За підсумком Архиєрейського Синоду УГКЦ стало відомо про її пошук моделей єдності з МГКЄ

В Українській греко-католицькій церкві оприлюднили Постанови Дев’яносто шостої сесії Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні, що відбулася 7–8 лютого у Львові.

За підсумком Архиєрейського Синоду УГКЦ стало відомо про її пошук моделей єдності з МГКЄ

З-поміж іншого, в одному з пунктів постанови Синоду зазначається: "5. Взяти до уваги звіт про роботу над пошуком моделей єдності з Мукачівською греко-католицькою єпархією."

Деталі цього пошуку наразі не оприлюднено.

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, пошук моделей єдності УГКЦ з МГКЄ відбувається на тлі форсованого курсу чинного тимчасового керівництва останньої на творення замість єпархії окремої повноцінної Церкви, його сепаратного рішення про запровадження у цьому контексті в єпархії григоріанського календаря, внаслідок чого греко-католики Закарпаття вперше в історії святкуватимуть Великдень окремо від більшості греко-католиків України, всіх українців і загалом України, а також жосткого тиску на громади та священників всередині єпархії, які опонують таким діям.

Через це на Закарпатті греко-католики зареєстрували петицію до очільника МГКЄ за спільне з усією Україною святкування Великодня. Наразі під петицією поставили підписи більше шести сотень вірян МГКЄ. При чому, з огляду на поточну ситуацію, що склалася в МГКЄ, чи не половина підписантів обрала передбачений форматом підписання знеособлений варіант підпису.

Що суттєво, всупереч бажанню керівництва МГКЄ, Святий Престол не продовжив дію експериментально затвердженого партикулярного права так званої Мукачівської греко-католицької Церкви і воно є нечинним від грудня 2022 року.

Нагадаємо, що ще у лютому 2021 року віряни Мукачівської греко-католицької єпархії надіслали листа до Папи Франциска, в якому висловили занепокоєння кризовим станом справ у єпархії, "коли тіло Греко-Католицької Церкви в Україні дотепер залишається розділеним", та попросили Римського Архиєрея призначити їм єпископа-українця.

Закарпатці також назвали анахронізмом особливий статус єпархії, згідно з яким вона адміністративно підпорядковується не Верховному Архиєпископу УГКЦ, а безпосередньо Апостольській Столиці.

Копію цього листа ініціативна група вірян також відіслала Патріарху УГКЦ Святославу.

Як писала РІСУ, документ з підписом апостольського нунція в Україні Антоніо Франко від 7 лютого 1993 року показує, що Апостольський Престіл, вирішуючи на початку 1990-х років проблему внутрішньо протистояння МГКЄ, не дійшов до якогось остаточного рішення і не надавав особливого статусу — sui juris — Мукачівській греко-католицькій єпархії.

Офіційні видання Апостольського престолу подають, що статусу sui juris МГКЄ не має і в наші дні. Згідно з Annuario Pontificio 2020 року (с. 485), вона, як була раніше, так і залишається «Immediatamente sogetta alla Santa Sede», тобто безпосередньо підпорядкована Святому Престолові. Таку ж інформацію подає сайт www.catholic-hierarchy.org.

У списку Церков, які дійсно мають статус sui juris, вміщеному в Annuario Pontificio (с. 7-10 і 1749), МГКЄ також нема. Взагалі у списку Церков свого права немає Церков, нижчих рівнем за митрополичі, а МГКЄ – не митрополича, а саме єпархія".

Слід зауважити, що у дискусії навколо Мукачівської єпархії активно включаються іноземні особи та представники УПЦ МП.

Йдеться, зокрема, про скандальновідомого священика-сепаратиста УПЦ МП Дмитро Сидора, який (як бачимо на відео) зі шкіри вилазить, доводячи, що Мукачівська єпархія не повинна об'єднуватися з УГКЦ, та про Главу Греко-Католицької Церкви в Угорщині митрополита Фюлепа Кочіша.

 

ДО ТЕМИ:

МГКЦ. Труси і хрестик

На Закарпатті греко-католики зареєстрували петицію до очільника МГКЄ за спільне з усією Україною святкування Великодня

МГКЄ. Про яничарів у рясах

16 лютого 2024р.

Теги: УГКЦ, МГКЄ, Синод, єдність

Коментарі

Молодцю 2024-02-20 / 14:30:55
Васа Церква - то не Церква, а єпархія, і вона не має статусу sui juris.
Учись читати і розуміти прочитане

Молодець 2024-02-20 / 13:53:17
РУКИ ГЕТь ВІД НАСОЇ ЦЕРКВИ! НА ЗАВЖДИ SUI IURIS!

Василь 2024-02-19 / 11:23:24
Такі ж сотні тисяч доларів в Тидора і в Ігнатишина, як і Бедя і в Сидора, і тим і тим часто мішають дивитися на світ так як проповідують...

закарпатський українець 2024-02-19 / 10:08:41
І мої родичі з діда прадіда були греко-католиками на Закарпатті,і я такий же. Але ніколи з часів відродження церкви між нами не йшла мова про відокремлення від України - якраз навпаки. І тільки зараз купка - я би не сказав ворогів-, вони того не заслуговують,забагато честі, краще буде - прихвостнів-, керуючись бажанням наживи, що і засліпило їм розум, вирішивли піти проти народу, зкориставшись хаосом і небажанням основної маси вникати в суть проблеми, вирішити таким чином свої шкурні проблеми.
Так, це проблема для українців Закарпаття, але верхівка МГКЄ сама під себе і копає, вона ще не усвідомила наслідків своїх дій. Повністю згоден з дописувачами, котрі наголошують на низькому рівні унтелекту священників єпархії. в Цьому плані вони вже можуть подати оидні одним руки із "москвичами". Це к сосєтській армії: "Чем больше в аримии дубов, тем крепче оборона".
Закінчуючи тим, чим починав - після буремних років становлення української ідентичності, що закінчується війною зі споконвічним ворогом, виглядає вбивчою поведінка духовенсства МГКЄ та тих, що їх ще підтримують, питатися греко-католика з діда прадіда "А звідки ти взявся, такий українець ?"
Все рано чи пізно закінчиться добре, але спочатку хтось із нас мусить, на радість ворогам, напаскудити. Ну такі вже ми є. Але, головне, запа"ятати паскуд, бо ті ж паскуди ще й будуть вчити нас як Україну треба шанувати.

Закарпатець закарпатцю 2024-02-18 / 22:58:08
Шановний будь думаєш всі раді за цей календар
Мабуть є речі наразі головніше це ЗСУ їм допомога та зрештою ПЕРЕМОГА України
Історія
Народ Слава Україні
Будьмо добрішими в цей непростий час

Закарпатцю 2024-02-18 / 19:28:34
Ми теж греко-католики Закарпаття з діда-прадіда. Сепаратист то не тоді, коли ти нен такий, як усі, а коли відділяєшся від України і "дружиш" з мадярами, які зараз за путіна.
Прпо церкву окупанта на цьому сайті написано повно, вчися, неборе, читати, а не лем писати.
А "гоніння" на Мукачівську єпархію хівба в тебе в голові. Бо, насправді, є гоніння нинішніх керівників Мукачівської єпархії на тих священників, які за Україну і святкування Великодня з Україною.

Коля 2024-02-18 / 18:55:57
Всі теперішні співробітники єпархії це кадри агента КГБ,тому їх так і треба сприймати, і політика яка проводилась єпархієюостанні 20, а можливо і всі 30 років, є антиукраїнська і антинародна, в єпархії відсотків 10 це угорці, словаки, і т.д., а все інше українці

Закарпатець 2024-02-18 / 18:51:17
Я греко католик Закарпаття як мої батьки і діди та прадіди чого ви маєте палки в шпиці??????
Чого в нас моляться по старо словянськи а решта по Укїнськи чи треба міняти наші традиції.
Починаєш бути не такий як усі все ти сепаратист.
Чогось всі знали за церкву окупанта і мовчали-в Закарпатті її чогось само більше-ні все норм.
То ні то Мукачівська Єпархія що була ЗАБОРОНЕНА підчас окупації радянською владою знову робиться на неї гоніння

Владислав 2024-02-18 / 11:36:55
Смішно дуже читати певних експертів, які і тут привязують УПЦ до проблеми МГКЄ! Та їм вшитко єдно кому ви підпорядковуєтесь, а якщо судити всіх бо там « Сидор», то давайте всіх українців вважати зрадниками бо « Ківа» зрадником був! Проблема МКГЄ є тільки одна - фінансова! Роблять що захочуть, гроші ллються із за кордону щоб не підтримувати обєднання, в самій структурі повна диктатура , і підпорядкованість головному ( як не давно бачив один священник , який залишив МКГЄ прямо каже що його прослуховували, робили доноси «колеги», і т.д. То навіщо в їм обєднання- якщо в них все дуже чудово( у верхівки єпархіії), а хто не суперечить теж має свою долю. А обєднавшись будуть кардинальні зміни , єпархія сама не маленька, фінансово потужна, то всі розуміють що прийде новий єпископ, прийдуть нові отчі в той самий собор і т.д. А так можна трішки позбирати гуманітарки з людей, купити пару пікапів на фронт, зібравши кошти з парафіян, накрутити голубців на фронт, і за це ще отримувати нагороди від верхівки влади області. В них все чудово, навіщо їм обєднання?

Ніку 2024-02-18 / 11:12:09
Більше, ніж вже є, бруду на все українське там не буде. Тому що не буде ніякої відкритої дискусії в ЗМІ, підконтрольних тимчасовому керівництву єпархії. В їхньому розумінні "дискусія" - просто це закрити рота людям, які за Україну і проти сепаратизму, в тих вільних ЗМІ, які дають можливість оприлюднити думку, що перешкоджає реалізації сепаратистських і антиукраїнських намірів Ніла, Береша і Ко. На сайті єпархії, на її сторінках в соцмережах нема ні свободи слова, ні свободи думки. Є лише недолугі маніпуляції, обман людей, породжені примітивним бажанням навічно закріпитися на посадах, створивши повноцінну Церкву, керівника якій вже не призначатиме Ватикан, а вони самі себе виберуть, провівши "голосування", подібне до того, яке вони провели по календарю. От і все. Це звичайний бізнес-проєкт. І до віри і Бога це не має жодного стосунку

Нік 2024-02-17 / 22:01:17
Та не вийде дискусії. Тільки бруд на все українське

до до "До петра 2024-02-17 / 14:29:41" 2024-02-17 / 21:36:44
Ну чого заглох? Готовий просувати свободу слова на ресурсах МГКЄ? :)))))))))))

сорри 2024-02-17 / 21:32:29
Усе, що сказав у своєму коментарі "форестер", миттєво підтвердилося в двох наступних коментарях-відповідях - відсутність інтелекту, низький рівень грамотності, відсутність здатності дискутувати фактологічно і аргументовано. Практично - рівень ФСБ МП, або й нижче

Форестеру 2024-02-17 / 19:05:20
ну то йди і добре висрися, бо видно що в тебе закупорка. Сепаре кончений!

Форестеру 2024-02-17 / 18:00:29
От твоєї вошколованої , пурги , мене аж пронесло, " проффесор"

форестер 2024-02-17 / 17:49:00
Сучасна МГКЄ - це безпросвітна дрімучість. Подивіться, де видаються книжки з історії греко-католицького Закарпаття? В Ужгороді, чи у Львові? Зайдіть на сайт МГКЄ і почитайте рубрику її історії - це жах, примітивніше важко вже уявити. Рівень грамотності священників - на рівні двірника. Скільки з ваших священників можуть користуватися аудіо- і відеоапаратурою, на рівні хоча б того ж Сидора? Скільки з них знають, що таке Zoom, для чого він і яким боком до нього підходити?
Яка дискусія? Скільки з вас тут могли спілкуватися на рівні ваших опонентів, заперечуючи тезу антитезою, факт - іншим фактом, аргумент - аргументом? ЖОДЕН. Максимум, що було, то коли хтось більш-менш грамотний, ігноруючи сказане, ніс свою власну пургу. І саме таку "дискусію" ви тут відстоюєте. Хоча дискусія - це дещо інше.
Ви капець які дрімучі, неошколовані і нерозвинуті. Вся наша ваша єпархія така. А ви ще хочете стати окремою Церквою. З ким? З якими кадрами? Ви по рівню з УГКЦ, з її освітою, університетами і т.д. не те що конкурувати, а й просто стояти мовчки поряд не можете. Об'єднання з УГКЦ мало би стати дляч МГКЄ не карою, як подається, а порятунком. Бо зараз єпархія - на дні. І це цілком ваш результат. Бо ваш рівень

до до "До петра 2024-02-17 / 14:29:41" 2024-02-17 / 17:04:54
Якщо тут не добре, то можемо перейти подискутувати на офіційний сайт МГКЄ, в спільноту Греко-католицьке Закарпаття чи на сторінку Ужгородського греко-католицького Хрестовоздвиженського кафедрального собору у Фейсбуку. Бажано під матеріалами, в яких висловлюється точка зору опонентів сепаратистської політики Ніла і Береша.
Як вам така ідея?
Можна давати матеріал на розміщення?

До До Петра 2024-02-17 / 16:43:37
Є, що є, але нормальні коментарі тут не видаляються

До петра 2024-02-17 / 14:29:41
З ким дискусії вести? якщо ви всі коментарі видаляєте.

Петро 2024-02-17 / 14:20:12
В нас нема вже інтелігенції. Тільки торгаші. Нема з ким жодної наукової дискусії вести про єдність. Навіть на керівника єпархії подивіться, то елементарною історією Церкви не володіє, кажучи, що Львів був схизматицьким у 1771 році. Про що далі говорити. А випускники семінарії деякі окрім матюків і п'янства у вузьких колах на празниках і по банях нічим не цікавляться. Та і університети не цікавляться наукою. Тому це рішення Синоду звернене в пустоту

НОВИНИ: Соціо

13:35
Прийшла звістка про загибель на війні з росією Михайла Світлика з Королева
21:39
У "Світі велетнів" у Боздоському парку Ужгорода згорів заколотник Гроджут
16:59
/ 7
В Ужгороді розпочав роботу новий Центр рекрутингу української армії
11:00
/ 1
На Рахівщині 1 травня зустрічатимуть полеглого ще торік у липні Героя Миколу Павлюка з Верхнього Водяного
20:25
/ 1
Зупиняючи московську орду поліг Роман Халус з Розівки Холмківської громади
18:02
В Ужгороді віддали шану полеглому захиснику Івану Бенці
00:08
/ 3
Відновлення 12 місцевих мостів на Закарпатті коштуватиме 896 млн грн
23:01
/ 1
На Закарпатті в 574 закладах загальної середньої освіти 18,1 тис. педагогів навчають 164 тис. учнів – статистика
22:32
/ 1
Стало відомо про загибель на Херсонщині Олега Беци з Берегова, який вважався зниклим безвісти
22:16
У Неліпині на Мукачівщині попрощаються з Євгеном Гуйваном, що помер під час служби
16:26
/ 6
Працівники БЕБ Закарпаття відмовили Оноківську сільраду від "ризикованого" ремонту клубу за 8,8 млн грн
15:43
/ 3
Тячівські депутати через непоінформованість виступили проти розширення Карпатського біосферного заповідника
13:34
У Квасах на Рахівщині на будинку згоріли 3 електролічильники, у Топчині на Тячівщині – прибудова і дах будинку, у Тячеві – котельня
13:01
В Ужгороді минулого тижня народилося 52 малюки, а в Мукачеві – 38
11:20
/ 1
В Ужгороді у вівторок попрощаються з полеглим захисником Іваном Бенцою
21:58
/ 4
Захищаючи Україну від московської навали поліг Віталій Павлюк з Тячева
16:21
У Пастілках Дубриницько-Малоберезнянської громади попрощалися з Юрієм Карпинцем, який майже рік вважався зниклим безвісти
11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 9
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
» Всі новини