Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор

Цього тижня обласний центрЗакарпаття відвідала делегація німецького міста-побратима Дармштадта у складі якої перебував і голова дитячого міжнародного спортивного комітету Торстен Раш.

Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор

У ході візиту він зустрівся з ужгородськими спортсменами та тренерами, які брали участь у дитячих міжнародних спортивних іграх.

Постійний представник делегації ужгородської команди на таких змаганнях директор ДЮСШ-1 Анатолій Коломоєць повідомив, що команда бере участь у іграх ще з 1988- го (30 років!). Більше того, в 1990- му Ужгород став господарем міжнародних дитячих спортивних ігор. Великі зусилля для того, щоб цей захід відбувся, доклав тодішній міський голова Еміл Ландовський, який також прийшов на цю зустріч. Як повідомив сам Еміл Ландовський, підготовку та проведення цієї своєрідної дитячої «олімпіади малих міст» він детально описав у своїй книжці «Ужгород на зламі епох». До слова, навіть переможці та призери спортивних ігор в Ужгороді були на цій зустрічі – Руслана Дичка (дівоче прізвище Кучінка), яка стала переможницею в одиночному розряді з тенісу (нині – тренер із тенісу збірної Закарпаття), та Іван Маріонда – бронзовий призер в бізі на 1,5 км (завідуючий кафедрою факультету здоров’я та фізичного виховання УжНУ), а ще – призерка недавніх Ігор в Афінах (Греція) легкоатлетка Юлія Гудзь. За тридцять років виступів на міжнародних дитячих іграх найкращі юні ужгородські спортсмени об’їздили майже всю земну кулю й практично всюди виборювали призові місця.

У свою чергу Торстен Раш зауважив: «Радий, що команда Ужгорода бере участь у наших змаганнях. Є яскраві приклади того, що молоді спортсмени, які пройшли через ці ігри, в майбутньому ставали олімпійськими чемпіонами та призерами. Тому участь у них – це великий стимул для юних атлетів». Насамкінець він додав, що було би непогано, якби в Ужгороді відбулися перші в Україні за часів незалежності міжнародні дитячі ігри. До слова, голова МДІ також відзначив, що напередодні, під час зустрічі з заступником міського голови Олександром Білаком, той запевнив, що наш обласний центр зможе претендувати на проведення ігор у 2022 році.

Більшість присутніх на зустрічі тренерів поставилися до цього скептично, нарікаючи на відсутність спортивної інфраструктури – басейнів, бігових доріжок. Але є вже й приємні зрушення – на ужгородському стадіоні «Авангард» нині будуються нові бігові доріжки, які в листопаді мають бути готові. Є певні напрацювання й щодо будівництва басейну, який би дозволив проводити змагання вищого ґатунку та матчі з водного поло.

Заступник начальника управління молоді та спорту ОДА Олег Муртазін зауважив, що на відрядження наших спортсменів на МДІ управління також виділятиме певні кошти. Насамкінець передав вітання від голови ОДА Геннадія Москаля та запросив усіх присутніх на святкування з нагоди Дня фізичного виховання та спорту.

На жаль, через політичну складову ужгородські юні спортсмени не братимуть участі в наступних іграх, які пройдуть у російській Уфі, проте, як запевнив А. Коломоєць, «Визначаємося з пріоритетними видами й готуємося до ігор 2020 року, які пройдуть в угорському Кечкеметі. Гарантую, що туди ми відправимося з максимальною кількістю спортсменів і поборемося за медалі». Натомість Еміл Ландовський запропонував створити своєрідну асоціацію міст-побратимів Ужгорода, яких нині нараховується понад 20, і провести дитячі спортивні ігри в її рамках.

Після зустрічі охочі могли познайомитися з виставкою матеріалів про історію участі наших спортсменів у міжнародних дитячих іграх. Цікавим виявився талісман МДІ 1990 року в Ужгороді – «Іванко та Беркутко». У цих змаганнях в той час взяли участь 600 юних спортсменів із 31-го міста, 23-х країн. Уперше приїхали неєвропейські команди – школярі з канадського міста Гамільтон. Учасники змагалися в чотирьох видах спорту: легка атлетика, плавання, теніс та настільний теніс. Ужгородці тоді вибороли 9 медалей різного ґатунку. Тодішній почесний президент МТІ Метод Клеменц сказав: «Мені є з чим порівнювати. Я був свідком усіх попередніх ігор школярів. Організація ігор в Ужгороді мені сподобалася найбільше».

Семен Михалик

12 вересня 2018р.

Теги: ігри, проведення

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
Суничний бум у Виноградові та його міжнародні наслідки
» Всі записи