«Запростибіг» шахраям, чи може – громадянське суспільство

Стаття, що нижче пропонується, не є на тему історії чи «політики», хоча подаю її саме із метою, яку варто вважати політичною – сприяння становленню елементів громадянського суспільства. Тож, у чому суть.

Як і десятки тисяч ужгородців, чи мешканців інших міст, отримую для сплати за обслуговування свого помешкання низку рахунків. За які, подобається, чи не подобаються мені їх вартість (і все зростаюча) – здебільшого сплачую, без заборгованостей. Окрім, останнім часом – одного. А саме.

Серед низки рахунків, була раніше –сплата за «послуги» ЖРЕРу. Як на мою двохкімнатну квартиру – близько 52 грн. щомісяця. Який «рівень» цих «послуг» - відомо мешканцям міста, тож не буду затримуватися. Додам лише, що, угода укладена мною та ЖРЕРом, відповідно до Цивільного Кодексу України, моїм «партнером» за угодою – абсолютно не виконувалася, тож я мав усі підстави її розірвати, чи не оплачувати ненадані послуги. Про що було бажання. Однак, «каюся» - із-за т. зв. мабуть «совковості» (ну сума не така вже й «величезна») оплачував рахунки – нате вам «запростибіг».

Однак, певний час тому ЖРЕР припинив надсилати рахунки – я так зрозумів, що їх «замучила совість» просити кошти, не надаючи взамін послуги. Та замість від ЖРЕРу – раптом почали надходити рахунки від якогось ПП «Двірник» (щоправда не на моє, а на прізвище на якогось Пипаша, тож вони мене, теоретично. не повинні були стосуватися. Однак, це так, між іншим). Що то за ПП «Двірник» - поняття не мав, хоча зрозуміло, що «ПП» - означає приватне підприємство. Я ж із ніяким приватним підприємство цивільно-правову угоду на надання мені послуг (на відміну від ЖРЕРу, з яким вона була укладена, хоча, з його боку, - повторюся, і не виконувалися) не укладав, тож не маю перед ними ЖОДНИХ зобов’язань.     

Чесно-кажучи, такі «рахунки» від «міфічних ПП» можуть надходити десятками, розраховані, здебільше, на наївних людей, чим шахраї і користуються (будь-який громадянин може заснувати приватне підприємство, ну, приміром, ПП «Двірник», ПП «Двірничиха», ПП «Косар» тощо та почати розсилати рахунки на оплату «послуг», а раптом хтось «здуріє» та заплатить).

Тож, позаяк, я не є позбавлений здорового глузду, рахунки не оплачував.

Яким же було моє здивування, коли ж днями, від, підкреслюю, - ЖРЕРу № 5 м. Ужгорода (директор А. В. Ковальський,  головний бухгалтер І. Й. Бурмило) отримав «Претензію», у якій вимагається від мене, цитую: «погасити суму боргу у обсязі у добровільному порядку». У іншому разі, читайте уважно: «КП ЖРЕР № 5 (виділення – моє) змушене буде звернутися до суду за примусовим стягненням боргу… на Вас додатково будуть окладені (так у тексті – В. П.) витрати суду за судовий збір, … що становить 50% ставки, яка навчється (так у тексті – В. П.) із спірної суми та пені» (щодо «50%», щось автори «претензії» явно переборщили – щоб налякати, чи що?).     

Крім того «попереджає» ЖРЕР № 5, на моє майно буде «накладено арешт», мене «позбавлять виїзду за кордон» та інші «страхи».  Однак, кошти я маю перерахувати, вдумайтеся, -  не ЖРЕРу, а от-тому ПП «Двірник», яке я поуважав чиєюсь шахрайською авантюрою, розрахованою на наївних людей.

Але ж панове, чому «претензія», погрози зі зверненням до суду йде від комунального (за суттю – державного)  на те, щоб я перерахував кошти не йому (це би було якось ще зрозуміло), а…  приватному підприємству (???), якому я нічого не зобов’язаний, позаяк я із ним не укладав жодної угоди.   

Невже ЖРЕР № 5, який є комунальним підприємством, взяв на себе функцію колектора (має на це ліцензію?) приватного підприємства. Більше того, позаяк йдеться про «вибивання» незароблених коштів (відсутність у мене угоди із ПП «Двірник»), тож таке може кваліфікуватися як рекет (вимагательство).

Чесно кажучи, я (по-совковому, тож каюся), вже надумав був може «віддати» гроші «запростибіг». Тим паче, що сума «претензії» не така уже велика. Однак, все ж не шахраям, а - на рахунок ЖРЕР № 5, і який, є бідолаха («як всі знають!») бідний як «церковна миша». Тож пішов у ЖРЕР. Не знайшов ні директора, ні бухгалтера, тож мав розмову, висловлюючи вище зазначені аргументи, із пані «Майстром».

Пані «Майстер» мені повідомила, що «ПП «Двірник» - виявляється від ЖРЕРу». Однак, як приватне підприємство може бути «підприємством від державного», ми так і не могли з’ясувати (невже «дежа вю» початку дев’яностих, коли побіля державних підприємства, кумами-сватами-братам їх «червоних» директорів створювалися малі приватні, через які, їх і знищили). Як і те - хто є засновником і власником «Двірника».

Втім, вияснилося, що п. «Майстер» працює водночас у ЖРЕРі та ПП «Двірник». Тож, у мене виникло ще питання: «Офіс приватного підприємства у приміщенні комунального? Тож за це сплачується орендна плата? А коли закінчується робочий час працівників ЖРЕРу і починається (у них же) робочий час, як працівників приватного підприємства?».

Ще одне вражає! Низка громадян (подібні «претензії, окрім мене отримало чимало людей) має «заборгованість» не лише перед ПП «Двірник», але й перед КП ЖРЕР № 5. Зазначеними вище «страхами» їх заставляють «борги» повертати. Однак є тут, ну дуже і ду-у-же вже цікавенька «родзинка»: ВСЮ СУМУ громадянин має повернути ПП «Двірник». Тобто – борг перед комунальним (державним) підприємством, а має «повернути» приватному. Тож, ще більше є цікаво – хто є його власником?

Сподіваюся, що відповіді на це і на інші питання пошукає і прокуратура, і управління СБУ (прошу вважати даний матеріал запитом до них, маю надію, що сайт - читають), позаяк, на мій погляд, мають місце явні ознаки шахрайства, якщо не більше. Для полегшення їх роботи, деякі питання все ж конкретизовую:

  • Хто є засновником і власником ПП «Двірник»?
  • Чи правомірно «вибивати» кошти, за відсутністю укладення угод на надання послуг. Чи це не є порушенням українського законодавства, цивільно-правових відносин та прав громадян? Чи не присутні тут ознаки вимагательства? Чому цим займається КП ЖРЕР № 5?
  • Як функціонує (у які години, зокрема) зазначене вище приватне  підприємство, чи сплачує орендну плату за приміщення, чи має власні технічні засоби, інструменти тощо, а чи користується такими ЖРЕРу № 5? Якщо так, то як оплачує за них?
  • Яка функція залишилася у ЖРЕР № 5, окрім колекторської для приватного підприємства?
  • Чому всі кошти (включно із попередньою заборгованістю ЖРЕРу) повинні поступати на рахунки ПП?

Насамкінець, щодо становлення «громадянського суспільства».

Лише тоді це буде відбуватися, коли ми, громадяни – позбавимося «совковості» та научимося відстоювати свої права навіть у елементарних та побутових питаннях. Що, у свою чергу, – є необхідним елементом становлення правової держави.

Володимир Піпаш, Закарпаття онлайн.Блоги
22 березня 2012р.

Теги: ЖРЕР, комунальний

Коментарі

чужинець 2012-03-24 / 00:46:40
Шановний Володимире! Хочу зауважити, що розраховувати на те, що "сайт читають"- це все одно, що "люди кажуть". Ви подайте реально запит в прокуратуру та СБУ, а у випадку їх бездіяльності можете це висвітлити у блозі на сайті,- мені здається, що саме так мав би формуватись взаємозв"язок між громадськістю та структурами забезпечення її прав у нормальному суспільстві, якщо ми хочемо таким його бачити насправді.

28 буд 2012-03-23 / 13:32:29
Той тушканчик Ковальський утік від Литвина до регіоналів. Тепер пхає рило усюди де можна украсти

Гість сайту 2012-03-23 / 11:08:50
Приблизно півроку тому ми аналізували подібну "претензію" по проханню одного з депутатів облради минулого скликання. Не знаю, які дії були ним зроблені в результаті, однак ризикну поділитися і з вами:
Аналіз
«Претензії про порушення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території...»

1. «Документ» «Претензія про порушення заборгованості...» викладений на бланку організації, яка, згідно назви і організаційно-правової форми не є ні державною структурою, ні органом місцевого самоврядування, проте в бланку використано малий Державний Герб України, що є порушенням чинного законодавства щодо використання державних символів.
2. Назва «документу» (словосполучення) - «Претензія про порушення заборгованості...» не має ні логічного, ні юридичного змісту.
3. В тексті «документу» зазначено, що за особовим рахунком № такий-то ніби-то рахується заборгованість в такій-то сумі, що є неправдою, оскільки власник квартири і співвласник приміщень в будинку, не має жодних договірних (цивільно-правових) відносин з ПП «_______», укладених у відповідності до чинного законодавства, не давав згоди на відкриття особового рахунку, отже і не може його мати.
Порядок надання житлово-комунальних послуг в м. Ужгороді (та й у всій області) не відповідає чинним законодавчим та нормативним актам, зокрема Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та Постанові КМУ № 529, громадські слухання по кожному будинку окремо не проводяться, співвласники будинку не приймають колективних рішень про перелік послуг та про те, хто їх має надавати (п. 17 ст. 1 та ст. 5 Закону України «Про захист прав споживачів», якими передбачено право споживача житлово-комунальних послуг вільно та індивідуально обирати та отримувати потрібні йому послуги).
Це практично означає (і так повинно трактуватися судом чи іншими правоохоронними органами), що ПП, ЖРЕР, чи хтось інший, без будь-яких правових підстав привласнив собі право розпоряджатись колективним майном співвласників будинку, намагається навязувати свої послуги та вимагати оплати.
Це також означає, що навіть всі існуючі договори між жильцями та ПП, ЖРЕР, чи іншою організацією, не привндені у відповідність до норм Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та Постанові КМУ № 529, всі переліки послуг та тарифи є нечинними, а отже і будь-які претензії є незаконними.
4. Текст «документу» містить «прохання» погасити суму юридично неіснуючого боргу «у повному обсязі у добровільному порядку, у разі невиконання заявлених у цій претензії вимог (вже не прохання) у визначений строк» ПП «________» безпідставно погрожує зверненням до суду «за примусовим стягненням» неіснуючого «боргу». Текст документу також містить погрози щодо додаткових сум витрат, ставок платежів, пені, розміри яких вже відомі авторам документа - ще до рішення суду про прийняття їхньої позовної заяви, до розгляду справи в судових засіданнях, до оголошення та вступу в законну силу рішення суду по суті ще неіснуючої справи.
5. Текст «документу» містить безпідставні погрози щодо накладення арешту на майно, внесення до реєстру боржників і навіть позбавлення свободи пересування!!!
6. В кінці тексту «документу» міститься вже «переконливе прохання» погасити неіснуючу «заборгованість за спожиті житлово-комунальні послуги в десятиденний строк з дня отримання». Виникає питання: з дня отримання чого? Послуг? Робіт? Де підстави на їх надання, підтвердження фактичного виконання, надання, або акти виконаних робіт?
Якщо ж мова йде про отримання «Претензії...», то навіть при наявності законно укладених договорів термін досудового врегулювання спірних питань – 1 місяць...
7. Документ завірений мокрою печаткою ПП «________», підписаний директором та головним бухгалтером (групою осіб).

З аналізу тексту «Претензії про порушення заборгованості...» випливає наступне:
- «Претензія...» є прямим порушенням Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та відповідних постанов Кабінету Міністрів України, прийнятих на його виконання;
- «Претензія...» може містити ознаки злочинів, передбачених такими статтями Кримінального Кодексу України:
а) ст. 189 – вимагання з погрозами обмеження прав, свобод та законних інтересів;
б) ст. 355 - примушування до виконання цивільно-правових зобов'язань за недійсними чи відносно дійсними угодами (до недійсних угод закон відносить, зокрема, уявні, удавані, а також угоди, укладені з метою, що суперечить інтересам держави і суспільства);
в) ст. 209 – фіктивне підприємництво – створення юридичної особи з метою незаконного отримання коштів без фактичного виконання робіт, надання послуг.
По статтях 189 та 355 злочин вважається закінченим з моменту пред'явлення незаконної вимоги незалежно від досягнення винною особою поставленої мети.
Оскільки «Претензія...» підписана більше, ніж однією особою, це означає, що неправомірна дія здійснена групою осіб.
Виходячи із вищевикладеного, доцільно звернутися з скаргою в Прокуратуру і позовом в суд про захист своїх громадянських прав на отримання житлово-комунальних послуг в порядку, передбаченому чинними законодавчими і нормативними актами та про встановлення наявності в предявленій ПП «_______» «Претензії...» ознак злочинів, передбачених відповідними нормами Кримінального Кодексу України, а відтак – про захист від вимагання та примушування до виконання цивільно-правових зобов'язань за неіснуючими угодами.
Відповідачем у справі має бути також міськвиконком, який своєю бездіяльністю по приведенню своїх же розпорядчих актів у відповідність до чинного законодавства практично сприяв порушенню прав споживачів з боку ПП «_________».




Бізнесмен 2012-03-22 / 22:10:45
Ужгородці!
Новинка! Акція!
Нами створене ПП "Блю вота - надвичайно чиста вода". Гарантуємо її круглодобове постачання всім вам. Тож повідомляємо, що всім мешканцям міста необхідно терміново, негайно припинити оплачувати рахунки "Водоканалу", а перераховувати кошти, згідно тарифу, встановленого нашим Урядом, на рахунки нашого ПП "Блю вота - надзвичайно чиста вода".
Круглодобовість поставки через водопровідні мережі надзвичайно чистої води - гарантуємо. Номереми рахунків та банк повідомимо пізніше.

Ужгород 2012-03-22 / 12:56:29
ПП "Двірник" - суасна фірма "Роги і копита"?


Володимир Піпаш
Публікації:
/ 1Домашній інжир та наукова конференція у Перемишлі
/ 6Українці та українки, захисники та захисниці, члени та членкині, медики та медикині
/ 5"Кохайтеся, чорнобриві, та не з москалями…"
/ 7Михайло Джанда знову у строю!
/ 8Закарпатські румуни – хто вони є?
/ 25Тризуб на Верецькому перевалі
/ 5Гуцульський Лицар України
/ 11Абсурд, провокація, чи... дебілізм?
/ 3Подвижникам "четвертої гілки влади" присвячується
/ 16Мирослав!
/ 9"Жоден танк не повинен виїхати з казарми"
/ 2Пам’яті Шандора Фодо – палкого угорського патріота та доброго друга України
/ 4Різдвяна відповідь Путіну
/ 1Дарунок до ювілею
/ 2Здобуття Незалежності. Закарпаття
/ 32Про події на Верецькому перевалі у другій половині березня 1939 р.
/ 46Звернення громадськості Закарпаття до Папи Римського
/ 7Націонал-комунізм та національно орієнтовані комуністи в Україні
/ 2З історії взаємостосунків людини та природи на Закарпатті
/ 19До 100-річчя Народного єпископа
/ 3З Днем Гідності та Свободи!
/ 4Андрій Грицак та його побратими
/ 19Через десятиліття пречудове урочище Кізій відкрило свою жахливу таємницю…
/ 3Іn memoriam Лицаря Гуцульщини
Три десятиліття тому був створений український Народний фронт
» Всі записи