Чи матимемо «українську Абхазію» в Берегові?

Подвійне угорське громадянство становить значну загрозу територіальній цілісності України

Чи матимемо «українську Абхазію» в Берегові?

До мене в гості приїхав давній знайомий з Угорщини. Вже п'ять років він має тамтешнє громадян­ство і може без віз роз'їжджати Європою. Яке ж було моє здивування, коли я довідався, що він надалі вважає себе і громадянином України. І для доказу витяг діючий український закордонний паспорт — чоловік його просто не здав.

Попри те, що Конституція України не визнає подвійного громадян­ства, на практиці чимало українських громадян мають паспорти різних країн. Причина в тому, що згадана норма Конституції ніяк не захищена юридично.

Які це може нести загрози, добре видно на прикладі нещодавно введеного в дію спрощеного порядку набуття громадянства Угорщини. Раніше, аби отримати угорський паспорт, слід було витримати півторарічну процедуру. Однак після поразки на виборах соціалістів і приходу до влади в Будапешті прихильників Віктора Орбана кардинально змінилося ставлення до угорської діаспори. Нова влада заявила, що не ділить угорців на домашніх і закордонних. І ставить собі за мету об'єднати угорську націю в Карпатському басейні.

За спрощеною процедурою

Наразі йдеться про інтеграцію інформаційну, культурну, освітню, гуманітарну, економічну. Хоча там, де можливо, угорські меншини будуть добиватися в країнах проживання "автономії різного рівня". Так що політична програма також озвучена.

У руслі цієї політики угорська влада затвердила і спрощену процедуру набуття свого громадянства. Для цього треба тільки підтвердити, що хтось із ваших близьких родичів проживав на території Угорщини до 1920 року або в 1939—1944 роках, не бути судимим і знати угорську мову. І через три місяці ви вже матимете паспорт цієї країни ЄС. Вибуття з іншого громадянства не вимагається. За українськими законами це заборонено, але через брак механізму контролю виникає колізія, як із моїм знайомим, який носить у кишені два паспорти.

На Закарпатті, згідно з переписом 2001 року, проживає близько 150 тисяч угорців, які компактно мешкають у районах біля кордону з Угорщиною. Без сумніву, майже всі вони захочуть мати угорський паспорт — паспорт Євросоюзу, оскільки той дає можливість безвізового пересування Європою. Тільки в січні на здобуття угорського паспорта подало заяви кілька тисяч закарпатських угорців. Процес пішов. У Будапешті прогнозують, що за рік угорське громадянство набуде близько 400 тисяч закордонних угорців. Закарпатці мають у цьому найбільше зацікавлення, адже єдині випадають із Євросоюзу.

Неприхована загроза

Таким чином невдовзі на Закарпатті може скластися парадоксальна ситуація, коли понад сто тисяч, а то й до двохсот тисяч громадян України матимуть угорський паспорт і будуть захищені законодавством Угорщини. Бо ж угорською мовою володіють не тільки угорці, а предків — громадян колишньої Угорщини — має фактично кожен закарпатець.

Що буде, коли мешканцями кількох прикордонних районів виявляться майже всуціль іноземні громадяни? Загроза Україні вже озвучена угорською владою: якнайменше — автономія. Не виключено, що невдовзі з'являться й територіальні претензії. Сумний історичний досвід Карпатської України, яка впала під угорською окупацією у березневі дні 1939 року, це підтверджує.

Словаччина, де мешкає півмільйона угорців, різко негативно сприйняла подвійне громадянство з Угорщиною і відразу ввела норму, що автоматично позбавляє словацького громадянства тих, хто отримав інший паспорт. Україна робить вигляд, ніби проблеми немає, хоча експерти попереджають про великі загрози.

Українська влада вже най­ближчим часом мусить прийняти юридичні норми, які дозволять уникати прихованого подвійного громадянства, зважаючи на територіальні претензії в головах радикальних політиків сусідніх країн. Мова і про Угорщину, і про Росію та Румунію. Чимало буковинців отримали румунський паспорт, кримчан — російський. При цьому більшість із них залишаються громадянами України.

Досить пригадати красномовний випадок із Абхазією, де Росія, вводячи війська, мотивувала свої дії захистом "російських громадян", які там проживають. "Українська Абхазія" може з часом виникнути в Берегові. Для цього досить, щоб культурні гасла еволюціонували в політичні. А підставою будуть не задоволені права 150—200 тисяч угорських громадян, які там "історично" проживають.

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
16 березня 2011р.

Теги: громадянство, Угорщина, Абхазія

Коментарі

Моніка 2011-11-29 / 14:41:43

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

2011-03-30 / 11:29:00
gavros ganaj

Ukrajnai Magyar 2011-03-25 / 21:44:00
"Ну я ж і кажу, що ви - "нація" лакеїв і колаборантів.. :)" Стало понятно на сколько ты уважаеш других наций. Хотелось бы узнать как свою характеризуеш.

сорри 2011-03-25 / 18:14:00
Ну я ж і кажу, що ви - "нація" лакеїв і колаборантів.. :)

Alb 2011-03-25 / 17:49:00
Коментуючи слова "автора" хочу сказати, що на Підкартатті (по укр. закартаття) більше 1000 років жили і живуть русини з угорцями. Цей край до радянської окупації завжди входив до складу Угорщини, такщо якщо і була окупація - то зі сторони СССР в 44му.

Ukrajnai Magyar 2011-03-24 / 21:13:00
"Читаючи коментарі мадярчуків та русинів мадяронів,..." С твоих слов, кроме бешенного национализма шовинизма ничего и не видно. Ты подумай над тем, почему Украина не признает тех украинцев, которые по разным причинам оказались гражданинам других государств.

seb 2011-03-24 / 13:40:00
Shanovni ukrajinci nacionalisti! Menyi i mojim tovarischam bude uhorskij, slovackij, rumunskij, rosijskij pasport i ja budu grazhdaninom EU. A vi: nikoli.

Ja znaju, sho ce vas shokuje, ale dlja mene ce duzhe smishno. :)))))))))

Vam ce ne spodobajetsja? Koho cikavity
prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

2011-03-24 / 13:06:00
..." доведеться встановити демілітаризовану, під контролем миротворців, зону, років так на двадцять".
Практично вся територія Закарпаття вже зараз контролюється НАТОвською авіацією, яка круглодобово літає вздовж границь.
Ніякої анексії, або різанини тут не може бути ніколи - хіба якісь ідіоти підпалять камінного ідола, а потім - свою хату.

ІВАН 2011-03-24 / 08:41:00
Читаючи коментарі мадярчуків та русинів мадяронів, можна дійти до дуже простого висновку - їм дуже прагнеться, щоб Закарпаття перетворилося на "Абхазію". Із результатом - щоб Угорщина його, чи південну частину Закарпаття анексувала, як це зробила Росія із Абхазією. Однак. бідолахи не розуміють, що Україна - не маленька Грузі, а Угорщина - не Росія. Просто може бути різанина, а закінчиться тим, що мадярчуки тікатимуть за Ніредьгазу. А вище на угорській території до Чопа - невиключено, що доведеться встановити демілітаризовану, під контролем миротворців, зону, років так на двадцять.

Ukrajnai Magyar 2011-03-23 / 23:19:00
Во всех странах мира, где правительство не справится со своими объязанностями, появляются "Гавроши" и пугают страну национальными меньшинстами. Только все они забывают, что вто время вся Закарпаття, в том числе и венгры, проголосовали за Вiльну Україну.

seb 2011-03-23 / 23:13:00
tak. mi tut prozhivajeme istorichno, bez " ".

Ot choho vi bojites u 2011? Sho EU (Uhorschina, Rumunia) bude pochinati vijnu proti Ukrajinu za territoriyu? Abo vi zazdrisni na uhorciv i rumuniv? Treba vivchiti uhorsku, i jaksho majete zakarpaskih predkiv, vi tezh mozhete mati uhorskij pasprt. Ce vse

seb 2011-03-23 / 23:03:00
Pan Gavros!

Vi znajete sho oznachaje slovo: diaspora? Divitysja budj laska, v slovnika inozemnih sliv, i uznajete, sho uhorci na Zakarpattye ne diaspora.
Djakuju.

2011-03-22 / 16:54:00
Чи матимемо «українську Абхазію» в Берегові?

Так.Будете мати.Дякуючи Куцинам,Любкам,Гаврошам.Список наших,місцевих націоналістів мож продовжувати але не буду.У Закарпатті - толерантні люди.Роботящі.В основній свої масі - аполітичні.Тому провокатори і стараються цю толерантність порушити.

Magyar Ember 2011-03-19 / 19:23:00

Сорри, я думаю что ты должен снести Верецкий перевал вместе с памятником и, тогда прекратятся все страсти вокруг памятника и украина станет наконец соборной.

Istvan 2011-03-19 / 18:40:00
2 сорри: Лично мне судьба памятника не интересна, ведь стоит там, или нет, Верецкий перевал все таки существует. Венграм важное - это место, а не камни.
А факт - есть фактом: большинство жителей За- или Подкарпатья будут гражданами Венгрии, Румынии или Словакии.

Istvan 2011-03-19 / 18:34:00
ИПАПА, как вы догадались?

и ПАПА 2011-03-19 / 17:06:00
Этом у автору очень тесно. Русины ему мешают, венгры мешают, русских не любит, евреев презирает...
Националист наверное

сорри 2011-03-19 / 15:05:00
Іштване, я Верецький перевал привів як пряму паралель до хибності вашого мислення. Ви інкримінуєте мені бажання позбавити угорців закарпаття українського громадянства, я ж вам кажу, що цього вимагає українське законодавство відповідно до ініціатив, проявлених угорськими політиками. Ця ініціатива з подвійним громадянством, як і ініціатива по спорудженню монумена на верецькому перевалі, спричинила розбрат між угорцями і українцями нашого краю. І це видно навіть по тональності нашого з вами спілкування. На цьому сайті було видно. як найбільші спалахи словесного (слава Богу, покищо тільки такого) протистояння спалахували під ініціативи по пам'ятнику і по подвійному громадянству. І в обох випадках ініціаторами була Угорщина, угорські політики.

Думайте, Іштване, що за цим стоїть і кому це потрібно...

Ну а Ember Zoltán-у вже відповів Адмін. Цей челядник справді не продукує нічого, окрім образ... :(

Ember Zoltán 2011-03-19 / 14:30:00

Иштван, тебе нечем заняться что-ли?! Ты врач? Больных остав для Антона Павловича:)


Якщо ви будете вести розмову виключно на рівні образ опонентів, а не аргументів, змушений буду обмежити вам можливість в праві коментування. А поки що попередження. Адмін

Istvan 2011-03-19 / 12:50:00
Я тут ни слова не сказал насчет памятника. Второе: те, кто получили и получают венгерское/европейское гражданство - точно не будут больше никогда в жизни отказываться от него.
Чтоб ты знал, в ужгородском генконсульстве в очередь за венгерское гражданство можно теперь записаться только на январь 2012 года.


Олександр Гаврош
Публікації:
/ 1Загублені у коханні
/ 4Рік Августина Волошина
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
» Всі записи