Львівський Форум видавців: погляд із Ужгорода

18-й Форум видавців у Львові встановив черговий рекорд. Цьогоріч за п’ять днів було проведено 750 акцій. Це значно більше, ніж минулого року і цілком сягає європейського рівня.

Львівський Форум видавців: погляд із Ужгорода

Учасниками "головної культурної події країни" як йменують часом цей найбільший літературний форум України стали видавці та письменники з 26 країн. Уперше до Львова завітали літератори з Конго, Нової Зеландії,  Австралії, Нігерії, Естонії та Казахстану. Таким чином на Львівському книжковому ярмарку уперше були представлені всі п´ять континентів. 

Загальна кількість письменників, які приїхали до Львова, сягнула чотирьох сотень. Головним гостем Форуму став норвезький письменник Ерленд Лу, який вперше побував в Україні. А головний приз конкурсу, що проводиться в рамках ярмарку, здобув розкішний альбом Віти Сусак "Українські мистці Парижа. 1900-1939".

Львівський форум видавців породив таке унікальне явище як "книжковий туризм". На ці дні до столиці Галичини з´їжджаються книгомани з усієї України, в тому числі чимало закарпатців. Загалом книжковий ярмарок відвідало 60 тисяч відвідувачів.

Показовою для Закарпаття є підтримка місцевої влади  цього масштабного літературного явища. Так, Львівська обласна рада виділила на проведення форуму 300 тисяч гривень, а міська - 155 тисяч. Загалом, майже півмільйона гривень. І мер Львова, і "губернатор" влаштували для почесний гостей окремі прийоми, де спілкувалися з ними у неформальній обстановці.  Це виглядає дуже прикро на закарпатському тлі, де цього року влада взагалі не виділила бібліотекам коштів на закупівлю книжок. 

Тим не менше, закарпатці були активними учасниками Львівського форуму. Загалом за їхньою участю відбулося близько тридцяти акцій.  Ірися Ликович презентувала свій новий роман "Татцельвурм. Тірольська історія", мала чимало автограф-сесій, виступила у тандемі з Романом Горбиком (Україна/Німеччина) та дискутувала з письменницею-психологом Вікторією Горбуновою з Житомира.  Дві свої нові книжки представляла Галина Малик - "Хвацькі вірші" та "Незвичайна книжка", що вийшли у Києві та Тернополі. Андрій Любка декламував свої вірші на пару з Олегом Коцарєвим. Петро Мідянка читав свої твори у тандемі з москвичем Андрієм Василевським. Мирослав Дочинець підписував свої книжки на стенді видавництва "Ярославів вал".  Лесь Белей модерував  зустрічі з поляком Лукашем Сатурчаком та чехом Петром Плацаком.

Представили свої книжки і "київські" закарпатці. Історик Степан Віднянський видав у співавторстві з Андрієм Мартиновим  "Об´єднану Європу: від мрії до реальності", а Марія Маєрчик - давно очікувано монографію "Ритуал і тіло", що побачила світ у поважному київському видавництві "Критика".

На жаль, цього року учасниками Форуму були тільки двоє закарпатських видавництв "Ліра" та "Карпати". Однак обидва повернулися додому задоволені. Директор першого -- Олена Кухарська вважає, що програму виконано на 200%.  З успіхом пройшли презентації книжок Вікторії Андрусів, "Абри&Кадабри" Галини Малик та "Словника слов´янських імен українців" Павла Чучки-старшого.  Задоволене видавництво і продажами своїх книжок.

Віктор Браславець, директор "Карпат", теж твердить, що виторг був не менший, ніж торік. Найстаріше ужгородське видавництво презентувало на ярмарку книжку Петра Ходанича "Шляхом пізнання",  "Зернятка мудрості" Юлії Драгун та "Персональні фінанси" Юрія Кушніра. За останню видавництво навіть отримало спеціальну відзнаку журі конкурсу Львівського форуму видавців.

За словами директора видавництва, найкраще продавалася на їхньому стенді історична література, на другому місці - дитяча.

Дедалі більше помітна присутність Львівському форумі не тільки сусідів-поляків, але й чехів. За перекладами української літератури Чехія впевнено займає друге місце після Польщі у Центральній Європі.  Відбулася й одна презентація словацького письменника Валерія Купки, що можна вважати маленьким проривом. Адже літературні стосунки між цими двома сусідніми літературами незрозуміло пасивні.

Не було жодної акції на форумі за участю угорських письменників чи видавців, хоча кількох мадярських авторів останнім часом було видано в престижних українських видавництвах. Очевидно, треба з обох боків будувати мости між сусідами. Це, видається, легшим, ніж встановлювати контакти з нігерійськими чи новозеландськими письменниками. 

Загалом на книжковому ярмарку було чітко помітно здорожчання книжки. Ціна новинок в середньому вже перевалила за тридцять гривень. (У книгарнях, ясна річ, буде ще дорожче). Ясна річ, це не робить її доступнішою. За словами Президента ГО "Львівський форум видавців" Олександри Коваль, лише 20% українців прочитують у рік 5 книжок. Інші читають ще менше або не читають взагалі. Це тривожні показники. Бо читання розвиває мислення.

Тому слід докладати максимальних зусиль, аби ми були європейцями не тільки за рівнем доріг чи туалетів, але за кількістю прочитаних книжок. Слава Богу,  україномовна книжка дедалі більше завойовує собі популярність. Яскраве цьому свідчення і Львівський форум видавців, який щороку б´є нові рекорди.

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
24 вересня 2011р.

Теги: Львівський форум видавців, письменник, книжка


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
/ 9Що показав перепис у Чехії?
» Всі записи