Міжгірський майстер на сто рук

У вік піку технічного прогресу, здається, все вже модернізовано, але вдосконаленню немає меж. Навіть велосипед, який безліч разів поліпшувався, виявляється, можна знову осучаснити. На ділі це довів 47-річний міжгірець Василь Гренджа, якого по праву можна величати майстром на сто рук.

Міжгірський майстер на сто рук

Як такої освіти конструктора верховинець не має. За юності в місцевому ПТУ-12 здобув спеціальність слюсаря-інструментальника. За цим фахом працював на заводі “Селена” аж поки військово-промислове підприємство не зупинилося. Потім трудився у будівельній фірмі, виїжджав у Чехію на заробітки, на дому ремонтував “підтоптані” автівки. Зараз сторожує у філії “Міжгірське лісове агропромислове господарство”. Вільного часу вистачає, тим паче, що робота по сусідству з власним будинком, отож береться до будь-якої праці на газдівстві.

Задум взятися за велосипед виник випадково. У сараї валялися біціглі марки “Аист”. Хоч були старі, але виглядали як нові, бо ніхто на них майже не їздив. Не пропадати добру – так вирішив і спробував їх зробити триколісними, щоб стали у пригоді бодай для перевезення малогабаритного вантажу. З цією метою примудрував раму. Дружина Наталія підказала нову ідею – прилаштувати ще й сидіння. Пропозиція виявилася слушною. Екзотичного типу ровер, що був зроблений у рекордно короткий термін – менш ніж за тиждень, став універсальним – вантажопасажирським. Якщо зняти сідло, на якому, до речі, спокійно вміщаються два-три дорослі супутники (діти-дошкільнята й поготів – аж п’ятеро), то на веломашині можна безпроблемно перевезти речі чи товар вагою й 150 кг. Дуже зручно доставляти крам з ринку – не треба нести на плечах мішки з картоплею чи комбікормом, або тим паче палити дорогий бензин, користуючись автомобілем. Коли Василь Гренджа виїжджає у райцентр, то зупиняються й іномарки, щоб подивитись на транспортне диво, на спицях якого аж блищить сонце. Не кажучи, що дітлахи благають прокататися. До речі, з перших двох винаходів один люб’язно подарував цімборі Івану Вощепинцю. Щоправда, Василь Степанович не приховує наміру продовжити оновлення дорожньо-транспортного засобу. Має план сконструювати велокарету з ліхтарями, на якій в ролі кучера у майбутньому мріє катати молодят або туристів. Веловинахідник щиро зізнається: “Я полюбляю таке, чого в інших нема”.

Крім оригінального триколісного велосипеда, у гаражі ще має нестандартного “Москвича-407”. Хоча йому вже 51 рік (!), проте і тепер на безвідмовному робочому ходу та ще має такий глянцевий лоск, ніби недавно зійшов із заводського конвеєра. А нешаблонність його полягає в тому, що автомобіль — гібрид. Що лиш в його “організмі” не схрещено: “жигулівські” двигун, коробка передач, радіатор, «мерседесівські” диски… Колись іронічно підсміювалися, а тепер прохають консультації у міжгірця, бо легковик, як звір. І все-таки найбільшим захопленням для Василя Гренджі є ковальська справа. Його домашня майстерня – це справжня кузня. Переглядаючи виготовлену продукцію, переконуєшся: в мозолястих руках цієї людини діло горіло. Помешкання все у кованих предметах – залізна огорожа, дверні навіси, лавиці, навіть вази для квітів, супермангал... Не перелічити і сувенірів ручної роботи на всякий смак! Змайстрував з бляхи для прикраси подвір’я і… коня, що подібного, здається, ніде не побачиш.

Ковальським ділом займається менше десяти років, але визнання здобув гучне. Приміром, у нього замовляють на міжнародний фестиваль “Рекітське сузір’я” виготовити оригінальні призи для лауреатів конкурсів. Бере активну участь під час проведення різних районних свят, на яких публічно демонструє ковальську завзятість: як чаклун, у кліп ока, спроможний зробити брязкальце, яке заворожує зір своєю неповторністю.

І в ковальській справі проявив раціоналізаторські здібності. Склепав саморобні молоти, міхи. Самоучці в інженерній думці можуть позаздрити дипломовані спеціалісти. Як і повчитися працелюбності, бо Василь Гренджа годен робити день і ніч.

Василь Пилипчинець

03 лютого 2013р.

Теги: майстер, винахід, раціоналізатор

Коментарі

руслан з хмельницька 2013-02-26 / 22:07:47
доброго дня всім хто читатиме.цього дятька я знаю василь як казав сам василь що у нашомусилі одні василі.знаю його буквально 4 години часу сказати можу одне дятько чудов не тільки як майстер а як просто людина.я у нього купив молота якого він сам зробив скажу поправді дужи ним задоволиний.мені було приемно з цею людиною поговорити.він майстер на всі руки.такщо пане василю так тримати.молот ваш працюе не гірши заводського.

Русин 2013-02-14 / 11:05:58
Сяким "винаходом" давно користуються велорікші азії. Так, що це вже давно винайдено пане Пилипчинцю.

Гість 2013-02-05 / 11:54:15
Класна ідея все це так робити! Дуже приємно що в Міжгірю є такі люди, також їхні відео можна побачити на Ютубі: http://www.youtube.com/user/OpaChafac

327 2013-02-04 / 10:29:30
Пану Пилипчинцю:
Слюсар-інструментальник перевіряє всі креслення виробів, які проходять через його руки, останнім з десь біля десяти спеціалістів (технологів, конструкторів), які замовляють, конструюють і схвалюють проект. Без схвалення цією найвищою інстанцією - слюсарем-інструментальником, до виробництва не приступають, бо вартість інструментальної сталі, інструментів, енергоресурсів і всього іншого, що може бути витрачене надаремно в разі помилки в розрахунках чи конструкції виробу, занадто високі. Так що освіта в цих людей - дай Бог кожному!
Інша справа, що "корочок" вузівських нема, зате світла голова і золоті руки!

Григорій Сковорода вийшов у словацькому перетлумаченні пряшівця Івана Яцканина
Втрачені церкви Закарпаття повернуться на культурну мапу
/ 5Найбільша в Україні приватна альпійська гірка розташована в Кам’яниці
/ 2Справжня історія воловецького трампліна
/ 3Заради спорудження Теребле-Ріцької ГЕС затопили кілька сіл, але вільшанці до останнього не вірили в її запуск
/ 5Оксана Ганич була ровесницею епохи Карпатської України й першою жінкою – доктором наук на Закарпатті
Цінова гойдалка на закарпатському ринку квітів і ярини
/ 1Мешканець Тячівщини вже роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати
/ 1У Тересві похована "Чорна графиня" – дружина одного з найвідоміших угорських митців ХІХ століття
На Закарпатті працює 4 400 лікарів та 9,5 тисяч медсестер та фельдшерів
На Закарпатті розкидуватимуть "вакцинаційні" брикети від сказу
На Закарпатті 80% пенсіонерів уже отримали монетизовані субсидії
/ 1Закарпатська спортсменка стала володаркою Кубка Європи із фристайлу-слоупстайлу
В Іршаві відкрили експозицію "Прикордонник Василь Попик – захисник Карпатської України"
"Шлях Пинті" врочисто відкриють наприкінці травня на Виноградівщині
Кращих легкоатлетів-2018 відзначили на Закарпатті
Василь Горват побачив "Зірки впритул"
Закарпатець Василь Сочка робить пластичну скульптуру... із космосу
Мозковий інсульт: Більше ризикують чоловіки й люди похилого віку
Кам'яні дрозди та інші птахи Олексія Лугового
Ужгород у 2022 році претендуватиме на проведення міжнародних дитячих ігор
Закарпатські письменники знову представлені у черговому номері "словацько-українського" журналу "Дукля"
Головні державні свята в Ужгороді відзначатимуть із квітковим велетенським тризубом і ходою зі 100-метровим прапором
Через терни – до волі. Про свою долю політв’язень оповів у книжці
/ 2На Закарпатті зареєстровано 5,2 тисячі безробітних у пошуку роботи
» Всі записи