На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу

Поблизу села Олешник на Виноградівщині визначили летовище, з якого вітчизняні кукурудзяники розкидатимуть на поля й узлісся сірі брикети, які привабливо пахнуть смачною рибою.

На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу

У них, розповідає керівник виноградівського підрозділу «Держпродспоживслужби» в Закарпатській області Степан Барзул, вмістять вакцини проти сказу, які потраплятимуть в організм диких звірів, коли прокусять брикет. Згодом відбудеться моніторингове полювання, у першу чергу, на лисиць. Лабораторні аналізи в Ужгороді мають показати ступінь вакцинації м’ясоїдних тварин.

Скажені тварини на вулицях закарпатських міст

Процедура вакцинації, каже С. Барзул, проводиться протягом 5 останніх років за рахунок Євросоюзу. Мета – убезпечити від зараження сказом звірину в країнах ЄС. Прикордонні райони України розглядаються як «буферна зона», яку слід очистити від небажаних для Європи загроз. Така профілактика дає свій ефект – країни ЄС на сто відсотків захистили свої території від сказу. А от у «буферній зоні» не все так безпечно.

Місяць тому скажених лисиць підстрелили в урочищах Пашківецький Потік та Лаврів Потік Воловецького району. Буквально кілька тижнів тому на Мукачівщині виявили заражених сказом корів. Причиною, на думку фахівців, є потрапляння слини хворого м’ясоїдного звіра в організм корови через траву або через укус. Порівняно недавно сказом був заражений міський собака у Виноградові, він устиг покусати людей. Вирішили ввести карантинну зону на кількох вулицях – Шолохова, Лемаковиця та Першотравнева.

Двомісячний карантин запровадили подекуди й у обласному центрі (вул. Панькевича, Насипна, Другетів…) Тут виявили скаженого пса.

Не все залежить від ветслужб

Цьогоріч зафіксували сказ і на Затисянщині. За словами С. Барзула, лише за перший місяць 2019-го вакцинували півтисячі псів і близько ста кішок. Але цих заходів недостатньо. Працівники ветслужби повідомляють, що не всі господарі домашніх тварин дають на це згоду. У деяких випадках собаки проявляють агресію не лише щодо ветлікаря, а й хазяїнів. Тому процедура відбувається занадто вибірково.

Керівник «Держпродспоживслужби» розраховує на тіснішу співпрацю з волонтерським притулком для тварин, який віднедавна запрацював у Виноградові. Спільний контроль за станом здоров’я бродячих собак і кішок зможе їх убезпечити.

Тим часом, каже він, реальні масштаби зараження сказом значно більші, ніж це фіксується ветслужбами. Річ у тім, що досить часто люди вбивають і закопують хворих тварин. Фахівці дізнаються про такі факти випадково, коли визначити хворобу вже неможливо.

Вакцинація. Деталі

Ще одна причина цьогорічного сплаху – непроведення вакцинації торік, оскільки фінансування від ЄС не надійшло. Не виключено, що це вплинуло й на стан поширення сказу по той бік кордону, куди мігрують дикі тварини. Принаймні цього разу на сайті «Держпродспоживслужби» області вже є повідомлення про підготовку до щеплення, яка відбудеться на виконання угоди між Мінагрополітики та продовольства України й Міністерством сільського господарства Угорщини. До «буферної зони», входять Берегівський, Виноградівський, Іршавський, Міжгірський, Мукачівський, Рахівський, Тячівський, Ужгородський та Хустський райони.

Відповідно така ж угода з галузевим Міністерством Республіки Польща була забезпечена коштами для закупівлі та поширення вакцини. Вздовж держкордону теж визначена «буферна зона», до якої належать Великоберезнянський, Воловецький, Перечинський та Свалявський райони.

Сама процедура контролюється відрядженим сюди єврокомісаром, який встановить на літаках прилади контролю за польотами. Протягом першого дня він перевірить їхню роботу в Олешнику, а подальші маршрути моніторитиме дистанційно.

Такі заходи, як було сказано, дають стовідсотковий ефект на території ЄС і, мабуть, задовільний результат на Закарпатті. Однак не варто забувати, що профілактику проводять тільки в прикордонних районах. А тим часом із глибини країни часто заходять не лише здорові, а й уражені хворобою дикі звірі. Тож, кажуть фахівці, повністю звільнитися від сказу навряд чи вдасться.

Василь Горват

27 квітня 2019р.

Теги: сказ, брикети, вакцинація

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
Суничний бум у Виноградові та його міжнародні наслідки
» Всі записи