Спроби греко-католиків Закарпаття об'єднатися з УГКЦ придушують угорці та словаки, - експерт

Лідери Мукачівської греко-католицької єпархії, яка існує на Закарпатті у відриві від решти українських греко-католиків і підпорядковується напряму Папі Римському, просувають церковний сепаратизм з метою не допустити об’єднання закарпатських вірян з УГКЦ.

Спроби греко-католиків Закарпаття об'єднатися з УГКЦ придушують угорці та словаки, - експерт

Про це заявив релігієзнавець Дмитро Горєвой у програмі «Детектор. Релігії» на YouTube-каналі DetectorUA, передає Релігійна правда.

Горєвой нагадав, що у XVІІІ столітті відбувся перший поділ Польщі, і Галичина стала частиною Габсбурзької монархії. Таким чином галицькі та закарпатські греко-католики опинилися у межах однієї держави, а отже, причин для окремого буття вже не існувало.

Тоді ж на порядку денному офіційно постала ідея об’єднання греко-католиків: очолити їх мав як митрополит мукачівський єпископ Андрій Бачинський. Однак, завдяки угорському лобі цей процес було зірвано.

«Мадяри ще з тих часів міцно працювали на відрив українців з їхніми братами за Карпатським хребтом, а тому і всіляко противилися об’єднанню», – пояснив експерт.

З часів відновлення незалежності України робилося кілька спроб об’єднання, однак цього так і не відбулося. У цьому не зацікавлені угорці та словаки, які мають своє лобі на Закарпатті і навіть політичний інтерес: в інтернеті є немало угорських і словацьких карт із включенням Закарпаття до Угорщини чи Словаччини, зауважив Горєвой.

Він додав, що попередній очільник Мукачівської єпархії, владика Мілан Шашік, який спочив минулого року, багато доклався до розбудови єпархії, проте він як словак за національністю не був зацікавлений у тому, аби українці між собою об’єдналися. Натомість посилював зв’язки зі словаками.

Цю лінію продовжує і нинішній єрарх владика Ніл Лущак. Зараз українська влада взялась за вирішення цього питання і прем’єр-міністр Денис Шмигаль навіть відвідував Папу Франциска з цього приводу.

Натомість владика Ніл не те, що не намагається скористатися історичним шансом та об’єднатися з єдиновірними братами з УГКЦ, а навпаки робить все можливе аби зірвати об’єднання.

«Він розповсюджує послання, в якому називає очолювану ним структуру вже не єпархією, а цілою Мукачівською Церквою. Погодьтеся, амбітно. Церква однієї області. Може владика у закарпатські Патріархи мітить?» – запитує релігієзнавець.
Крім того, владика Ніл забороняє збирати підписи місцевим проукраїнським священикам і вірянам, які прагнуть єднання з УГКЦ.

Буксування об’єднання пояснювали тим, мовляв, у єпархії наявні різні ідейні групи, зокрема умовна група «русинів», які не мають української, проте є носіями якоїсь абстрактної закарпатської ідентичності.

Попередник владики Мілана на мукачівській катедрі єпископ Іван Семедій узагалі дезінформував Рим, що «русини» – більшість на Закарпатті, а українці – незначна меншість.

«Гадаю, що таким чином просто маскувався церковний угорсько-словацький сепаратизм. Братислава та Будапешт просто реально бояться постання великої, славної та міцної української Мукачівської єпархії, бо тоді їхнім асиміляційним і шовіністичним планам у цьому українському регіоні настане кінець. І наші сусіди цього явно не хочуть, а тому створюють конфлікт у нас, на нашій території, аби ми чубилися», – зауважив Горєвой.

Так само, додав релігієзнавець, спотворюється історичний наратив: «Вже частина місцевого духовенства починає стверджувати, що Закарпаття ніколи не було у складі Київської митрополії, а християнство прийшло туди завдяки братам Кирилу та Мефодію».

Крім того, заперечуються реальні, задокументовані зв’язки з Україною на користь побудови міфу про регіональну самостійність та культурну окремішність.

«Чому в угоду сусіднім державам наші українські віряни не можуть бути в єдності з Українською Греко-Католицькою Церквою, молитися українською та вшановувати своїх, українських, святих?». Це та інші болючі запитання просто відпадуть, як тільки відновиться історична справедливість і об’єднаються брати греко-католики по обидва схили Карпат, наголосив Дмитро Горєвой.

Релігійно-інформаційна служба України

29 квітня 2021р.

Теги: МГКЄ, УГКЦ

Коментарі

Віктор 2021-06-04 / 20:16:08
Брехня сам сепаратист ви козли війну розвондиш брехун 1000 летная історія мае угорщина на закарпатті австро угорська імперія бола а ти брехун

сорри 2021-04-30 / 19:39:35
до Просто я

У кого це - "у вас"? І чому "вічно"? І чому "винен"?
Вкидаєте якусь муть межи люди, а ті хай розбираються.

Що ви там породили? І яке відношення до того "породженого" маєте? Ви якимсь чином впливаєте на діяльність Угорської греко-католицької церкви? Чи Словацької греко-католицької церкви? Чи Пітсбурзьткої митрополії, де вже, практично, нема вірників?

Якщо не маєте на це все жодного впливу, то що означає "віддавати"?

А ви вірян запитували? Коли і як, дозвольте спитати? Коли Юрко Лущак, що возомнив себе, раптом, великим історичним діячем, проголосив окрему Церкву на місці МГКЄ, він вірників запитував?

Мене, як вірника, хтось питав?

Реально смішно. Нафантазували купу дурниць і в тому нафантазованому світі живете і дуєтеся

.Вiруючий 2021-04-30 / 19:31:10


Хамство і перехід на особистості. Коментуйте по суті публікації та інших коментарів. Коментар видалено. Адмін


Не знав 2021-04-30 / 19:22:20
А я і не знав дотепер,що наші закарпатські греко-католики не входять до УГКЦ,одна держава,і мала би бути одна УГКЦ

Няньо 2021-04-30 / 18:47:19
Там вище є стаття як клептоманка Аліна Дегтяр вкрала гроші, які мали піти на лікування хворого хлопчика, це важливіша тема, пропоную коментаторам відреагувати на цей неприпустимий для людини випадок.

злий 2021-04-30 / 14:15:48
до Biro
Каждому словакові може й байдуже, куди належить МГКЄ, але не словацьким політикам і церковним ієрархам.ю
І ваш приклад підтверджує, що вам, словаку, ця тема також не байдужа.
Тому не лукавте.
Про мадярів вже мовчимо: ті нагло пхають свого носа у всі справи на українському Закарпатті. За що вже отримали по писку від української держави. І ще не раз отримають

Просто я 2021-04-30 / 14:12:35
Вічно у вас хтось винен,тільки самих вірян забули спитати.Та і до того ж УГКЦ впринципі не може мати прав на МГКЄ, а тим більше для єпархії в цьому нема сенсу. МГКЄ породила, щось там 5 греко-католицьких церков і віддавати ці досягнення просто так? Це смішно

злий 2021-04-30 / 14:12:09
до Страсна п'ятниця
Ну і що, що в дорадянський період? Намм що, зараз повернутися в той дорадянський статус кво? Під мадярів? Чи куди?
У дорадянський період хіба МГКЄ була Церквою? Для чого Ніл її проголошував?
Тобто, "нічого не робити" стосується тільки українських вірників і кліру МГКЄ, а "сепаратисти" за той час можуть прголошувати "русинську" Церкву, у Великий піст силою збирати підписи, їздити у Ватикан, вести переговори про підтримку з представниками сусідніх держав і т.д.?
Круто.
То не фарисеї ви?

злий 2021-04-30 / 14:02:51
Віруючому
Заказний твій коментар.
Коли Ніл підленько, втиху, навіть без згоди Ватикану проголошував на початку року замість єпархії Церкву, то проблеми не було?
Коли він не гребує користатися запопадливістю справді псевдоісторика, "русина" Фенича, якого вигнали з УжНУ, то це не проблема?
Коли проти возз'єднання МГКЄ з УГКЦ на аудієнції в Папи першим ділом виступає єпископ церкви з Мадярщини, то це не політика?
Або коли на підтримку неіснуючого суіюрісу проголошеної ним "обласної" церкви Ніл залучається підтримкою церков сусідніх держав, деякі з яких мають в цій справі свій державний інтерес, то політики тут нема?
Ви, неборята, заблукали у трьох соснах :((

Страстна пятниця 2021-04-30 / 11:53:49
Церква закінчилася із приходом "совєтів" на Закарпаття.
І була відсутня як явище протягом тривалого часу. Правди ви вже не знайдете, а спекулювати на тему релігії та віри це дуже недоречно.
На Закарпатті церкви та собори возводили ще у дорадянській період якщо щось... Про який "сепаратизм" іде мова? ... Несинітниця. Хай пробачить Вас Господь!
Краще помоліться люди, а не сперечайтесь!
Світлої всім Пасхи!!!

Biro 2021-04-30 / 09:04:45
do Zlyj
Už len na záver: obvyňovať slovákov v terajšej situácii je primitívne a nezodpovedne. Každému slovákovi je absolútne ukradnuté komu patri mukačevská eparchia. Ja len to že sa vytvára zbytočný problém ktorý môže vyriešiť len Vatikán. A nikto iný! Aj Slovensko aj Urajina majú dosť svojich problémov a to o dosť závažnejších.

Віруючий 2021-04-30 / 08:45:43
Знов горе історики лізуть в лоно церкви ! Якого фраса політики підміняють церкву. Стаття на мій погляд заказна . У яку Европу нас приймуть,коли вже наші керманичи боряться за керування приходами?

Вуву 2021-04-30 / 03:00:43
Особисто в мене виникла думка що війна за наших г.католиків дійсно точиться .
Не у відкриту але в підкилимному снесі . Там процеси нуртують потужно .
Мабуть тому що і словаки так як і мадяри мають перспективний план згодом долучити М.гк.є до свойіх гкц і таким чином отримати якщо не відкритий політичний , то реальний вплив на наших вірян через кофесійі
Хоча моя думка може бути і хибною

Африка 2021-04-30 / 01:31:37


Флуд і тролінг. Коментар видалено. Адмін


Горе-історику 2021-04-29 / 22:25:00
Закарпаття вже 75 років у складі України, Це втричі більше за чехословацький період і більше навіть за існування самої Австро-Угорщини, яка прожила півстоліття. Так що дай собі спокій

історик 2021-04-29 / 22:19:00


Коментар видалено. Адмін


Няньові 2021-04-29 / 21:57:44
Ніхто нікого ламати не буде. Будуть вимирати помалі, як греко-католики Словаччини та Мадярщини, яких з кожним роком все менше. Інтелектуально слабка, провінційна церква, яка навіть в єдиній області має лише четвертинну вірників, просто не витримає конкуренції у сучасну добу. Процеси вже йдуть, церкви порожніють

Няньо 2021-04-29 / 20:52:24
Діма Горєвой бачу етнічний українець, хай свого язика пхає в РПЦ, а не до МГКЄ. Мене вже нудить від цієї теми, не переламати вам вірників через коліно своїми дописами, комуняки не зламали вірників і вам нічого не вдастся. Ходили і будуть ходити де хочуть.

Х-man 2021-04-29 / 19:48:29
До злого ти щтось маєш проти русину?

до Olha 2021-04-29 / 19:28:25
"То що в Україні є московська ПЦ нормально" тільки в твоїй голові. Подивись лише по цьому сайту, яке до неї ставлення.
Будувати і проголошувати, тим більше - без дозволу Ватикану, окрему "русинську" Церкву на місці МГКЄ - це сепаратизм. Незалежно від того, вважаєш ти так, чи ні.
Рішати проти об'єднання МГКЄ і УГКЦ до Папи їздив єпископ з Мадярщини. Нічого?
Держава тут до чого? Якщо цирк, то вали з нього. Хоча, здається, з твоєю клоунадою якраз в цирку тобі і місце.

НОВИНИ: Політика

13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини