Нікому не потрібна автономія

Усе почалося з інтерв’ю посла Угорщини в Україні Міхаля Баєра. У ньому він зізнався, що угорський уряд запропонував підтримку тим ініціативам, які виходили від однієї з двох угорських партій України. (Є й такі). Йшлося про автономію угорців, які компактно проживають на Закарпатті. Отож, уряд Угорщини – «за». Але кому, окрім Будапешта, який марить відновленням Угорщини початку минулого століття, ця автономія потрібна?

Нікому не потрібна автономія

Європі? Навряд чи. Великі анклави угорців знаходяться в Сербії, Словаччині, Румунії. Там їхня кількість значно більша за присутність в Україні.  Якщо на Закарпатті мешкає 150 тисяч угорців, то в Сербії – до 300 тисяч, в Словаччині – півмільйона, а в Румунії – півтори. Ніякої автономії вони не мають. Угорщина послідовно критикується в Європі за  ревізіоністські позиції значної частини політичних сил. Якщо Україна надасть угорцям автономію, Будапешт відразу почне апелювати до Братислави, Белграда та Бухареста.  Адже  прецедент буде створений. Якщо Київ це зробить, то чому угорці в інших країнах не можуть мати автономії? Тим паче, що там їх куди більше. Це, ясна річ, напружить і без того непрості стосунки між сусідами, що є членами Євросоюзу.

Не потрібна угорська автономія й Україні. Адже, окрім, угорців,  у нас компактно мешкає чимало національних груп. На Одещині – болгари і молдавани, в Криму – кримські татари, в Буковині – румуни. Якщо створити угорську автономію  в окремо взятому Берегівському районі на Закарпатті, то за якої речі відмовляти в такому ж праві численнішим меншинам:  молдованам, татарам, румунам, болгарам. Про росіян я вже мовчу. Надання автономії будь-якій із цих груп, відразу руйнує всю архітектоніку держави. Змінює її  теперішній стабільний статус.

Тим паче, що угорці в Україні мають куди більше можливостей за інші національні групи. Якщо молдавани, румуни чи болгари здобувають освіту рідною мовою у школах, то угорці мають аж два вищі навчальні заклади, де різні дисципліни викладають угорською мовою – в Берегівському угорському інституті та в Ужгородському національному університеті. Не мають румуни, молдавани та болгари і свого професійного театру, який фінансується державою Україна. А угорці – мають.

Національні права угорців в Україні захищено не тільки абсолютно достатньо, але й куди більше за інші національні меншини. Однак очільнику Партії угорців України Міклошу Ковачу цього мало. Бо насправді йдеться про те, про що зараз вголос не говориться. Спочатку автономія, а далі – й Велика Угорщина.

Саме тому не потрібна угорська автономія й Закарпаттю. Закарпатці добре пам’ятають, як під владою Угорщини півмільйона українців не тільки не мали жодної автономії, але й примусово вводився латинський алфавіт та переводилося богослужіння на григоріанський календар. Змушували змінювати навіть прізвища зі слов’янських на угорські. Тому видатні закарпатські художники Гриць та Король стали Ерделі та Кашшаєм. Про це теж не слід забувати.

А  посол Угорщини потребу автономії бачить в тому, що «в угорськомовних початкових школах підручниками користуються по шість-вісім років». А те, що такими ж підручниками користується всі школярі України – його, мабуть, не вражає. Угорці живуть в державі Україна і не можуть бути кращими чи гіршими від решти громадян.

Міклош Ковач, що сприймає Україну як «ворожу фортецю», висуває ідею автономії не тільки в Берегівському районі, а вимагає створити новий «Притисянський район»: утворення, яке ніколи не існувало.  Треба, мовляв, зібрати докупи всі населенні пукти, що прилягають до кордону з Угорщини. А те, що в багатьох із них живе змішане населення, його не турбує. Що дасть така автономія в межах Закарпаття? Тільки додаткове джерело напруження між українцями та угорцями  і ще радикальніші заклики до угорського сепаратизму. Між іншим, у самому Берегові угорців менше 50%. І референдум про перейменування цього міста на «Берегсас» (угорська назва) провалився, бо не набрав потрібної кількості голосів.

За всю історію угорці ніколи не мали автономії в межах Закарпаття. Ні в цісарській Австрії, ні в демократичній Чехословаччині, ні в безкрайньому СРСР. Не мали, оскільки їхній ревізіонізм, їхнє настійливе бажання прилучитися до Угорщини, видно неозброєним оком. Саме тому різні держави вбачали в цьому загрозу територіальній цілосності.

Риторика угорських політиків змінюється, але суть залишається та сама. Тому угорська автономія на Закарпатті нікому не принесе полегшення. Ця ідея від початку деструктивна. Закарпатські угорці мають всі можливості для задоволення своїх культурних та освітніх запитів. І повинні змиритися з тим, що живуть в Україні, а не в Угорщині.

                                                                                             Український тиждень

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
28 березня 2012р.

Теги: автономія, Угорщина, ревізіонізм

Коментарі

galycsany 2012-09-03 / 11:00:49
bude vam hana

Дуже свідомий українець 2012-04-12 / 03:50:24
Тема неактуальна, надумана. Зараз треба перейматись тим, як бандитів із влади прогнати та покарати, бо жити нормально в Україні не можуть ні угорці, ні українці. І боротись разом треба за входження України до Европейської Унії. Не буде кордонів - легше буде всім. Також легше буде знайти формулу автономії для угорців в Україні.

E. Z. 2012-04-06 / 09:10:41
Ужгород 2012-04-05 / 15:40:27
Кілька агентів чужих агентур роблять дискусію між собою. Смішно!

Смейся на здоровье, 1-ое апреля, день смеха отмечали на днях:)

Аноним 2012-04-05 / 12:11:03
E. Z. 2012-04-04 / 21:05:53
Аноним 2012-04-04 / 16:56:51

Только не называйте этих людей "украинцами".
Украинцы-малоросы очень толерантные люди, с ними можно иметь дело.
К нашим - закарпатским - относятся дружелюбно. Разницу между "галицийцами" и "закарпатскими" хорошо понимают.
Так что не все так плохо.

Согласен. У меня очень много знакомых украинцев-малоросов (даже родственников полно: одна родная тетя вышла замуж за харьковчанина!). К нам, к венграм относятся толерантно и с большим уважением. (Честно говоря, моя тетя довольно халатно относилась к этому вопросу, но ее муж застявил ее учить своих детей по-венгерски! Может и странно, но родственники-харковчане. которые живут тысячи километров от меня, ближе ко мне, чем родтсвенники живущие почти рядом со мной)

Ужгород 2012-04-05 / 15:40:27
Кілька агентів чужих агентур роблять дискусію між собою. Смішно!

Аноним 2012-04-05 / 12:11:03
E. Z. 2012-04-04 / 21:05:53
Аноним 2012-04-04 / 16:56:51

Только не называйте этих людей "украинцами".
Украинцы-малоросы очень толерантные люди, с ними можно иметь дело.
К нашим - закарпатским - относятся дружелюбно. Разницу между "галицийцами" и "закарпатскими" хорошо понимают.
Так что не все так плохо.

нехай 2012-04-05 / 10:57:32
Анониму: Ві пишете: -"А Вы, ЛЮБЕЗНЫЙ, бессовестный человек. Можно ли сравнивать то, что "учинил" Гитлер с ЧСР /засранцу Бенешу - отдельнле "спасибо"/ в 38 г. с операцией "висла".
Аналогии здесь неуместны.
Что творил Генлейн и его молодчики в Судетах никак нельзя сравнивать с этнической резней в Галиции и Краковском воеводстве."
Будьте уважнішим - мій коментар був адресований "ніколи і закарпатцю", яких уже опанував "чемоданний настрій". Тому я й казав, що після війни депортації...
А щодо різні, етнічних чисток, в яких "прослвилися українці" - можна доповнювати і про територію Білорусії, і Словаччини, і ще, і ще - але це не по цій темі...

E. Z. 2012-04-04 / 21:05:53
Аноним 2012-04-04 / 16:56:51

Сколько мне жить на этой земле, не от вас зависит.
Сколько на Земле, от Бога зависит, сколько на подкарпатской земле, в первой очереди от меня.
Таким, как вы, несколько раз задал уже вопрос: в чем станет лучше украинцам на Подкарпаттье (экономически, политически, социально, культурно тд.), если здесь не будут жить ни русины, ни венгры, ни цыганы, ни немцы, ни русские, ни румуны, ни словаки, короче: только одни щырые ураинцы?
Ни разу не получил никакого ответа!

Аноним 2012-04-04 / 18:48:18
нехай 2012-04-04 / 17:25:10

А Вы, ЛЮБЕЗНЫЙ, бессовестный человек. Можно ли сравнивать то, что "учинил" Гитлер с ЧСР /засранцу Бенешу - отдельнле "спасибо"/ в 38 г. с операцией "висла".
Аналогии здесь неуместны.
Что творил Генлейн и его молодчики в Судетах никак нельзя сравнивать с этнической резней в Галиции и Краковском воеводстве.
Разные причины и разные последствия.
А вообще то, история Европы - сплошное кровавое месиво, почему лучше "демонов" прошлого не будить и мы ЕВРОПЕЙЦЫ это хорошо понимаем, но как известно Европа - это до линии Арпада.
С восточной стороны иной мир.

нехай 2012-04-04 / 17:25:10
"А какие такие народы выселяла "чехословаччина" - извольте уточнить..." - німців, а Польща - німців і русинів (лемків).

Аноним 2012-04-04 / 17:21:02
E. Z. 2012-04-04 / 16:34:29

Не обращайте внимание, "хлопци" вразнос пошли, празднуют наверно что-то, хотя ПОСТ у христиан всех конфессий, но да, у них своя "вира", ересь под названием "рун-вира" стряпня одного канадского шизофреника родом из галиции.
хай празднуют, что с них взять.

P.S. 2012-04-04 / 17:01:07

Хамство і тролінг. Коментар видалено. Адмін

Аноним 2012-04-04 / 16:56:51
Для циган: русин=українець.E. Z. тобі і таким як ти не довго бути у нашій країні,так що відривайся на останок :)

E. Z. 2012-04-04 / 16:34:29
Аноним-закарпатец явно уже празднует дни рождения своих кумиров: В.И.Л. и А.Г.
Кстати: НОРМАЛьНЫЙ подкарпатец – независимо от национальнопсти –так не говорит и не пишет, как он.
А если по теме: истороя, менталитет, традиция предестинирует наш край на территориальную автономию с правом коренных жителей – русинов, венгров, румун, словаков, немцов и цыган (которые больше чем 100 лет живут на этой земле) – на свободное пользование своими родными языками в деловодстве. Как делается в Войводине, где шесть равноправых языков.

Аноним 2012-04-04 / 15:19:40
Аноним,тобі при обрізанні відрізали все і тобі,напевно,нічим зайнятися крім писати коментарі.Москалів на Закарпатті не люблять всі,так що вали звідси в дику азію-рассєю.

Аноним 2012-04-04 / 15:10:53
Hungi 2012-04-04 / 14:56:56

Господин "Hungi" Вы это напрасно.
Не "админ" пришел на сайт, а мы с Вами, он "ХОЗЯИН" и такие у них ПРАВИЛА, давайте помнить об этом.

"На більшості закарпатських видань принижують українців.А коли українець пише правду,то це расизм.Пора називати речі своїми іменами,то закарпатська реальність,цигани-то цигани,москалі-то москалі,і т.д."

Как только дискуссия ПО ТЕМЕ вошло в нормальное КОНСТРУКТИВНОЕ русло /не без труда/, тут же выскочили "черти из табакерки" ФСБ-шного разлива.

Если не "поп гапон", то "принижени украинцы", УВАЖАЮ, тоже ребята работают у них свои задачи.

Аноним 2012-04-04 / 15:02:08
На більшості закарпатських видань принижують українців.А коли українець пише правду,то це расизм.Пора називати речі своїми іменами,то закарпатська реальність,цигани-то цигани,москалі-то москалі,і т.д.

Hungi 2012-04-04 / 14:56:56
Пане Адмін, я ніколи не втручаюся в Вашу роботу, але, погодьтеся, тут одна особа в дуже брутальному вигляді прямо пропагує расизм і дискредитує український народ та її культуру! Думайю, його місце на "репортері"... Чи не так ?

Аноним 2012-04-04 / 14:44:00
E.Z. циганам ніхто слова не давав.

E.Z. 2012-04-04 / 14:41:25
Закарпатець!
От глухово села 100 раз хуже слепое село.
Подкапатець

Аноним 2012-04-04 / 14:35:19
"от сумы и тюрьмы не зарекайся"-так говорять зеки москалькі,а не в українському народі


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
/ 9Що показав перепис у Чехії?
» Всі записи