Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая (ФОТО)

В обставинах, що склалися, Провінція майже доконано продовжить йти специфічним курсом, прокладеним о. Франціском Онисько в фарватері сепаратного курсу тимчасового керівництва МГКЄ

Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая (ФОТО)

Як уже повідомляло Закарпаття онлайн, з 19 по 24 лютого у монастирі св. Василія Великого в Маріяповчі (Угорщина) проходить Провінційна капітула Провінції святого Миколая – закарпатського "підрозділу" греко-католицького Чину Cвятого Василія Великого в Україні. Капітула є найвищим рівнем влади на рівні Провінції у сфері управління, контролю та визначення напрямків діяльності для всіх її ченців.

Особливістю нинішнього заходу стало не тільки місце проведення Капітули – у сусідній країні, політики та греко-католицька Церква якої на практиці піддають сумніву не тільки "українськість" Закарпаття, але й активно протидіють зближенню закарпатських греко-католиків з більшістю греко-католиків України. Як повідомляло Закарпаття онлайн, відповідно до складеного плану проведення Капітули, 19 лютого, в день призадуми й настанови, визначений Правилами Василіянського Чину, закарпатських василіян "духовно настановлював" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ – архієпископ і митрополит Гайдудорозький, очільник Греко-католицької церкви Угорщини Фюлеп (Филип) Кочіш. Останній особливо відомий тим, що є однією з ключових осіб угорського лобі, яке, втручаючись у внітрішні справи України, активно протистоїть у Ватикані будь-якому зближенню Мукачівської греко-католицької єпархії (МГКЄ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ).

Ключовим питанням Капітули в Маріяповчі були вибори керівництва Провінції св. Миколая, зокрема її Протоігумена. А однією з головних особливостей цьогорічних виборів було те, що в них взяли участь також ченці Провінції святого Стефана в Угорщині, яку від 2020 року було підпорядковано Протоігумену Провінції св. Миколая.

Вказані особливості щодо країни проведення Капітули закарпатських василіян, підбір "духовного наставника" та участь в ній василіян Угорщини є особливо важливими на тлі того, що, як вже акцентувало Закарпаття онлайн, закарпатські василіяни протягом всієї своєї попередньої історії були оплотом українства в краї і через це зазнали серйозних гонінь і репресій саме від Угорщини – в моменти, коли та окуповувала Закарпаття. А оскільки Капітула збирається раз на чотири роки, саме на такий період і буде визначено, за результатом виборів, наступний "політичний" курс Провінції святого Миколая.

На час організації проведення Капітули Провінцію Святого Миколая очолював Протоігумен Франціск Онисько. Саме за його керівництва, як зазначалося, Провінція практично знівелювала історичну проукраїнську суть Василіянського Чину на Закарпатті і, фактично, "влилася" в марґінальний курс чинного керівництва МГКЄ на дистанціювання від УГКЦ та творення на місці єпархії повноцінної Церкви. Зокрема, Провінція перейшла на форсовано впроваджуваний чинним тимчасовим керівництвом МГКЄ григоріанський календар, що відокремило її від василіян і всіх греко-католиків України. Та й загалом України, яка на державному рівні відзначатиме Великдень не в березні, як МГКЄ, а у травні, тобто, відповідно до східної Пасхалії та новоюліанського календаря, узгоджено прийнятого УГКЦ та ПЦУ.

Як зазначало Закарпаття онлайн, певною мірою таку позицію можуть визначати і значні фінансові вливання в Провінцію з Угорщини, що є типовим для сусідньої країни способом застерігати свої інтереси на теренах українського Закарпаття.

На цьогорічну Капітулу в Маріаповчанський монастир прибули усі її 22 учасники – з України, Італії, Португалії та Угорщини.

У другій половині дня, 20 лютого, відбулися вибори нової Провінційної Ради. За їх підсумком Протоігуменом було переобрано о. Франціска Ониська.

За інформацією Закарпаття онлайн з джерел, наближених до керівництва МГКЄ, це сталося за дуже незначної переваги голосів – з 22-х учасників голосування за кандидатуру о. Франціска віддали свої голоси всього 12. З огляду на те, що до їх числа увійшло ряд зацікавлених осіб з оточення Протоігумена, а в виборах брали участь "неукраїнські" василіяни, стає очевидним, що, попри факт переобрання о.Франціска Протоігуменом на повторний термін, в середовищі власне закарпатських василіян сформувалася чітка внутрішня опозиція до особи чинного Протоігумена Провінції св. Миколая та  курсу, який він провадить. І цю опозицію, схоже, не переконали навіть запевнення о.Франціска Ониська під час звіту про його надзвичайно добрі стосунки з главою УГКЦ Блаженнішим Святославом.

Так чи інакше, за інформацією Закарпаття онлайн, вже буквально наступного дня результати виборів затвердив Протоархімандрит Василіянського Чину Св. Йосафата о. Роберт Лисейко. Вочевидь закривши очі на сам факт доцільності існування в Україні з кінця 2008 року "дублюючої" Провінції, яка навіть з угорським "додатком" у вигляді Провінції св. Стефана налічує всього 22 членів. 10 з яких, до того ж, за посадами, є членами "урядової" команди Провінції, а тому можуть переобиратися практично на постійній основі.

Під час капітули провінційним Радником та Провінційним Вікарієм було обрано о. Кипріяна Зейкана, а другим Провінційним Радником – о. Андрія Белеканича.

Також відбулися вибори двох заступників Провінційних радників та трьох Делегатів на Генеральну Капітулу та їх двох заступників.

Протягом часу, що залишився, Провінційна Капітула в Маріяповчі продовжує свою роботу над визначенням напрямків своєї діяльності на наступні чотири роки і прийняття відповідних постанов.

Сюрпризів у цьому плані, вочевидь, очікувати не варто і в обставинах, що склалися, Провінція св. Миколая майже доконано продовжить йти специфічним курсом, прокладеним о. Франціском Онисько в фарватері сепаратного курсу тимчасового керівництва МГКЄ.

Урочисте завершення Капітули відбудеться в суботу, 24 лютого, Архієрейською Божественною Літургією у Василіянській Базиліці в Маріаповчі, після чого ченці повернуться до місць свого служіння в Чині св. Василія Великого.


ДО ТЕМИ:

В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ

МГКЦ. Труси і хрестик

На Закарпатті греко-католики зареєстрували петицію до очільника МГКЄ за спільне з усією Україною святкування Великодня

МГКЄ. Про яничарів у рясах

Три церковні календарі на одне мале Закарпаття

Очільник МГКЄ владика Ніл (Лущак) заявлений спеціальним гостем разом з "батьком" політичного русинства Магочі на конференції в США

МГКЄ. "Календарний" сепаратизм

Через сепаратизм керівництва МГКЄ греко-католики Закарпаття ймовірно святкуватимуть Великдень окремо від решти українців

Два Івани. Як було зірвано об’єднання греко-католиків України?

Спроби греко-католиків Закарпаття об'єднатися з УГКЦ придушують угорці та словаки, - експерт

Закарпатська церковна аномалія: погляд з Києва

Очільник МГКЄ єпископ Ніл (Лущак) є співвласником "бензинового" бізнесу з часткою у 800 тис. грн

Патріарх Святослав: УГКЦ готова до єднання з Мукачівською єпархією

Перепоховання останків "народного єпископа" Івана Маргітича стало маніфестом єднання УГКЦ і МГКЄ (ФОТО)

23 лютого 2024р.

Теги: Капітула, Провінція, Маріяповч, василіяни, Онисько, Лисейко

Коментарі

Цуга 2024-02-27 / 16:35:05
Найбільше розчарування для малоберезнян, які чекали змін, бо такого занепаду малоберезнянський монастир як тепер, ще немав... Тому, малоберезнянці, вам співчуття!!! Слава фотографу, хмарі і сичкуну!!!

//// 2024-02-26 / 10:17:48
Та може цього разу до Фотографа на фотосесію з закоханими виборцями приїде Блаженіший. Бо фотограф в такий важкий для країни час більше часу по за монастирем проводить, не має часу на якісь поклони. Вже готов приймати поклони сам.

Командувач 2024-02-26 / 09:16:43
Чекаємо коли Онисько із своїми закоханими виборцями поїде на лобзаніє до Блаженнішого! Бо як без того....

Пес сірко 2024-02-25 / 16:43:30


Я чорнодуший і чорнорноротий ідіот, який не вміє спілкуватися мовою фактів і аргументів, а тому намагається паскудити, переходячи на особистості. У мене Піст, але продукувати негатив для мене - то сятоє


Командир 2024-02-25 / 14:26:54
Онисько гордо йде в перед! І йому на спати що ви тут всі пишете, його лобіюють, як в області, так в Угорщині. Він добре знає, що відробляє. В нього купа життєвих косяків,а це є метод впливу. Хоч насправді він є життєвим неудачником, нічого в своєму житті особисто нічого не здобув. Його просто використовуючи, а потім як презервативи викинуть!

Береш 2024-02-25 / 14:13:04


Про псу мож писати, кілько хочеш, на сайтах МГКЄ, Провінції і сторінці Греко-католицьке Закарпаття у Фейсбуку.

То сайти для псів і про псів


Пес сірко 2024-02-25 / 13:35:08
Про псу тоже туйка писати, не можна?

Правда 2024-02-25 / 13:02:10


У мене ся почав наш неукраїнський піст до нашої мадярської Паски, айбо назбиравим до нього тулько гуна в души, што мушу туй вшитко укласти, бо захлиснуся


май русин 2024-02-25 / 11:20:16


Повічте ми, як тоти громадяни України призовного віку шаставуть туда-назад через мадярську границю? Вже вшиткі мавуть мадярські паспорти? За котрі такі заслуги перед Модьорорсагом? Присягу на вірність Модьорорсагови складали?

Ци, може, за взятки?

"Службо Божа України", ти спиш?


Іван В. 2024-02-25 / 00:15:38
Під час першого Майдану 2004 року після другого туру виборів, коли начебто виграв Янукович, народ не допустив його до інавгурації і Верховний суд призначив третій тур виборів. Але росія пропонувала Кучмі провести виїзне засідання Верховної Ради в Харкові чи Донецьку і щоб там Янукович склав присягу і вступив у повноваження. Кучмі вистачило розуму і він сказав, що президент має бути в Києві, і інавгурація теж в Києві. Бо природа влади така, що має значення місце, де возсідає правитель. Отже, василіяни не мають легітимного керівника. Він мав обиратися на своїй території в своєму осідку. Хай канони чітко про це не пишуть може, але тим не менше. Ніхто не йде проводити збори священниеів однієї єпархії на території іншої. Чи вибори президента України не проводяться в Парагваї, а в Україні. Короче, це все шахраї

... 2024-02-24 / 20:00:09
Нажаль в провінції є лиш декілька адекватних отців, які знають шо таке совість і відповідальність. Але переважна кількість самозакохані нарциси,які турбуватися про власну Корону і їх більше нічого не турбує. На недільних проповідях закликають вірників до покаяння і послуху, в той же час самі не дотримуються елементарної толерантності між собою в чині шкода.. священики маргінали які прагнуть далеко не Бога , а випивки і тому подібне. Навіть той випадок коли о. Мілетія не спостерігалось у монастирі більше , як пів року на капітулі був, цікаво а демвін був весь цей час? Чи для позитивного голоса за фотографа і нерівний зводився??

Чигава 2024-02-24 / 18:09:35
Хто чув хоч одну змістовну науку Фотографа. Крім як читати готові тексти... Хто був хоч на одній службі божий яку він відправляв у осідку святого Миколая у Малому Березному... хто бачив хоч одни організований ним збір для ЗСУ чи для Херсонського монастиря ... хто бачив шо він організував і сам очолив поїздку на схід до наших військових... Натомість за кордоном він був більше ніж хто небуть... які питання там вирішував ніхто не знає значить власні... скільки новачків прийшло за каденцію до монастиря.... аж 2.разом з тим протоігумен є там де владики... але нема там де військові і поранені в шпиталях там він не був жодного разу... честь і хвала вам отці, які обрали трутня на наступні 4 роки.. бордель в Ужгороді буде діяти далі... бо він придбан у власність фотографа, для його особистих потреб.. шкода шо утримувати за кошти провінції...

Ужгороду 2024-02-24 / 17:54:58
Відповідально голосували якраз ті 10 василіян, які не підтримали Ониська. Інші не такі духовні, або прямо прилаштовані на посади, або просто вже під мадярським впливом.
Не треба бути таким наївним: не Онисько хоснує мадярів, хоча, безумовно, своє він отримує, а мадяри хоснують Ониська. Просто так вони бабло не дають. І чим він відробляє це бабло чітко бачимо, і по цій Капітулі зокрема: прямим обмеженням контактів Провінції з УГКЦ і загалом Україною, переорієнтуванням її на Угорщину, плеканням мадяронства.
Сись челядник став для мадярів і нілошистів справжньою знахідкою, а василіян Закарпаття, відповідно, справжнім злом. І, попри красиві слова, веде він Провінцію точно туди, куди Ніл - єпархію. До занепаду.
Завважте, скільки шкоди за короткий час завдали єпархії і Провінції ці горе-керівники. Це вони, щоби виправдати себе, всім кажуть, що то просто замовні журналісти на них безпричинно нападають. А насправді все значно простіше і реакція журналістів зумовлена їх грубими антиукраїнськими, сепаратистськими діями. Вони нерозумні і це їх основна біда

Олена 2024-02-24 / 16:52:12
Я ходила часто в їхній монастир на службу. Але не буду більше ходити. Вони брешуть багато. Типу вони українці. Кроме прапора українського в них нич нема. Обідно. Нема куди йти до церкви

Нік 2024-02-24 / 16:43:21
Розчаруванню нема меж. Нащо взагалі протоархимандрит у Римі? Роберт порожнє місце. Лапа лапу миє. Руйнують монаше життя остаточно. Гроші, курви, п'янство, машини... А Христа на смітник... Сумно. Так ідіть у світ, кидайте це все. Не руйнуйте, якщо не вірите в Бога. Ідіть собі у світ та живіть, не прикривайтеся статусом

Чікі 2024-02-24 / 16:36:35
Фотограф Франциск Михайло Онисько не є вихованцем владики Маргітича. Якщо би ним був, то не лягав би під нілошів і мадярів. Він сам по собі. Я так бачу. Йому і мадяри не потрібні, але з ними зручно і м'яко. Криза віри це й усе. Як у всьому світі разом з Папою. Це в дусі календаря сказано)) Фраза приїлася, бо папуги повторюють часто, але тут вона в точку.

До Ужгорода 2024-02-24 / 16:30:07
Щось Ви фантазуєте. Ніхто і ніколи не дозволив би газдувати закарпатським василіянам в мадярщині. Навпаки, йдучми туди на служіння, вони самі стануть мадярами, це й усе. Асиміляція - не чули такого слова? Треба вчитися. А тим часом занепад справжній в закарпатських монастирях

Чигава 2024-02-24 / 13:49:50
До поцікавтеся...хто вам сказав що Онисько зрощений покійним Владикою Іваном Маргіиичем... де ви таке чули і від кого... крім фантазії самого Ониська... ніхто ніде не підтвердив цього факту... Не паплюжте лишній раз його імені... І де ви бачили шоб фотограф був українофобом... він лише слизька і корисливих нікчемна який зводить на нівець повагу до Чину... Хто його бачить щоденно на богослужіннях у монастирі... зато часто можна побачити в Ужгороді і околицях... далеко не монашему облаченні.. напевно це і влаштовує тих хто голосував і того хто затверджував... виходить шо вони не зацікавленні у розвитку чину на Закарпатті... і ці вибори підтвердження....

Нік 2024-02-24 / 12:20:55
Хочуть всім мадярони доказати, що й так буде по-нашому, ну-ну...

Ужгород 2024-02-24 / 11:15:47
Якщо василіяни таємни голосуванням обирають собі керівника, значить, розуміють за що голосують. Греко-католицька церква в Угорщині занепадає, в тому числі василіянський чин. Якби не закарпатські монахи, яких туди відрядили, там орден би довелося розпустити, а монастир у Марії-Повчі віддати іншим. Занепад греко-католиків у Мадярщині триватиме, бо не має на кого спиратися. "Чисті" мадяри -- кальвіністи і римо-католики. За Ониськом не помічав українофобських поглядів. Розумно користується ситуацією в Угорщині, бо й так наші василіани бідні.Біда в тому, що і в Україні кількість монахів і монашок зменшується. Так що і в нас скоро монастирі будуть порожніми.

НОВИНИ: Політика

23:53
/ 19
В Ужгороді представники ПЦУ відмовилися від участі в молитовному сніданку, на який влада запросила УПЦ Московського патріархату
03:04
/ 2
Що показав перепис у Румунії?
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини