Україна і жест Земана

Україна і жест Земана

На початку вересня президент Чехії Мілош Земан прийняв у Празькому Граді, делегацію із семи осіб, що представляють, як сказано в повідомленнях, «інтереси русинів». Зустріч була приурочена сторіччю входження Закарпаття до Чехословацької Республіки (ЧСР). Показово, що ювілейна подія відзначалася не із представниками влади Закарпаття, її культурною чи науковою елітою, а з людьми, чия репутація є доволі сумнівною з різних оглядів. Всі вони відомі агресивними висловлюваннями в бік України та промосковськими симпатіями. Зокрема, православний священник Московського патріархату Димитрій Сидор свого часу був навіть засуджений за сепаратизм, а Іван Данацко – за нелегальне переправлення мігрантів через кордон.

Такий публічний жест президента Чехії ще раз нагадав про ту суперечливу політику, яку проводила Чехословаччина за двадцять років свого панування на Закарпатті. Коли у 1919 році цей край входив до новостворюваної слов’янської держави, її засновники Масарик і Бенеш зобов’язувалися виконати дві головні вимоги закарпатських представників – надати повну самоврядність краю (автономії) та не розбивати етнографічну українську території на різні частини. Обидві обіцянки не були виконані. Автономію надали аж у жовтні 1938 року, коли першій Чехословацька республіці залишилося лічені місяці до загибелі. А терени, населені українцями, були свавільно розділені між Підкарпатською Руссю, Словаччиною та Румунію. Причому назавжди.

Мапа Чехословацької Республіки

Особливо драматичними виявилися останні кілька днів співжиття з чехами в одній державі. Провокативне призначення чеського генерала Прхали в автономний уряд Августина Волошина врешті призвело до кровопролитних міжусобиць в Хусті 14 березня 1939 року , в яких загинули десятки чехів та українців. Чехословацьке військо не стало боронити Закарпаття від угорської окупації і навіть не хотіло надати зброю для його добровільних захисників. Покидали чехи край похапцем та в розпачі, спалюючи документацію і підриваючи боєприпаси. Оці сльози, кров та лайка і стали завершальним актом їхнього двадцятилітньої панування.

Командир Організації народної оборони «Карпатська Січ» Дмитро Климпуш (у чорній шапці) разом з іншими військовими організації. Хуст, березень 1939 року

Без сумніву, що м’яка чеська колонізація була значним кроком вперед після брутальної мадяризації кінця ХІХ –початку ХХ століття. Освітнє, культурне та господарське життя у міжвоєнну добу помітно зросло. Але в той же час посиленими темпами тривала чехізація краю, в якому чехи займали ключові позиції, хоча вони становили лише кілька відсотків від усього населення. Саме незграбна національна політика і стала смертельним вироком міжвоєнній Чехословаччині.

Вказівники на головній вулиці міста Хуста. Карпатська Україна, Хуст, 27 січня 1939 року

Нині можна почути деякі ностальгійні зітхання, як добре було під чехами та що треба було з ними жити далі в одній державі. Такі романтичні зітхальники живляться ілюзіями та видають бажане за дійсне. Чехословаччина перестала існувати не через українців, які в ній становили менше від 4% мешканців.

Фіаско «чехословакізму»

Від початку ця держава була приречена на гострі, а той непримиренні національні конфлікти. Непідйомним тягарем для створеної у 1918 році держави стала компактна німецька меншина, чисельність якої сягнула понад три мільйони і котра за величиною була другим народом у ЧСР (кожен четвертий мешканець). Ще однією важкою ношею стали угорці , яких нараховувалося до 800 тисяч, і за кількістю вони випереджали навіть українців. І німецька, і угорська меншини дивилися на Чехословаччину як на «тимчасове непорозуміння» і лише чекали нагоди, аби повернутися до лона своїх національних держав.

Але й не ці дві надзвичайно скрутні обставини визначили швидкий кінець клаптикової держави. Її смерть ховалася в самій концепції Масарика та Бенеша, відомій як «чехословакізм». Себто, що чехи і словаки – не два різні народи, а один. Усе міжвоєнне життя ЧСР минуло під цим патріотичним гаслом, на переписах фігурувало лише визначення «чехословак», а врешті-решт все закінчилося крахом. Упосліджені словаки проголосили у березні 1939 року власну державу, і Чехословаччина завалилася як картковий будинок. Тоді це пояснювалося не природним розвитком національного словацького життя, а впливами агресивної німецької політики.

Однак по війні «чехословакізм» теж став поволі згасати, і незадовго навіть комуністичною владою було проголошено вже два самостійні народи – чехів і словаків. А коли настала демократія у 1989 році, Чехословацька федерація одразу розпалася на дві окремі національні держави. Масариківська ідея «чехословакізму», на якій базувалося створення Чехословаччини 1918 року, виявилася нежиттєздатною. Скориставшись програшем Гітлера у Другій світовій війні, Прага виселила з чеських земель кількамільйонну німецьку меншину, розв’язавши для себе раз і назавжди національне питання на своїх теренах.

Закарпатський «хвіст», який і так був чужорідним елементом і вічним головним болем для Праги, відлетів найпершим у 1945 році, а далі – посипалося все інше. Гарна теорія у мудрій професорській голові пережила свого творця лише на кілька років. (Томаш Гарріг Масарик помер у 1937 році). Чехословаччина рано чи пізно була приречена на розпад, як і Югославія чи СРСР, бо таким є напрям людського поступу. На зміну конфедераціям чи багатонаціональним федераціям приходять національні держави.

І закарпатцям з чехами ніяк не можна було вжитися в одній державі, якщо найближчим словакам така федерація виявилася непотрібною. Тож залишається чеському президенту на сторічний ювілей пити шампанське із закарпатськими сепаратистами-маргіналами, згадуючи поїджену міллю колоніальну велич. А нам дивуватися його недалекоглядності та висловлювати черговий протест проти недолугого втручання у внутрішні справи України.

Радіо Свобода

Олександр Гаврош, Закарпаття онлайн.Блоги
15 вересня 2019р.

Теги: Земан, русини, Чехословаччина

Коментарі

Красне Поле 2019-09-27 / 23:18:03
Гуєли, що не кажіть, а Августин Волошин таки переміг свого двоєрідного продажного брата. Цить!

Петро Ференцович Генцюр 2019-09-25 / 09:51:34
70707.
А знает ли пан 70707, что если финансируемый МИД Украины информационный ресурс начнет печататься в каком-нибудь региональном СМИ, то это грозит руководству ресурса судебным преследованием, а Украине - нота Госдепа? Или меньше знаешь, крепче спишь(на пустой желудок)?

70707 2019-09-24 / 20:02:15
Петро Ференцович знову забув згадати про підступний план Аллана Далласа. Недопрацьовує сарака, забуває начисто рідну радянську класику. Великий "Вечный зов", напевно, давно не перечитував. Старіє, і сили вже не ті.

Петро Ференцович Генцюр 2019-09-24 / 15:14:17
Сорока.
А автор - Радио Свобода - и не ставит своей целью исторический экскурс: госдеповский ресурс проводит политику США на территории типа независимой Украины. Статья абсолютно из госдеповского агитпропа.

Авжеж 2019-09-22 / 20:00:29
Одномірно мислите. Фірташ - людина клану Ротшильдів.

Вуву 2019-09-17 / 06:39:58
Власне про саму Моравію можна знайти якісь відомості але дуже "скупі.
Вважається що моравці це є ті самі чехи які живуть на територійі яка має назву Моравія.
Але десь "проскочила"інформація що раніше була моравська мова.
І наскільки мені відомо самі моравці з чехами себе не ототожнють.
Так само шукають свою історичну окремішність і мовно культурну індентифікацію "ШЛЬОНЗАКИ" ... або по нашому "сілезці".
Сілезія була розділена на три частини ... Між німцями ... Чехами і поляками.
В 20-30 роках "шльонзаки мали свій уряд ... Парламент і повну автономію від Варшави тбт.Польщі.

сорока 2019-09-17 / 00:03:53
автор як і багато інших не зовсім правильно думають що закарпаття ввійшло до складу чехословаччини у 1919 році цьоьго року тільки підписали сен-жерменський договір але з угорщиною договір і про закарпаття підписали лише у липні 1920 року так що ніякого 100 річчя з юридичної точки зору не має

До челянника 2019-09-16 / 17:51:31
Як каже улюблене у цих "русинів" х..ло, то ці "русини" є людьми з низькою соціальною відповідальністю. У них і паспорти варто було б забрати, а видату якусь довідку алконавта.

челянник 2019-09-16 / 10:02:21
Непогане нагадування нашим "русинам". Політична проституція і загравання з москалями звичайно закінчуються для них проституцією тілесною. Буває, що й на пару з професійною к...ою Татьяною Поп, присланою до нас з Рубльовки.

Справедливість 2019-09-16 / 00:26:06
А "делегати" були ще ті. Дівка хоч симпатична. А хлопи з неспотвореними інтелектом обличчями.

Вуву 2019-09-16 / 00:06:19
Це була перевірка на суспільну реакцію як нашого МЗС ... Так і громадську думку в Закарпатті.
А якщо брати до уваги той факт що (знову ЗЄ)ман любить "мекнути" як колись "царь баріс"
... то ясно шо він це зробив це по пяні або після коли в нього був "опохмєл".

слухач 2019-09-15 / 22:09:44
заради Страведливості: Там не приватний візит, а чистої води провокація ФСБ. Ця агенша з Рубльовки, професіоналка з найдавнішої професії Татьяна Поп, не вперше гастролює в Празі. Вона безчесно брехала в 2018 році, коли приписувала прем'єру Чехії Бабішу слова, яких він і близько не казав. Андрей Бабіш потім довго спростовував заяви фсбшної аферистки. Про це розлогіше подано в матеріалі від Radio Prague International: https://www.radio.cz/ru/rubrika/radiogazeta/milosh-zeman-poobeshchal-rusinam-obsudit-ix-problemy-s-vladimirom-zelenskim

Справедливість 2019-09-15 / 21:51:38
Може це якийсь приватний візит по запису? В рамках демократії. Ці наші люмпени можуть вразити хіба відсталих на сто років людей.

коментатор 2019-09-15 / 21:17:42
На сторінці FB у ефесбешної Татьяни Поп - там знов про її зустріч із Земаном. Виявляється, вона в цій історії - невинна овечка, навіть постраждала сторона. Бо в її особі начебто дискредитують Зеленського, оскільки, за її словами, "усі русини підтримують Зеленського" (с). Тож, її з делегацією якихось стрьомних осіб, спроба домовленостей з Земаном щодо автономії чи як мінімум ініціювання визнання конкретно цих "русинів" нацменшиною - це, виявляється, така особлива "підтримка Зеленського" від Татьяни Поп, "усіх русинів", ну і ФСБ, мабуть, теж.
Отже, чекаємо на офіційну реакцію не тільки від МЗС на спроби керівництва Чехії загравати з ФСБ коштом України, але й від Зеленського та його офісу - на отаку демонстрацію "підтримки".

Петро Ференцович 2019-09-15 / 21:14:54


Флуд і перехід на особистості коментаторів. Коментуйте по суті публікації. Коментар видалено. Адмін


козопас 2019-09-15 / 21:03:38
Пане Петре, тут головне Вам самим кацапом не стати. Бути цапом - це трохи природніше, аніж ФСБ відмивати. Бо ефесбешного козла, як і засланих московських козиць, не відмиєш набіло.

Петро Ференцович 2019-09-15 / 20:39:30
Почав читати. З перших слiв статтi - дуже схоже на "Радiо Свобода". "Чем невероятнее ложь, тем проще в нее поверить" - Геббельс. Не пийте, люди, каламутну водичку - цапами санете. Ось такi справи...

коментатор 2019-09-15 / 20:13:14
патріоту: Хіба Фірташ, та не співпрацює з ФСБ? )) Ще й як працює. Із самого початку працює, коли через прямого агента Кремля (читай - Газпром+ФСБ) та міжнародного мафіозі Семйона Могілевича і тоді ще його шестірку Фірташа міцно та серйозно взалися корумпувати українсьський газовий ринок. Тобто, у ФСБ був вибір - Медведчук чи Фірташ. Звісно, в цій справі краще Фірташ. А Татьяна Поп просто на підхваті. Підстилка, якою легко користуються.

Патріот коментатору 2019-09-15 / 17:48:03
Трохи не так, профінансований захід був людьми Фірташа, мабуть вони таким чином намагаються вплинути на ситуацію в країні /

коментатор 2019-09-15 / 17:03:29
Мілош Земан отримав щойно за сумлінну працю заохочення від ФСБ - до нього відправили агента з ескорт-сервісу під виглядом "президентки Координаційного центру русинських організацій". Це така собі Татьяна Поп, росіянка з Рубльовкі, котру відправили порадувати Земана й ознайомити того з новими тезами вимог до України (надати автономію русинам в Закарпатті - хоча можна торгуватись до просто визнання їх нацменшиною), - вона доволі відомий в специфічних колах персонаж. Раніше Тетьяна Поп брала участь власне як "надавач сексуальних послуг у прямому ефірі" в російському проекті "Дом-2", згодом повернулась до ескорт-послуг. Цікаве заняття допомогло налагодити стосунки з російськими спецслужбами - бо ж Поп має змогу здобувати цінну інформацію від клієнтів ескорту. Власне, як заохочення від ФСБ панянка Поп колись отримала і фінансування "громадської діяльності із захисту нацменшин в Україні, особливо русинів в Закарпатті". На чому заробляє й досі.
До речі, Татьяна Поп палко підтримує відому Лєну Бондарєнко - бо "давно дружить, поважає і вважає професіоналом". Якось стрьомно навіть уявляти, де і за яких обставин "колеги" познайомились...
А зараз Татьяну Поп відправили трошки порадувати стариганя Земана. "Пряник і батіг" в одному флаконі, так би мовити. (с)


Олександр Гаврош
Публікації:
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
/ 2Як закарпатські москвофіли відстоювали єдність українців
/ 2Кошиці, Пряшів і Михайлівці
/ 3Підсумки 2023 року на Закарпатті
/ 2Перо і скальпель. До сороковин Івана Коршинського
/ 5Сергій Федака пише багатотомну "Історію України"
Ювілейний рік заслуженої артистки України Наталії Засухіної
/ 1Закарпатський вимір Сергія Архипчука
/ 8Закарпатський силач Фірцак-Кротон був засновником "Українського спортивного клубу" у Білках
Ужгородський "Міст з паперу"
/ 1Сенсація від Анатолія Кралицького
/ 29Три церковні календарі на одне мале Закарпаття
/ 3Феномен Дмитра Креміня
/ 8Що показав перепис у Словаччині?
/ 2Невгамовний Саркісьянц
/ 11Розчарування року
Трохи підсумків року
/ 36Звірства московської армії є її постійною ознакою
/ 41Чому Будапешт замовчує "свій" Голокост на Закарпатті?
/ 4Ювілеї в час війни
/ 11Чому Будапешт забув про 1956 рік?
Ужгород під час війни
/ 6Галина Белей: "Любомир був прикладом безкомпромісного служіння науці"
/ 9Що показав перепис у Чехії?
/ 3Політичні підсумки 2021 року на Закарпатті
» Всі записи