Колотнеча в Колочаві

Унікальну дерев’яну пам’ятку Закарпаття окупували незаконною забудовою

Колотнеча в Колочаві
Дерев'яна Святодухівська церква 17 століття в Колочаві давно є візитівкою цього знаменитого села. В енциклопедії "Церкви України. Закарпаття" відомий мистецтвознавець Михайло Сирохман твердить, що вона "належить до найвищих архітектурних досягнень Закарпаття".
 
"Церква струнка і досконала в пропорціях. Головні елементи дивовижно збалансовані... Висока вежа завершена чудовим бароковим ансамблем" -- пише він.
 
Не дивно, що Святодухівський дерев'яний храм, що пережив закриття з ідеологічних причин ще за часів Чехославаччини та музей атеїзму за комуністичної доби фігурує на неофіційному гербі села. Саме ця пам'ятка архітектури приваблювала до Колочави туристів ще задовго до створення цілої низки музеїв, які нині успішно працюють в цьому селі.
 
До того ж, на подвір'ї церкви знаходяться поховання чотирьох чеських жандармів, які загинули під час служби в Колочаві. (Двох застрелив опришок Микола Шугай). Окрім цих могил, що стали вже туристичним об'єктом, який із задоволенням відвідують чехи, тут торік відкрили і єдиний на Закарпатті пам'ятник книжці – місцевому рукописному требнику "Перлу драгоцінному".
 
І яким же було моє здивування, коли днями відвідавши Колочаву, був вражений, що поруч із церквою-пам'яткою побачив недобудовану двоповерхову цегляну споруду, яка повністю перекриває вид на церкву з головної дороги. А з іншого боку вже теж стоїть загороджений металевою сіткою придорожній клаптик землі, який чекає свого будівництва. Таким чином не те, що турист, але й колочавець скоро не знайде в рідному селі шедевра дерев'яного зодчества. Церква буде звідусіль закрита будинками. Через ці недолугі будівництва її вже навіть важко сфотографувати з віддалі.
 
 
Ось такий шедевр затулятиме памятку всеукраїнського значення
 
Такого варварства я не зустрічав ніде. Те, що має стояти напоказ і є гордістю цілого краю забудовують примітивними спорудами, порушуючи всі писані і неписані закони. Зокрема, і про охоронну зону довкола пам'ятки культури загальноукраїнського значення.
 
Це тим дивніше, що Колочава останнім часом прагне здобути статус туристичної столиці Верховини. То чи знає тут ліва рука, що чинить права? Винні за таке варварство повинні бути покарані, а земля має бути повернена пам'ятці.
 
Також обурення туристів викликає той факт, що подвір'я церкви більшість часу замкнене на колодицю і оглянути шедевр народного зодчества доводиться крізь шпари огорожі. Вельми своєрідне трактування туризму в туристичному центрі!
 
P.S. За коментарем про ситуацію довкола Колочавської дерев'яної церкви ми звернулися до головного архітектора області Андрія Жиги. Він нам показав лист відділу архітектури Міжгірської райдержадмінстрації від 19 жовтня 2010 року до начальника інспекції ДАБК.
 
Ось його текст: "Перевіркою забудови в с. Колочава виявлено самовільне будівництво в охоронній зоні пам'ятки архітектури ХVII століття Святодухівської церкви та дзвіниці. За наявними у відділі регіонального розвитку, містобудування та архітектури даними, будівництво проводиться мешканцем с.Колочава-Горб Віктором Шандором. На усні попередження керівництва місцевої ради та відділу про припинення будівництва не реагує і продовжує його здійснення.
     Враховуючи вищенаведене просимо інспекцію вжити невідкладних заходів впливу про припинення самочинних дій В.В.Шандором і приведення ділянки у відповідний попередній стан".
 
Головний архітектор області не розуміє, чому за ці 10 місяців інспекція державного архітектурно-будівельного контролю не вжила заходів по знесенню самовільного будівництва. Адже охоронна зона Святодухівської церкви і дзвінниці чітко окреслена і зафіксована у паспорті пам'ятки, який створений у 1980-му і підтверджений у 2004 році. І обидві виділені ділянки є незаконними, бо знаходяться в охоронній зоні, на які повноваження сільради не поширюються.
 
"Після знесення самовільного будівництва прокуратура має подати протест до Колочавської сільської ради, котра зобов'язана відмінити незаконне рішення про виділення ділянок у охоронній зоні", -- пояснив обласний архітектор.
 
Андрій Жига нарікається, що ситуація із Колочавською церквою, на жаль, не поодинока. Так, самовільні будівництва здійснюються в охоронній зоні Середнянського замку і навіть Горянської ротонди. Нещодавно архітектурно-художня рада при обласному архітворові відхилила проект спорудження пам'ятника виноробу у Виноградові якраз через те, що його хотіли споруджувати в охоронній зоні францисканського костелу і монастиря.
 
"У нас не так багато пам'яток історії та архітектури, аби ми могли ними ось так недбало розпоряджатися. Що ж тоді залишиться нашим нащадкам? Закон чітко регламентує, що охоронна зона пам'яток є недоторканна. Так що тут не може бути ніяких двозначностей", -- твердить головний архітектор Закарпаття.
Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
11 серпня 2011р.

Теги: церква, Колочава, пам'ятка, Жига

Коментарі

колочавець 2012-03-16 / 13:26:51
Будівля у Колочаві незаконна, а всі чиновники куплені - від села -до області.Шандори ж за кордоном грошей заробили, і мають чим платити.
А за колочавською землевпорядницею давно тюрма реве.Стільки людям біди наробила, акти повидавала двом особам на одну ділянку. Колочавці прокляли її до сьомого коліна.
До речі, перед церквою -музеєм стоїть огорожа - це вона допомогла приватизувтаи сільську!землю своєюму братові. А той вже дошки завіз та всім розказує, що буде там дочці хату будувати.Так скоро церкви взагалі не буде видно через модерну архітектуру.

Gancko 2012-02-07 / 17:18:16
Який він в б-са патриот, вин кожен рік проїджає щонайменше двічи поз цю церкву і що небачить цей гараж, чи може він їде з закритими очима!!!(Повністю підтримую СТЕЦЬКО), (УЖГОРОД проїдь у напрямку Міжгір"я-Колочава Я дуже сумніваюсь що ти непобачиш цей гараж)!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2011-09-10 / 22:52:00

стецько 2011-08-24 / 19:15:00
цю колотнечу в Клочаві затіяв голова села ,, який продав землдю біля цієї церкви своїй працівниці сільради ( звісно не задарма ) , він тепер хвастаеться, що йому все по барабану , адже нардеп Аржевітін його друг, якому він теж надав землі в Клочаві , і був з ним на Майдані підтримував Аржевітіного кума Ющенка !! От такі справи !!!

16 2011-08-18 / 18:45:00
підтримую михайла!

мукачівець 2011-08-14 / 21:18:00
Балога много зробив для Мукачева, дав робочі місця людям, а Аржевітін для Колочави нічого, у змові з головою сільради с Колочава Аржевітін забрав землю в Колочавців, повідкривав собі музеї і тепер дере гроші, в свої кармани на чому наживаеться , і сміеться !!!

михайло 2011-08-14 / 17:50:00
до Ужгородця!! що такого патріотичного зробив Арженвітін для Колочави ??? та нічого !! настроїв музеї ??? а ви були в них, знаете скільки треба платити за вхід ??? він в Колочаві построїв свій бізне, і дере гроші !! толкового він для Колочави не зробив нічого !! , де б люди мали яку небудь роботу !!

Орися 2011-08-14 / 00:09:00
Знаючи, що таке сучасний середньостатисчний районний архітектор та інспектор ГАСКа- до них питань немає. З ним все давно зрозуміло.
Але чому " високоморальна і патріотична " громадськість яка пишно надула щоки і втнула музеї на всі випадки життя , не теліпає цими чиновниками. З одної сторони 10 музеїв і тут же-ж отака ср-а під памяткою культури. Ця громадскість або сліпа або дико лицемірна.

Ужгород 2011-08-13 / 22:24:00
Аржевітін справді патріот. Дай Боже, щоби всі такими були. Доказав це конкретними справами в Колочаві. Але він не може бути у курсі всього, що робиться у цьому великому селищі.

Це ж не Балога в Мукачеві :)

михайло 2011-08-13 / 19:46:00
патріот Аржевітін в долі з головою сільради, ви знаете який він собі бізнес вілїдкрив в цьому селі??!!!!!, скільки, він скупив землі в Колочаві, і в яких місцях !!!!!!!!!!

Зауваження 2011-08-13 / 12:59:00
щось не чути голос "великого патріота" Аржевітіна!

іван 2011-08-12 / 19:07:00
молодець п. Гаврош , що підняв дане питання , Як виявляеться забудовником даної ( хатинки ) , являеться землевпорядниця Колочавської сільради !!!!! Напевне голова даної сільради за те і не помічав дане будівництво ( затьмарений доларовими купюрами ) ! побачимо , що на дану статтю скажуть працівники відповідних органів? напевно вони не такі хапуги як даний голова !! може вони викриють і інші зловживання з землею на територіі даної сільради !!

Година 2011-08-12 / 11:37:00
Взагалі то, кожен може отримати свої гектари незалежно від місця проживання, тому тут якби претензій нема. Будучи ужгородцем отримуй хоч в Луганську, і навпаки. Не забувайте, що прописки вже давним-давно нема.

Інша річ - чому одним земля виділяється, а іншим ні - і ось цей момент може мати (і скроіш за все має) елементи корупції. Що і слід перевірити компетентним органам.

Але, як це завжди буває, якщо журналісти не прослідкують (а саме це і є їх робота, бо прості люди в ширшому понятті громадськість має роботу іншу - корови пасти, коло станка стояти, асфальт класти), якщо журналісти не прослідкують, то вже з відкриттям осіннього сезону там буде поштукатурено, або ще гірше - пластмасовою білою вагонкою все закрито, і магазинчик АВС відкрито.

Ось така фігня, малята.

pfr 2011-08-12 / 09:32:00
arh, тоді в Колочаві треба сидіти постійно і спостерігати. Заплатити за оренду якоїсь кімнати, їздити до Міжгір"я через перевал, найняти якусь охорону - це ж опришківський край! Там не дуже безпечно розслідувати такі справи. Сашко тему підняв, поїхав, молодець, але тут вже має громадськість втрутитися.

Arh 2011-08-12 / 07:50:00
Чи буде доведено справу до кінця? Чи буде знесено самовільне будівництво? Прохання до Гавроша надалі висвітлювати цю тему!

петро 2011-08-11 / 21:57:00
долари закрили очі голові Колочавської сільради, і він нічого не помічае , що діеться навкруги !! , а працівники міліції не можуть на Міжгірщині впіймати жодного хабарника !!прочитавши дану статтю УБОЗУ є над чим подумати !!!!!!

справедливість 2011-08-11 / 21:35:00
повністю підтримую п. Олександра, де голова сільської ради с. Колочава, Що він не знае про цю новобудову ????? , разом з Станіславом Аржевітіном, !!! без дозволу голови сільради цей громадянин не розпочав би будувати собі хату!! напевно голова даної сільради зірвав непоганий собі навар !!! в цій Колочаві таке твориться , що сам чорт ногу зламае, там отримують посторонні люди які не є мешканцями даного села земельні ділянки, під будівництва будинків, а мешканці Колочави не можуть побудувати собі хату, тому Що їм нема де!! І прокуратура все це неподобство бачить і мовчить !! Голова даної сільради набивае собі на цьому кишені ( зеленими доларовими купюрами) !!!!!

Faust 2011-08-11 / 18:05:00
Дякую пане Олександре за підняту, дуже важливу тему не тільки для Колочави, але і для всього Закарпаття... Але чи в курсі справи пан Станіслав Аржевітін про таке неподобство в його рідній Колочаві?? Якщо так - то чому мовчить? Якщо ні, то чому ні??...

Сторонній 2011-08-11 / 14:04:00
Повністю підтримую О. Гавроша.

KK 2011-08-11 / 02:57:00
Добре бачити що син сріблої землі, О. Гаврош, звертає свою увагу на цю трагедію. Голос 'забутих предків' не заспокоїться поки ця не принята ситуація скоро не зміниться.


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
/ 9Що показав перепис у Чехії?
» Всі записи