МГКЦ. Труси і хрестик

На Закарпатті греко-католики зареєстрували петицію до очільника МГКЄ за спільне з усією Україною святкування Великодня

МГКЄ. Про яничарів у рясах

Три церковні календарі на одне мале Закарпаття

Очільник МГКЄ владика Ніл (Лущак) заявлений спеціальним гостем разом з "батьком" політичного русинства Магочі на конференції в США

МГКЄ. "Календарний" сепаратизм

Через сепаратизм керівництва МГКЄ греко-католики Закарпаття ймовірно святкуватимуть Великдень окремо від решти українців

Два Івани. Як було зірвано об’єднання греко-католиків України?

Спроби греко-католиків Закарпаття об'єднатися з УГКЦ придушують угорці та словаки, - експерт

Закарпатська церковна аномалія: погляд з Києва

Очільник МГКЄ єпископ Ніл (Лущак) є співвласником "бензинового" бізнесу з часткою у 800 тис. грн

Патріарх Святослав: УГКЦ готова до єднання з Мукачівською єпархією

Перепоховання останків "народного єпископа" Івана Маргітича стало маніфестом єднання УГКЦ і МГКЄ (ФОТО)

04 березня 2024р.

Теги: МГКЄ, репресії, Лущак, Михайлець

Коментарі

Пес сірко 2024-03-06 / 15:28:11
..........

Лемко 2024-03-06 / 13:07:59
Ребрики прозріли? вони донедавна такі замилувані були Нілом, шо нич не виділи і не чули

Михайло 2024-03-06 / 11:38:07
Спокійний шашік і Ніл два про мадярські паскуда,а епархія деградує

Бабуся 2024-03-06 / 06:10:51
«Люди шукають Бога по монастирях та на площах, а Він у нас всередині. Стоїть при дверях серця і стукає. Може хтось почує та відчинить…» Petro Vozniy

Ім'я 2024-03-05 / 17:46:59
Так гнобителі якраз не ми. А тім, хто гав'язує свою думку всім довкола. Я лише вказав на головну Постать Пасхи - Господа, про Якого в нас люблять забувати.

Марина 2024-03-05 / 14:10:34
Бо у Бога не вірять. Дожилисьте, люди

Церква не бізнес 2024-03-05 / 11:41:46
І ці щось ділять. Хай Бог небесний їх розсудить за діяння їхні. Людям можна наплести будь-що, а Всевишній все сам бачить

Йовжі 2024-03-05 / 11:00:49
Ну що, можете розходитися. Нічого нунцій не проголосив. Сепари рулять далі

Слюсар 2024-03-05 / 09:49:15
Владика все переплутав. Він вимагає до себе поваги і послуху як Бог. Без перебільшення. Це треба лікувати. Хіба єпископ і папа не є всім слугою? Христос сам про це сказав. Хто вивищується, той буде принижений. Владика зневажає священників, б'є їх, вони би могли йому давно писок розбити, але мають трохи більше витримки і цього не роблять. Владика б'є семінаристів. До деяких молодих священників пристає з неоднозначними натяками, лапає їх за плечі, за поперек і бедра. Що там далі, лиш Бог знає, бо про це все не всі готові відкрито заявити. Лущак є карою Божою для єпархії за наші гріхи, напевно. Це є наша біда. Трагедія. Боже, змилуйся. Дай нам порядок і доброго пастиря. А владику Ніла прости і дай йому спокійне життя в монастирі десь, хай не мордує ні себе ні інших

Коля 2024-03-05 / 09:31:42
Ніл працює з священниками, яких висвятив і призначав агент Мілан, всі в соборі українофоби і противники возєднання, тому такий результат

Інтелігент 2024-03-05 / 09:17:57
Якщо сьогодні нунцій не повідомить благу звістку про звільнення пана бізнесмена Лущака Ніла, то це означає, що Ватикан плював на Україну.

Священник 2024-03-05 / 09:12:54
Я не належу до групи активістів проукраїнських священників єпархії. Але я за зміну керівництва єпархії і за єдність з УГКЦ. Мені, як священникові боляче бачити, як група людей разом з діючим керівником єпархії нищить мою єпархію. Ніякого добра владика Ніл не зробив для єпархії за останні майже чотири роки при владі. Це є ганьба. Я шаную отця Михайла за його сміливість. Кожного шаную, які протистоять цьому ганебному режимові. Я лише зараз починаю усвідомлювати глибину проблеми. Отче, тримайся. Всі отці, тримайтеся. Ваших однодумців значно більше, ніж ви думаєте.

безіменному 2024-03-05 / 08:14:06
Отець Михайло якраз про любов до Бога і говорить, що Воскреслий Бог усіх українців об’єднує в важкі часи. А Ніл роз’єднує от і все. З такими керівниками як має МГКЄ на даний час Україна ніколи не встане з колін бо вони хоча приховано але люто ненавидять українську церкву, мову, культуру і своїх ближніх які ідентифікують себе католиками українцями, пан отиць Береш у Золотареві доказав на 101%. Таких людей треба депортувати бо це Аксьонові Закарпаття. Вони накличуть кров на нашу Срібну Землю.

Ужгородець 2024-03-05 / 07:20:45
То його церква в Глибокому в центрі?

До "Ім'я " 2024-03-05 / 07:03:57
Чиста протестансько-кагебістична риторика!!! Сіяти розбрат, то по християнськи і з Христом? Обдурити людей, так званим голосуванням, люди до тепер в шоці і не розуміються. Зате план орбановський виконаний, закарпаття поділено, а московська церква торжествує, бо здобуває нових вірників

до "Ім'я" 2024-03-05 / 06:47:06
Наша Паска ще лиш буде. І празнувати ми її будемо, як колись, у підпіллі. А гонителі - ви.

І це про тебе: "Бачить скалку в чужому оці, а в своєму колоди не бачить". Бо де Бог, неборе, у ваших бензозаправках, машинах, будинках, гнобленні іншодумців, брехливості, єзуїтстві і т.д.?

Ім'я 2024-03-05 / 04:52:11
Всі говорять про любов до України і ніхто - про любов до Бога. Пасха - празник Воскреслого Христа. Саме Він є головнов Особ даного свята. Не логічніше, щоб всі, в т.ч. українолюби святкувати Пасху з Христом? Адже саме тоді, коли Україна буде з Богом, є можливость встати з колін.

до "Ukrainec" 2024-03-05 / 04:05:37
А в яких парафіях залишили юліанський календар, можете назвати?
А чому не можна було дозволити в парафіях, де того хотіли, празнувати за новоюліанським календарем - як УГКЦ, як ПЦУ і вся Україна? Бо в МГКЄ можна хоч з мадярами, хоч з москалями, аби не з Україною?

вірник 2024-03-05 / 03:45:18
Не гідно так чинити зі священниками, які люблять Україну, як чините ви, владико Ніл. Не доросли ви до рівня керівника єпархії :(

Вірниця 2024-03-05 / 00:40:26
Сепаратисти намагаються усунути проукраїнських священиків, відокремити Закарпаття календарем від України. То такий календар, то сякий, лиш не такий як в цілій Україні. Тримайтеся, отче Михайле. Правда за вами. Молимось за вас.

НОВИНИ: Політика

23:53
/ 25
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини