В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ

В Угорщині, в Маріяповчанському монастирі, 19-24 лютого проходить "звітно-виборча" капітула Провінції Святого Миколая – закарпатського "підрозділу" Чину Cвятого Василія Великого в Україні.

Фюлеп Кочіш на аудієнції в Папи Франциска
Фюлеп Кочіш на аудієнції в Папи Франциска

Про це Закарпаття онлайн повідомило джерело, наближене до керівництва Мукачівської греко-католицької єпархії.

Сьогодні, 19 лютого, закарпатські василіяни проводили День зосередження та роздумів. Що суттєво, духовної науки їх цього дня навчав архієпископ і митрополит Гайдудорозький, очільник Греко-католицької церкви Угорщини Фюлеп (Филип) Кочіш. Останній особливо відомий тим, що є однією з ключових осіб угорського лобі, яке, втручаючись у внітрішні справи України, активно протистоїть у Ватикані будь-якому зближенню Мукачівської греко-католицької єпархії та Української греко-католицької церкви.

Зокрема, як повідомляло Закарпаття онлайн, 27 лютого 2021 року на особистій аудієнції у Ватикані Папи Франциска Фюлеп Кочіш, попри наявність інших тем, пріоритетно "попросив Святішого Отця поговорити про ситуацію греко-католицької церкви на Закарпатті". За особистим зізнанням Ф.Кочіша, його надзвичайно стурбував "сильний український вплив" в Мукачівській греко-католицькій єпархії і, відповідно, його передусім цікавило донести до Святійшого Отця тему недопущення єдності греко-католиків Закарпаття з одновірцями в Україні.

При цьому Ф.Кочіш допустився прямого обману Папи Франциска, заявивши під час розмови, що "єпархія завжди була безпосередньо підпорядкована Папі Римському", що Мукачево (МГКЄ – ред.) завжди мало "незалежність, яка, виходячи з історії, завжди належала йому, оскільки єпархія завжди була безпосередньо підпорядкована Папі Римському".

Натомість відомо, що для Угорщини питання МГКЄ завжди було передусім політичним і щоразу, коли Закарпаття входило до складу цієї держави, остання добивалася від Ватикану ліквідації незалежності МГКЄ і підпорядкування її угорським архієпископам. І навпаки, вимагала повернення МГКЄ статусу sui juris, як тільки втрачала наші землі.

У цьому плані "духовна наука", що її сьогодні проповідує Ф.Кочіш закарпатським василіянам, абсолютно співпадає з курсом теперішнього тимчасового керівництва МГКЄ на максимальне віддалення греко-католиків Закарпаття від більшості греко-католиків України. З-поміж іншого, шляхом форсованого та силового впровадження в МГКЄ григоріанського календаря, через що греко-католики Закарпаття вперше в історії відзначатимуть Великдень окремо від греко-католиків України та всієї України.

Така особливість щодо країни проведення капітули закарпатських василіян і підбір "духовного наставника" є тим більше важливими, що закарпатські василіяни протягом всієї своєї історії завжди були активними поборниками українства в краї і через це зазнали серйозних гонінь і репресій саме від Угорщини в моменти, коли вона окуповувала Закарпаття.

На завтра, 20 лютого, на капітулі призначено звіти чинного керівництва Провінції Святого Миколая та обрання нового. Йдеться про обрання протоігумена Провінції, двох його радників і провінційного вікарія.

Станом на нині Провінцію Святого Миколая очолює протоігумен Франціск Онисько. Саме за його керівництва Провінція суттєво "пом'якшила" історичну проукраїнську суть Василіянського Чину на Закарпатті і, фактично, "влилася" в марґінальний курс чинного керівництва МГКЄ на дистанціювання від УГКЦ та творення на місці єпархії повноцінної Церкви. Ймовірно, таку позицію визначають і значні фінансові вливання в провінцію з Угорщини, на знак вдячності за які Провінція Святого Миколая навіть "подарувала" практично "обезлюдненій" василіянській Провінції Святого Стефана в Угорщині 5-х своїх ченців.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, різкий "антиукраїнський"курс чинного тимчасового керівництва МГКЄ викликав спротив проукраїнсько налаштованих частини кліру та вірників МГКЄ. Попри те, що, наприклад, "сірий кардинал" МГКЄ єпископ Петро Береш особисто їздив "переконувати" парфії, де виступили за спільне з усією Україною і застережене в Ужгородській унії дотримання східної Пасхалії, окремих священників викликали на виховні бесіди до Ужгорода, а декого навіть позбавили за таку позицію парафій, було зареєстровано петицію до Апостольського Адміністратора вакантного осідку Мукачівської греко-католицької єпархії ad nutum Sanctae Sedis (до відкликання Апостольською Столицею) єпископа Ніла (Юрія Лущака) з проханням дотримати свого попередньо даного слова і дозволити окремим парафіям МГКЄ відзначати Пасху за новоюліанським календарем, 5 травня – як і Українська греко-католицька церква, Православна церква України і вся Україна на державному рівні. Тобто, разом з усім українським народом, узгоджено з особливостями в тих чи інших парафіях і відповідно до важливої умови, застереженої в Берестейській і Ужгородській уніях.

Станом на нині, попри інформаційну блокаду, обман, маніпуляції та прямі заборони від керівництва МГКЄ, свої підписи під петицією вже поставили понад сім сотень греко-католиків Закарпаття. Причому, з огляду на вищенаведені обставини, суттєва частина з них скористалася передбаченим форматом підписання знеособленим варіантом підпису, що прямо вказує на нездорові тенденції всередині МГКЄ.

Паралельно, як повідомляло Закарпаття онлайнза підсумком Архиєрейського Синоду УГКЦ стало відомо про її пошук моделей єдності з МГКЄ. За інформацією Закарпаття онлайн, керівництво УГКЦ, яке досі не вчиняло якихось активних дій по зближенню з МГКЄ, після активізації та форсування сепаратного курсу керівництвом останньої проявило стурбованість тиском на українозорієнтованих клір і вірян на Закарпатті.

Усе це відбувається на тому тлі, що, всупереч зусиллям і бажанню тимчасового керівництва МГКЄ, Святий Престол не продовжив дію раніше експериментально затвердженого партикулярного права так званої Мукачівської греко-католицької Церкви і воно є нечинним від грудня 2022 року.

Нагадаємо, що ще у лютому 2021 року віряни Мукачівської греко-католицької єпархії надіслали листа до Папи Франциска, в якому висловили занепокоєння кризовим станом справ у єпархії, "коли тіло Греко-Католицької Церкви в Україні дотепер залишається розділеним", та попросили Римського Архиєрея призначити їм єпископа-українця.

Закарпатці також назвали анахронізмом особливий статус єпархії, згідно з яким вона адміністративно підпорядковується не Верховному Архиєпископу УГКЦ, а безпосередньо Апостольській Столиці.

Копію цього листа ініціативна група вірян також відіслала Патріарху УГКЦ Святославу.

Як писала РІСУ, документ з підписом апостольського нунція в Україні Антоніо Франко від 7 лютого 1993 року показує, що Апостольський Престіл, вирішуючи на початку 1990-х років проблему внутрішньо протистояння МГКЄ, не дійшов до якогось остаточного рішення і не надавав особливого статусу – sui juris –Мукачівській греко-католицькій єпархії.

Офіційні видання Апостольського престолу подають, що статусу sui juris МГКЄ не має і в наші дні. Згідно з Annuario Pontificio 2020 року (с. 485), вона, як була раніше, так і залишається «Immediatamente sogetta alla Santa Sede», тобто безпосередньо підпорядкована Святому Престолові. Таку ж інформацію подає сайт www.catholic-hierarchy.org.

У списку Церков, які дійсно мають статус sui juris, вміщеному в Annuario Pontificio (с. 7-10 і 1749), МГКЄ також нема. Взагалі у списку Церков свого права немає Церков, нижчих рівнем за митрополичі, а МГКЄ – не митрополича, а саме єпархія".

Слід зауважити, що у дискусії навколо Мукачівської єпархії активно включаються іноземні особи та представники УПЦ МП.

Йдеться, зокрема, про скандальновідомого священика-сепаратиста УПЦ МП Дмитро Сидора, який (як бачимо на відео) зі шкіри вилазить, доводячи, що Мукачівська єпархія не повинна об'єднуватися з УГКЦ, та, як вже було сказано, про главу Греко-католицької Церкви в Угорщині митрополита Фюлепа Кочіша.

 

ДО ТЕМИ:

МГКЦ. Труси і хрестик

На Закарпатті греко-католики зареєстрували петицію до очільника МГКЄ за спільне з усією Україною святкування Великодня

МГКЄ. Про яничарів у рясах

Три церковні календарі на одне мале Закарпаття

Очільник МГКЄ владика Ніл (Лущак) заявлений спеціальним гостем разом з "батьком" політичного русинства Магочі на конференції в США

МГКЄ. "Календарний" сепаратизм

Через сепаратизм керівництва МГКЄ греко-католики Закарпаття ймовірно святкуватимуть Великдень окремо від решти українців

Два Івани. Як було зірвано об’єднання греко-католиків України?

Спроби греко-католиків Закарпаття об'єднатися з УГКЦ придушують угорці та словаки, - експерт

Закарпатська церковна аномалія: погляд з Києва

Очільник МГКЄ єпископ Ніл (Лущак) є співвласником "бензинового" бізнесу з часткою у 800 тис. грн

Патріарх Святослав: УГКЦ готова до єднання з Мукачівською єпархією

Перепоховання останків "народного єпископа" Івана Маргітича стало маніфестом єднання УГКЦ і МГКЄ (ФОТО)

19 лютого 2024р.

Теги: василіяни, Провінція, капітула, Онисько, Угорщина. Кочіш, МГКЄ, УГКЦ

Коментарі

.... 2024-02-25 / 00:25:28
Якщо 10 піде то хто залишиться 5 на мадярах 1 в римі 2 в Португалії залишається 4 маргінали на чолі з протоігуменом. Тоді можна міняти таблицю на будинку в Ужгороді і називати своїми іменами. Вітаю пане отче протоігумене. Ви достигли незворотнього шляху в нікуди. Те шо зроблено до вас ви знищили при наймі духовно і морально.

форестер 2024-02-23 / 15:18:16
Шлях абсолютно реальний, але не для ждунів і перестраховщиків

Ех…що тут скажеш 2024-02-23 / 14:21:44
Молодим монахам добре живеться з Протоігуменом тому що майже всі з них займають керівні посади , тому й тепер його більшість вибрала , а от печалька в тих які в опозиції і не голосували за Ониська, вибору по ходу мало , бо ні до єпархії примкнутись яка сепаратизує ні під проводом переобраного шефа бути бо це означає втратити власну гідність. Єдиний вихід зламати систему і приєднатись до Львівської провінції , хоча він в даний час майже нереальний.

Проголосували 2024-02-22 / 23:14:01
Є новий, старий, пртоігумен як надумали так і зробилм. Ці вибори нагадують радянське політбюро.

Петро 2024-02-22 / 23:01:47
Видав кажут ош Міжгірщина Паску по старому сятковати буде

Сойма 2024-02-22 / 07:38:34
Лоббі мадярсько-рашиське нажаль дуже сильне. Тому такі як онисько лущак знають що повороття не має бо вони продались, будуть до останнього служити і виконувати вказівки з верху! Шкода, що молоде покоління василіян пішло за ониськом, вони або глупі, або свідомо вибрали той напрямок. Отці василіяни на ваших руках кров наших хлопців і дітей. Ви не думайте що це ви омиєте ніби своїми патріотичними гаслами, чи виставленими по ваших церквах кривавих носілок у вигляді плащенниць, або вашою присутністю на похоронах... А до тих які не продалась... у нас по переду ще велика битва!!! Правда завжди переможе, хоч завжди вона є в меншості!!!

Jeky 2024-02-21 / 14:03:04
Отже маємо те що маємо (
Честь тим які не продажні.

закарпатський українець 2024-02-21 / 12:47:21
Вкажіть же які греко-католицькі громади не йдуть за керівництвом МГКЄ і будуть святкувати Великдень зі всією Україною ?
Є такі села, священники і люди ?

Сойма 2024-02-20 / 14:47:11
Нажаль Онисько узурпував провінцію, він на масні місця розклав своїх людей.Тому оберуть його, про це вже говорять в нас!!!

Вася 2024-02-20 / 12:06:31
В Закарпатській області нема підходящого приміщення?

Українець 2024-02-20 / 10:41:30
Значить, тепер і я додам пару копійок. Для тих, хто живе у фантазіях і думає собі, що василіяни на Закарпатті за Україну. Особливо звертаюся до залишків інтелігенції, до панів Ребриків, до пана історика Мороза та інших, прізвища всіх називати дуже довго. Отже, коли три роки тому активізувалися священники єпархії за єдність з УГКЦ, то їх набралося біля п'ятидесяти осіб. І коли запропонували василіянам приєднатися до цього руху і підписати звернення до Папи про єдність єпархії з УГКЦ, то протоігумен Франциск Онисько заборонив монахам підписувати такий лист. Він сказав, що не потрібно єдності, добре є, як є. Суть така. Отже, і календар і інше, це все є виявом антиукраїнської діяльності провінції. На мою думку, ця провінція має бути ліквідована як атавізм на тілі Українських василіян і Української Церкви. Є кілька отців монахів з проукраїнською позицією, але це вже не має значення. Також звертаюся до всіх монахів, що вибирають собі сьогодні протоігумена на чужині, немовби в Україні переслідування Церкви, поверніть провінцію до українського народу знову. Виберіть достойного, наприклад, Райчинця. Інакше, ви остаточно занепадете в ізоляції

Василіянам 2024-02-20 / 05:01:53
Може вам при нинішньому виборі помічною буде Історія Провінції - від заснування до ліквідації. Почитайте, хто були для Провінції українці, а що принесли їй мадяри. Останні речення цього тексту почитайте особливо уважно. Вдивіться в обличчя на фотографіях з минулого - може вони вам щось скажуть.
З Богом!
https://www.osbm.org.ua/index.php/home-page/2012-09-19-14-40-01/zasnuvannia-likvidatsiia

зсередини 2024-02-20 / 04:19:12
Провінція Святого Миколая справді не підпорядковується Нілу, а має за прямого керівника Протоархимандрита з осідком в Римі. Тепер Протоархимандритом є Роберт Лисейко. Українець. Тому жодної потреби радикально запроваджувати, вслід за МГКЄ, григоріанський календар, відриваючись від Василіян України, греко-католиків України і всієї України, у закарпатських Василіян не було. Але Франціск Онисько вивів Провінцію на шлях зради Василіян минулих поколінь, які терпіли від мадярів великі гоніння і страждання за Віру і Україну. Василіяни можуть повторно обрати його за Протоігумена, але віри йому вже нема. І авторитету беззаперечного і беззастережного він мати ніколи не буде. І це розуміють в середовищі самих василіян. Але колись твердий у Вірі і Переконаннях Чин перетворився на збіговисько конформістів, не здатних ані визнати свої помилки, ані, тим більше, їх виправити.
Отче Райчинець, а вам що втрачати? Хто, як не ви, має вже встати і сказати правду у вічі, навіть якщо більшість не готова її чути? Поки не готова. Бо їм ще предстоїть увидіти, до чого доведуть єпархію недуйдавість Юрка Лущака і амбіції Петра Береша. Але тоді вже буде запізно. Наразі розвиток єпархії зупинився, а далі буде великий відтік тих, хто за Україну. Те саме очікує і на Провінцію, яка, як написали у цій статті, покірно йде у фарватері неправильного курсу. Хоча якраз могла би підтримати тих священників і вірників, які не хочуть покірно йти в тупик, у який ведуть Лущак з Берешом.
То великі Зрада і Ганьба для Провінції Святого Миколая бути з мадярами і проти України.
Біда(

зсередини 2024-02-20 / 03:27:26
Недуйдавий Юрко Лущак не може, або не хоче розуміти, що амбітний і цинічний Петро Береш, який ним маніпулює, будує окрему Церкву не під нього, а під себе

сорри 2024-02-19 / 23:32:44


В перших числах березня 2022 року мадярські війська вже стояли в чікуванні перемоги путіна на кордоні з Закарпаттям. Ви думаєте, вони змінили свої плани? Вони продовжують вибудовувати свій варіант майбутнього, користуючись недуйдавістю і непатріотичністю, а також продажністю влади на Закарпатті, Церков типу МГКЄ і УПЦ МП і т.д.


Йовжійові бачі 2024-02-19 / 23:11:19
Лущак має поганяйло Істєрічка!!!

Мирка 2024-02-19 / 22:30:09
То не біда, що поїхали в мадярщину, біда в тому, що повернуться. Най би там сиділи вічно з орбаном

Йовжі бачі 2024-02-19 / 22:18:00
Прикольне поганяло фотограф. Ба чи має поганяло владика Ніл Лущак? Признавайтеся товарісчі однокурсники семінариста Юрка Лущака

Юлішка 2024-02-19 / 22:14:45
Там дуже гаткуйте фотографа, аби не поблював палати митрополитові. Бо ун фаттю такий, што кой уп'є собі, та не дуже му добре стає

Анна 2024-02-19 / 22:09:56
І туй борються за крісла

НОВИНИ: Політика

23:53
/ 2
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини