Чи й справді в Перечині так небезпечно?

Це запитання, винесене в заголовок публікації, автор поставив не випадково. А змусив взятися за перо матеріал, опублікований 26 лютого ц.р. в одній з обласних газет під назвою „У Перечині небезпечно?”. Набір окремих фраз, використаних у статті, викликав у мене щонайменше шок: „Перечинці вимруть як мухи. В першу чергу... вулиця Толстого.. .Перечин приречений на загибель”.

Чи й справді в Перечині так небезпечно?

Тут, у райцентрі, живуть родичі, чимало друзів, отож мені явно не байдужа їхня доля. Винуватцем усіх бід, за думкою автора цієї публікації, є місцеве товариство з додатковою відповідальністю „Перечинський лісохімкомбінат" (ЛХК), котре на даний момент є одним з найпотужніших підприємств області. Від прочитаного склалося подвійне враження. З одного боку, автор нібито й справді порушує проблему екології, котра існує практично в кожному районі. Але насторожувало інше: надто вже у чорних тонах змальовано майбутнє жителів Перечина. Підставою для написання статті були результати проведеного наприкінці минулого року „круглого столу", окремі учасники якого (колишня директорка клубу "Хімік" Марія Панова, колишня  працівниця лісохімкомбінату Ірина Кепич, жителі райцентру Василь Пйоса та Василь Іваник) в унісон критикували Перечинський ЛХК. Але вловив один, здавалося б, невеликий нюанс: для проведення об'єктивного та неупередженого розстеження журналіст чомусь не звернувся безпосередньо за коментарями до керівництва лісохімкомбінату чи державних установ. Тільки тоді можна реально аналізувати ситуацію і робити певні висновки. А будь-яка однобока інформація, котра подана у засобах масової інформації, сприймається за істину. Слово – це зброя. Ним можна вилікувати, а можна і вбити. Отож невже в райцентрі все так погано і в перечинців безперспективне майбутнє?

Щоб з'ясувати це, довелося відкласти свої справи убік і провести власне журналістське розслідування, котре мало б дати відповіді на численні запитання, що в мене виникли.
Трохи про історію лісохімкомбінату. У 1893 році акціонерне товариство "Бантлін" побудувало в Перечині лісохімічний завод, який з букової деревини виробляв смолу, ацетон, метиловий спирт, оцтову кислоту тощо. Підприємство "зросло" на низьковрожайних зволожених землях, які використовували під пасовище селяни. Вже через 10 років тут працювали 272 робітники, а напередодні Першої світової війни — 450 постійних і майже 200 сезонних. У часи СРСР ситуація дещо змінилася — було вже 769 працівників. Зрештою, саме тоді у райцентрі вперше заговорили про екологічні проблеми, до яких був причетний і ЛХК. Про це стверджує в розмові зі мною й головний санітарний лікар Перечинщини Сергій Полянський: "У часи  Радянського Союзу найбільше забруднювали потічок Домарадж такі підприємства, як "Стеатит" та лісохімкомбінат.

Згодом, на вимогу санепідемстанції, ЛХК розробив проект і відвів потічок з території підприємства. Проте проблеми Домараджа цим не вичерпалися? Однозначно, що винен у цьому не лісохімкомбінат. У них замкнутий цикл. Натомість перед мостом є витік зливової каналізації, куди потрапляють господарсько-фекальні відходи з навколишніх житлових будинків. Це й дає неприємні запахи. Щодо лісохімкомбінату, то сьогодні його не порівняти з минулим. Якщо раніше у Перечин неможливо було заїхати через забруднене повітря, то зараз ситуація кардинально змінилася на краще. На комбінаті оперативно реагують на наші вимоги і роблять дуже багато  для покращення екології. Вочевидь, керівництво там добре розуміє, що краще вкладати гроші в екологічні проекти, аніж сплачувати великі штрафи".

Дивує однобока позиція журналіста і генерального директора Перечинського лісохімкомбінату Юрія Мальцева. Він розцінює цю публікацію не інакше як замовну. З його слів, для покращення екологічної ситуації підприємство розпочало роботи щодо очищення потічка Домарадж. Цього року буде встановлено також котел-утилізатор для знищення накопичених відходів деревини, який матиме викидів не більше, аніж паровий котел удома. У цей проект інвестовано 1200000 євро, що дасть можливість очистити територію від опилок, котрі накопичувалися роками.

Разом з тим, наводить ще один аргумент директор, Перечинський ЛХК нині послуговується в роботі системою менеджменту якості за стандартом ISO 9001:2008, міжнародним стандартом походження деревини FSC та міжнародним стандартом REACH, які у разі певних відхилень чітко й одразу реагують та вносять відповідні корективи у виробничий процес. "Комбінат постійно перевіряють наші міжнародні партнери, проводячи фаховий аудит, — пояснює Юрій Володимирович. —  І якщо б щось не так, нам би це відгукнулося. До слова, ви перший журналіст, хто звернувся до мене за коментарем", — зауважив насамкінець Ю.Мальцев.

Його опонентом нині виступає Марія Панова, яка свого часу  очолювала клуб „Хімік". Вона стверджує, що „хімікати, які зараз "благодійники" заводу безкарно викидують у повітря, зробили свою чорну справу". Якщо це і справді так, то проблема виникла не сьогодні і не вчора, а тягнеться вже тривалий час. Значить, бити на сполох  потрібно було набагато раніше. Але тоді Марія Панова чомусь мовчала. Чому? З якої причини? Тому, що цікавило більше дозвілля: вечори трудової слави, танці, ігри, дискотеки, концерти?.. Чи, може, "новоспеченим героям" в радянські часи забрало сміливості дорікнути тодішньому керівництву підприємства за ті біди, про які тепер вони так багато говорять?

Ще одна цікава деталь. Якщо навіть навколо підприємства творяться такі жахи, які описав автор, то, за логікою речей, на самому комбінаті має бути катастрофічний стан. А ті, хто тут працює, повинні бути щонайменше смертниками. Саме такий висновок напрошується зі статті. І повірте — це зовсім не смішно. Що показово — приречене й саме керівництво ЛХК, котре більшість часу проводить на роботі. Тоді виходить, що тут зібралися  якісь самовбивці. У той же час у черзі на роботу на ЛХК стоять ще понад 200 осіб. Парадокс та й годі!

Елементарної логіки та здорового глузду бракує автору згаданої публікації і тоді, коли він вішає всіх собак на ЛХК, якщо йдеться про дитяче здоров'я. Знову ж — жодних фактів. А між тим, заступник головного лікаря  з експертизи тимчасової втрати працездатності Перечинської ЦРЛ Любов Мандзич каже, що дитячу смертність не можна пов'язувати з функціонуванням лісохімкомбінату. Бодай тому, що це питання ніхто не вивчав. Зі слів Любові Іванівни, причини дитячих захворювань у Перечині різні. Одна з них — соціальна незахищеність. А статистика хвороб не відрізняється від середньообласної. Найбільше діти, як і всюди, хворіють тут на застуду та грип.

То що маємо, так би мовити, в сухому залишку? Багато галасу і жодних фактів. Кому це вигідно? Адже йдеться про єдиний з промислових гігантів, який  вносить значні гроші в економіку району (минулого року в районний бюджет ЛХК переказав 18 мільйонів гривень). "Якщо постане питання про закриття підприємства, це стане катастрофою для місцевого бюджету", — вважає перший заступник голови Перечинської райдержадміністрації Оксана Ігнатижак. Та й 800 людей, котрі працюють на лісохімкомбінаті, втратять роботу і не зможуть прогодувати свої сім'ї. Що їм залишиться? Або від безвиході піти на злочин, або податися за кордон, покинувши свою родину на тривалий час. Як свідчить статистика, на 1% безробіття припадає 5% злочинності! Свого часу мені, до речі,  неодноразово доводилося писати про жорстокі злочини в Перечині, котрі скоювали саме безробітні.

Ще один важливий момент. Власником цього підприємства є вітчизняний бізнес,  отож кошти (а вони, чималі) залишаються у бюджеті нашої держави. І врятували ці люди  комбінат тоді, коли він був на межі банкрутства. Мимоволі згадується один з американських інвесторів, котрий у сусідньому районі без усіляких докорів совісті вирубав наші ліси. Тільки-но ним зацікавилися правоохоронні органи, як цей панок швидко чкурнув за кордон, залишивши за собою... порушену проти нього кримінальну справу та понівечене довкілля. А хто тепер, скажіть, відповість за ці безчинства? Однак тоді майже ніхто не забив на сполох. Не можна було, бо це — іноземець. Інша річ – свої вітчизняні роботодавці. Така наша ментальність.

Уявімо собі на мить, що комбінат таки закриють. Та чи надовго? Певно, за якийсь час місцевий гігант комусь продадуть. І немає гарантії, що цього разу ЛХК не опиниться в руках чужинців, котрі про нашу екологію думатимуть найменше. Їх цікавитимуть тільки тимчасові надприбутки та дешева робоча сила. А використавши весь ресурс, чкурнуть за кордон, покинувши все напризволяще. Невесела перспектива, чи не так?
 

Іван ЛАДЖУН, член Національної спілки журналістів України.

04 квітня 2011р.

Теги: перечин, комбінат, СЕС, підприємство, Перечин

Коментарі

Житель Ужгорода 2011-06-19 / 08:41:00
Я сам буваю часто, проїздом в перечені, завжди зачиняю вікна коли автомобіль їде в районі базарчика, там носом відчувається, леткі кислоти. Я сам нещодавно закінчив ВУЗ за спеціальністю еколог і чудово розумію що ГДК, ГДВ(гранично допустимі концентр, гранично допустимі викиди) там перевищують, в декілька десятків і сотні разів, це негативно впливає як на екосистему перечина так і на їх жителів, що може призвести до різних хронічних захворювань місцевих жителів. На даний час існує багато технологій, які можна застосовувати, щоб звести ці викиди до мінімуму і зробити ще одно виробнищтво з відходів якими дихають в даний момент місцеві жителі.
Мені одно цікаво куди дивлять інспектори екологи???
А статя яка вище написана, цим журналіст, просто знижує свій рейтинг, бо прикрасно розуміє що пише!!!!!!!!!!!

Житель Перечина 2011-05-26 / 13:41:00
Цікава стаття. Люди висловили свою думкую А тут зразу заплакали..."Заказуха, заказуха, заказуха" Це питання, що ще заказуха. А викиди в повітря з реторти, особливо в нічний час, постійно можна бачити. Ось тільки куди дивиться екологія

Нікон 2011-04-18 / 13:38:00
Що ясно Рома? Розшифруйте свої недомовки

Рома 2011-04-12 / 18:55:00
З ВАМИ все ясНО!!!!!!!

Рома 2011-04-12 / 18:54:00
Причина???????

ZARA 2011-04-08 / 15:33:00
Ну принцип роботи цієї лікарні, на жаль, такий, як і у всіх інших!!! Маєш гроші-можливо і вилікують, не маєш- будуть ганяти від лікаря до лікаря, поки людина не помре!! :((

Нікон 2011-04-08 / 15:27:00
На жаль коментар ZARA - це правда.... Правда, є і непоганий хірург-травматолог Діма Шейко і ще один там є ...з ним працює.... бавусатий чорний....

ZARA 2011-04-08 / 13:23:00
Ні одного нормального лікаря в цій ЦРЛ немає, яка користь від того, що вона взагалі існує?? Не лічать людей-тільки калічать......

Нікон 2011-04-08 / 13:07:00
А ось за закриття ЦРЛ потрібно воювати.... ЦРЛ не можна закривати????

Нікон 2011-04-08 / 13:05:00
Підтримую коментар Василя! Правильно! Тоді дійсно питання: Чи не Панова з Мегелою та Мулесою замовники статті? Тим паче, що ЛХК був спонсором книги Василя Мулеси.... Чи не соромно йому після цього дивитися в очі керівництву комбінату???

Василь 2011-04-08 / 13:00:00
Цікаво те, що місцеву газету "Лемки Карпат" із статтею Мегели проти ЛХК, безкоштовно роздавали на вулиці. За які гроші? Хто спонсор? Хто ж тоді насправді написав замовну статтю?

lot 2011-04-08 / 12:56:00
В Перечине закрывают ЦРЛ. Это намного больше проблема, чем деятельность ЛХК. Но почему об этом все молчат. Панова, Мегела и другие. Там нет ваших интересов?

2011-04-08 / 12:52:00
Нужно больше освещать вопросы экологии вместе з рудоводством ЛХК. Пускай осещают то, что они делают для улучшения. Первые шаги увидел именно в этой статье. А как Панова и компания дожили до старости, если там так все плохо?

012 2011-04-08 / 11:52:00
Давайте без поливання брудом вирішувати всі проблеми. Тоді й користі буде більше. Чому ЛХК не висвітлювати про те, що вони роблять для покращення екології. Нехай Панова та ініціативна група зустрінуться з керівництвом ЛХК за "круглим столом". А Ладжун зробив значний позитив статтею. Вважаю, що якщо висвітлювати діяльність комбінату, тоді власники більше робитимуть щось для покращення екології. Тому ця тематика й надалі потребує висвітлення.

ZARA 2011-04-08 / 10:56:00
Мегела взагалі має закрити рот, так як його дочка і надалі працює на ЛХК..... :)))

jar 2011-04-08 / 10:49:00
Набагато об'ективніше розстеження у Ладжуна ніж Мегели, котрий просто виконав забаганку Панової чи Панових. Видно у них свій немалий інтерес на ЛХК. А свою мамку використовують у цій друдній грі. Ладжун прокоментував спеціалістів, чого не зробив Мегела. Так що читачу вибачай, питання щодо заказухи стосується Мегели. А сам ще раз уважно прочитай публікацію.

Ігор 2011-04-08 / 10:41:00
Звичайно, як журналіст "смів" без дозволу Панової і К провести розстеження. Тоді воно було б "об''єктивним" для Панової. А тут їй задали конкретні запитання, що їй, бачте, не сподобалися. Де ж ви справді тоді були? А щодо ЛХК. Йому треба бути більш відкритим для інформації, тоді й галасу такого не буде. І це їх велика помилка!!!

Михайло 2011-04-08 / 10:34:00
Звичайно таке розслідування комусь явно не в тему. Адже там досить неприємні, але об'єктивні запитання до Панової та К. Тому для неї стаття і здається заказною. Вважаю, що діяльність ЛХК треба висвітлювати, тому й буде більше об'єктивної інформації про те, що там роблять для покращення екології. І журналіст це зробив. Пропоную йому продовжувати це висвітлення. Тоді люди бачитимуть реальну картину, а слухати ужастики від Панової і К.

Едуард 2011-04-08 / 10:17:00
Розслідування проведено, як і годиться. Висвітлена думка різних інстанцій, котрі є компетентними, більше, ніж прості люди. Йде мова про журналістське розстеження Вікторе, а не про експрес-інтерв'ю на вулиці. Тому давай не виливати свою жовч на журналістів, а поглянути на це питання об'єктивно. Звісно, усім матеріал не може подобатися. Зокрема, Пановій, Мегелі... та їх замовникам. Підтримую Нікона.

Нікон 2011-04-08 / 09:12:00
Тут більше пахне тим, що стаття, на яку писав Ладжун відповідь своїм матеріалом - є заказна... Бо, якщо розібратися - то завод за "совєтських" часів смердів жахливіше у 1000 разів, а Панова, Мегела і Мулеса (будучи вже тоді поважними людьми) мовчали як риба в воді, а тепер пір"я піднімають.... Я вчився в музичній школі за тих часів, так запах оцтової кислоти - це жах був.... Тепер же його нема... Так що давайте не займатися бредословством... Панову треба запитати: Де вона була в ті радянські часи, коли завод дійсно воняв? Синочки її забезпечили їй все.... Треба йти на діалог з керівництвом комбінату, а не писати в однобокому порядку і друкувати в газеті Неділя неперевірені факти.... Підприємство не повинне відкривати якісь гуртки - це компетенція відділу освіти.... А Ладжуна схвалюю, що не побоявся зробити матеріал, і був у всіх інстанціях.... і також у керівництва комбінату, що пановій, Мегелі і Мулесі - Є ВЕЛИКИМ МІНУСОМ (а вроді поважні люди). Так що давайте вирішувати проблеми разом, а не доказувати менталітет кучкованих шакалів...

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи